Črna kronika

Balkanski bojevnik: Sodišče zavrnilo pritožbe obdolžencev

Ljubljana/Beograd, 22. 07. 2010 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljansko sodišče je zavrnilo pritožbe obdolžencev v primeru Balkanski bojevnik. Vse več indicev je, da je Šaričev klan povezan s številnimi podjetji, s katerimi sodelujejo tudi slovenska.

V skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala so pojasnili, da je senat ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi sklepa o uvedbi preiskave zavrnil pritožbe obdolžencev v primeru Balkanski bojevnik.

Preiskovalna sodnica je 5. julija na podlagi zahteve za preiskavo omenjene skupine izdala sklep o uvedbi kazenske preiskave. To pomeni, da je kazenski postopek zoper Dragana Tošića, ki naj bi vodil slovenski del narkokartela Darka Šarića, in druge tudi formalno začel teči.

Privedba Tošića
Privedba Tošića FOTO: POP TV

Prejšnji teden je Tošićev odvetnik Janez Koščak povedal, da so se tako on kot drugi zagovorniki pritožili. Hkrati je pojasnil, da se v času čakanja na odločitev sodišča že opravljajo določena preiskovalna dejanja. Po končani preiskavi bo sodišče spis poslalo tožilstvu, kjer se bodo odločili, ali vložiti obtožnico ali ne. Tošić in preostali obdolženi sicer v priporu ali hišnem priporu ostajajo vsaj do konca avgusta.

Nova povezava slovenskih družb s Šarićem

Sicer pa dokumenti iz Srbije, ki jih je pridobila Slovenska tiskovna agencija (STA), kažejo na domnevno novo povezavo med klanom t. i. kokainskega kralja Šarića in slovenskimi družbami. STA in srbski center za preiskovalno novinarstvo NUNS sta izvedela, da slovensko gradbeno podjetje Remex international, ki je med drugim gradilo tudi Mercator center v Beogradu, posredno sodeluje z enim od Šaričevih domnevnih sodelavcev.

Iz dokumentov je razvidno, da je Remex international 77-odstotni lastnik srbskega gradbenega, trgovskega in transportnega podjetja Vorex-inženjering, ki je solastnik podjetja Adriacoop s sedežem v Beogradu. V upravi te družbe sedi direktor družbe Muncipium S – domnevno gre za družbo v lasti Šarića – Nebojša Jestrović, ki se ga neposredno povezuje tudi z "balkanskim tobačnim kraljem" Stankom Subotičem Canetom. Jestrović je bil poleg funkcij v Muncipiumu S in številnih drugih družbah tudi direktor družbe Futura Plus, ki je v lasti Subotića. Ta naj bi po poročanju srbskih medijev tudi s tihotapljenjem cigaret zaslužil več sto milijonov evrov, kar ga uvršča na lestvico najbogatejših Srbov.

Policisti pred lokalom Randevu v Ljubljani - 3
Policisti pred lokalom Randevu v Ljubljani - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je znano, je Municipium S odkupil terjatve Jugobanke do Slovenijalesa, zaradi česar sta tudi v sodnem sporu. Ko so te informacije prišle v javnost, je nadzorni svet Slovenijalesa "iz razloga nesposobnosti za vodenje poslov" odpoklical generalnega direktorja družbe Mitjo Pleterskega. Po poročanju srbskih medijev je Jestrović tudi manjšinski lastnik Municipiuma S in Šarićev sošolec iz osnovne šole, omenjeni center za preiskovalno novinarstvo pa poroča, da se je Jestrović nedavno predal policiji, srbsko tožilstvo pa naj bi ga med drugim sumilo sodelovanja v organiziranem kriminalu.

Direktor podjetja Remex international Martin Režek, sicer stric Vesne Južna, žene enega najbogatejših Slovencev Darija Južne, je potrdil 45-odstotno lastništvo Adriacoopa. Hkrati je dejal, da Jestrovića tudi osebno pozna, vendar je zanikal, da bi o njegovih povezavah s Šarićem kar koli vedel. Dejal je, da je vse izvedel iz medijev. Prav tako je tudi zanikal kakršno koli morebitno vpletenost v nakup terjatev Slovenijalesa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekrofilik
23. 07. 2010 07.29
sam da so sle cene gor to bo super za nove dobavitelje ----TIMES LIKE THIS PEOPLE WANNA GET HIGH,REAL HIGH AND REAL FAST!!
Draža
22. 07. 2010 23.08
Dosmrtna ječa,to je treba uvesti.
mac4_m
22. 07. 2010 22.22
no zdej pa zanimiv paradoks - američani zvohal kriminalce in zahtevajo pregon. v veri ali neveri, da je slovenska politika povezana s temi ljudmi - slovenska politika bo morala poskrbeti za interese američanov obenem pa za svoje prijatelje, ki so se znašli v težavah.. Čakamo solomonovo sodbo....
volek
22. 07. 2010 21.10
Tomi.passion, vaš namig glede povezav Tošića z družino Zorana Jankovića bomo poslali na ljubljansko tramvajkomando, ki bo nemudoma začela postopek preiskave. Lep pozdrav: SLO-NPU.
Dante123
22. 07. 2010 16.10
tu pa je malo zapleteno in lovke so tako visoko da bo še naša politika vpletena v ta golaš
tomi.passion@gmail.com
22. 07. 2010 15.28
Zgolj namig, preverite povezave družine Janković s tem človekom. Zna biti zelo zanimivo, kar se tiče nepremičnin in ostalih zadev.
Gosposvetski
22. 07. 2010 14.56
Kakšen je pa spet ta naslov "Balkanski bojevnik"Zadnji na svetu so Balkanci bojevniki.
tacamaca
22. 07. 2010 14.53
nč ni vedel ,pa fajn je služil.Menda ti mora bit jasno od kod denar služiš,da si tako bogat.Nekateri za isto delo še plače ne dobijo. In ena Južina .,nikomur znan,tudi kar na enkrat eden najbogatejših kekcev. Ponavadi se nekdo do velikega premoženja dokoplje z delom in renomejem.