Slovenija

Odziv na napade v Parizu: 'To so bili mladi ljudje z opranimi možgani, prave kamikaze'

Ljubljana/Pariz, 16. 11. 2015 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/N.Š.K.
Komentarji
0

Dogodke v Parizu in razmere, ki so pripeljale tako daleč, je komentiral slovenski filozof in fotograf Evgen Bavčar, ki že 40 let živi med Slovenijo in Francijo. Opozarja, da islam za razliko od krščanstva in judovstva ni doživel kriz in se moderniziral, prav tako težavo vidi v dejstvu, da v Franciji ni teoloških fakultet za islam.

Novinarka STA se je po petkovih terorističnih napadih v Parizu pogovarjala s filozofom in fotografom Evgenom Bavčarjem, ki že 40 let živi med Slovenijo in Francijo. Bavčarju se ob petkovih terorističnih napadih IS v Parizu najbolj žalostno zdi, da človeštva prav nič ne izuči, "ne vojne, ne nič drugega". V Franciji trenutno vlada vzdušje splošne nevarnosti, Bavčar pa meni, da je zdaj čas za nacionalno enotnost, ki je v Sloveniji nimamo.

Ne samo Pariz, cel svet je žaloval za 129 osebami, ki so jih na sedmih prizoriščih ubili napadalci.
Ne samo Pariz, cel svet je žaloval za 129 osebami, ki so jih na sedmih prizoriščih ubili napadalci. FOTO: Reuters

Bavčar se je spomnil, da so v Franciji že pred leti pisali o muslimanskih duhovnikih - hodžah, ki so politično angažirani. V pariški pokrajini je po njegovih besedah že tedaj obstajalo 32 džamij, usmerjenih v fanatizem. "To ni nekaj novega, a vsi potiho upajo, da bo bolje, a bolje ni." "Kar zadeva fanatizem menim, da smo tudi pri nas naivni, ker so že prejšnji teden v Franciji omenjali balkansko pot orožja. Omenja se tudi, da so bili med teroristi nekateri, ki so v Evropo vstopili z begunskim valom preko Grčije." To Bavčarja ne preseneča, saj se teroristi poslužujejo vseh možnosti.

Islam za razliko od krščanstva in judovstva ni doživel kriz

Že njegov pokojni profesor na Sorboni je opozarjal, da islam ni doživel kriz, kot je bila reforma v krščanstvu ali hasidizem v judovstvu: "Oni niso doživeli takšnih notranjih revolucionarnih pretresov, da bi se modernizirali. Edina modernizacija je bila za časa Mustafe Kemala Atatürka v Turčiji."

Težavo vidi tudi v izobraževanju

V Franciji ni teoloških fakultet za islam, pravi Bavčar. Povedal je, da v Franciji trenutno poteka debata o tem, da hodže ne bi več sprejemali iz Severne Afrike, odkoder prihajajo že profilirani, temveč jih v Franciji vzgajati v skladu s francosko laično oziroma humanistično tradicijo. Govora je tudi, ali bodo omenjenim ekstremistično naravnanim hodžam prepovedali delovanje ali jih nagnali iz države.

So ruske žrtve manj vredne od francoskih?

Ob 70. obletnici druge svetovne vojne Bavčarja moti tudi, da prihaja do različne obravnave žrtev: "Kot da bi bile ruske ali libanonske žrtve manj vredne od francoskih. Rusi so v letalski nesreči izgubili 224 ljudi, ki so prav tako bili žrtve, a zato ne bodo ruske zastave projecirali na Eifflov stolp, tako kot so francosko v New Yorku."

Bavčarja ob vseh debatah, ki jih je sprožil petkov teroristični napad, najbolj pretresejo izjave preživelih, v katere so teroristi kljub vsemu vcepili strah.

Bavčar opozarja, da se speče celice tovrstnih skrajnežev lahko prebudijo kadarkoli in kjerkoli.
Bavčar opozarja, da se speče celice tovrstnih skrajnežev lahko prebudijo kadarkoli in kjerkoli. FOTO: Reuters

Tokrat so bili storilci pripravljeni umreti

Bavčar spremlja atentate že od leta 1996. Poudaril je, da obstaja občutna razlika med predhodnimi terorističnimi napadi in petkovim. Tako v primeru bombnih atentatov po Evropi kot v primeru pokola na časniku Charlie Hebdo so želeli morilci pobegniti. Tokrat pa so bili pripravljeni umreti: "To so mladi ljudje z opranimi možgani, prave kamikaze." Opozoril je tudi na speče celice tovrstnih skrajnežev, ki se lahko prebudijo kjerkoli in kadarkoli.

Današnja Evropa preveč ameriška in premalo evropska

Francija je bila velika zagovornica schengna, po petku pa je prvič po prvi svetovni vojni razglasila izredne razmere in zaprla meje. Kaj to pomeni za idejo odprtosti Evrope? Po mnenju Bavčarja je ta ideja ogrožena že nekaj časa. Povzel je besede francoskega generala Charlesa de Gaullea, ki se je zavzemal za Evropo "od Atlantika do Urala", Francija pa ni krenila po tej poti, saj bi morala vanjo vključiti tudi Rusijo: "Današnja Evropa sega od Atlantika do Atlantika. Je preveč ameriška in premalo evropska."

Med drugim je povzel besede vodje francoskih republikancev in nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, da bi se morali Francozi zbližati z Rusijo, kar bi bilo po mnenju Bavčarja "edino pametno, saj imata državi skupnega sovražnika".

Kar zadeva Schengen je dejal, da se moramo Slovenci naučiti najprej, da vsak narod najprej poskrbi zase. "Na žalost je tako. To ugotavljam že vsa leta odkar živim med Francijo in Slovenijo. Vsak narod skrbi zase, samo Slovenci smo podaniki. Najprej naredimo vse za druge, šele na koncu kaj zase."

Evropa spi pokonci, tudi Slovenija

Bavčar opozarja, da je terorizem evropski problem. Spomnil je na atentate v Madridu in Londonu pred leti: "Evropa je že tangirana. Sam mislim, da je tudi Slovenija v nevarnosti. Mogoče ne še zdaj, ker smo po svoje anonimni. Ko pa bo nekdo pomislil na to, da smo preko Nata ali po drugi poti angažirani proti muslimanom, lahko tudi mi mimogrede dobimo kakšno po glavi. Mislim, da Evropa spi pokonci in prav tako Slovenija."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni