Slovenija

VIDEO: Baraga se bo umaknil iz sodniškega poklica, bo zakorakal v odvetniške vode?

Ljubljana, 13. 03. 2015 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sodnik Andrej Baraga je po razkritju njegovih nekaterih spornih zapisih na Twitterju naznanil, da se bo umaknil iz sodniškega poklica. Istočasno bodo tekli tudi disciplinski postopki. Sodniki se morajo stalno zavedati, da so sodniki, je komentirala predsednica sodniškega društva Janja Roblek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom višjega sodišča
    05:10
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom višjega sodišča
  • Marjan Pogačnik o etičnem ravnanju sodnikov
    02:50
    Marjan Pogačnik o etičnem ravnanju sodnikov
  • Pogačnik o komuniciranju sodnikov na družbenih omrežjih
    03:47
    Pogačnik o komuniciranju sodnikov na družbenih omrežjih
  • Pogačnik o ukrepik, ki jih bo predlagal zoper Barago
    04:31
    Pogačnik o ukrepik, ki jih bo predlagal zoper Barago
  • Baraga Pogačnika seznanil, da se umika
    02:10
    Baraga Pogačnika seznanil, da se umika
  • Pogačnik o načelnem mnenju do tovrstnih ravnanj
    02:23
    Pogačnik o načelnem mnenju do tovrstnih ravnanj
  • Iz SVETA: Sporne objave na Twitterju
    02:22
    Iz SVETA: Sporne objave na Twitterju
  • Iz 24UR: Sodnik Baraga se bo poslovil od sodniškega poklica
    03:19
    Iz 24UR: Sodnik Baraga se bo poslovil od sodniškega poklica
  • Iz 24UR: Lahko tviti vplivajo na preiskavo?
    02:21
    Iz 24UR: Lahko tviti vplivajo na preiskavo?

Preiskovalni sodnik na ljubljanskem okrožnem sodišču Andrej Baraga se je po problematiziranju nekaterih njegovih zapisov na Twitterju odločil, da se bo poslovil od sodniške toge.

Baraga je 29. julija lani, torej v času izbire kandidata za evropskega komisarja, na svojem Twitter profilu zapisal: "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj".

Preiskovalci NPU so v sredo opravili več hišnih preiskav, saj Bratuškovo sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarko.

Prav Baraga pa se je kot dežurni preiskovalni sodnik podpisal pod sodno odredbo, na podlagi katere so pri Alenki Bratušek, v prostorih stranke in poslanske skupine ZaAB ter na vladi opravili hišno preiskavo zaradi njene samokandidature za mesto komisarke. Njen odvetnik Aleksander Čeferin je napovedal, da bo zapis na Twitterju v nadaljnjem postopku uporabil kot argument za spodbijanje zakonitosti tega postopka.Zanj je tako izražanje stališč v kontekstu tega, da Baraga odloča kot sodnik o procesnih dejanjih, absolutno nedopustno.

Baraga: Gre za osebna mnenja

Baraga meni, da lahko javno izraža svoja osebna mnenja, noče pa s tem obremenjevati sebe ali sodišča. Poudaril je, da sicer ločuje tisto, kar govori in piše v zasebnem, ter tisto, kar govori in piše v službenem času.

Baraga
Baraga FOTO: POP TV

Sodnik je potrdil, da se je sešel s predsednikom ljubljanskega sodišča Marjanom Pogačnikom in mu dejal, da je sodniške vrste pripravljen zapustiti. Kdaj točno se bo to zgodilo, Baraga še ne izdaja, bo pa po njegovih besedah to storil "v doglednem času". Kot je pojasnil, je o tem razmišljal že kar nekaj časa, o čemer priča tudi eden njegovih zapisov na Twitterju novembra 2011. Tedaj je zapisal: "Odločitev je dozorela - čas je, da črno togo zamenjam z rdečo".

Ob odhodu iz sodniških vrst ima Baraga sicer "več dobrih kot slabih občutkov". "Tako tožilsko kot sodniško funkcijo sem opravljal z veseljem. Lahko pa rečem, da sem zadnja leta nekaj tistega prvotnega navdušenja izgubil," je dejal Baraga. Nadaljnjih poklicnih načrtov ni želel razkrivati, saj se o njih, kot je povedal, še dogovarja. Če gre sklepati po navedenem zapisu iz leta 2011, pa namerava sodniško službo zamenjati z odvetniško.

Vseeno ga čaka disciplinski postopek

Na zapise na Twitterju se je odzval predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Pogačnik, ki je sprva menil, da gre za osebno zadevo in da se v zapise na Twitterju vodstvo sodišča ne bi smelo vtikati, a mnenje je nekoliko spremenil, ko je preveril, kakšni zapisi pravzaprav so. Poudaril je, da sodišče ne preverja zapisov posameznih sodnikov in sodišče nima niti pooblasti, da bi to nadzarovalo. Dodal pa je, da je pomembnen etični moment in da se morajo sodniki vsak dan v vsaki situaciji posebej odločati, kako ravnati tako v službenem kot zasebnem času. Pogačnik nima zadržkov pri uporabi družbenih omrežij, a sodniški kodeks zahteva etičnost, zadržanost in strpnost.

Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik
Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik FOTO: POP TV

''Moja ocena je ta, da pri posameznih zapisih niso bili spoštovani določeni postulati, o katerih sem govoril,'' je zapise sodnika Barage na Twitterju komentiral Pogačnik in kot najbolj sporne izpostavil komentarje o NPU in politikih. ''Bil sem razočaran nad zapisi kolega Barage,'' je dodal.

Pogačnik je razložil, da se je pri zapisih spraševal, ''ali je prišlo do kršitve etičnih pravil, ali je prišlo do kršitve sodniških obveznosti oz. obnašanja, ali so podani znaki disciplinskih kršitev''.

''Ugotovil sem, da je možno ravnanje sodnika Barage ustreza disciplinski kršitvi ravnanja, s katerim se krši ugled sodnišklega poklica,'' je povedal in nadaljeval, da bo v prihodnjem tednu vložil pobudo za disciplinski postopek in izredno izdelavo ocene sodniške službe.

Potrdil je, da ga je Baraga seznanil, da se bo umaknil iz sodniškega poklica, da pa mu ni povedal, kje bo nadaljeval svojo poklicno pot in ga o tem niti ni povprašal. "Zaveda se napake in škode, ki jo je povzročil sodišču in sodstvu,'' je dodal Pogačnik.

Razložil je, da je Baraga zgolj naznanil, da se bo umaknil, zato bodo istočasno tekli tudi disciplinski postopki. Ti bi bili ustavljeni, če bi Baraga že danes zapustil sodniške vrste.

Roblekova opozarja, da se morajo sodniki svoje funkcije stalno zavedati

Pri javnih objavah funkcionarjev in drugih ljudi, ki imajo v družbi vpliven položaj, je nemogoče ločiti, kdaj nekdo mnenje izraža zasebno in kdaj službeno. Za sodnike pa poleg tega še velja, da morajo navzven kazati nevtralno držo, je zapise sodnika Andreja Barage na Twitterju pokomentirala nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Tudi predsednica sodniškega društva Janja Roblek meni, da se morajo sodniki stalno zavedati, da so sodniki in svoje ravnanje podrediti temu. Če je sodnik Andrej Baraga temeljito premislil, kaj je s svojimi objavami na Twitterju povzročil, in spoznal, da je to za sodnika nedostojno ravnanje, šteje Roblekova to odločitev za častno dejanje.

Baragova odločitev zagotovo ni bila lahka, je o napovedi sodnika razmišljala Roblekova. Vendar takšna ravnanja sodniku ne pritičejo, s sodniško službo pa so povezana tudi odrekanja. "Seveda pa, če nekaj delaš rad in predano, to ni odrekanje, ampak tvoj način življenja," je dodala.

Roblekova, tudi sama predsednica okrožnega sodišču, in sicer v Kranju, bi zagotovo ravnala isto, kot je njen ljubljanski kolega Pogačnik. Baraga je namreč zaenkrat le napovedal odhod iz sodniških vrst, zato bo Pogačnik podal pobudo za začetek disciplinskega postopka ter za izredno oceno sodniške službe.

Kot pravi predsednica društva, ne gre le za kršitev sodniškega kodeksa, ampak tudi za kršitev zakona o sodniški službi. Ta pa predpisuje, katere so disciplinske kršitve in postopek njihove obravnave.

O komuniciranju na družbenih omrežjih med sodniki že teče debata, a so morda predolgo zanemarjali etično plat delovanja sodnikov, pravi. Sama sicer svojim sodniškim kolegom ne brani, da uporabljajo tovrstna omrežja, vendar v okviru dopustnega in z zavedanjem, da so sodniki. To jih zavezuje, da se vzdržijo ravnanj, ki s to službo niso združljiva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
15. 03. 2015 16.15
Hvala ADMINISTRATOR za vašo NEakurativo iz naslova SVOBODE IZRAŽANJA !
minnaema@yahoo.com
15. 03. 2015 16.14
Baraga se bo umaknil iz sodniškega poklica bo zakorakal v odvetniške vode...............ma za Vraga-vsakdo naj pri sebi razmisli, da nebi bilo podobnih evolviranj - po nepotrebnem. Spoštovati je potrebno sebe in z veliko mero modrosti in odgovornosti je potrebno spoštovati tudi druge.....pa nikar ne delati tistega-kar si sam NE želiš doživeti, da se pripeti v tvojem vsakdanjiku..............& čas bi tudi bil, da se enkrat za vselej prične spoštovati človeško dostojanstvo - kakor esplicitira Ustava RS, ki je NAJVIŠJI pravni akt v državi in Lp
puntova
15. 03. 2015 09.12
-2
Škoda njegovega odtopa, je edini, ki je imel jaj. da elito podreza.
Mirkoca
15. 03. 2015 05.09
Sem mislil, da se koraka samo iz zapora.
bukefal
14. 03. 2015 23.57
+0
Baraga, daj vžgi po tardečih, saj so vsi po vrsti lopovi. Veliki lopovi!!!
DonDonDan
15. 03. 2015 07.19
-1
Jih je že dobil po buči. Ko bo odvetnik, pa bo zelo neuspešen, ker se je skregal s pravosodjem oziroma s svojim kruhom.
Jasnovidec Cosmos
14. 03. 2015 20.54
-4
Naslov pa tudi napisan narobe.Namesto Baraba piše Baraga.
BULDOH
14. 03. 2015 20.19
+3
Baraga je heroj-,ker se je odloču, da zapusti skolompirano sodstvo.....
Špina?ni njoki
15. 03. 2015 09.49
+2
Skolompirano?? Kaj za boga milega pa pomeni "skolompirano"?
poslanka sexs
14. 03. 2015 18.54
+3
KDO PA JE TEGA JECLEVEGA POGACNIKA POSTAVIL NA NEKI POLOZAJ
felix58
14. 03. 2015 19.19
-3
"jeclavega...." ke te ti si tui puklasti in plešasti
BULDOH
14. 03. 2015 18.44
+0
Edini, ki si je upal razkrinkat, kako gnilo je sodstvo....Seveda, v takem sodstvu nemore več sodelovat-in zdaj se je umaknu med pravnike,da jim pove, kaj je prav.....
felix58
14. 03. 2015 19.21
-2
korintos23
14. 03. 2015 18.22
+1
Twitter je še vedno v okvari da so šef Twittko in mali twttkeci tako pridni?
korintos23
14. 03. 2015 18.20
+7
Bilder in no1 sta carja, vsaka vama čast dečka, tako se bori in grize za SDS!
felix58
14. 03. 2015 19.24
-2
to so najbrž zadnji zdihljaji....rešilnih bilk pa ni
VSEZNALECno1
14. 03. 2015 16.38
+4
Lep dan je bil to...ko so policaji na vlado udrl.........😜
srebrnibreg
14. 03. 2015 17.31
-3
VSEZNALECno1
14. 03. 2015 17.59
+2
korintos23
14. 03. 2015 18.18
-2
VSEZNALECno1
14. 03. 2015 18.57
+4
Ah kva se pa ti sprenevedaš plačanc....odstopu je zaradi twita.......zaradi uspešnega dela na sodišču pač ne......
srebrnibreg
14. 03. 2015 19.23
-3
Če je kdo plačanc si ti pa tvoji sobluzači s stotimi nicki, kateri s piškoti sebi in svojim pluse ponarejajo ostalim pa minuse.
Borut Novak 1
14. 03. 2015 13.47
+1
Zakaj je Bajuk vzel Bratuškovo za sekretarko?Zadaj so raznorazne špekulacije ampak gotovo je pa nekaj. Prepričala ga je kako globoko verna katoličanka je!
Ni_Nicka_76
14. 03. 2015 14.03
+2
Bajuku so še desni očital, da tok laže, da sam seb verjame..... :)))))
Mamas&Papas
14. 03. 2015 17.01
+2
Zakaj? Ja, en se pa mora spoznat na finance, če se že sam minister ne ....
Mamas&Papas
14. 03. 2015 17.06
+1
BilderbergGroup 13.03.2015 17:31:33 -5 Če ne bo šlo drugače bomo dejansko morali podpreti Janšo. To več ne pelje nikamor!
batom@pinkponk.com
14. 03. 2015 13.29
+4
Ne bi se cudu, ce bi g. Sodnik bil eden od komentatorjev tule spodaj. Politikis style.
Borut Novak 1
14. 03. 2015 12.37
-4
Tale Bratuških agent ki ga vidite kako dnevno spama po forumih pod 100 nicki, ta konvertit ki se je nekoč zapustil Jugo, pa so ga potem neimeli preveč radi v Švici, pa je bil velik fan LDSa in vseh njegovih reinkarnacij (preko Zaresa, Jankovićeve liste vse do Bratuškove), ta o katerem familiji se govori marsikaj, ta ki ne mara EUja in NATOa odkar je videl da v Švici nekej velja samo poštenje, ta je naredil Bratuškovi večjo škodo doslej kot vse njene tigrate minice, zgodbe o njeni karieri in podobno! prav zanima me kam se bo infiltriral sedaj ko bo bratuškova padla iz parlamenta.
Brakedirt
14. 03. 2015 12.42
+0
A mi poves kaj imas od tega da lepis tole pod vsemi clanki?
botjabotja
14. 03. 2015 12.59
+2
Šejtan,več krat je potrebno napisati,da tud levi volivci dojamejo...
Borut Novak 1
14. 03. 2015 13.47
+0
Zakaj je Bajuk vzel Bratuškovo za sekretarko?Zadaj so raznorazne špekulacije ampak gotovo je pa nekaj. Prepričala ga je kako globoko verna katoličanka je!
Brakedirt
14. 03. 2015 14.14
+0
botja, volilci v slo vas ne marajo,po izidih volitev sodec,zato ne rabite tupiti drugim v glavo ideologije sds-a-.
Mamas&Papas
14. 03. 2015 17.02
-2
Mamas&Papas
14. 03. 2015 17.03
-3
BilderbergGroup 13.03.2015 17:31:33 -5 Če ne bo šlo drugače bomo dejansko morali podpreti Janšo. To več ne pelje nikamor
BULDOH
14. 03. 2015 19.25
+2
Leva rzkac desni đep-pa šec kakom točno jrv to......
VSEZNALECno1
14. 03. 2015 11.28
+4
Barago so ustavl, da bi začel pucat levaško korupcijo.....baje bi moral predsednika vlade obveščat o dogodkih in procesnih dejanjih...... Pač sodniške tolpe zapuščajo ta nartabulj sposobni in pošteni.....kje si še vidu da se v tolpi dolg zdrži če nisi ganster.....
Brakedirt
14. 03. 2015 11.30
+2
Spodletelo vam je ker so razkrinkali sds sodnika.Posten sodnik je nevtralen,ko ze nakladas o postenju.
enakostzavse
14. 03. 2015 11.32
+2
Brake, sej si tale neznalecno1 ni sam kriv. Ga je pač narava udarila po tintari .
Brakedirt
14. 03. 2015 11.35
+4
Na vse kriplje si prizadevajo prepricati ljudi da so oni edini pravi za vodenje drzave,imajo pa samo tviter in tole tukaj.Sploh ne opazijo da s svojim nakladanjem samo se bolj odbijajo ljudi od sebe.Prisel bo cas ko bodo ostali pred vrati parlamenta.
enakostzavse
14. 03. 2015 11.43
+6
FIGEC
14. 03. 2015 12.38
+3
VSEZNALECno1
14. 03. 2015 16.36
-1
FIGEC
14. 03. 2015 11.23
+4
Močno upam, da ne bo šel po poti mafijskih odvetnikov a-la Penko&Co. ....
Brakedirt
14. 03. 2015 11.44
+4
FIGEC
14. 03. 2015 12.36
+4
Tudi tisti je svojega dnarja vreden, ja, ampak Penko je po TV celo jokcal, češ kako visoka etična merila ima, a čas in denar sta naredila svoje...
Flenca
14. 03. 2015 16.25
ZGLEDA MI KOT ENA LUTKA V NJEGOVIH MREŽAH.
Ni_Nicka_76
14. 03. 2015 11.17
+3
Novinarji, dajte malce razmišljati tudi z lastno glavo, ne pa da se prodajajo zgodbe, ki jih hoče vsiliti sekta.....
VSEZNALECno1
14. 03. 2015 11.29
-2
Ja JJ je plaču pa dej še ti.....ta levi bi sam na silo in đžape lapal.....
Oskar22
14. 03. 2015 11.03
+15
Zdavnaj bi že moral odditi,Baraga,pa se vidi,katere vere je...Janez,tud,če bo obsojen odstopi,pa vidite,kaj še počne kr,naprej....sami lažnivci
sksimon
14. 03. 2015 10.35
+7
slovenija kot butale
sksimon
14. 03. 2015 10.37
+6
sami nesposobneži,birokrati,ki služijo astronomske honoraje
enakostzavse
14. 03. 2015 11.42
+1