Slovenija

Balkanski bojevnik: Policist pričal o zasegu orožja

Ljubljana, 01. 03. 2012 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zadevi Balkanski bojevnik je pričal še en policist, tokrat zaradi zasega dveh nožev v hišni preiskavi proti obtoženemu Boštjanu Kopčiču. Pričal je policist, ki je o zasegu spisal poročilo, obramba pa je opozarjala, da je Kopčič noža kupil v trgovini.

V zadevi Balkanski bojevnik je pričal še en policist, tokrat zaradi zasega orožja.
V zadevi Balkanski bojevnik je pričal še en policist, tokrat zaradi zasega orožja. FOTO: Damjan Žibert

Na današnjem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik ni bilo v ospredju vprašanje, ali so obtoženi preprodajali kokain, temveč orožje, natančneje dva noža, ki so ju zasegli v hišni preiskavi pri obtoženemu Boštjanu Kopčiču.

Policist Miran Blejec je danes predsedniku senata Gorazdu Fabjančiču pojasnil, da so pri Kopčiču zasegli dva noža za metanje z obojestranskim rezilom, po zakonu o orožju pa sta zasežena predmeta prepovedana. Dejal je, da noža sodita v kategorijo hladnega orožja, kamor poleg boksarjev, bodal, buzdovanov in gumijevk spadajo tudi drugi predmeti, "ki so prirejeni za napad".

Razložil je, da so taki noži dostopni v prosti prodaji, vendar se jih lahko uporablja le v za to namenjenem prostoru in se jih ne sme prenašati okoli. Take nože se namreč lahko uporablja pri borilnih veščinah, je dodal. Podobno je po njegovih besedah tudi še z nekaterimi drugimi vrstami hladnega orožja, ki je dostopno v prosti prodaji in namenjeno uporabi v športnih objektih.

Kaj pravi obramba?

Obrambo, predvsem Kopčičevega zagovornika Gorazda Fišerja, je zmotila ohlapna zakonodaja pri določanju, katero orožje je prepovedano, in dejstvo, da so taki noži dostopni v prosti prodaji. Tudi Kopčič sam je v zagovoru pojasnil, da je noža kupil v lovski trgovini v ljubljanskem BTC. To trgovino je ob začetku sojenja maja lani obiskal tudi Fišer in iste nože fotografiral, fotografijo pa izročil tako sodniku Fabjančiču kot tožilki Blanki Žgajnar.

Fišer je tudi danes opozoril, da so taki noži v nasprotju z nekaterimi drugimi vrstami prepovedanega orožja prosto dostopni. Njegovega kolega Luko Zajca, ki zagovarja prvoobtoženega Dragana Tošića, pa je zanimalo, ali so v trgovinah, kjer se prodaja take predmete, postavljena kakšna opozorila, da je tako orožje prepovedano, vendar so ugotovili, da takih opozoril ni.

Fišer je nadaljeval, da je v zakonu bolj splošno odločeno, kaj je prepovedano orožje, priča pa mu je tukaj pritrdila in menila, da "se o zadevi da razpravljati". A hkrati je Blejc ocenil, da gre za predmet, ki nima druge splošne vrednosti, ampak je prirejeno za napad. Fišer je zato pripomnil, ali se torej s takim nožem ne bi dalo salame rezati oziroma ali se ne bi dalo s kuhinjskim nožem človeka zabosti do smrti. Je pa nato tožilka Žgajnarjeva vprašala, ali bi se z zaseženimi noži lahko pokončalo človeka, priča pa je odvrnila: "Seveda."

Sodišče odloča o morebitni izločitvi dokazov

Kmalu bo minilo deset mesecev, odkar je 17 obtoženih sedlo na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Obtožnica sedemnajsterico bremeni trgovine s kokainom, vsi pa vpletenost v mamilarske posle zanikajo. Obramba že od začetka sojenja tudi vztraja pri izločitvi dokazov, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito in s kršenjem človekovih pravic. Sodišče mora o morebitni izločitvi dokazov odločiti do konca dokaznega postopka.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katarina Ostran
01. 03. 2012 18.59
+5
Ok, drog in dilerjev sploh ne podpiram ampak tej slovenski zakoni oziroma ne-zakoni o tem kaj je orožje in kaj ne, so pa totalni nesmisel in banalna farsa! Če bi bili metalni noži prepovedani in bi spadali na listo hladnega orožja, zakaj se potem prodajajo v slovenskih trgovinah z lovsko in ribolovsko opremo? Zakaj se prodajajo celo na spletu kjer prodajalec od kupca ne zahteva prav nobenih podatkov o tem kdo je in koliko je star? In zakaj prodajalci o teh nožih nimajo nobenih podatkov oziroma varnostnih izjav? Po drugi strani pa.... A kuhinjski nož je pa kaj manj potencialno orožje? Vsak tehničen tip ga lahko priredi tako, da ga zbrusi še na drugi strani in rezilo s čim prevleče ter odstrani ročaj, da je prednji del težji in primeren za metanje in seveda zadetje tarče s konico. A potem so vsi kuhinjski noži potencialno hladno orožje? Kaj, ko bi jih prepovedali? Čemu se pa potem spet prodajajo preklopni noži, avtomatski noži in t.i. butterflyji? Prav tako legalno bodisi v fizičnih ali spletnih trgovinah. In spet zopet kontra zadeva... Poglejte kako nevarni so pa lahko loki, samostreli, frače..... Pa dokler z njimi ni bil pri nas še nihče ranjen in/ali ubit, se nihče ne zapiči vanje, da bi lahko bilo to nevarno in smrtonostno ter prepovedano orožje. Kaj so pa z zakonom storili plašilnim pištolam 8mm je pa totalna bedarija. Da je za plačilno pištolo potrebno imeti listino o orožju in še vpišejo lastnika v register orožja. Za plašilno pištolo... In naj poudarim: človeka se da raniti in ubiti na 10000 in 1 način. Najboljše, da vse žeblje, elastike, plinske bombe, vžigalice in podobno prepovejo in tretirajo kot orožje. Banaaaneeee! Veliko banan....
VOY
01. 03. 2012 18.14
+12
Kaj ima nož z drogo?? Se pravi da grejo v krtkem Domov...pa to Če bi kaj imeli,se nebi z enim pipcem ukvarjali !!
EricFlat
01. 03. 2012 16.17
+16
Predolgo traja tole sojenje. Vsi ti bi morali že biti v kamnolomu pa skale razbijat.
kim llsung
01. 03. 2012 16.22
+11
EricFlat
02. 03. 2012 07.00
+1
Haha! Mogoče bi si ga morali od Hrvatov za nekaj 10 let sposoditi.