Slovenija

Pahor: Slovenija je s kandidaturo svoj ugled dodatno okrepila

New York/Ljubljana, 25. 10. 2011 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./STA/Ni.J.
Komentarji
114

Slovenija po umiku iz tekme za mesto nestalne članice v Varnostnem svetu ni ničesar izgubila, svojega ugleda prav gotovo ne, pravi profesor s FDV Zlatko Šabič. Azerbajdžan je, namesto da bi promoviral svojo državo, udrihal po Sloveniji.

Danilo Türk in Samuel Žbogar
Danilo Türk in Samuel Žbogar FOTO: Miriam Možgan/MZZ

Danes ponoči je po 16 glasovanjih v Generalni skupščini Združenih narodov slovenski zunanji minister Samuel Žbogar dejal, da Slovenija odstopa od kandidature za mesto stalne članice v Varnostnem svetu. Tako se je odločil, ker je bila razlika iz glasovanja v glasovanje večja, in sicer v prid Azerbajdžana.

V govoru pred 17. krogom glasovanja je poudaril, da so bile te volitve morda le v prvih krogih o Sloveniji in Azerbajdžanu. "Bolj ko so se krogi nadaljevali, manj pomembno je postajalo, kakšna je Slovenija, kakšna je ekipa tukaj, kako smo vodili kampanjo. Vse bolj pomembno je bilo, da bo Slovenija peta članica EU v Varnostnem svetu," je poudaril in izpostavil izjemno aktivno podporo Turčije in Rusije Azerbajdžanu.

Slovenijo so na koncu podpirale države EU in ZDA. "Grenko spoznanje teh volitev je, da ima EU problem v generalni skupščini. Zaradi sedeža, ki smo ga iskali, zaradi Libije, zaradi Sirije in drugih razlogov," je dejal.

Umik je bil razumen in odgovoren

Predsednik države Danilo Türk meni, da je bil umik slovenske kandidature po 16. krogu glasovanja razumen korak in primer odgovornega ravnanja. Po njegovih besedah je Slovenija upravičeno opozorila na problematičnost negativne kampanje, pri tem pa sama ni izrekla nobene negativne ocene o kateri od protikandidatk.

Predsednik države Danilo Türk
Predsednik države Danilo Türk FOTO: Reuters

Sicer se je Türk zahvalil za aktivno kampanjo, ki se je začela že leta 2000. Diplomatske naloge Slovenije so bile po njegovem mnenju opravljene korektno in kakovostno, za kar gre zahvala zunanjemu ministrstvu, še posebej v zadnjih letih, ko je ministrstvo vodil Žbogar, še meni predsednik. Posebna zahvala gre tudi vodji Stalne misije pri ZN Sanji Štiglic in njeni ekipi.

Po mnenju strank izid pričakovan

Prvak SD in premier Borut Pahor se je na dogajanje v ZN na kratko odzval na popoldanski novinarski konferenci. Kot je ocenil, je Slovenija kljub temu, da ni bila izvoljena v Varnostni svet ZN, svojo kandidaturo predstavila tako, da je ugled, ki ga ima, še dodatno okrepila.

Na spletnem omrežju Twitter pa je predsednik SDS Janez Janša zapisal, da je članstvo v Varnostnem svetu ZN pomembno. "Upajmo, da bo poraz prinesel streznitev in realen pogled na težo slovenske zunanje politike danes," je še dodal.

Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija je bila odločitev Slovenije, da odstopi od kandidature, pričakovana, saj je Azerbajdžan očitno vodil v vseh krogih, tako da bi vztrajanje Slovenije postalo že "nekoliko nerazumljivo". Juri meni, da je bila poteza ob dejstvu, da se je Slovenija dobro odrezala in da je slovenska diplomacija vendarle uspela obdržati precejšnjo podporo, edina možna, če Slovenija ni želela blokirati nadaljnjega dela Generalne skupščine ZN pri tem imenovanju.

Juri je tudi čestital ministru Žbogarju in diplomatski ekipi v New Yorku. "Slovenija nima nafte, Slovenija je kandidirala v bistveno bolj težavnih pogojih kot Azerbajdžan in ne vidim v tem nobene posebne tragedije. Naš ugled zaradi tega ni manjši," je še menil Juri.

Očitno je minister Žbogar ocenil, da gre zadeva v tako smer, da ni več možnosti za to, da bi si kakor koli izborili ali zlobirali sicer pomembno mesto v VS ZN, pa je menil vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. Obenem je prepričan, da je minister Žbogar oziroma slovenska diplomacija storila vse potrebno in da se kaj več verjetno ni dalo storiti.

Varnostni svet glasuje o Libiji
Varnostni svet glasuje o Libiji FOTO: Reuters

Evropski poslanec iz LDS Jelko Kacin pa je dejal, da so bile ocene o obsegu podpore očitno nerealne. Kacin vidi glavni problem v slovenski nezadostno razviti diplomatski mreži. "Juriš na nebo se ne izide, če v to niso vložene realne priprave," se je slikovito izrazil. Po drugi strani pa je Kacin mnenja, da bi Sloveniji ne le godilo, ampak bi bilo zanjo tudi dragoceno biti članica VS, še posebej, ko se moramo v Sloveniji soočiti s posledicami globalne gospodarske in finančne krize.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da je bilo po 15 krogih glasovanja očitno, da Slovenija nima možnosti za zmago nad Azerbajdžanom, zato se mu zdi smiselno, da se je kandidaturi odpovedala. Po njegovem mnenju je razlog za poraz slaba priprava za dvoboj z Azerbajdžanom, ki se je očitno bolje pripravil. "Če bi se dobro pripravili, bi lahko že v prvem krogu zmagali," je menil.

V EU bi bili zadovoljni, če bi Sloveniji uspelo postati nestalna članica Varnostnega sveta ZN. Obenem poudarjajo, da EU ves čas poskuša okrepiti svojo podobo in vlogo v Združenih narodih. Tako so se odzvali na izid volitev v Varnostni svet in izjave slovenskega zunanjega ministra, da mora EU začeti razpravo o svoji podobi v ZN.
"Kot predstavniki EU bi bili seveda zadovoljni, če bi kot nestalna članica v Varnostnem svetu bila predstavljena še ena od držav članic EU," je povedala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, Maja Kocijančič.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je medtem dejal, da je bilo poraz Slovenije pričakovati. Kot je poudaril, si je Slovenija že v prejšnjem mandatu v VS v letih 1998 in 1999, namesto da bi si pridobila vrsto novih prijateljev, pridobila kar nekaj novih sovražnikov. "Dejstvo je, da naša takratna pozicija Sloveniji ni prinesla nič pozitivnega, pokazalo se je samo, da podlegamo ameriškim interesom in takrat smo tudi glasovali ter delovali tako, kot da bi bili ekspozitura Amerike," je menil Jelinčič.

Ferfila: Azerbajdžan je verjetno močnejši

Da je bila to edina logična rešitev, glede na to, da je pri glasovanju kazalo slabo, pa je prepričan profesor na Fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila. Pojasnil je, da je bil Azerbajdžan s svojimi naravnimi bogastvi, kot sta nafta in plin, zelo močan tekmec. Izpostavil je tudi "islamsko karto" in dogodke, povezane s priznanjem Palestine. Pri tem navaja, da je vse več držav islamskih in prav te države so po njegovih besedah podprle Azerbajdžan.

Začetni optimizem slovenske diplomacije je po besedah Ferfile zmanjšalo tudi dejstvo, da smo pred predčasnimi volitvami in da je vlada pred kratkim dobila nezaupnico. "Stvarnost, v kateri sta Slovenija in Evropska unija, ni več tako bleščeča. Treba se je tudi zavedati, da je azijski del, tudi Azerbajdžan, v gospodarskem vzponu," je prepričan.

Na vprašanje, kako komentira besede veleposlanikov, ki so jih izrekli Žbogarju, da je Slovenija moralni zmagovalec, ZN pa poraženec, pa je odgovoril, da je to "bolj floskula za domačo rabo".

V pogovoru za 24UR ZVEČER je Ferfila dejal, da je šla Slovenija preveč optimistično v ta spopad. Dejstvo je bilo, da Slovenija ni imela podpore od velikih članic ZN, je še dodal.

Poudaril je, da je to "zmaga islama", saj so štiri države od petih, z izjemo Gvatemale, članice islamske konference. "Se pravi, samo ena neislamska država je prišla noter," je še dejal.

Profesor Šabič je poudaril, da je bilo že pred začetkom volitev za nestalno članstvo v VS ZN jasno, da je pred Slovenijo zelo težka naloga.
Profesor Šabič je poudaril, da je bilo že pred začetkom volitev za nestalno članstvo v VS ZN jasno, da je pred Slovenijo zelo težka naloga. FOTO: Twitter/Samuel Žbogar

'Vodstvo Slovenije je bilo priznanje njenemu ugledu'

Slovenija po ponedeljkovem umiku iz tekme z Azerbajdžanom za mesto nestalne članice v Varnostnem svetu ni ničesar izgubila, svojega ugleda prav gotovo ne, je komentiral strokovnjak za Združene narode in mednarodne organizacije, profesor Zlatko Šabič z ljubljanske fakultete za družbene vede. Že dejstvo, da je v začetnih krogih dobivala več glasov kot Azerbajdžan, je bilo priznanje njenemu ugledu.

Šabič sicer opozarja, da EU v Združenih narodih ne igra nobene formalne vloge in da je Slovenija kandidirala kot članica ZN, vseeno pa tudi on meni, da je določen delež pri porazu odigrala kampanja Azerbajdžana, nikakor pa ne odločilnega. "Je pa bilo iz reakcij članov azerbajdžanske delegacije (denimo vzdigovanje pesti v zrak, ko so prvič prehiteli Slovenijo, skorajšnje ploskanje, ko so mislili, da so dobili 130 glasov, bilo jih je pa 113) vidno, da razumejo, da imajo omembe vrednega nasprotnika. Upam, da bodo znali to ceniti v prihodnjih odnosih med državama," je dejal profesor.

Neuspeh pri kandidaturi po mnenju profesorja ne bi smel imeti posledic za zunanjepolitični ugled Slovenije v svetu. Prav tako to ne bi smelo imeti posledic v notranji politiki ali pa na potek državnozborskih volitev. Poleg tega je izpostavil, da Slovenija nikakor ne sme zaključiti zgodbe, ki jo je začela s krepitvijo stikov med kampanjo za sedež v VS ZN. "Slovenija bi morala temeljito preučiti svoj odnos do multilateralizma. Osebno menim, da je tu še ogromno rezerve," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo17
26. 10. 2011 14.28
"Najbolj močna" je pa izjava Pahorja, da je Slovenija s kandidaturo svoj ugled še dodatno okrepila. "Barbika" očitno ne ve, da 99,5 % gospodov in gospa, kateri dremljejo v OZN, sploh ne ve, da Slovenija OBSTAJA.
Branko Polajžer
26. 10. 2011 07.24
+1
Pjebi domu se spravte pa delajte za dobro nas Slovencev ,vseved Jelinčič nebi zaj kandidira za mandatarja ko si zmiraj tak kšajt bi se lahko skaza,da nebi samo s korita jel !
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
25. 10. 2011 23.14
MATI ZEMLJA SPOROCA UMRI KAPIALIZEM ZA VECNO.Lep pozdrav
bca
25. 10. 2011 23.05
Kot po navadi, je spet za vse kriv JJ. Če smo člani EU in Nata, ne moremo še sodelovati z neuvrščenimi državami. Na dveh stolih sedeti ni higienično. Vseeno mislim, da je ta kandidatura imela drugačen cilj.
yarrick
25. 10. 2011 23.02
boer 25.10.2011, 19:53 a ti bi dal samo G8 ali G20 v UN? se vidi, da ravno zaradi tako pametnih kot si ti vlada svetu taka oligarhijska banda. UN pomeni united nations, če še tega NE VEŠ (očitno ne). Nerabimo še ene elitne združbe, jih je že tako preveč. je pa zanimivo da je slovenija ZNOVA kandidirala za nestalni sedež v VS ZN.Le kaj smo takega naredili nazadnje ko smo bili del te "elite"? Saj ne da ravim da ne smemo iti noter, ampak ob nasprotniku karšne je bil azerbajdžan je skoraj nesmiselno tekmovati.Sploh če pogledamo da soga podprle rusija, verjetno kitajska in ostale muslimanske države(teh pa ni tako malo). Očitno se res da dobiti prostor v Un ZGOLJ če imaš a)veliko naravnih bogastev, ki si jih pripravljen POCENI prodati b) imaš strateško lokacijo, ki bo ključneg pomena za širitev NATO sil na vzhod
sina111
25. 10. 2011 20.46
Ko * politiko,grem kmetijo rajš gledat!!!
Komentator2000
25. 10. 2011 20.18
Dobrota sirota. Od poštenja se tudi v ZNju ne živi. ABđanci vedo kaj je to diplomacija in so žbogija mal za sladke
vonbos
25. 10. 2011 20.03
bomo vsaj nafto in plin imeli za čez zimo
Sandi Bogataj
25. 10. 2011 20.00
Vsemogočni Dimitrij Rupel ali pa super Janez Janša bi vse rešila in zrihtala,da bi Slovenija zmagala...Verjetno ja,če bi verjeli v pravljice.
Maxster
25. 10. 2011 19.57
Še en velik NE uspeh sedanje vladajoče nomenklature.V teh treh letih ste zapravili Vse kar se je zapraviti dalo. In ta politika še kar vstraja. Ne vem kaj še čakate gospodje tovariši? Da nas še Čečenija povozi al kaj ? Zapravili ste slovensko morje, Slovenija izgublja ozemlje kredibilnost , ugled ,...,vi pa še kar izmišljate toplo vodo? *. Ampak enkrat bo posijalo sonce, prišel bo dan payback za vse vas. Narod vas bo kaznoval za vse zločine, ki jih že 20 let na 45 podlage, počnete nad narodom in našo državo.
jester1970
25. 10. 2011 19.57
Žbogar je naredil povsem pravilno, škoda le, ker je bil hudo preveč obziren in olikan. Moral bi reči, da Slovenija pač ne more tekmovati z državo ki ima nafto in plin v okolju (EU) kjer le nafta in plin kaj štejeta.
boer
25. 10. 2011 19.53
to da je azebardjan dobil podporo kaže v kakšenm nerazvitem svetu živimo sigurno je imel podporo burubdija senegala malija tadjikistana mjanmara in podobnih skropucal, ki so v UN kr tko sam d je cifra veča UN bi moral biti samo za razvite in malo manj razvite ne pa za vsak atol ki se spomni postati država
kaverna
25. 10. 2011 19.45
kratko in resnično: žbogarju in ekipi vsa čast.Lp.
izzyone
25. 10. 2011 19.39
Mamo dovolj dela doma za naše ljudi ne da se ukvarjamo z ZN, ki so samo še šov moči pa nobene.
Komunikator Borut
25. 10. 2011 19.38
Več, kot evidentno je, da je drugo fotografijo posnel kar predsednik Danilo, saj je on tisti kateri sedi pred napisom "Slovenija" in pred njim leži mobilni telefon, ki je očitno opremljem z revnim fotoaparatom.
srebrnibreg
25. 10. 2011 19.34
Spet smo imeli smolo, da nas ni Dimsi zastopal. V tem primeru bi z vso konkurenco pometli. (Kdor verjame)
sig
25. 10. 2011 19.27
MA KAJ !! žBOGAR JE EDINI KATERI JE IMEL J... IN JIM JE POVEDAL V FACO...KAJ IN KAKO!! SVAKA ČAST!!..A TLE DOMA NE PAMETUJTE KAJ SE SLOVENIJA ZGUBILA IN KAJ NE..PO dolgem času je nek politik,povedal nekaj kar vsi razumemo! SVAKA ČAST ŽBOGAR!!
gmj
25. 10. 2011 18.49
zdaj bodo pa spet vsi drugi krivi, samo Slovenija ne. Naši tudi ne morejo enkrat požreti ponosa in priznati, da enostavno nismo konkurenčni.
Grega77
25. 10. 2011 18.30
Že njegov pogled je hinavski! Nesposobneži!
Miki777-
25. 10. 2011 18.29
Lepo bi bilo, če bi Slovenija iskala zaveznike v Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Iranu in ne v Ameriki ter pri židih oziroma zionistih; vsak vidi kam pelje ta "EU" in Euro; vse je en velik šov in plan... tudi več prijateljev bi imeli takrat. Zdaj pa Zionisti v Sloveniji vidijo le eno NATO oporišče in letališče... - njihov glavni (skriti) sovražnik pa ni Iran, temveč Rusija sama...