Slovenija

Beguncem pomagajo tudi psihologi

Ljubljana, 23. 09. 2015 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Begunci bežijo pred vojno, nato pa še med bežanjem tvegajo svoje življenje. Nato imajo begunci običajno tudi težave s prilagoditvijo na novo okolje. Prav zato v Evropski zvezi psiholoških združenj pozivajo odgovorne, da v reševanje begunske krize vključijo tudi psihologe.

Begunci čakajo na vstop v Avstrijo - 2
Begunci čakajo na vstop v Avstrijo - 2 FOTO: Reuters

Evropa se sooča z begunsko krizo. Ti ljudje bežijo pred vojno, nasiljem, terorizmom, političnim pregonom in revščino. Med bežanjem iz svoje države in na dolgi poti prek morja ali kopnega, da bi dosegli Evropo tvegajo svoja življenja.

Mnogi ne preživijo, so opomnili v Društvu psihologov Slovenije in nadaljevali, da se humanitarna pomoč beguncem izboljšuje, imajo begunci običajno težave s prilagoditvijo na novo okolje, težko najdejo novo prebivališče in si zgradijo življenje med predsodki in sovražnostjo ter se soočajo s težavami v duševnem zdravju, ki so posledica njihovih stresnih izkušenj.

Prav zato v Evropski zvezi psiholoških združenj pozivajo odgovorne, da v reševanje begunske krize vključijo tudi psihologe. Hkrati pa zveza poziva psihologe, da pomagajo.

Na Društvu psihologov Slovenije tako pripravljajo seznam prostovoljcev, ki bi se pridružili pri nudenju psihosocialne pomoči beguncem.

Pobuda se sicer že nekaj tednov sooblikuje v sodelovanju z organizacijami, ki nudijo neposredno pomoč. Kot so sporočili, trenutno pripravljajo izhodišča za tako pomoč, natančnejše informacije o potrebah in izvajanju pomoči pa bodo imeli, ko se bodo skupine beguncev za dalj časa nastanile pri nas. Iščejo predvsem psihologe in ostale sorodne poklice, pa tudi študente višjih letnikov ter prevajalce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3