Slovenija

Begunci, ki so jih prestregli v Osilnici, že v azilnem domu. Mariborski policisti v tovornjaku našli osem Afganistancev

Osilnica/Maribor, 02. 08. 2016 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tujci, ki so jih policisti v ponedeljek izsledili v Osilnici, so zaprosili za azil. Po končanem postopku so jih nastanili v azilni dom. Enega so zaradi zdravstvenih težav odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Policisti so v ponedeljek tudi ustavili voznika iz Srbije, ki ga sumijo, da je omenjene tujce pripeljal v Slovenijo.

Policisti so v ponedeljek zjutraj pri naselju Osilnica izsledili 11 oseb, nato pa še dve osebi v naselju Čačiči. Gre za 12 moških, od njih štiri mladoletne, in eno žensko iz Sirije, Libije in Iraka, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

V času postopka v Osilnici so ustavili in kontrolirali tudi 22-letnega državljana Srbije, voznika kombiniranega vozila, ki ga policisti sumijo, da je pripeljal tujce v Slovenijo. Policisti zaradi suma nedovoljenega prehajanja meje nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo po zbranih obvestilih zoper srbskega voznika podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Mariborski policisti v tovornjaku našli osem Afganistancev

Policisti so v ponedeljek na parkirišču na Vodovodni ulici v Mariboru v priklopnem tovornjaku s turškimi registrskimi tablicami odkrili osem Afganistancev, starih med 16 in 36 let. Vsi so nedovoljeno in brez ustreznih listin, skriti v priklopnem vozilu, vstopili v Slovenijo, namenjeni pa so bili v Nemčijo in Francijo. Vse so že vrnili na Hrvaško.

Tovornjak je vozil 59-letni Turek, sicer pa okoliščine policisti še ugotavljajo. Vsem tujcem so že vročili plačilne naloge, zoper mladoletnika pa iz razlogov smotrnosti ne bodo uvedli prekrškovnega postopka, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Namenjeni so bili v Nemčijo in Francijo, za svojo pot iz Afganistana pa so plačali med 1000 in 2000 evrov. Izčrpanim prebežnikom so policisti zagotovili prehrano in vodo, eden pa je zaradi dehidriranosti potreboval tudi zdravniško pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3