Slovenija

Bajuk: Ljudje so bili zmedeni

Ljubljana, 11. 11. 2007 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po delnih neuradnih rezultatih naj bi volivci zavrnili predlog o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic.

Volivke in volivci so na današnjem referendumu glasovali proti uveljavitvi novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Volilne komisije so doslej preštele 390.325 glasov volivk in volivcev, ki so se udeležili referenduma. Po prvih podatkih republiške volilne komisije je za uveljavitev novele zakona glasovalo 107.242 oz. 28,88 odstotka volivcev, proti pa 264.127 oz. 71,12 odstotka.

"V regiji, v kateri poslujemo, se srečujemo z velikimi multinacionalnimi podjetji, ki imajo urejeno lastništvo, in če ga mi nimamo, je to za nas pomanjkljivost," je menil Kocič.
"V regiji, v kateri poslujemo, se srečujemo z velikimi multinacionalnimi podjetji, ki imajo urejeno lastništvo, in če ga mi nimamo, je to za nas pomanjkljivost," je menil Kocič. FOTO: POP TV

Za upravljanje in delo Triglava to (rezultat referenduma) ne pomeni nič novega. Skušamo doseči in ohraniti vodilni položaj v jugovzhodni Evropi. Mi si želimo jasno definirana in stabilna lastniška razmerja v zavarovalnici Triglav“, je poudaril predsednik uprave zavarovalnice Triglav Andrej Kocič.

"V regiji, v kateri poslujemo, se srečujemo z velikimi multinacionalnimi podjetji, ki imajo urejeno lastništvo, in če ga mi nimamo, je to za nas pomanjkljivost," je menil. Z vidika učinkovitosti podjetja bi si zato v vodstvu zavarovalnice želeli, da se njeno lastništvo opredeli in stabilizira.

Predsednik SD Borut Pahor je zadovoljen z odločitvijo volivcev na referendumu, da ne podprejo uveljavitve novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Pahor je dejal, da je s padcem tega zakona ponujena priložnost, da se pripravi nov zakon, ki bo tretjino delnic Zavarovalnice Triglav namenil v pokojninsko blagajno, poleg tega pa bo moral tudi preprečiti, da bo katerakoli vlada neposredno razpolagala s temi sredstvi.

Kocič je priznal, da pa je pri lastninjenju tako velikega sistema, kot je Zavarovalnica Triglav, zagotovo treba upoštevati še druge dejavnike, denimo enakopravnost, poštenost. Vendar gre tu za konkretne politične odločitve, je menil ter izrazil željo, da bi lastniki oz. predstavniki lastnikov to lastništvo čim prej opredelili. "Da se ne bo treba vsem skupaj v Sloveniji toliko s tem ukvarjati, ampak bo prišla do izraza osredotočenost na uspešnost poslovanja," je dejal.

'Vlada bo lahko še enkrat premislila'

Predsednik državnega sveta Janez Sušnik je z izidom naknadnega zakonodajnega referenduma o uveljavitvi novele zakona o lastninskem preoblikovanju zadovoljen. "Vlada bo tako lahko še enkrat razmislila, kako problem upravičencev Zavarovalnice Triglav reševati na drugačen način. Najbrž na že znani način, da se vse pravice prenese naravnost na pokojninsko blagajno," je povedal Sušnik.

"Če bo predlagan zakon, po katerem bi šel državni delež zavarovalnice naravnost v pokojninsko blagajno, bomo državni svetniki glasovali za to," je poudaril Sušnik.


Erjavec: Stabilizacija pokojninske blagajne

Erjavec upa, da bo vladna novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic na naknadnem zakonodajnem referendumu potrjena, saj bi to pomenilo stabilizacijo pokojninske blagajne, za kar se DeSUS kot stranka upokojencev zavzema. V nasprotnem primeru bo zakon za eno leto zamrznjen in vprašanje je, kaj bo, morda, neka druga vlada s tem deležem v Zavarovalnici Triglav naredila, je dejal Erjavec.

Glede referenduma o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic je predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec danes dejal, da, če smo toliko let čakali zakon, pa lahko počakamo še kakšno leto.

Poudaril je še, da je potrebno poskrbeti prav za večjo varnost upokojencev in stabilnost pokojninske blagajne.

Bajuk: Druge rešitve ne bodo drugačne

Dejstvo je, da so bili ljudje zmedeni, saj so bili predmet popolnoma neuresničljivih obljub s strani predlagateljev referenduma.
Dejstvo je, da so bili ljudje zmedeni, saj so bili predmet popolnoma neuresničljivih obljub s strani predlagateljev referenduma. FOTO: POP TV

Finančni minister Andrej Bajuk obžaluje, da so volivke in volivci na današnjem naknadnem zakonodajnem referendumu zavrnili uveljavitev novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. "Dejstvo je, da so bili ljudje zmedeni, saj so bili predmet popolnoma neuresničljivih obljub s strani predlagateljev referenduma, državnega sveta," je v izjavi za javnost dejal Bajuk. Na koncu bo treba vendarle sprejeti neko rešitev glede zavarovalnic, ta pa ne bo bistveno drugačna od predlagane, je dejal.

Podobnik: Morali bi prepovedati prodajo

Predsednik SLS in minister za okolje Janez Podobnik si želi, da bi se nesporazum, zaradi katerega je prišlo do razpisa referenduma o uveljavitvi novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, razrešili že prej. Če bi se to zgodilo in bi v zakon zapisali še stavek, da Kapitalska družba (Kad) ne bi smela prodati 35-odstotnega deleža v Zavarovalnici Triglav, do referenduma sploh ne bi prišlo, je dejal Podobnik.

Podobnik je ocenil, da smo zdaj v razmeroma težkem položaju. S tem, ko novela zakona, po kateri naj bi se dobra tretjina delnic Zavarovalnice Triglav prenesla na Kad, ni dobila podpore, namreč vlada eno leto ne more narediti ničesar. "Po preteku tega roka pa lahko vlada pripravi nov zakon, v katerem bo tudi omenjeni člen o prepovedi prodaje deleža s strani Kada," je poudaril Podobnik. Po njegovem mnenju sicer verjetno obstaja tudi še kakšna druga možnost, vendar je treba pregledati poslovniška določila.

Lahovnik: Vlada naj razmisli

Izid naknadnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic je zelo jasno sporočilo vladi, da si vzame čas za razmislek in pripravi boljši zakon, kot pa je bil ta, s katerim je predlagala, da se dobra tretjina delnic Zavarovalnice Triglav namesto na upravičene fizične osebe, zavarovance te zavarovalnice iz leta 1990, prenese na Kapitalsko družbo (Kad), je povedal poslanec stranke Zares Matej Lahovnik.

Lahovnik je ob tem je izrazil prepričanje, da se bo vlada zdaj zamislila in v prihodnjih mesecih pripravila novelo zakona, ki jo bodo lahko podprli tudi v opoziciji. "Tudi v stranki Zares," je dodal ter vladi ponudil sodelovanje na tem področju.

"Dejstvo je, da je vladna stran slabo pristopila k pojasnjevanju posledic, kaj se bo zgodilo, če novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic ne bo sprejeta," je dejal šolski minister Milan Zver. "Svetniki so brez temeljite razprave in brez strokovnih argumentov sprejemali politične odločitve, ki, kot vidimo, imajo lahko daljnosežne politične posledice," je še dodal.


Za in proti zakonu

Za uveljavitev novele zakona glasovalo 107.242 oz. 28,88 odstotka volivcev, proti pa 264.127 oz. 71,12 odstotka.
Za uveljavitev novele zakona glasovalo 107.242 oz. 28,88 odstotka volivcev, proti pa 264.127 oz. 71,12 odstotka. FOTO: POP TV

Poslanski skupini LDS in Zares sta volivcem svetovala, naj v nedeljo na referendumu glasujejo proti. V SDS so pa so svetuovali, da potrdijo vladni predlog. Nekdanji predsednik Milan Kučan je ob predsedniških volitvah glede referenduma o zavarovalnici Triglav ocenil, da bodo volivci zakon o lastninjenju zavarovalnice zavrnili. "Očitno ta zavarovalnica od vsega začetka nima sreče s privatizacijo," je še dodal.

Minister za finance je danes tudi komentiral referendumsko glasovanje. Minister Andrej Bajuk je dejal, da pričakuje, da bo zakon potrjen. Pojasnil je tudi, da je glede deleža zavarovalnice Triglav, s katerim bo upravljal Kad, "vlada že sprejela stališče, da tega ne bo prodala".

Po ministrovem mnenju bi bilo kaj takega "nesmiselno" zaradi Triglavove strateške vloge. Bajuk je dodal, da bo "treba biti zelo pozoren in zagotoviti, da bo zavarovalnica tudi naprej povečevala svojo donosnost". Poteza, ki jo je vlada sprejela z zakonom, po Bajukovih besedah predstavlja "prispevek k dolgoročnemu reševanju neravnovesij, ki jih imamo v pokojninski blagajni".

Novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki jo je finančno ministrstvo pripravilo maja letos, določa, da se na Kapitalsko družbo prenese 35 odstotkov delnic Zavarovalnice Triglav, ki bi jih sicer morali v skladu z veljavnim zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic razdeliti med upravičene fizične osebe - zavarovance iz leta 1990. Vse prihodke iz upravljanja s temi delnicami bi moral Kad glede na novelo zakona nameniti za pokojninsko blagajno.

Vladna rešitev

Kot je znano so v poslanski skupini SDS bili prepričani, da se problem lastninjenja zavarovalnice Triglav lahko reši v največjem javnem interesu le z novelo predloženega zakona. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je že pred dnevi poudaril, da se bodo z zakonom zagotovili dolgoročni sistemski viri za pokojninsko blagajno, obenem pa se bo znižala prispevna stopnja zaposlenih in delodajalcev.

O očitkih nekaterih poslanskih skupin, da novela ne vsebuje varovala, s katerim bi Kapitalski družbi omejili neomejeno razpolaganje z deležem, je Tanko poudaril, da iste poslanske skupine v fazi obravnave zakona v državnem zboru niso predlagale nikakršnih dopolnil. Ob tem se Tanko tudi sprašuje o sami dobronamernosti sodelovanja v državnem zboru in pri zakonskih projektih.Tako kot v SDS novelo zakona so podpirali tudi v DeSUS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivnez
15. 11. 2007 12.50
Če je kdo v SLO zmeden je to prav sam Bajuk. Sedaj ko je zasral vse kar so drugi gradili 15 let še upa javno blebetati slovenski javnosti ? JJ če še ima kaj jajc ga naj čim prej pošlje v Argentino in to daleč v pampo, da ne bo več delal škode !
senca2007
14. 11. 2007 22.32
Andrej, še najbolj zmeden si ti sam.
mogvaj
14. 11. 2007 18.09
Ne gospod Bajuk, narod ni bil zmeden, bil je slep štiri leta nazaj, vendar je končno spregledal.
killi-123@hotmail.com
12. 11. 2007 17.22
Pahorcek, ne direktno,ampak na roko. Bi ti tudi?
pahor?ek
12. 11. 2007 17.09
doki...ali bodo dobili zavarovanci iz leta 1990 in 1991 direktno nakazani denar?
doki007@email.si
12. 11. 2007 15.21
ha ha ha ,.....sami ste krivi ,.....!!!! TREBA JE KAPITAL DIREKTNO NAKAZAT NA POKOJNINSKO BLAGAJNO ,.....!!! NE PA DA JE POSREDNIK KAD- KI GA BAJUK TKO PORAJTA ,....!!!!!
pahor?ek
12. 11. 2007 15.13
exim...pa saj levičarji samo zavajajo javnost, drugega tako ali tako ne znanjo... Začeli so s turkom in zavarovalnico, kje se bo to končalo Bog si ga vedi...
tiger@hitri.com
12. 11. 2007 15.09
Tako kar si EXIM napisal še kako drži.Naj se kdo najde in izbrska podatke in seveda objavi s polnimi imeni in naslovi kdo vse stoji za goljufijo s certifikati,poceni prodanimi stanovanji,kam je šel ta denar.In seveda kako so nekateri kar čez noč obogateli (nekateri podjetniki in podobni) kako so prišli do podjetji kolk so plačali za prevzem neke firme.To so prava vprašanja, še kako aktualna po tolikih letih kam je šel ves ta denar,kdo se ga je prisvojil in oguljufal poštene delovne ljudi,tiste ki danes garajo za mizerno plačo 400 evrov,sramota. Dobro pa vemo kdo je stal za vsem tem ali vsaj od kod (iz katere politične opcije) ti ljudje izhajajo.
exim@t-2.net
12. 11. 2007 14.40
Eastman in ostali: pa ste prepirčani, da bo Triglav vrnil vložena sredstva 700.000 ljudem? Daj no mir, saj na forumu nismo nori. Triglav je bil zadnja trdnjava, ki ga še ni pohopsala tajkunska zalega. Samo namig: vpraša, če imaš jajca, g. Horvata, g. Gantarja in Valanta odkod njim toooliko denarja, če vemo, da so preje živeli na minimumu. Pa se malo ozri naokrog in vprašaj svoje sorodnike, prijatelje, znance, kako je z njihovimi certifikati. In ti verjameš, da bo Triglav vrnil denar in bo ostal vseslovenski? Če še ne veš, našo državo ne vodi niti JJ, niti je ni vodila prejšnja vlada. Vodili so jo tajkuni s Kučanom na čelu. Tisti in isti, ki so bili proti osamosvojitvi, so si pa skozi denar pridobili moč. Moč nad nami in nad mediji. Zakja pa misliš, da so bili tako iz sebe, ko so izgubili volitve? Nagec in nagci!
pahor?ek
12. 11. 2007 12.22
bg29...prenos na KAD in v pokojninsko blagajno je predlagala PS DeSUS!!! Poleg tega pa je podprla Turka, ki je nasprotoval zakonu...
rexi
12. 11. 2007 11.51
Kakorkoli, v Sloveniji ne obstaja samo KAD. Tu so tudi Moja naložba in še nekaj družb, ki tržijo 2. pokojninski steber. Samo hudič, ko potem JJ & co ne bi imeli od tega nobene koristi BTW, naj mi nekdo pove, kaj JJ kot takšen domoljub dela na Kitajskem v času predsedniških volitev v svoji državi???
Jezdec Apokalipse
12. 11. 2007 11.04
Nekateri ljudje zaenkrat še ne bodo mastno kasirali če to sprašuješ .. :-)))))
pahor?ek
12. 11. 2007 10.40
matej...razloži ti nam, ali bodo ljudje dobili ta denar?
lup1
12. 11. 2007 10.33
killi-123 No, tudi če gre delež direktno Spiz-u je to bolj rešitev v duhu "iz dežja pod kap". Da daš Spizu namesto KADu je bolj kozmetičen popravek, kot bistvena razlika. V tem trenutku je morda res bolj spolitiziran KAD, ampak se lahko hitro obrne. Ampak eni tukaj (ne mislim tebe) so prepričani, da je boljša slaba rešitev kot nobena rešitev. Morda imajo prav, saj bodo delež na koncu itak dobili tisti, ki si ga najbolj želijo (samo koliko se bodo morali za to potruditi in kdaj sta še vprašanji).
Matej Rojc
12. 11. 2007 10.30
pahorček, bolj verjetno je da se je vam peščici omračil um.
pahor?ek
12. 11. 2007 10.24
passion...good point! Tudi mene zanima, ali bomo dobili denar in kdaj? Ljudem se je umračil um!!!!
aabc@email.si
12. 11. 2007 09.47
Temu Bajuku se že od daleč vidi, da z njim ni vse v redu.
tomazbodner
12. 11. 2007 09.42
Bajuk bo pokopal Janso....
Eastman
12. 11. 2007 09.28
Očitno je le tomi.passion verjel, da se bo delil denar!
limonca4
12. 11. 2007 09.27
Japajade, da smo mi zmedeni, ph, prej bi rekla, da je Bajuk zmeden, ker je poraženec ... Jah, nekdo mora biti zmeden, ane ...