Slovenija

Banke: Ne skrbite, denar boste dobili nazaj

Ljubljana, 08. 12. 2011 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Skrbi tistih, ki so jim nepridipravi v minulih mesecih z zlorabo bančnih kartic praznili račune, so odveč, saj jim bodo sredstva povrnili, so nam potrdili predstavniki slovenskih bank. Kljub temu previdnost ni odveč.

Previdnost pri uporabi bankomata ni odveč.
Previdnost pri uporabi bankomata ni odveč. FOTO: Policija
v primeru zlorabe kot posledice skimminga stranka ne utrpi škode, saj oškodovani stranki banka povrne denar. Združenje bank Slovenije

Kot smo poročali, se je v zadnjem času predvsem v slovenski prestolnici močno povečalo število nameščenih naprav za krajo podatkov z bančnih kartic. Slovenska policija je zato včeraj državljane pozvala k večji previdnosti pri uporabi bančnih avtomatov, rokave pa so zavihali tudi bančniki, ki žrtvam zlorabe zagotavljajo povračilo denarja.

Blokirali na tisoče kartic

"Obiskal sem bankomat in ta mi je izpisal, da je kartica blokirana in da naj se oglasim v najbližji bančni izpostavi. Šel sem na banko in tam je že okoli 40 ljudi stalo v vrsti za negotovinsko poslovanje, kar se mi je zdelo zelo nenavadno,“ nam je zaupal naš bralec Sandi. Uslužbenci NLB so mu pojasnili, da so morali zaradi tako imenovanega skimminga zablokirati več tisoč kartic. Kot so mu takrat še dejali, naj bi v Ljubljani našli več deset bankomatov, ki so bili opremljeni s temi napravami.

V Ljubljani so bile "skimming" naprave nameščene na več bankomatih.
V Ljubljani so bile "skimming" naprave nameščene na več bankomatih. FOTO: POP TV

O dogajanju smo povprašali predstavnike omenjene banke in ti so nam potrdili, da že vse od maja zaznavajo "povečano aktivnost zlikovcev s temi napravami, s katerimi protipravno pridobivajo kartične podatke na bankomatih različnih bank, tudi NLB“. Zaradi tega so preventivno blokirali več kartic, kontaktirali imetnike ter s tem preprečili nastanek finančne škode. "V večini primerov zlorabe preprečimo, preden stranke same ugotovijo, da se z njihovo kartico dogaja nekaj sumljivega,“ pravijo in pozivajo vse, ki ob obisku njihovega bankomata posumijo, da je nekaj narobe, da to sporočite na telefonsko številko, ki je zapisana na kartici, ali pa obvestite policijo na številko 113.

Povprečni znesek zlorabe 750 evrov

Da, Abanka imetnikom, katerim je bila kartica zlorabljena z uporabo skimming naprav, povrne denar. V izogib morebitnim izgubam dosledno izvajamo blokade kartic, takoj ko prejmemo obvestilo prek sistema za spremljanje zlorab o sumu morebitnega skimminga. Vlasta Jurečič, predstavnica Abanke

Iz Abanke so nam sporočili, da v letošnjem letu beležijo predvsem ponarejene kartice in izvedbo transakcij pri tistih, ki so opravljali dvige v poletnem času na Hrvaškem in v Bosni. Večino dvigov s takšnimi ponarejenimi karticami je bilo opravljenih v ZDA, kjer ni predpisana čip tehnologija in je torej omogočeno procesiranje prek magnetne steze. V letošnjem letu so zabeležili 31 zlorabljenih kartic, kar je 0,01odstotka od skupnega števila kartic. Povprečni znesek zlorabljene transakcije pa znaša okoli 750 EUR.

"Imeli smo nekaj 'lažnih alarmov' s stani uporabnikov bankomatov, kjer smo ugotovili, da ni bilo skimming naprav," so še sporočili in dodali, da ima vsak imetnik kartice na njej zabeleženo telefonsko številko klicnega centra (+ 386 1 583 41 83), na katero lahko sporoča morebitne sume zlorabe oz. težave na bankomatu. Sicer lahko v primeru težav na bankomatih stranka to osebno sporoči v bližnjo enoto.

V SKB so z blokadami začeli že konec septembra, koliko kartic so zablokirali, niso povedali, saj gre za poslovno skrivnost. Takrat so dejali, da so ob blokadi naročili nove kartice, bančne poslovalnice pa obvestili o razlogih za blokado in datumu pošiljanja novih kartic. "Na podlagi omenjenih aktivnosti smo začeli s telefonskim obveščanjem imetnikov kartic, ki smo jih blokirali, kar je običajen postopek v tovrstnih primerih. Če katere od strank ne uspemo priklicati po telefonu, imetnika obvestimo pisno," je povedala svetovalka za odnose z javnostmi v banki Jelka Novak Katona.

Zlatko Jamnik, direktor sektorja Marketing in produktno vodenje, je dodal, da v primerih zlorab kartic, na katere stranke niso mogle vplivati in jih niso mogle preprečiti, banka strankam povrne povzročeno škodo. Pri tem mora stranka podpisati izjavo, da navedene transakcije ni opravila sama oziroma pooblaščena oseba in da kartice ni izgubila oziroma ji ni bila ukradena.

V UniCredit Bank pozivajo svoje komitente, naj v primeru, da na bankomatu v Sloveniji zaznajo kakršna koli odstopanja od običajnega delovanja, pokličejo na njihovo telefonsko številko 01 252 84 44 ali na telefonsko številko procesnega centra 01 583 41 83, ki sta prav tako izpisani na zadnji strani kartice. “UniCredit Bank kartice strank, ki bi utegnile biti ogrožene, preventivno prekliče takoj, ko je ugotovljen skimming, stranko pa o preklicu kartice nemudoma obvestimo in naročimo novo brezplačno kartico,“ so zapisali.

"Da bi stranke zaznale, da je prav v tistem trenutku nameščena snemalna naprava, še nismo zaznali. Ponavadi se šele kasneje ugotovi, da je bila v določenem času nameščena snemalna naprava,“ so sporočili predstavniki Raiffeisen Banke. Pravijo, da je na njihovih bankomatih jasno zapisana telefonska številka, na katero lahko uporabniki prijavijo sum zlorabe. Izven delovnega časa banke se lahko obrnejo na Bankart na telefonsko številko 01 583 4183 ali pa pokličejo policijo.

Predstavniki Združenja bank Slovenije so sicer že pred časom potrdili, da so zlorabam izpostavljeni imetniki kartic prav vseh bank in hranilnic članic združenja. Odgovore ostalih bank še pričakujemo.

Bankomat
Bankomat FOTO: POP TV

Združenje bank Slovenije: Denar boste dobili nazaj!

Zaskrbljenim državljanom, ki so jim nepridipravi s ponarejenimi karticami v tujini praznili račune, predstavniki Združenja bank Slovenije sporočajo, da so skrbi odveč, saj bodo banke pokradena sredstva povrnile. "Imetnikom kartic, ki so ali bodo blokirane, bodo banke in hranilnice nove kartice naročile avtomatsko in brezplačno. Če bi do zlorabe kot posledice skimminga dejansko tudi prišlo, stranka ne bo utrpela nobene škode, saj bo oškodovani stranki banka oziroma hranilnica denar povrnila,“ so sporočili.

Kako prepoznati sumljive naprave na bankomatu?

Uporabniki moramo dobro paziti, da nihče ne vidi naše osebne številke in da te številke nikomur ne povemo. Bankomate moramo uporabljati sami, izbirati pa bi bilo dobro tiste bankomate, ki stojijo na dobro osvetljenem mestu. Če uporabnik opazimo kaj nenavadnega, o tem obvestimo banko ali pa pokličemo policijo na 113. Vedno je dobro tudi spremljati obvestila, ki se prikazujejo na ekranu bančnega avtomata, medtem ko poteka izplačilo zahtevanega zneska. "Vedno zahtevajte potrdilo o opravljeni transakciji na bančnem avtomatu," še svetujejo predstavniki bank.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 12. 2011 18.48
-4
meni lahko vloge in depozite garantira le Janez JAnša, on je dolžan 400.000 EUR, če ne bo predsednik vlade, bo hudo!
Jesus Christ
08. 12. 2011 18.32
+3
Ena druga stvar mi sploh ni jasna, ki se mi je danes zgodila... Lahko kdo razloži kako se na bankah določajo procenti obresti za vezano vlogo? Pa ne bi rečt, da gre po kakšni tabeli in znesku ter pogojih, saj to absolutno ne drži. Najprej mi uslužbenka reče, da bom imel xx,xx % obresti nakar rečem, da kako pa tako majhne, saj pri sosednjih bankah bi za isti znesek ponudili več (nisem preveril ampak sem poskušal kaj se zgodi). Nakar kliče svojo nadrejeno za posvet in mi občutno zviša obrestno mero. Zdelo se mi je sprejemljivo in sem potrdil. Po tem v pogovoru s kolegom finančnikom povem kolikor sem dobil in le-ta pravi, da premalo, saj ima njegov klient ob manjšem znesku, pri isti banki ob enaki vezavi - večje obresti. In sedaj mi roji po glavi kako neki nas banke ne bi nategovale, saj očitno tudi tam vse poteka kakor na tržnici. Zakaj mi je bančnica ponudila najprej nižjo obrestno mero? Ker me je očitno skušala okrog prenesti. In zakaj ima tretja oseba na isti banki, ob isti vezavi in ob nižji kvoti denarja, večjo obrestno mero? In samo vprašam se lahko kakšne pogoje bi dobil, če bi bil nekdo in nekaj. Kakšne pogoje banke potem nudijo tistim, "visokim"?
Tonček Balonček
08. 12. 2011 18.58
-2
Če bi Janša zmagal, bi bilo vs edrugače, dobil bi 200.000 EUR kredira na 15 let, kot Janša recimo! Daš pač nekaj na Facebook, pa je stvar urejena!
enterprise
08. 12. 2011 18.26
+7
Vse banke očitno ne delajo enako. Bil sem žrtev skimminga in mi Sparkasse ni hotelavrniti denarja. Celo zelo arogantni so bili ob prijavi kraje. Vlogo so zavrnili, in se niso opravičili. Zato premislite preden stopite v to banko !
odbogaposlan
08. 12. 2011 17.45
+12
če bankam toliko pobrali s tem skimingom, bi bilo bolje, da so najeli, dva varnostnika, ki jim bi obiskoval in pregledoval bankomate! ampak ti bankirji so škrti in požrešni, in rajši dajejo prijateljčkom in tajkunom nepovratne kredite, kot da zaščitijo svoje stranke!