Slovenija

Baričič zaenkrat očitno ostaja na čelu UKC Ljubljana

Ljubljana, 23. 11. 2015 21.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svet UKC Ljubljana ni odločal o novem v. d. generalnega direktorja, saj niso dobili odstopne izjave Andreja Baričiča, pravi predsednik sveta Tomaž Glažar. Dodal je, da je Baričič informacijo o njegovi odpovedi označil za novinarsko raco. Glažar je napovedal, da bo odstopil iz sveta, če vlada ne bo dala soglasja k Baričičevemu imenovanju.

Informacijo, da Andrej Baričič odstopa oz. je dal odpoved, so v torek sporočili prav iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. To so sporočili dan po izjavi premierja in predsednika SMC Mira Cerarja, ki je dejal, da tudi v SMC ne podpirajo Baričiča za generalnega direktorja UKC.

Še pred informacijo o Baričičevem odstopu so tudi z ministrstva za zdravje sporočili, da bo UKC predvidoma že na današnji seji imenoval novega v. d. generalnega direktorja.

Baričič je na današnji seji sveta informacijo o njegovem odstopu označil za novinarsko raco, je v izjavi za medije po seji sveta povedal Tomaž Glažar. Ker odstopne izjave Baričiča ni prejel, ta ostaja na položaju v. d. generalnega direktorja kliničnega centra. Če oz. ko bo vlada zavrnila soglasje k imenovanju Baričiča za generalnega direktorja, namerava Glažar odstopiti z mesta svetnika UKC.

Andrej Baričič
Andrej Baričič FOTO: POP TV

Informacije, da naj bi se soglasje vlade k imenovanju Baričiča pogojevalo z imenovanjem dveh pomočnikov generalnega direktorja, katerih delo bi bilo povezano z dobavitelji, Glažar ni želel komentirati in jo je označil za novinarsko raco.

Sindikat zdravstva Slovenije je Cerarja danes javno pozval k čimprejšnjemu ukrepanju glede imenovanja novega vršilca dolžnosti ter k ponovnemu razpisu za izbiro novega generalnega direktorja UKC. Kot so zapisali, opozarjajo na absurdno situacijo, ki je nastala, ko je Cerar kot predsednik vlade javno odrekel podporo imenovanju Baričiča za generalnega direktorja.

"Tako imamo na eni strani Baričiča, ki naj bi odstopil kot vršilec dolžnosti, pa tega po besedah ministrice ni storil, na drugi strani pa Glažarja, ki je še do nedavnega javno govoril o tem, da bo tudi sam odstopil, če Baričič ne bo potrjen s strani vlade, sedaj pa še naprej vodi seje sveta zavoda, kot da se ni zgodilo nič," so zapisali.

"Verjemite, da ima javnost dovolj sprenevedanja tako vodstva zavoda kot tudi ministrstva, zato presekajte ta gordijski vozel in tokrat izpeljite zadevo tako kot se spodobi. Gre za paciente, gre za zaposlene, gre za ugled ustanove kot je UKC Ljubljana," so Cerarja še pozvali v sindikatu.

Sicer pa je svet UKC danes obravnaval dve poročili o otroški srčni kirurgiji - poročilo, ki ga je pripravila komisija Zdravniške zbornice Slovenije, ter poročilo, ki so ga pod vodstvom Andreja Robide pripravili na UKC.

V okviru slednjega je bilo predstavljenih pet rešitev, in sicer sistem kirurgije, kot je bil v času Davida Mishalyja, ko je tuji kirurg bil v UKC prisoten nekaj dni na mesec. Po drugem scenariju bi se vse bolnike pošiljajo na operacije v München, po tretji možnosti bi se UKC glede tega programa povezal z drugim evropskim kardiološkim centrom, kot možnost je predlagano tudi, da bi iz tujine pripeljali kirurga, ki bi bil ponovno zaposlen v UKC. Kot zadnja možnost, za katero je po Glažarjevih besedah iz gradiva razvidno, da se najbolj priporoča, pa je scenarij, da bi otroško srčno kirurgijo razvili v Ljubljani.

Svet UKC želi, da se vse možnosti finančno ovrednotijo, da bodo potem tudi lažje odločali. To naj bi vodstvo UKC pripravilo do konca leta. Sicer pa je vodstvo UKC po Glažarjevih besedah danes poudarilo, da je po sedanja ureditev otroške srčne kirurgije v UKC varna in se program sprotno ocenjuje.

Z vprašanjem odgovornosti prejšnjega vodstva programa se po Glažarjevih besedah niso ukvarjali. Kot pravi, je to v rokah vodstva UKC. Glažar ni niti seznanjen s tem, ali je prišlo do kakšnih razrešitev oz. posledic za vpletene v prejšnji program otroške srčne kirurgije.

Svet UKC je danes tudi sprejel rebalans finančnega načrta UKC za letos. Po rebalansu bodo prihodki in odhodki UKC višji za 7,3 milijona evrov, poslovanje ob koncu leta pa nameravajo končati z ničlo. Prihodki bodo nekoliko višji zaradi širitve programa, po drugi strani pa bodo tudi višji odhodki zaradi nekaj dodatnih zaposlitev.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOPOVEpredZID
24. 11. 2015 09.00
+2
Za očali se skriva veliko poštenosti in etike z moralo. Obraz, ki ga lahko ljubi samo mati, pa še ona na omejen čas!!!
morjeblata
24. 11. 2015 10.37
ri?et
24. 11. 2015 08.32
+2
pa dobro no, kako dolgo še nas bodo eni pod.je.ba.va.li????????
LazVRde?em
24. 11. 2015 08.16
+5
Popolnoma normalno za levo mafijo. In vedno v škodo državljanom.
Verbena
24. 11. 2015 08.09
+6
Edino pametno besedo, ki sem jo slišala od premjeja je, da ta človek nima njegovo zaupanje...dvom so izrazle tudi vse koalicijske stranke....a očitno je tako všeč ministrici, da ga še naprej podpira....kdo kaj njej drži štango??....beseda Cerja torej v tej državi ne pomeni nč....stvari se delajo preko njega, mimo njega...naše zdravstvo je v razsulu...drgač pa, kaj še sploh štima v tej deželi???
Timy15
24. 11. 2015 08.06
+5
Ja,videti je,da spada med zaščitene v naši družbi,kakor so tajkuni in drugi nepridipravi.Le kdo si še danes drugi lahko privošči tolikšnega norčevanja kakor ti,ki nimajo niti malo sramu.Seveda pa so vsi,ki to tako dolgo podpirajo,isti in delajo z istimi nameni.
prosimjaz
23. 11. 2015 21.53
+8
ja iz vseh nas in še iz državnih naših voditeljev.
felix58
23. 11. 2015 21.24
+19
s koga se ta striček norca dela, ha