Slovenija

FOTO&VIDEO: Bi pomagal zadrževalnik vode?

Ljubljana, 22. 09. 2010 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Barje je še vedno pod vodo. Ta se bo umikala zelo počasi, vprašanje je, ali bo odtekla do novih padavin, ki so napovedane za konec tedna. Strokovnjaki že leta opozarjajo, da bi morali zgraditi zadrževalnik vode.

Na Ljubljanskem barju voda odteka počasi. Vodostaj Ljubljanice v Mostah je trenutno 264 cm in je v zadnjih 12 urah upadel za 7 cm. Vodostaj na v. p. Moste upada že 74 ur in se je ob tem znižal za 44 cm. Upadanje Ljubljanice in odtok vod iz poplavnih površin je upočasnjeno zaradi velikega dotoka voda iz kraškega zaledja in dvigovanja gladine podtalnice. Strokovnjaki menijo, da se bo voda na območju zadrževala še od 24 do 48 ur. Meteorologi pa napovedujejo nove padavine, ki naj bi območje zajele v petek popoldne.

Vodja oddelka za hidrološke prognoze na Agenciji za okolje (Arso) Janez Polajnar je pojasnil, da Ljubljanica počasi upada, od tega pa je tudi odvisno, kako hitro bo voda odtekala z Barja. Tista, ki se zadržuje v t. i. kasetah (je zajezena), pa bo odtekala precej počasneje. "Pričakujemo, da se bo Ljubljanica v naslednjih 24 do 36 urah vrnila na tisto raven, ko se začnejo prva razlivanja na Ljubljanskem barju. To pomeni, da bo v tem času sposobna sprejeti vodo z Barja, razen na tistih delih, kjer je ta voda zajezena," je pojasnil Polajnar. Na vprašanje, kako dolgo se bo voda zadrževala na tistih predelih, pa je povedal, da je zaradi umetnih vplivov to težko napovedati. "Po naravni poti z naravnim odtokom bi morala večina te vode odteči oziroma bi jo lahko Ljubljanica sprejela v naslednjih 36 urah," je dodal.

Poplavljene površine se lahko obnovijo

A vremenoslovci napovedujejo nove padavine na območju Dolenjskega in Notranjskega krasa, kjer naj bi po trenutnih napovedih zapadlo okoli 50 litrov na kvadratni meter. Problem je v tem, da je kraško podzemlje povsem zasičeno z vodo, zato dodatne vode ne bo več bistveno sprejelo vase in bo voda spet odtekla v kraška polja, kakršno je tudi Ljubljansko barje. "Lahko se zgodi, da se bodo poplavljene površine spet nekoliko obnovile. Najverjetneje ne do te mere kot sedaj," sklene Polajnar. Pri tem je opozoril, da bo upadanje voda zaradi novih padavin počasnejše. Natančne napovedi padavin bodo imeli meteorologi jutri in če bo potrebno, bodo hidrologi jutri izdali novo opozorilo pred poplavami, pravi Polajnar.

S prekopavanjem ne bi dosegli veliko

Robert Kus, načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL, pravi, da so danes zjutraj za prebivalce na ogroženem območju organizirali prevoz do trgovin. Življenje jim poskušajo urediti, kolikor je mogoče.

Skupaj s Kusom in tudi s strokovnjakom na področju vodnega gospodarstva Rokom Fazarincem ter domačinom Andrejem Vidmarjem si je stanje na Barju zjutraj ogledal še ljubljanski župan Zoran Janković. Pozneje so se sestali tudi z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem. Razpravljali so o morebitnih ukrepih, če se ta konec tedna ponovi deževje v tej meri, da bi lahko reke zopet poplavljale. Sklenili so, da je prekop za obstoječe stanje nesmiseln.

Kot trdi Janković, bi včeraj zvečer s prekopavanjem ceste lahko dosegli, da bi se gladina naplavljene vode znižala za največ pet centimetrov, če pa bi to storili danes, ne bi pridobili niti toliko. Meni tudi, da je koordinacija trajala predolgo in je bila prepozna. "Ne smemo reševati ene hiše, s tem pa potopiti drugo," je dodal. Za konec tedna je napovedano, da naj bi zapadla le šestina vode s preteklega konca tedna, zato naj ne bi bilo večje nevarnosti.

Janković po sestanku s strokovnjaki
Janković po sestanku s strokovnjaki FOTO: Blaž Garbajs

Ko so si ogledali območje, so ugotovili, da je bila razlika v višini gladine vode na eni in na drugi strani ceste, ki naj bi jo prebili, le 10 centimetrov, še včeraj pa je znašala 30 centimetrov. Napovedali so, da bodo od Ljubljanice navzgor očistili dva potoka, da bi s tem pospešili pretok vode v Ljubljanico. Razmišljajo tudi o odprtju obstoječih kanalov, a jih morajo najprej poiskati in ugotoviti, ali bi morda njihovo odprtje škodilo drugim hišam. Župan ob tem svari: "Vsako tako odpiranje ima smisel samo pod pogojem, če se pomaga zgornjim hišam ob Ižanski cesti, pa se ne naredi škode spodnjim hišam." Ena od zamisli naj bi bila tudi postavitev lopute, ki bi dovoljevala pretok Iške čez Ižansko cesto, kar bi bilo po Jankovićevem mnenju zelo hitro izvedljivo.

Sinoči spor glede prekopavanja ceste

Potem ko je stroka v torek predlagala rešitev, da bi del Ižanske ceste proti Črni vasi prebili in tako omogočili odtekanje vode z najbolj poplavljenega dela v tem naselju, se je vnel spor. Skupina prebivalcev iz Lip, ki se boji, da bi to povzročilo še večje poplave pri njih, se je namreč uprla. Lokalna civilna zaščita naj bi nato ukrep preklicala.

Sinoči je župan Janković zatrdil, da se bodo danes ob 8. uri zjutraj s strokovnjaki odločili, kako ukrepati.
Sinoči je župan Janković zatrdil, da se bodo danes ob 8. uri zjutraj s strokovnjaki odločili, kako ukrepati. FOTO: POP TV

Nato se je uprla še druga skupina z najbolj prizadetega dela. "Če ne bodo ukrepali pristojni, bomo ukrepali sami," grozijo. Na kraj je odšla tudi policija, saj se je tam po besedah tiskovnega predstavnika zbralo vsaj 150 ljudi. Shod je sicer potekal mirno. Obravnavali so le eno kaznivo dejanje, ko je eden od udeležencev shoda nekomu poškodoval fotoaparat in tako povzročil za okoli 800 evrov škode.

'Morali bi zgraditi zadrževalnik vode'

Strokovnjaki že leta opozarjajo, da bi na območju Dobrove pri Ljubljani moral stati 4-metrski nasip, ki bi rešil velik del Ljubljane, vsaj Vič. A Dobrovci in Polhograjčani so prek referenduma izglasovali, da nasipa ne želijo, ker naj bi jim ta povzročil veliko škodo.

"Pred 84 leti je bil JZ del Ljubljane poplavljen. Vsi župani so vedeli, da je ta del Ljubljane ogrožen in so kljub temu spodbujali gradnjo na tem področju. Vedeli so, da bi bilo treba narediti zadrževalnike, pred leti so bili dokumenti na ministrstvu pripravljeni, a se lokalne skupnosti z njimi niso strinjale,“ je za oddajo SVET na Kanalu A pojasnil Žarnić.

Na vprašanje, zakaj država ni ukrepala na lastno pest, je odgovoril Ervin Vivoda z ministrstva za okolje: "Gre za poseg v suverene pravice tako posameznikov kot lokalnih skupnosti, zato si država ukrepanja na lastno pest ni privoščila. Vendar vse kaže, glede na to, da se intenziteta teh naravnih pojavov povečuje – Slovenija je s svojo lego zelo podvržena vsem vrstam naravnega ogrožanja, ne samo poplavam – da bo potrebno tak ukrep sprejeti.“

Kot pravi Žarnić, je treba najprej pogledati, kaj se da storiti pri obstoječi zakonodaji, šele potem iti naprej kar se da hitro.

'Starogradnje so bile na suhem'

Župan Iga Janez Cimperman ideje o prekopu ni želel komentirati. Meni, da je to odločitev treba prepustiti strokovnjakom. Spomnil pa je, da so imeli njihovi občini nekoč že to razpravo in sam ni dovolil prekopavanja ceste.

Poplave v občini Ig
Poplave v občini Ig FOTO: Občina Ig

Pojasnil je, da se je v iški občini stanje umirilo. "Vode so odtekle. Zanimivo je, da vsi govorijo samo o Gradaščici, ki poplavlja Ljubljansko barje, in še o nekem grabnu, nihče pa ne omeni Iške," pravi župan. Pojasnjuje, da reka izvira pod Blokami, Cajnarji, Lužarji in prinese ogromne količine vode. "Praktično smo imeli zalite vse podkrimske vasi, Iška, Iška vas delno, Strahomer, Vrbljene, Tomišelj, Brest in Matena. Prišla je res izjemna količina vode in ta voda je prestopila bregove tudi mimo struge in naprej v Barje in seveda tudi v Črno vas proti Ljubljanici. Naredila je tudi pravi masaker na vodnih pragovih. Podrla je v glavnem vse. Je pa res, da je hitro odtekla," govori Cimperman in pri tem navede podatek, da je v občini poplavljenih 356 stanovanjskih objektov.

Iška reka je odtekla.
Iška reka je odtekla. FOTO: Matija Božič

"Ko sem se v ponedeljek zjutraj peljal po Ižanski cesti, so bile vse stare gradnje na suhem, nova gradnja pa je bila vsa v vodi. Ljudje očitno ne upoštevajo staroselcev. A moram priznati, da tudi sam nisem verjel, da bo prišlo do take vodne ujme," je sklenil.


Prijava škode v Ljubljani

Ljubljančani morajo škodo prijaviti na spletni strani, lahko pa to storijo tudi po telefonu ali elektronski pošti ter tudi na sedežih četrtnih skupnosti.

Naslovi četrtnih skupnosti, kjer zbirajo prijave škode:

- ČS Vič, Tbilisjska 22a, 1000 Ljubljana, tel: 01/256-37-29, fax: 01/257-65-16, e-naslov: mol.vic@ljubljana.si
- ČS Rožnik, Viška cesta 38, 1000 Ljubljana, tel: 01/256-23-12, fax: 01/256-23-13, e-naslov: mol.roznik@ljubljana.si
- ČS Rudnik, Pot k ribniku 20, 1000 Ljubljana, tel:01/428-03-45, fax: 01/427-33-07, e-naslov: mol.rudnik@ljubljana.si
- ČS Trnovo, Devinska 1b, 1000 Ljubljana, tel:01/429-16-13, fax:01/429-74-82, e-naslov: mol.trnovo@ljubljana.si
- ČS Golovec, Litijska cesta 38, 1000 Ljubljana, tel:01/548-02-82, fax.01/548-02-83, e-naslov: mol.golovec@ljubljana.si
- ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43, 1000 Ljubljana, tel:01/542-86-21, fax:01/542-86-22, e-naslov: mol.sostro@ljubljana.si
- ČS Moste, Ob Ljubljanici 36a, 1000 Ljubljana, tel:01/544-23-75, fax:01/544-23-76, e-naslov: mol.moste@ljubljana.si

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toxicox
24. 08. 2011 18.54
+1
Kar naj poplavlja tiste ki so gradili na poplavnem območju brez gradbenega... In zdaj bi morali na dobrovi biti na slabšem zato , da bi v lj jim bilo lepše
atomic1
26. 09. 2010 12.14
Da ne boste doktorirali zaradi poplav 1-to so stoletne vode 2-pri vseh gradnjah in posegih v naravo se vode koncentrirajo od žlebov,cestnih propustov,skratka vode človek koncentrira ki so sicer v naravi porazdeljena in vemo kaj se dogaja ko vodo koncentriramo 3-pri vseh teh delih pa se ne upoštevajo kasnejše posledice koncentracij voda 4-vsi strokovnjaki vedo za te probleme,v praksi pa je tako da nikoli ni denarja za pravilne ureditve rečnih strug in pravilnih pretokov 5-sedaj ko je zalilo MOL pa je vse na nogah,po Sloveniji je na stotine hudournikov ki prizadanejo ljudi skoraj vsako leto,vendar nikoli panike zaradi tega 6-vsaka čast gasilcem,civilni zaščiti in vsem prostovoljcem ki pomagajo ogroženim in prizadetim ljudem na terenu 7-politiki in župani pa hitro nabirajo volilne točke preko prizadetih ljudi in poplav SRAMOTA IN ŽALOST
kekec_pokec
23. 09. 2010 09.29
ddrej - tako jaz, kot ti govoriva na pamet. V vašem kraju se zadrževalniko odločno obnesejo, v območju od Viča do Dobrove je višinska razlika minimalna in mislim, da 4 metrski nasip sploh nebi prišel v upoštev, ker bi bila potem poplavljena celotna Dobrova do Šujice, no šola bi ostala na suhem, ker je na vrhu hriba, za Vič pa bi bila to resnično rešitev, ampak noben ukrep ne sme biti takšen, da bi poslabšar razmere za enega ali drugega.
kekec_pokec
23. 09. 2010 09.24
Če enkrat strokovnjaki, ki se spoznajo na vode demantirajo sami sebe. Odtekanje iz Barja poteka počasi zaradi velikega dotoka iz kraškega zaledja ter počasnega odtekanja oz. dvigovanja podtalice. Želijo zgraditi zadrževalnike v občini Dobrova, kjer je gladina Gradaščice danes že skoraj na normalni ravni, pa tudi kot mi je znano Gradaščica ne izvira v kraškem zaledju. Dejansko je tako, kot sem zapisal že predhodno težava v odtekanju vode iz LJ in ne v dotoku Gradaščice, ki je v normalnih razmerah po vseh merilih majhen potoček, drugače pa zaradi neurejenosti odtoka vode iz njene struge hudourniški potok. Če bo res prišlo do tega, da se bodo na Dobrovi gradili zadrževalniki potem bomo njeni krajani zahtevali ekspertizo predlagateljev nasipov iz katere bo moralo biti razvidno, do kje se bo Gradaščica v primeru poplav razlila. Ali bo to do rondoja na Dobrovi, ali bo to do Šujice ali bo morda do Polhovega gradca, bodo pač morali dokazati svoj prav, a ne za ceno ohranjanja hiš v LJ in poplavljanja hiš v občini Dobrova. V primeru izgradnje zadrževalnikov se za nobeno stran razmere ne smejo poslabšati. Je pa takšna odločitev, če se država odloči za izgradnjo zadrževalnikov v občini Dobrova, kljub temu, da so se občani na referendumu s krepko večino odločili preoti izgradnji vprašljiva tudi s pravnega in ustavnega vidika.
Jošt Sušnik 1
23. 09. 2010 09.24
Sploh pa je v glavnem poplavilo hiše, ki nimajo gradbenih dovolenj (ops Janko jim jih je dal) ali pa v gradbenih dovolenjih nimajo kleti. Če pa so občine dale dovoljenja za zidanje na poplavnih območjih, pa so le te krive in bi sedaj, da skrijejo svoje napake potopili druge.
Jošt Sušnik 1
23. 09. 2010 09.20
ddrej 23.09.2010, 07:47 ne klobasaj! V Polhovem Gradcu nismo imeli referenduma (zavajanje) in pa če bi videl, da je bilo vse pod vodo, cebi bila voda višja za 15 cm bi bilo še veliko več hiš pod vodo... pa kaj se čem ukvarjati s kvazi strokovnjaki!
mc_burek@email.si
23. 09. 2010 08.11
ddrej, delno se strinjam s tabo vendar kolikor poznamo MOL in državo ta nebi dala 0 denarja tistim kmetom ki bi ostali brez pridelka, samo na suho bi jih ..... poleg tega so tma tudi hiše in podobno. zdaj nevem zakaj bi morali ljudje izven ljubljane trpeti poplave zato da jih v ljubljani ne bojo? kaj so v ljubljani nadljudje..več vredni? že z različnimi cenami za avtobusne karte za študente z in izven LJ se je začel ta problem
hotchilipoper
23. 09. 2010 07.58
ddrej23.09.2010, 07:47 Se podpišem,ker je to resnica
hotchilipoper
23. 09. 2010 07.48
SPET EN MESEC BLA BLA BLA,POL BO PA SPET VSE PO STAREM,KOT ZMERAJ
ddrej
23. 09. 2010 07.47
-1
Dobrovci in polhograjčani, potem se pa ne jočite, da vam poplavi hiše, če nočete pomagati urediti vodotoka hudourniškega značaja! Nisem iz Ljubljanje (daleč od tega), vendar, v kolikor poznam vodotoke, ter iz svojega okolja vem, da je vodi treba dati svoj prostor. Na našem območju imamo dva zadrževalnika vode na reki podobne velikosti, ki čudovito služita svojemu namenu. Namreč, kraji po njima in pred njima za časa mojega življenja (30let) niso bili nikdar poplavljeni, prej pa po starih zapisih včasih večkrat na leto. En zadrževalnik je suhega tipa. Leto, ko ni poplav, tam zraste normalni pridelek. Če bi vi razmišljali v dobro sebe in drugih bi privolili, pod pogojem, da je to dvostopenjski suhi zadrževalnik, kjer zavarvalnino za pridelke v polni vrednosti plača MOL vsako leto. Za njih je to drobiž proti temu, kaj se lahko zgodi oz se je zgodilo. Dvostopenjki pa zato, da pri manjših poplavah ne uniči celotnoga pridelka ampak samo polovico. zunaj 4metrski nasip, znotraj ob vodotoku pa 2,5 metrski nasip, preko katerega se voda samo prelije in enosmerno zapornico na njem. Blato na njivah pa itak nikogar ne motita, kmetje v primeru poplavljenega dobijo povrnjeno vrednost V CELOTI, ostanke pa seveda potem zaorjejo, da pokrijejo izpiranje hranilnih snovi iz zemlje. S tem bi razrešili poplave pri vas in nižje po toku, ker bi pri povečanemu pretoku shranili "odvečno" vodo, nato pa jo spuščali, ko se pretok zmanjša. V tem primeru, pri dobro načrtovanem zadrževalniku poplav v Ljubljani skorajda ne bi bilo. Obseg bi bil občutno manjši. Podbno zadevo bi rabilo ljubljansko barje.
MOSSAD001
23. 09. 2010 00.14
To pa sigurn. Ja enako TETA
nefretete
23. 09. 2010 00.13
Bova morala kdaj še kakšno reči. Za nocoj pa ti želim lahko noč in lepe sanje!
MOSSAD001
23. 09. 2010 00.05
Sem športnik. Sam stadijona ne Prosim ;)) Če bi jaz imel škarje in platno-bi postavu DVORANSKO SMUČIŠČE ki bi obratovalo celo leto vrjem da bi ga dobu za ta denar! Res pa da trenutn stanje ponudbe ne zdži ne moje ne stadijon!
nefretete
22. 09. 2010 23.59
Pa ne pri vseh. Morda je v povprečju Štajerska res bolj vesela, pa tudi Močvirje ni kar tako, no. Sploh pa odkar imamo stadion! Haaaaaaaaaaaaaa, ha, ha - dražim te!
MOSSAD001
22. 09. 2010 23.50
HAHA Poznam so men tut rekl da ga nam rabu. Ušeč mi je k so zadovolni s tem kar majo,saj te k smo skupi,so pač to kar so. jaz pa isto zato se razumemo. Tle v Lj je pa samo napihovanje pa delanje not je pa tema! Ja so izjeme ene roke ostalo pa sami energiski SESALCI!!
nefretete
22. 09. 2010 23.44
Miško, to pa si lepo povedal. Moj pravi, da ne rabi psa doma, ker ima Štajerko. Ha, ha... seveda se heca. Upam.
MOSSAD001
22. 09. 2010 23.41
Frendi pa kolegice drugač je k v Lj ni tok ven metačev... natur. Štajerke so pa itk ženske 1a.
nefretete
22. 09. 2010 23.33
Ja, kaj pa te je odneslo tako daleč? Štajerka?
MOSSAD001
22. 09. 2010 23.18
Ne PTUJ. V MB ne poznam nobenga.
nefretete
22. 09. 2010 23.17
Prav v centru Maribora?