Slovenija

Balažic napoveduje ovadbe: 'Erjavec, Bratuškova in Štefanec se sprenevedajo'

Ljubljana, 12. 01. 2016 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nekdanji veleposlanik Milan Balažic trdi, da zaključne ugotovitve KPK o okoliščinah njegovega odpoklica nakazujejo, da sta tako nekdanja premierka Alenka Bratušek kot zunanji minister Karl Erjavec prikrivala dejstva in zavajala javnost. KPK sicer znakov korupcije v tem primeru ni ugotovila.

Nekdanji veleposlanik Milan Balažic je medijem predstavil poročilo o okoliščinah odpoklica z mesta veleposlanika v Avstraliji, ki ga je prejel od protikorupcijske komicije (KPK).

Ta je poročilo osnovala na dokumentih, ki jih je pridobila od Balažica, zunanjega in notranjega ministrstva, opravila pa je tudi pogovore z nekdanjo premierko Alenko Bratušek, zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, Igorjem Lukšičem, dvema uslužbencema MZZ in uslužbencem kabineta Bratuškove. KPK korupcije v tem primeru ni ugotovila, je pa po besedah Balažica ocenila, da okoliščine odpoklica odpirajo vprašanja, kaj naj bi bil dejanski povod odpoklica, kar podaja sum tudi glede njegove upravičenosti in zakonitosti.

Milan Balažic
Milan Balažic FOTO: Kanal A

Bratuškova in Erjavec sta trdila, da Balažic ni dobival navodil glede komunikacije z obsojenim pedofilom Nicholasom Omanom. A KPK je ugotovila, da je "obstajala e-korespondenca tudi med Balažicem in uslužbencem kabineta Bratuškove glede Omanovega darila Sloveniji, kot tudi glede investicij v Sloveniji". Balažic trdi, da je bil Oman pripravljen Sloveniji podariti zemljišče v srbski entiteti BiH Republiki Srbski, kjer naj bi bila nafta. V zameno je želel dobiti slovenski potni list zase, za hčerko in sina ter možnost občasnega prebivanja v Sloveniji.

Bratuškova in Erjavec sta po besedah Balažica še julija 2014 zanikala, da sta vedela za t.i. primer Tajna diplomacija. A KPK ugotavlja, da je bil "kabinet predsednice vlade seznanjen z nekaterimi aktivnostmi Balažica glede Omanove ponudbe že v letu 2013, minister za zunanje zadeve pa je bil o zadevi seznanjen kasneje, v letu 2014".

Balažic je bil leta 2014 odpoklican z mesta veleposlanika v Avstraliji in je ostal brez zaposlitve na zunanjem ministrstvu, potem ko je povzročil veliko razburjenje zaradi stikov z obsojenim pedofilom Nicholasom Omanom.

Bratuškova: Balažic samo išče medijsko pozornost

Bratuškova je danes ponovila, da za zadevo ni vedela, poleg tega pa o kakem poročilu KPK v zadevi Balažič ne ve nič. Povedala je, da je bila pred letom in pol na razgovoru na KPK, kjer je povedala "dejstva, da Balažic ni dobil nikakršnih navodil". "To pa je vse, kar jaz o tem postopku vem," je še dejala in menila, da skuša Balažic zdaj zgolj iskati medijsko pozornost.

KPK se je sicer po Balažičevih besedah spotaknila tudi ob dejstvo, da v obrazložitvi predloga njegovega odpoklica ni bilo omenjeno njegovo dogovarjanje z Omanom brez navodil vlade ali zunanjega ministra. KPK je ugotovila tudi, da je MZZ ob pripravi predloga odpoklica vedelo, da se je in zakaj naj bi se Balažic sestal z Omanom, a je v obrazložitvi navedlo le, da je Balažic z Omanom, prosilcem za potni list, ravnal izven običajnega postopanja z ostalimi prosilci, ki zaprosijo za izdajo potnega lista. KPK je zato po besedah Balažica sklenila, da je ravnanje Bratuškove in Erjavca poseglo v pravico javnosti do obveščenosti.

Alenka Bratušek - 7
Alenka Bratušek - 7 FOTO: Damjan Žibert

Nekdanji veleposlanik še trdi, da je Erjavec s pritiski dosegel, da se na seji odbora DZ za zunanje zadeve ni razpravljalo o njegovem odpoklicu, na kar naj bi namignila tudi KPK. S tem naj bi Erjavec primer prikrival pred OZP. Iz teh ugotovitev po trditvah Balažica izhaja, da sta Bratuškova in Erjavec kršila pravico javnosti do obveščenosti, prikrivala dejstva in zavajala javnost, Erjavec pa tudi DZ. A KPK znakov korupcije v vsej zadevi ni ugotovila.

Kljub temu je Balažic danes zahteval, naj Erjavec odstopi z mesta zunanjega ministra oz. naj to od njega zahteva premier Miro Cerar. Ob tem je izrekel podporo interpelaciji, ki sta jo zoper Erjavca vložili opozicijski SDS in NSi. Prav tako pričakuje, da bo Bratuškova odstopila s položaja poslanke. Napovedal je še vložitev kazenske ovadbe.

Erjavec očitke označil za smešne

Erjavec je očitke, da je zavajal državni zbor, označil za "naravnost smešne". Kot je poudaril, dokumenti dokazujejo ravno nasprotno. "Odpoklic je bil opravljen v skladu z zakonom," je dejal.

Povedal je še, da dokumenta o zaključku postopka ni videl, kot težavo pa izpostavil dejstvo, da KPK o zaključkih postopka ne obvešča tistega, ki je predmet prijave. Dejal je tudi, da je KPK oktobra lani sporočila, da poročila o tem primeru ni, ker ni elementov, ki bi kazali na koruptivno dejanje.

Minister je tudi ponovil razloge za odpoklic nekariernega diplomata Balažica - izguba zaupanja pri Slovencih v Avstraliji, kršitev zakona o zunanjih zadevah ter necelovito poročanje oz. zavajanje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) glede odprtja konzulata v Avstraliji.

Balažic je naknadno sporočil, da je zgrožen nad sprenevedanjem in protislovnimi izjavami Erjavca, Bratuškove in Štefaneca, ter sporočil, da bo v najkrajšem možnem času vložil kazenske ovadbe.

Zdi se mu zanimivo, da Balažic svoj primer obuja v času interpelacije proti njemu. Po njegovih besedah je zanimiva tudi povezava med Balažicem in poslancem NSi Matejem Toninom, enim od glavnih podpisnikov interpelacije, ki da ga je Balažic pred časom po Erjavčevih besedah "označil za pravi material za premierja". Minister zato meni, da gre za "usklajeno akcijo NSi".

Štefanec: Erjavec in Bratuškova nista ravnala koruptivno

Predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec pa je potrdil, da so v KPK videli Balažičev dokument in da dejansko vsebuje določene dele odločbe. A poudaril je, da dokument vsebuje iztrgane stavke oz. odstavke iz odločbe.

Štefanec dokumenta ni želel komentirati, saj da ga ne pozna v podrobnosti. "Bil bi nekorekten, če bi na prvo roko primerjal ugotovitve iz Balažičevega dokumenta in našo odločbo. Ne upam si," je povedal. "Dokument vsebuje tudi številne zaključke, ki jih je naredil Balažic sam," je pripomnil.

Je pa potrdil, da KPK v tej zadevi ni zaznala znakov morebitne korupcije. "KPK se ne ukvarja z zadevami, kot je recimo, ali sta Erjavec in Bratušek določene stvari vedela in veleposlaniku dajala neka navodila. KPK se ukvarja z dejanskim stanjem, ki lahko pomeni kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Mi v ravnanju Bratuškove, Erjavca, konec koncev pa tudi v ravnanju Balažica nismo zaznali kršitev," je poudaril. "V to, ali posamezne stvari pomenijo kršitev drugega predpisa, pa se mi nismo spuščali, ker to ni naša pristojnost," je dodal vodja KPK.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
13. 01. 2016 14.09
+0
Ko ne vemo, kaj bi skuhali, se vedno odločimo za mineštro - v lonec damo vse, kar imamo v hladilniku ali v kleti.
Kirbi_Bundi
13. 01. 2016 08.39
+0
Koliko € so dali dimnikarji za vikend ice po Hrvaški obali . Zunanji minister( DESUSA) je izgubil vse spore z Hrvati, in tudi z sosedo glede pralnega stroja, tudi ministrica Majcnova na MOP in njena sekretarka podtaknjena od stranke SD se že temeljito pripravljata na podaljševanje dimnikarskih koncesij in to največjim kršiteljem koncesijskih pogodb. Zato bodo imeli spet velike možnosti, da bodo upokojence lahko goljufali na veliko , verjetno bo ministrica predlagala DZ, da se goljufije nagradijo spodaj navedenih lastnikov dimnikarskih podjetij. Glede na to, da je Državni zbor podaljšal veljavnost koncesijskega sistema dimnikarske službe, nas zanima kako bo ravnalo ministrstvo v primerih kršitve dimnikarske zakonodaje? Bodo koncesije podeljene ali podaljšane tudi koncesionarjem, ki so na različne načine krsili zakonodajo? Tudi vam na ministrstvu je znano ali bi vsaj moralo biti znano, kateri koncesionarji so kršitelji. So v postopkih pred sodišči ali celo obsojeni. Obstajajo tudi takšni, ki niso upoštevali cenika temveč so prirejali cenike po svojih željah. Spodaj navajamo nekaj primerov, ki so bili objavljeni v različnih medijih. 03.04.2013, rubrika: Marica Toda Dimnikarstvo Dovrtel naj bi storilo kar 124 kaznivih dejanj kjer so opetnajstili tiste, ki so jih spustili v hišo kot pooblaščene dimnikarje! Osumljen je Simon Dovrtel, odgovoren za tehnični del in nadzor. In vsebina vseh tek početij? Preprosto: napačni računi na škodo strank, jasno! In zato se je redno dogajalo, da so dimnikarji zaračunavali po svoje. Pri tem so prekoračili pooblastila in zavajali za povrh še zdravstveni inšpektorat z napačnimi podatki. Izplen? Neupravičena premoženjska korist, računi pa so se razlikovali za deset in več evrov. Malo? Ob dejstvu, da Dovrtelovi dimnikarji delajo veliko, niti ne. Očitki iz kazenske ovadbe so toliko hujši, če pomislimo, da so dimnikarji "napadali" starejše ljudi. Tako je Uršula K. stara 87 let plačala po navedbah kriminalistov kar 30 evrov preveč kar samo dokazuje kako samopašno je bilo početje Dimnikarstva Dovrtel. Za povrh pa je bilo početje dimnikarjev "stimulirano", ker so bili plačani od prometa - dimnikarji so prejeli 15% od mesečnega iztržka, ki so ga ustvarili....Oktobra lani so pri Dovrtelu izvedli hišno preiskavo, zasegli podatke in našli (v kazenski ovadbi) vsaj 124 oškodovancev....) ABD Dimnikarstvo katero je bilo utemeljeno osumljeno storitve kaznivega dejanja pridobitve protipravne premoženjske koristi v višini čez 45.000 € na račun neopravičenega zaračunavanja prevoznih stroškov vsem uporabnikom v letu 2009-2010, prav tako so ponaredili nekakšno pogodbo in uporabnikov podpis na škodo Štefana iz Vaneče, zadeva je še oprta na Tožilstvu v Murski Soboti. Dimnikarstvo, Aleksandra Županeka je sodišče na prvi stopnji spoznalo za krivega, citat iz Večera ( Štefan Ruis in Aleksander Županek iz podjetja Celjski dimnikarji, d.o.o., kriva povzročitve splošne nevarnosti . Šest let bo minilo 11. decembra, odkar so se v stanovanju v Malgajevi 2 v Celju zaradi povečane koncentracije z ogljikovim monoksidom zastrupili trije člani družine Volfand, Rok, Jerneja in njuna hčerka Hana. Rok Volfand jo je odnesel najslabše, saj je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom padel v komo, iz katere se je zbudil šest dni kasneje na ljubljanskem kliničnem centru. Omenjeno dimnikarstvo je v letu 2009-2010 zaračunavalo prevozne stroške vsem uporabnikom, in s tem hudo kršilo Uradni list RS št. 101 /2009. Dimnikarstvo Jelančič odgovorna oseba je bila v komisiji za podeljevanje koncesij in si je sama sebi podeljevala koncesije, potem pa še vložila tožbo zoper MOP in iztožila 180 .000 € + debele zamudne obresti , Omenjeno dimnikarstvo je v letu 2009-2010 zaračunavalo prevozne stroške vsem uporabnikom. Z omenjenimi dokazi vas hočemo opozoriti, da noben organ v RS, oziroma ministrica ali vlada nimata mandata, da bi kršiteljem, ki so se posluževali raznih goljufij med drugim tudi ponarejali listine, podaljševati koncesije.
Kirbi_Bundi
13. 01. 2016 08.55
+0
podaljševati koncesije. Za radi omenjenih dejstev ,oziroma navedb bi radi pridobili seznam koncesionarjev. V kolikor boste omenjenim podaljšali koncesije bomo kot civilne iniciative uporabnike na teh koncesijski območji pozvali na državljansko nepokorščino. Ko bodo dimnikarskim prevarantom podeljene koncesije, bo se na ta račun priredila veselica, da se na njej zmenijo kako bodo izvajali goljufije na nemočnimi upokojenci, oziroma večinskimi lastniki kurilnih naprav.
taurus111
12. 01. 2016 21.16
+12
Jankovič oproščen, Erjavec užaloščen, Mramor pa se smeji, dobro jim gre vsi so se šolali v SLO, zato imajo kaj pokazat. Posebej Mramor , ki polni proračun skozi zadnja vrata, ampak nekdo ga mora? Vzorčni primer je profi "na Čakanju" ? Operacija uspela, sankcij nič, nobeden ne vrača, tajkuni v oazah, uživajo. Danes so nas obvestili, da se je omrežnina in ostali stroški za elektriko dvignili za 20%. To ni novica dneva ampak še ena luknja v pasu.....
MilanLopov
12. 01. 2016 20.37
+12
Dragi upokojenci, bodite še naprej v veliko podporo Erjavcu. Se splača. Govori se, da bodo leta 2019 penzije dvignili za 0,49 eur.
Kollerik
12. 01. 2016 20.40
+6
MilanLopov
12. 01. 2016 20.55
-2
Saj bi jih vi tudi, pa ste morali arhive. Ste mislili, da je server igralec, ki ima servo pri tenisu.
MilanLopov
12. 01. 2016 20.07
+3
Resnica je le ena. Erjavec lahko Cerarju ženo, pa mu mora Mirkec še organ obrisati. Tako močna je ta SMC.
krmeki
12. 01. 2016 19.39
+3
Štefanec:" Dokument vsebuje tudi številne zaključke, ki jih je naredil Balažic sam". Zame je nesporna samo ugotovitev, da KPK sumov korupcije v tem primeru ni našla. Vse ostalo je zgolj patetičen poskus Balažica, da vzbuja pozornost.
MilanLopov
12. 01. 2016 20.04
-1
Pajacek, a v tej zadevi Balažic Erjavca obtožuje korupcije ? Sam sebe kopiraš cel dan, pa sploh ne veš, kaj komentiraš :)
marker1
12. 01. 2016 19.37
+5
Balažic, žal ne bo nič iz tega. Samo osmešili ste se. Vrana vrani ne izkljuje oči.
milan-hisan
12. 01. 2016 19.33
+1
Beda 25 letne levičarske Slovenije.
Kollerik
12. 01. 2016 19.49
+3
da... in zvona 1 & 2 takoj glasneje, bolj prisrčno zazvonita
MilanLopov
12. 01. 2016 20.05
+5
Kollerik
12. 01. 2016 20.39
-5
deltex
12. 01. 2016 21.35
-5
Ko so NLB hoteli kupiti Belgijci, je bil najbolj proti takratni finančni minister Bajuk. Pa bi se banke lepo rešili, ampak ne.
U4
12. 01. 2016 19.19
+1
Kaj se je vse dogajalo v Franciji, pa ni nihče odstopil, nasprotno, Erjavec žensko celo podpira. Katerring se je vozil iz Slovenije v Francijo ( kamijon s hrano po cesti, kuharja pa iz Slovenije z avijonom v Francijo). To je bila firma Viva z Dunajske. Verjetno Francozi ne poznajo kateringa. Hohštaplerji. Erjavec in njegovi podrejeni so zasrali arbitražo s Hrvati pa nikomur nič. Balažic se je sestal z Omanom in to je tragedija. Ko je pa Oman prodajal orožje Sloveniji pa ni bil garjav. Kaj se je vse dogajalo na Dunajski ambasadi, ko butelka vina pod 100. evri ni dila vredna nič in so draga vina razvažali iz Slovenije ( posebaj zaposlen človek ) po celi evropi z osebnimi avtomobili. Zopet ni zaradi tega odstopil nihče. In gospod Balažic je napravil res velik zločin To je sramota in upam, da bo Slovenija izgubila tožbo.
?erniGad
12. 01. 2016 19.00
+7
Balažic, nekam hiter si!
1xy
12. 01. 2016 18.52
+6
kaj nekaj ŽIDAN ruži z razpadom vlade?????
Angelica007
12. 01. 2016 18.44
+1
ah,ja oblastnikom se vse zdi smesno..:(
Berdem
12. 01. 2016 18.43
+15
Politiki so več ali manj povezani med sabo. Če me boš ti zatožil, bom pa jaz povedal vse o tebi kar vem in tega je veliko. Večina stvari raja sploh ne ve.
Iniesta
12. 01. 2016 18.41
+2
Kahl mu je dal vetra ...
Kapitol
12. 01. 2016 18.40
+7
Od časa Avstroogrske, odkar smo se začeli pečati s primitivci nam gre samo na slabše iz desetletja v desetletje.......
deltex
12. 01. 2016 19.28
+5
staridida
12. 01. 2016 18.23
+5
Ehjavcu je vse smešno, zato, ker je klovn.
rovte
12. 01. 2016 18.59
+1
Naj ga že enkrat nekdo skine, ogaben je!!!
deltex
12. 01. 2016 19.21
+3
Ja, ampak naj ga odstavijo z argumenti, ne pa nekimi usklajenimi namišljenimi lažmi, ki že na daleč "smrdijo". Naj mu dokažejo, da vodi slabo zunanjo politiko, ne pa da ga lovijo na nekih pralnih strojih, vikendih, ker to ne pije vode...
MilanLopov
12. 01. 2016 20.06
-2
Da Erjavec dobro vodi zunanjo politiko ? Itak :)
Kapitol
12. 01. 2016 18.16
+11
V Avstriji ljudje živijo bolje, v Nemčiji živijo bolje, v Švici, Kanadi Avstraliji....živijo bolje, Poljaki, Čehi, Slovaki, nas dohitevajo, prehitevajo, standard jim raste, tovarne jim gradijo multinacionalke..........Kaj imajo vse te države skupnega?????? NIMAJO LEVAKOV (oz. socialistov, naslednikov bivših komunistov), ...oziroma so se jih znebili, oziroma jim ne pade na pamet, da bi jim na volitvah dali večino, kaj šele ustavno večino......Zato je tole jamranje tukaj brezpredmetno, ....ker tole hočete, .....ker tole volite......imate kar ste želeli.......
Kapitol
12. 01. 2016 18.17
+6
Slovenci smo (so) se na zadnjih nekaj volitvah odločili za samoukinitev iz normalne zahodne civilizacije....
puspan
12. 01. 2016 18.33
+4
Edino Tolar živi v Sloveniji trikrat bolje, kot ljudje v zgoraj naštetih državah, potem pa naj nekdo vse to zastopi, če more.
deltex
12. 01. 2016 18.45
+0
Pustimo zdaj Erjavca....Cube, vabim te, da pogledaš BDP Poljske, Slovaške, Češke, Madžarske in ga primerjaš s slovenskim. Pa malo pobrskaj po spletu, kdo je pred leti preprečil prodajo NLB Belgijcem, kdo je vpil o nacionalnem interesu, ko so skušali prodati Union, Laško, Telekom....morda boš presenečen, kdo so bili najglasnejši kritiki.
Berdem
12. 01. 2016 18.46
+2
Neumno se mi zdi, da nekateri obtožujejo leve ali desne. To je le izraz, ki ga uporabljajo uvrščeni politiki, ki so oboji krvavi pod kožo
deltex
12. 01. 2016 18.47
+1
Aja, pa zapelji se na Poljsko, malo na podeželje, potrkaj na kakšna poljska vrata in mogoče boš potem drugače gledal na Slovenijo?
Kollerik
12. 01. 2016 19.51
+0
deltex
12. 01. 2016 21.40
-1
Kolerika, ne sodim o državi , samo primerjavo delam.
Alan Bokši?
12. 01. 2016 18.04
+8
milan-hisan
12. 01. 2016 18.04
+7
Novinarji! Kako pa kaj Erjavčeva skrvna ljubica v Parizu. O tem ne boste nič raziskovali in pisali?
korintos23
12. 01. 2016 17.53
+8
Za bosansko nafto je Oman rabil slovenski potni list?!? Korl, dobro si naredil.
komar marko
12. 01. 2016 17.57
+7
Ja marmelada je sladka. Butlškova sodelovala. Lukašenko, sodeloval, Palček smuk sodeloval, Kante sodelovale, namočili so desetega, sami pa oprali rokice kot PILAT! Spominja me na ljubitelje Pet Stalingrada, ki so kasneje na ta račun kasirali markice, sedaj pa pljuvajo po domobrančkih, ki niso prejeli nič! Kapiš!