Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Skupaj smo močnejši, bodimo partnerji še naprej'

Ljubljana, 20. 07. 2012 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Skupaj smo močnejši, bodimo partnerji še naprej," je ob zaključku nagovora poslancem v slovenščini dejal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in požel bučen aplavz. S Türkom, Janšo in Virantom pa se je pogovarjal o Siriji, Zahodnem Balkanu in članstvu Slovenije v ZN.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki je v četrtek prispel na svoj drugi uradni obisk v Slovenijo, se je danes sestal z gostiteljem, premierjem Janezom Janšo, nato pa še s predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom DZ Gregorjem Virantom. Nagovoril je tudi poslance v DZ. Iz Slovenije bo odpotoval še v preostale države na območju nekdanje Jugoslavije.

Trije novi mostovi za Slovenijo

Generalni sekretar ZN je v nagovoru poslancem državnega zbora izpostavil najpomembnejše zasluge Slovenije v mednarodni skupnosti in naloge, ki jo še čakajo. Med slednjimi je med drugim omenil prizadevanja za spravo in trajno stabilnost na območju nekdanje Jugoslavije, kjer danes začenja turnejo z obiskom v Sloveniji.

Ban se je za svoj drugi obisk v Sloveniji odločil v letu, ko praznujemo 20. obletnico vstopa v ZN.
Ban se je za svoj drugi obisk v Sloveniji odločil v letu, ko praznujemo 20. obletnico vstopa v ZN. FOTO: Aljoša Kravanja

Ban je dejal, da je s Slovenijo globoko povezan in nanjo zelo navezan, med drugim tudi zato, ker je bil pred leti pooblaščeni južnokorejski veleposlanik za Slovenijo. "Čutim Slovenijo," je njegov razlog za vračanje v državo.

Pojasnil je, da je bil kot generalni sekretar ZN v Sloveniji že leta 2008, ko se je med drugim sprehodil čez Tromostovje. Danes je zato spregovoril o treh novih mostovih za Slovenijo. "Prvi most je most med vašo jugoslovansko preteklostjo in evropsko prihodnostjo. Drugi most povezuje vaše sosede v regiji z njihovimi evropskimi hotenji. In tretji most je most med ZN in Slovenijo, ki nas povezuje v našem globalnem poslanstvu miru, razvoja in človekovih pravic," je dejal. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo tudi to "tromostovje" enako mogočno in veličastno kot pravo.

Slovenija pomembna na področju ženskih pravic

Omenil je tudi sodelovanje Slovenije v mednarodnih silah ZN po svetu, sodelovanje pri odstranjevanju min in sodelovanje v Zavezništvu civilizacij. Slovenija je po njegovih besedah odlično delovala v VS ZN in svetu ZN za človekove pravice, zelo je pomembna na področju ženskih pravic.

Ob tem je poslance pozval, naj še naprej "vlagajo v ženske in deklice" ter se osredotočijo na področja, ki bodo prinesla konkretne rezultate. Pohvalil je tudi skrb za Rome in dejal, da bo med turnejo po nekdanjih jugoslovanskih republikah pozival k izkoreninjenju diskriminacije do Romov in zagotavljanju temeljnih pravic zanje.

Spomnil je na besede nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana ob osamosvojitvi Slovenije: "Danes so dovoljene sanje. Jutri bo nov dan."

"Danes bi Sloveniji predlagal, naj si dovoli sanje tudi za naš svet," je poudaril in dodal, da se ta majhna država z dolgo zgodovino lahko ozre navzven. Po njegovih besedah slovenska himna, Zdravljica, velja za ves svet. Po njegovem mnenju potrebujemo svet, kjer bo prepir pregnan in bomo vsi živeli kot sosedje. "Skupaj smo močnejši, bodimo partnerji še naprej," je ob zaključku govora v slovenščini dejal Ban in požel bučen aplavz poslancev.

Ban Ki Mun v DZ - 2
Ban Ki Mun v DZ - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

S Türkom o ukrepih v Siriji

Ban Ki Mun in predsednik Türk sta se med drugim pogovarjala o razmerah v Siriji in se zavzela za soglasje Varnostnega sveta ZN glede nadaljnjih ukrepov v zvezi s to državo, so sporočili iz urada predsednika republike.

Kot so zapisali, sta sogovornika obravnavala tudi vprašanja preventivne diplomacije, človekovih pravic ter nalog mednarodne skupnosti na področju varovanja okolja in trajnostnega razvoja po nedavni konferenci ZN o trajnostnem razvoju Rio+20. Strinjala sta se, da je trenutno osrednjega pomena razvoj institucionalne strukture v okviru ZN, ki naj zagotovi uresničevanje usmeritev, sprejetih na konferenci.

Türk in Ban sta se dotaknila tudi vprašanja merjenja družbenega in ekonomskega razvoja ter izkušenj ZN na tem področju. Ugotovila sta, da je napočil čas, da se pregleda dosedanja praksa in da se ugotovi, kateri indikatorji poleg bruto domačega proizvoda lahko pomagajo pri merjenju napredka in določanju ustrezne ekonomske in socialne politike držav.

Z Janšo o vlogi Slovenije na Zahodnem Balkanu

Ban Ki Mun je po srečanju s premierom Janšo izrazil globoko razočaranje, ker Varnostni svet ZN v četrtek ni sprejel resolucije o Siriji. Tudi Janša je obžaloval blokado v VS ZN. Kot je dejal, Slovenija obsoja množične kršitve človekovih pravic v državi in podpira Ananov mirovni načrt.

Poleg krize v Siriji sta Janša in Ban največ pozornosti namenila razmeram na Zahodnem Balkanu in vlogi, ki jo Slovenija je in jo še lahko odigra v tej regiji.

Janša je pozval k reformi ZN, ki bi naredila to organizacijo bolj transparentno in učinkovitejšo. Po njegovih besedah je treba okrepiti pravno osnovo za delovanje ZN, da bodo lahko posredovali hitreje in tudi preventivno ter jim npr. ne bo treba v nujnih primerih, kakršen je Sirija, čakati na ad hoc resolucije VS ZN. Ob tem je izpostavil predvsem delo na mednarodni konvenciji za preprečevanje in kaznovanje zločina genocida.Po drugi strani je treba po premierovih besedah okrepiti regionalne organizacije, da bodo prevzele večjo odgovornost za lastno regijo.

Kot je glede Zahodnega Balkana poudaril Janša, je treba predvsem zmanjšati odrezanost regije od mednarodne skupnosti in pospešiti njeno evroatlantsko integracijo ter narediti vse, da se ne bi ponovile grozote, kakršne so se dogajale leta 1995 v Srebrenici ali v nekaterih državah nekdanje Jugoslavije po koncu druge svetovne vojne. Poudaril je, da ima Slovenija v državah Zahodnega Balkana številne svoje ljudi, ki jim pomagajo pri njihovi integraciji v EU in zvezo Nato. To je po njegovem mnenju tudi največ, kar lahko za te države naredimo – da z njimi delimo znanje in izkušnje, ki smo si jih nabrali pri vstopanju v omenjeni povezavi in skozi članstvo v njiju.

Slovenija ve, da ta pot ni kratka, je poudaril premier in spomnil, da bodo države pomoč potrebovale tudi po vstopu v EU in Nato, npr. pri vključevanju v schengen in prevzemanju skupne evropske valute.

Tudi Ban je izpostavil velik pomen sodelovanja, sprave in evroatlantske integracije na Zahodnem Balkanu – ne le za regijo, ampak za stabilnost in mir v svetu. Te države so že naredile dolgo pot, a prav tako pomembna pot jih še čaka in tu je vloga Slovenije zelo pomembna, je poudaril.

Z Virantom o 20 letih članstva v ZN

V pogovoru z Virantom pa je Ban poudaril, da je Slovenija v dvajsetih letih članstva v ZN pokazala veliko zavezanost demokraciji in človekovim pravicam in se zelo izkazala kot nestalna članica in s svojim delom v Svetu za človekove pravice. "Pokazali ste vodstveno držo, vaš prispevek je bil izjemen, ste zgled, kako je treba sodelovati v mednarodni skupnosti," je dejal.

Sogovornika sta se dotaknila tudi razmer v Siriji. Ban je izrazil obžalovanje nad neenotnostjo mednarodne skupnosti pri reševanju konflikta v Siriji, ki je zahteval že ogromno žrtev. Pozval je k stopnjevanju mednarodnega pritiska in izrazil upanje, da se bo EU z drugimi državami enotno borila za ustavitev nasilja v tej državi. Virant je zatrdil, da Slovenija obsoja nasilje v Siriji in podpira krepitev pritiska mednarodne skupnosti na sirski režim.

Generalnega sekretarja ZN v Sloveniji spremlja njegova žena Ban Sun Taek, ki jo je gostila premierjeva žena Urška Bačovnik Janša.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
21. 07. 2012 09.53
+1
govori pa lepše kot kak južnjak. naj mi zdej nekdo od teh bebcev tu iz DZ pove kaj imamo mi s sirijo? zakaj je sirija naš problem? sirija je problem amerike ker ne more manipulirat ljudi. jaz nisem v siriji bil še nikoli in sirija ni moj problem. mene bolj zanima kaj bo jutri z našo kilavo državo
legnum
21. 07. 2012 09.15
+1
V žurnalu piše Ban Ki Mun čutim Slovenijo, v žepu verjeten.
Tonček Balonček
21. 07. 2012 08.40
+1
Čudno je, da JAnša ni predlagal ukinitve OPZ;M saj so zno sami stroški, učinka pa nobenega! Lahko bi jo združili z NATOM recimo in bi bial atm en sektor! PA še plačo za predsedniak bi prihranili!
zaenotnost
21. 07. 2012 08.27
+3
skupaj smo močnejši...razume te besede Janša je vprašanje. Zakaj zastruplja odnose neprestano; proslavami, simboli, preimenovanji...Izreče to ni nič ito zdaj je resničen problem. Vse skupaj je velik problem.Ne moreš pričakovati, da ti bodo zaupali,če jih vsake toliko udariš, ni mogoče tako naprej, ce se ne misli spremeniti v boljšega nas čakajo še hujše stvari. Povdarek je na SKUPAJ g. PM...drugače bo...
Googlebot
20. 07. 2012 19.07
+0
bolše govori slovensko kot polovica poslancev PS ;)
wlf461
20. 07. 2012 18.33
+2
ja sirija je naš problem...ima prav...hahaha...madona,rešitev je tu...
anja31a
20. 07. 2012 18.13
+1
Skupaj smo močnejši... Pa ta ni normalen? A je slučajno prinesel miliarde, da pokrijemo naše minuse
neziie
20. 07. 2012 18.07
+2
A so kej v sorodstvu tale tip pa Ivo in Ray Ban?
anja31a
20. 07. 2012 18.01
+3
Na čigave stroške je on prišel k nam filozofirat
SnowmanR
20. 07. 2012 17.33
+2
...kitajček jih drži v malem palcu... naši politiki so kot hlapci, samo smejijo se in aplavzirajo... se ne zavedajo kaj počnejo...
kim llsung
20. 07. 2012 17.30
+4
hlapci MORAJO ploskat gospodarju
anja31a
20. 07. 2012 17.17
+3
Kaj je pa tega prijelo da se je začel družit z našimi lopovi.... adijo pamet
KARENTIP
20. 07. 2012 14.39
+4
Glej JJ-a v prvi vrsti. Si je vzel čas, Za dalajlamo ga ni imel....
MsPikapiki
20. 07. 2012 17.02
+2
Za na sodišče ga tudi nima. Sicer pa to ni nobena taka reč, če pride na obisk en predsednik ZN, ko vemo, da je ta organizacija prav brez veze. Za mir v svetu ne naredi nič, kvečjemu zakuha kje še kako novo vojno, da podpira proizvajalce orožja. Skratka skorumpiran trust. Zanimivo, da je večji povdarek dal Janši kot Turku, verjetno mu je znano kdo ima več prakse v trgovini z artikli, ki gredo dobro v promet in prinaša bajne dobičke.
kim llsung
20. 07. 2012 17.31
+2
23345
21. 07. 2012 09.28
TOČNO TAKO, JANŠA ŽE VE KAKO SE STVARI STREŽEJO Z OROŽJEM, MOGOČE PA IMA ŠE KAJ ZA PREPRODAT? , KAJ SE VE ?
nikolvec
20. 07. 2012 14.18
+1
Bolje govori Slovensko kot pol Ljubljane :D
24Ppkur
20. 07. 2012 15.54
-3
KlubPravilnoPretepenihŽena
20. 07. 2012 14.04
+5
indijanci so predvideli že v 18 stoletju vizijo plave steklene stavbe, ki bo terorizirala svet
Follow me
20. 07. 2012 13.48
-1
Ooohh jizz, jizz, jizz oooooo jizz jizz aaaaahhh. Tako je nekako zgledalo ko so ga zagledali.
janez6bb
20. 07. 2012 13.28
+8
hehe KATERE BUČE PRODAJAJO, ČE BI BILO OZN V RESNICI TO KAR SO TRDILI KO SO GA USTANAVLJALI DANES NE BI BILO NOBENE VOJNE VEČ, TKO JE PA VSE SKUPAJ FARSA ZA VZPOSTAVITEV FAŠISTIČNEGA NOVEGA SVETOVNEGA REDA- oZN VAM JE PA SVETOVNA VLADA.
hondica
20. 07. 2012 13.05
+2
Mah tale OZN je precej invalidna organizacija, predvsem sami se bi namen, dokazano že premnogokrat v zgodovini. Resnična moč in odločitve se sprejemajo na drugih nivojih.
bozur
20. 07. 2012 13.05
+0
V planu ima obiskati 6 drzav in Kosovo{uradn}...prva je Slovenija, nato Hrvaska, Crna Gora, Srbija, #Kosovo#, Makedonija in zadnja BiH..Prisel je na obisk ex/Jugoslaviji...Slovenija je priznala Kosovo, BAN gre pa dol na obisk pod resolucijo 1244, kjer je Kosovo in Metohija sestavni del Srbije...Kako se smeskajo in igrajo igrice nasi in njihovi politiki..
MR-1919
20. 07. 2012 12.57
+2
bla,bla......