Slovenija

'Očitno sta pri politikih negotovost in strah'

Ljubljana, 15. 12. 2010 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./STA/D.L./B.G.
Komentarji
720

"Politiki bodo imeli opravka s sindikati. To so želeli, mi pa nimamo izbire," je ob vložitvi 22.176 podpisov volivcev, ki podpirajo referendum o pokojninski reformi, v DZ dejal Semolič.

Interesna skupina delojemalcev pri državnem svetu bo predlagala odločanje o vetu na novi pokojninski zakon, je povedal njen vodja Dušan Semolič. Seja bo predvidoma prihodnji torek.

Pokojnina
Pokojnina FOTO: iStockphoto

Državni svet je sicer že na seji 10. novembra odločil, da predloga zakona ne podpre. Kot so poudarjali državni svetniki, bi moral biti usklajen med socialnimi partnerji, upoštevati bi moral razmere na trgu dela in pri delodajalcih, ki nimajo dovolj delovnih mest za starejše delavcev.

Vodstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je tako popoldne v vložišče državnega zbora oddalo 22.176 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma o pokojninski reformi. "Politiki bodo imeli opravka s sindikati. To so želeli, mi pa nimamo izbire," je ob tem dejal Semolič.

Po zakonu o referendumu in o ljudski iniciativi državni zbor razpiše zakonodajni referendum, če to zahteva najmanj tretjina poslancev, državni svet ali najmanj 40.000 volivcev.

Po zakonu bi bilo sicer tokrat dovolj zbrati le 2500 podpisov, in sicer v sedmih dneh, ne pa v nekaj urah, je poudaril. Ob napovedi vladne strani, da bo dala referendumsko pobudo v ustavno presojo, pa pravi, da "ustavno sodišče ni depandansa vlade". "Očitno sta pri politikih negotovost in strah. Iskali bodo zaveznike povsod, tudi pri ustavnem sodišču. Toda ustavno sodišče je samostojna inštitucija," je poudaril.

Kot so pojasnili v službi za odnose z javnostmi DZ, bo moral državni zbor v primeru, če bo v državnem svetu izglasovan veto, o zakonu odločati vnovič. Če bo zakon potrjen, bo moral predsednik državnega zbora v sedmih dneh določiti 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma. Če pa veto ne bo izglasovan, bo moral razpisati rok za zbiranje 40.000 podpisov najkasneje v sredo, torej najkasneje sedem dni po vložitvi pobude za zahtevo za razpis referenduma.

Sindikati pred državnim zborom

Pripadniki ZSSS so danes pred državnim zborom protestirali proti strukturnim reformam, ki znižujejo delavske in socialne pravice. Nasprotujejo namreč pokojninski reformi, ki je le eden od ostrih varčevalnih ukrepov  vlade za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Takšne ostre in nepravične pokojninske reforme zagotovo ne bi bilo treba sprejeti, če bi naša vlada dajala prednost ljudem pred kapitalom, menijo.

Sindikati protestirali pred DZ - 2
Sindikati protestirali pred DZ - 2 FOTO: Blaž Garbajs

Poudarjajo, da so vlade članic EU sprejele ostre varčevalne ukrepe, s katerimi hočejo na hitro znižati proračunske primanjkljaje. Vsa njihova politika temelji na zmanjševanju delavskih in socialnih pravic ter strukturnih reformah, kot je tudi pokojninska reforma, ne pa na zaposlovanju in spodbujanju gospodarske rasti. Prednost dajejo reševanju bank in finančnih institucij oziroma kapitalu, ne pa ljudem, še menijo.  

Za naprej in novo leto Vam ne želimo nič dobrega, le bolezen, revščino in čimprejšnjo SMRT, če boste glasovali ZA. To nam nudite vi, v teh zakonih s pritiskom na gumb ZA. /.../ Iz zakona se čuti napotilo k Matildi. Kamenjanje, gnev, nespoštovanje vlade, parlamenta in poslancev povzročate vi sami. Kje je pravna država? predstavnik upokojencev Edvard Kupčič

Evropske vlade tako po mnenju sindikatov zavračajo predloge sindikatov o uvedbi evropske obveznice, davka na finančne transakcije, davka na dobiček, ki se ne reinvestira, ukinitvi davčnih oaz in podobno. “Povsem očitno je, da bodo breme krize nosili delavke in delavci, ne pa tisti, ki so finančno in gospodarsko krizo povzročili!” so še zapisali.

Žerjav: Odločil sem se prav

Glede podpore pokojninski reformi, ki jo je SLS v torek tudi podprla, pa je predsednik stranke Radovan Žerjav danes dejal sledeče: “Verjamem, da sem se včeraj odločil prav. Lahko bi včeraj glasovali proti. S tem bi kupili mir in najbrž nas državljani ne bi obsojali izdaje desnice. Zdi se mi grozljivo, da bi se o tako pomembni podpori odločali le na podlagi političnih posledic, ki jih bom morda doživel osebno ali pa jih bo doživela stranka SLS. Želimo biti odgovorna politična alternativa”.

"Glasovali smo za reformo in ne za vlado. Te vlade ne podpiramo in nikoli v to vlado ne bomo vstopili," meni Žerjav.
"Glasovali smo za reformo in ne za vlado. Te vlade ne podpiramo in nikoli v to vlado ne bomo vstopili," meni Žerjav. FOTO: Blaž Garbajs

Glasovali smo za reformo in ne za vlado. Te vlade ne podpiramo in nikoli v to vlado ne bomo vstopili. Neracionalno pa se zdi, da ne bi podprli reforme le zato, ker smo proti vladi,” še dodaja. Poudarja, da ne želi, da Slovenija pride v takšno situacijo, kot je Grčija, kjer politika ni bila v stanju sprejetja odgovornih in pogumnih odločitev.

Žerjav je zavrnil govorice o pritiskih: “Na nas ni bilo nobenih pritiskov. Ne s strani koalicije kot tudi ne s strani opozicije! Odločili smo se tako, kot mislimo, da je prav”, še opozarja.

Upokojenci: Svetlik in Pahor lažeta

Minister Svetlik in Pahor lažeta. Pokojnine bodo manjše in se bodo še zmanjševale v primerjavi s povprečno plačo. Ne drznite si glasovati ZA pokojninski zakon, zakon o malem delu in zdravstvu ter njihovim večjim privatizacijam in hitremu uveljavljanju krutega kapitalizma. Prisluhnite sindikatom. V življenju vam bo še žal, če boste glasovali ZA, ker vas bodo smatrali za zatiralce delavcev in upokojencev. Tudi vi boste stari in onemogli. Vsak narod mora poskrbeti za stare in mlade,” je v začetku novembra v odprtem pismu poslancem zapisal podpredsednik sindikata upokojencev Slovenije Edvard Kupčič.

Grozilno pismo predstavnika upokojencev
Grozilno pismo predstavnika upokojencev FOTO: B.G.

SUS: Nižja rast pokojnin

V Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) so glede predloga zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju večkrat opozorili, da so se v preteklem desetletju pokojnine zniževale zaradi določil zakona oziroma ureditev na njegovi podlagi, ki so določilo o usklajevanju pokojnin z rastjo razvrednotile. Tako povprečna pokojnina dosega le nekaj več kot 60 odstotkov povprečne plače. ZSSS pa je po njihovem mnenju opozorila, da mora znašati povprečna pokojnina 72,5 odstotka povprečne plače.

Menijo, da novi izračuni kažejo, da bo nova formula usklajevanja pokojnin še naprej povzročala nižjo rast pokojnin, kot bo rast plač.

Sprejeti zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je izrazito nepravičen do zaposlenih v industriji, saj jim nalaga takšno število let dela do upokojitve, ki jo bo malo kateri delavec lahko dočakal zdrav. Predlagatelj zakona meni, da lahko delavci s svojimi plačami od 500 do 600 evrov dodatno varčujejo za svojo starost, saj polne pokojnine ob neprijaznih pogojih dela, ki vladajo, ne bodo mogli doseči. Pokojnine na podlagi plač, ki jih delavci prejemajo, tudi ne bodo zagotavljale varne in dostojne starosti,” so še poudarili.

Mraz
Mraz FOTO: Reuters

Poudarjajo, da se bodo pridružili vsem aktivnostim, ki jih bo vodila ZSSS, tako pri razpravi v Državnem svetu kot pri pripravah na referendum, če odgovorni ne bodo spoznali, da rešitve v sprejetem zakonu niso ne po meri delavcev ne po meri upokojencev, ampak po meri kapitala.

Zvišanje upokojitvene starosti

Kot je znano, so poslanci in poslanke v torek z 49 glasovi za in 35 proti sprejeli pokojninsko reformo, s katero naj bi podaljšali dejansko upokojitveno starost in hkrati postopno tudi delovno aktivnost. Koalicijski DeSUS je bil proti, so pa za glasovali v opozicijski SLS. Z zakonom, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2011, želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost. Po predlogu, ki pa predvideva prehodna obdobja, bo treba imeti za starostno upokojitev 65 let.

Pričakovana življenjska doba se vsako leto podaljša za tri mesece, obstoječi sistem pa ne dohaja demografskih sprememb, je uvodoma dejal minister za delo in družino Ivan Svetlik. Začetne pokojnine se bodo zvišale, delovno aktivni prebivalci pa bomo postopno delali tri leta dlje, je poudaril.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bo treba po prepričanju predsednika SDS Janeza Janše tudi v primeru končnega uspeha sedanje pokojninske reforme znova spreminjati, še preden bo reforma sploh začela delovati v praksi. Sicer pa vidi le 15-odstotno možnost, da tokratna reforma sploh začne veljati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (720)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

divja_vrtnica
16. 12. 2010 13.14
Zakaj spet referendum? Politiki so izvoljeni od ljudi in naj delajo v njihovem imenu. Namesto referendomov naj dajo denar ljudem, ki so zares socialno ogroženi. Če pa politiki ne vedo kako naj se odločijo, naj naredijo internetno stran s forumi, kjer bodo ljudje z veseljem odgovarjali in jim tako pomagali oblikovati mnenje.
SLOVANSKI
16. 12. 2010 13.12
nerazzuri ti podpiras NWO, tako da od mene ne dobis podpore.
LaStellaRossa
16. 12. 2010 12.15
admin kaj ne štima na spodnjem postu????????
LaStellaRossa
16. 12. 2010 12.14
Kolikor toliko normalen človek se lahko pogovarja s kolikor toliko normalnim sogovornikom. Do sedaj še nikoli v Sloveniji nismo imeli kolikor toliko normalne vlade ali normalnih poslancev. Vsa čast izjemam. Ta vlada je totalno izgubila kompas. Nismo letalo brez pilota, ampak je ta država letalo brez POSADKE v celoti...ostalih 2 milijona potnikov pa je obsojenih na eno samo upanje v tisti mali kamenček sreče, da se mogoče vse skupaj izide... Samo se ne bo izšlo. LJUDJE moramo poskrbeti, da to vlado prisilimo k odstopu...zlepa ali zgrda... Potem pa IZVOLIMO predstavnike LJUDSTVA, ki so NEOMADEŽEVANI in NISO SEDELI V PARLAMENTU zadnjih 20 let. Rabimo NORMALNE ljudi, ki imajo NORMALEN občutek za sočloveka in nam bodo pomagali, da dosežemo NORMALNE pogoje za NORMALNO življenje v Republiki Sloveniji. Če pa to NI mogoče, ostaja še poslednje upanje in EDINA povsem LEGITIMNA in LEGALNA pot = REVOLUCIJA in kompletna preobrazba obstoječega sistema, ki je NAPAČEN, NEPRAVIČEN in ŠKODLJIV...sistem, ki pelje v pogubo in medsebojno iztrebljevanje človeka. KAPITALIZEM mora umreti !
bukefal
16. 12. 2010 12.03
Cvetke SLS: Na predvolilnih soočenjih so pomladne stranke SDS, NSI in SLS nastopile skupaj. Pred kamerami je Marjan Podobnik izjavil naslednje: "Ni je stvari, poudarjam, ni je stvarim, ki bi razbila našo koalicijo!". Epilog poznate. Že po slabem mesecu je SLS izdala pomladne stranke in Podobnik se je spajdašil z Drnovškom. Marjan Podobnik na TV o tem, kako bodo delovali v vladi: "Načeli jih bomo od znotraj!". Pri glasovanju o novem pokojninskem zakonu, ki bo zelo prizadel sedanje in vse bodoče upokojence, je SLS, stranka Radovana Žerjava spet izigrala svoje zaveznike! O VERODOSTOJNOSTI IN ZAUPANJU V SLS NI VREDNO IZGUBLJATI BESED!!!
Samiy Samy
16. 12. 2010 11.16
nevem zakaj se bojimo še posebi mi mladi itak nimamo kaj zgubit namesto da se nas zbere čim večje število na tajno in čakat da so vsi v parlamentu in vletet not in do krvi jih tamanit tako kod so v beogradu skinili miloševiča in njegove če bi se to zgodilo ena dobra tajna organizacija sem tkoj za ko bi začele bakle not padat bi kresalova hiter odstopla to je kuja zato je prišla tako daleč a njen mož pa je v sodnem sistemu mislim dej te malo preštudirat kdo vse vodi državo in se pozanimajte za vsakega posameznika iz kje izhaja vse se vrti v krogu in ta krog nam keš pobira ta elita ima dosti denarja vidim da pišete da njim ni problem delat do 100leta na takih pozicijah njih boli njim nerabi penzija oni majo tolko našega denarja da se lahko upokoji že pri 30 ubistvu sploh nerabi nič od države itak je on država a tudi dnarja kod blata ....
doctor69
16. 12. 2010 10.57
ŠE ENKRAT -- TA VLADA NESPREJEMA POKOJNINSKE REFORME ZA LJUDI AMPAK IZKLJUČNO ZATO ,DA NA MEDNARODNIH FINANČNIH TRGIH OHRANI TRENUTNE BONITETE PRI KREDITIH,KAJTI,ČE IZGUBIMO TRNUTNO BONITETO POTEM NAS ČAKA GRŠKI SCENARIJ . -- TRENUTNA VLADA NAS JE SAMO V 2 LETIH ZADOLŽILA ZA DODATNIH 7 MILJARD eur TOREJ SMO KAR ZA 120% BOLJ ZADOLŽENI KOT SMO BILI OB KONCU JANŠEVEGA MANDATA -- IN SEDAJ VAM RAZLOŽIM KJE JE PROBLEM,ZARADI PREVELIKE ZADOLŽENOSTI SMO DOBILI OPOZORILO IZ MEDNARODNIH FINANČNIH USTANOV,DA,ČE NEKAJ NEUKRENEMO Z JAVNIMI FINANCAMI NAM BOJO ZNIŽALI BONITETO,KAR BI PR TRENUTNI ZADOLŽENOSTI POMENILO LETNO ZA POL MILJARDE eur VEČ OBRESTI,KAR PA MI TRENUTNO NISMO SPOSOBNI PLAČAT IN ZATO SMO DOBILI NAMIG -- SKOZI POKOJNINSKO REFORMO ZNIŽAJTE FINANČNI PRIMANKLJAJ IN VAM OSTANE BONITETA IN TO JE VSA RESNICA VSE OSTALO NAKLADANJE NAŠE VLADE JE SAMO NAKLADANJE IN ZAVAJANJE -- IN ŠENKRAT RES BI BIL NAJBOLJŠI PROTIKRIZNI UKREP TE VLADE,DA TAKOJ ODSTOPI.
JanezNovakJohn
16. 12. 2010 09.39
Mislim da je šel Semolič malo predaleč.
copilot
16. 12. 2010 09.34
A ni dovolj, da jim 40 let brez obresti nakazujem mesečne rente? Oni hočejo še več? Upam, da bodo res pokrepali kot podgane in to ne prehitro. Počasi jih naj pobira, vse, ki so glasovali ZA!
LaStellaRossa
16. 12. 2010 08.55
Slovenski politili, "levi,desni,srednji,beli,rdeči in črni...vsi po vrsti" ...bodo imeli opravek...bližnje srečanje NEprijazne vrste, ko se bo masa NEzadovoljnih, NEplačanih,obupanih in depresivnih državljanov ...usula na ulice Slovenskih mest in si poiskala SAMA pravico z vsemi sredstvi, ki ji bodo na voljo. REVOLUCIJA
resslovenka
16. 12. 2010 08.39
In kaj pravi predsednik sindikata PERGAM g. Rebolj? Ali sem kaj spregledala, ali se ne oglaša? Ponavljam, da ni nič narobe da se spelje reforma, samo takole na horuk, brez socialnega dialoga pa ne. Slovenci se staramo, narašča število upokojencev ... Je pa tudi zelooo veliko ljudi, ki so delali, torej prispevali tudi v pokojninsko blagajno, tik pred upokojitvijo ali nedolgo po tem pa umrli. Torej svoj fond vplačil zapustili za narodov blagor. Naj se za vsakega posameznika uvede pokojninski račun, naj ostalo navalko, ki se izplačuje iz pokojninske blagajne plačuje država iz drugega fonda, pa bo slika dosti drugačna, predvsem pravičnejša.
beligad
16. 12. 2010 08.25
Le v kup, le v kup uboga gmajna.
Darko32
16. 12. 2010 08.14
Naj Svetlik pove resnico in naj ne laže ljudem. Pokojnine se ne bodo povečale nikomur. To je jasno pokazal, ko je povečal delovno dobo tako, da bi zapolnil čas do 65 leta z moškimi do 43 leta itd.. Prav tako je pobral državne pokojnine ljudem. Že ta dva signala dokazujeta, da ne govori resnice. To je tudi povedal predstavnik SPIZ-a, da se pokojnine ne bodo povečale. ZAto Semolič dokazano dgovori resnico. Sedaj je čas za ostre ukrepe in vzpostavitev čiščenja megle, katero proizvaja sam Svetlik z ekipo in vlado. Ljudje niso ovce in to bodo pokazali.
darcs
16. 12. 2010 07.47
Pahor nebi znal preživet s 3000 euri, zanimivo, očitno ni nič "pršparal" za krizne čase, hahaha
darcs
16. 12. 2010 07.42
ne jokajte, takšno vlado ste želeli z mislijo saj je leva in bo delala v prid delavcem sedaj pa jo imamo vsi, bogatijo v glavnem kapitalisti - bivši komunisti, ki so brez kakršnega koli svojega vložka v podjetja le ta prevzemali in prepisali v svojo last
igorcar
16. 12. 2010 07.14
nej bo socasno se referendum o predcasnih volitvah!
Iza8
16. 12. 2010 06.53
Kmečki punti so se dogajali zaradi plačevanja desetine.Zdaj,ko nam samo desetina še ostane,naj bomo pa kar tiho????
sprint
16. 12. 2010 06.45
kdo je tu bedast. Kakšne grožnje pa so v pismu? Človek je edino pravilno napisal, izlil svoja čustva in razmišljanja. In v tem sistemu so kapitalisti in njihovi hlapci to ožigosali kot grožnje. In to je svoboda govora, demokracija in svoboda. Fuj.
rudra1
16. 12. 2010 06.16
fevdalizem se vrača hahaha
massa2
16. 12. 2010 06.14
veste kaj najprej naj začnejo reforme delat v parlamentu, pa naj ločijo župane in poslance kolk denarja sam tuki eden dobi k je poslanec in župan , potem nekdo tak kot je Golobič nej gre v Ultro delat ( aja pa če ima kmetijo še subvencij uleče) pa naj pusti delo predsednika enemu k nima dohodka že nekje drugje, sicer pomoje vsi poslanci poleg tega da delajo v parlamentu imajo zraven še kakšno podjetje al bog ve kje lahko še kej ukradejo!!!!!! no sam tuki bi milijone na let pršparal!!!!