Slovenija

ZSSS: Govoriti o zahtevnem poklicu voznika, hkrati pa jim ne omogočiti normalnih delovnih razmer, je hinavsko

Ljubljana, 23. 07. 2015 05.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
95

Opozarjati, da je poklic voznika med najzahtevnejšimi poklici, hkrati pa delavcu ne omogočiti normalnega delovnega okolja in ga siliti v prekrške ter mu ne izplačevati zasluženega denarja, je nesramno in hinavsko, opozarjajo na ZSSS v odzivu na zadnje izjave pristojnih o ukrepih za izboljšanje prometne vranosti.

Prometna varnost na slovenskih cestah strmo pada. Letos je na naših cestah ugasnilo že 68 življenj, kar je 14 več kot v enakem obdobju lani. Samo med 1. in 20. julijem je na naših cestah umrlo kar 23 ljudi. To je sicer čas počitnic in turistične sezone, ko so naše ceste bistveno bolj prometno obremenjene, hkrati pa je večji del Evrope zajel vročinski val in v takšnih razmerah je vožnja še toliko bolj naporna in nevarna.

Avtoprevozniška zbornica del krivde za slabo prometno varnost na naših avtocestah vidi v težavah avtoprevozništva. Opozarjajo, da je stanje v avtoprevozništvu alarmantno. Opozarjajo na zastarele in prezapletene predpise ter ovire, ki branžo delajo nekonkurenčno na širšem trgu. V mislih imajo predvsem varnost in zdravje poklicnih voznikov, ki bi morala biti prioriteta države. "Poklic voznika je med najzahtevnejšimi poklici, zato se moramo tako do posameznika kot do avtoprevozništva v celoti obnašati skrajno resno in strokovno," opozarjajo na zbornici.

30. junija so koprski policisti opravili poostren nadzor tovornega prometa na počivališču Povir in pregledali 28 tovornih vozil, pri čemer so ugotovili 19 prekrškov. Prekrški segajo od prekoračitve hitrosti ter kršitve določb o obveznem počitku in odmoru do preobremenitve vozila. Takšnih je bilo kar osem primerov.
30. junija so koprski policisti opravili poostren nadzor tovornega prometa na počivališču Povir in pregledali 28 tovornih vozil, pri čemer so ugotovili 19 prekrškov. Prekrški segajo od prekoračitve hitrosti ter kršitve določb o obveznem počitku in odmoru do preobremenitve vozila. Takšnih je bilo kar osem primerov. FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tej njihovi izjavi so z ušesi zastrigli na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Sicer se strinjajo z izjavo, da je poklic voznika eden najbolj zahtevnih in odgovornih a poklicev, a opozarjajo avtoprevoznike in državo, da so prav ti poklicni šoferji izpostavljeni nehumanim delovnim razmeram, so tarče delodajalcev, ki jih silijo v kršitve, vozijo neizpravna tovorna vozila in poleti spijo v razgretih tovornjakih, pozimi zmrzujejo na počivališčih. Sprašujejo se, kdaj bo država sprejela prešla iz faze obljub in načrtov na konkretne rešitve in končno poklicnim voznikom omogočila normalne delovne pogoje.

Nujni ukrepi, ki jih zahtevajo na ZSSS 
Obvezna oprema tovornjaka:
- samostojna klimatska naprava
- grelna naprava voznikove kabine
Način preverjanja:
- preveriti, če naprava deluje in ne samo, če je vgrajena

Razporeditev in kraj odmorov:
- daljši odmor naj voznik dela v državi, kjer je sedež podjetja, če ne pa naj šofer noč preživi v hotelu. Nikakor ne v kabini!

Način preverjanja:
- dokazilo z računom

 

Seznam predlogov, a premalo konkretnih rešitev

Agencija za varnost v prometu se je po zadnjih tragičnih nesrečah na naših cestah odzvala s predlogom za 18 hitrih in nujnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti. V ospredje postavljajo krepitev preventive in medijske kampanje ter nadzor nad kršitelji cestnoprometnih predpisov. Več o njihovih predlogih preberite v članku z naslovom Kako izboljšati varnost na cestah? 'Policija je v okviru svojih kapacitet na vrhu svoje učinkovitosti'.

Na ZSSS njihova prizadevanja pozdravljajo, a opozarjajo, da je to daleč premalo. Po njihovih izkušnjah imajo takšne akcije kratkotrajen učinek, nekih konkretnih rezultatov pa ni. Razmere so tako katastrofalne, da bi ukrepi morali biti sprejeti že včeraj, pravijo na ZSSS.

Opozarjajo, da je nadzor nad vozniki zelo pomemben, da pa tisti, ki izvajajo nadzore, nimajo dovolj ustrezne opreme. Tako se še vedno dogaja, da je tovornjak prenaložen, pa tega policija pogosto ne ugotovi, ker nima ustreznih naprav, prav tako se dogaja, da so vozniki in avtoprevozniki z načini goljufanja (neupoštevanja predpisanih odmorov) vedno korak pred policisti.

Vozunik tovornjaka med počitkom
Vozunik tovornjaka med počitkom FOTO: Reuters

Vozniki spijo poleti v razgretih kabinah, pozimi na mrazu

Kot navajajo na sindikatu, se strošek predlaganih dodatnih klimatskih naprav giblje od 800 do 1000 evrov in je zanemarljiv glede na učinke, ki bi jih z njihovo vgradno zagotovo dosegli za varnost v cestnem prometu. Tako bi vsem poklicnim voznikom delodajalci zagotovili ustrezen počitek.

Na ZSSS so prepričani, da bi morali pristojni z zakonodajo zagotoviti, da bi poklicni šoferji imeli v tovornjakih individualne klimatske naprave (delujejo, tudi če je motor ugasnjen) in naprave za gretje. Poleti se vozila hitro pregrejejo, šoferji pa morajo svoj obvezni počitek preživeti v razgretih vozilih. Pogosto spijo na tleh pod tovornjaki, ker je tam hladneje kot v kabini. Pozimi, ko je mraz, šoferji zmrzujejo na svojih ležiščih. Večina delodajalcev voznika nikoli ne pošlje v hotel, da bi se naspal v pravi postelji in bi spočit ter zbran odšel na vožnjo. Takšno prakso poznajo v številnih drugih evropskih državah, da bi kaj takšnega uzakonili pri nas, pa ni posluha, pravijo na ZSSS in dodajajo, da se avtoprevozniška združenja ob takšnih predlogih in zahtevah takoj primejo za žepe in začnejo opozarjati, da bi jih takšni ukrepi finančno lahko pokopali. Zato se sprašujejo, kako si Avtoprevozniška zbornica in pristojni upajo govoriti o odgovornosti in zahtevnosti poklica voznika tovornjaka, pa mu ne omogočijo normalnih delovnih pogojev in delovne zakonodaje, ki bi mu omogočila, da bi dobil plačano vse, kar je zaslužil.

 

Še nekaj predlogov ZSSS glede kazenskih sankcij:

- za dve zaporedni kršitvi delovne zakonodaje sledi odvzem licence
- zaporedno kršenje cestnoprometnih predpisov sledi prepoved vožnje in odvzem vozniške za najmanj pol
leta

Na ZSSS opozarjajo, da niso dovolj le strožje kazni, pač pa je potrebno kršitelje odkriti in jih tudi kaznovati, ne pa da na sodiščih večino kazni za podjetja spremenijo v opomine.

 

Žal pa se delodajalci ukvarjajo zgolj z dobički in jih dobrobit delavca ne zanima, ugotavljajo na ZSSS in dodajajo, da so tudi kazni, ki doletijo voznika in avtoprevoznika, za slednjega prenizke in zato nimajo učinka. Na ZSSS zato Avtoprevozniški zbornici očitajo hinavščino, ker govori o odgovornosti in zahtevnosti šoferskega poklica, hkrati pa avtoprevozniki v želji po zaslužkih vršijo pritiske na voznike in jih silijo, da delajo v nehumanih razmerah, da kršijo zakonodajo in jim celo fizično grozijo. Ko nekdo vozi pod takšnimi pritiski in s tehnično neizpravnimi vozili, potem se kaj hitro lahko zgodi, da se pot konča tragično, pojasnjuje Boris Perš, nekdanji dolgoletni voznik tovornjaka in sodelavec na ZSSS. "Vozniki dostikrat zaradi pritiskov pred opozorilnimi znaki ukrepajo zadnji trenutek s sunkovitim manevrom, ki lahko privede do hudih nesreč,« pravi Perš in dodaja, da vozniki, ki med vožnjo razmišljajo o tem, ali bodo sploh dobili plačilo, koliko in kdaj, ali jih bodo ujeli, ker imajo naložen težji tovor od dovoljenega, ker vozijo z dvema in več karticami, ali pa med vožnjo razmišljajo, če bodo obnovljene gume na tem vročem asfaltu zdržale, niso zbrani za volanom in so tempirane bombe. Od države zato na ZSSS pričakujejo manj govoričenja in več konkretnih ukrepov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
25. 07. 2015 23.30
+1
Hinavščina je v Sloveniji , ki se je za Svobodno Slovenijo in Eu odločila zaradi materialnih dobrin, oz denarja, nacionalni šport. Vsaka firma mora imeti poročilo o varnosti na delovnem mestu, a samo na papirju. V pisarnah bi komplicirali zaradi kakšne sence, drugi pa delajo v nemogočih razmerah, kljub temu, da obstajajo rešitee instandardi v svetu. Ampak odločili ste se za izkoriščanje človeka, zato se nihče ne potegne zanj. Delodajalci bi jih najraje naredili za Kitajce, da bi jh lhako do konca ožrli, država pa se s tem strinja in tolerira vse to, inščektorji sankcionirajo le tiste za katere jim oblast to narekuje.
Uroš Miloševi?
24. 07. 2015 13.57
-2
Kakšne neumnosti!?! Kateri voznik pozimi spi na mrazu? Vsak kamion je opremljen z Webasto grelcem tudi če je star 20 let. Vroče pa je vsem poleti tudi cestarjem poštarjem kuharjem itd.... Včasih ko so bili kamioni leseni se noben ni pritoževal danes pa v luksuznih kabinah ni več dovolj dobro
Marko Novak 1
24. 07. 2015 15.13
+0
to je res da je opremljen sam če dela je pa druga pesem
?AKAL
24. 07. 2015 09.04
+4
Sindikat je služba za dobro plačane voluharje brez odgovornosti,zato naj ga delavci ukinejo Semuliča naj pa takoj upokojijo,ker dela samo škodo v svojo korist
097
23. 07. 2015 17.50
+14
ŽALOSTNO DA VSI TOLČEJO PO ŠOFERJEMA TOVORNIH VOZIL, MISLIM DA OPRAVLJAJO SVOJE DELO PROFESIONALNO, NIGDO SI NI NAMISLIL DA BI DAL MALO NASVETOV VOZNIKOM OSEBNIH VOZIL, DA NAJ SODELUJEJO V PROMETU IN NAJ BOJO SOLIDARNI , ( SICER JE VEČ KOD 50 % SOLIDARNIH IN SODELUJEJO V PROMETU) ŽALOSTNO JE ZA TISTE KATERI IMAJO DOBRE OSEBNE AVTOMOBILE IN POD POKROVOM MOTORJA VELKO KILOVATOV, GLIH TOTI DELAJO PROBLEMA NA CESTI, MISLIJO DA SO S TAKIM AVTOMOBILOM KUPILI CELO PRAZNO CESTO, ŽAL ZATO SE OGLAŠAJO NA TV-JO IN RADIU, DA BI SPREMENILI SITUACIJO V SVOJO PRID,A GLIH SO TO NAJVEČJI KRŠITELJI V PROMETU, PRED SABO BI NAJRAJE VSAKEGA PORINILI Z CESTE, ALI MU TOVORNJAKA NE USPEVA,MORA SE ZAVEDATI DA JE DARS TATA MATA IN VE GDO PRINAŠA DENAR V BLAGAJNO, ZATO SE NEBO NIČESAR SPREMENILO, OSTANE TAKO KOT JE,KRIČAČI KAR NAJ KRČIJO KO ZAPELJE TOVORNJAK PRED NJIH SE JIH BO MINILO KO SE UMAKNE
Denis Denko 1
23. 07. 2015 17.32
+5
objavite raje kaj se dela z varnostniki...mobingi neplačane nočne ure vikendi prazniki nadure goli minimalac ...250 nočnih ur mesečno..to je tudi za v medije dat...
Uroš Miloševi?
24. 07. 2015 13.57
+0
naj grejo za šoferje pa bodo mel čez 2000 eur plače
knivar
25. 07. 2015 11.07
+2
dej nehij z temi 2000eur plače ne laži sam sebi.dobijo 1200eur +vikendi stranke pa mu da 1400 bruto če mu da
tdoctor
23. 07. 2015 17.24
+12
šef sindikata bo poskrbel in nabavil 17500 taxijev po evropi ter 5000 varnostnikov ki bodo čuvali kamijone, da bo voznik lahko varno spal v hotelu
periot22
23. 07. 2015 21.34
+1
Maribor20 se vidi da ne veš kaj je delo ,znaš samo pljuvat ,sram te naj bo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tdoctor
24. 07. 2015 07.37
+12
periot22.....moj komentar leti na pametnjakoviče, ki so dali neuresničljiv predlog....drugač mam pa 25 let špedicije, sem eden takih ki ne reče sem slišal da je to pa to delal... govorim iz svojih izkušenj.. ne pa iz virtualnega sveta kot večina tu gor
papastrumf1
30. 07. 2015 08.16
-7
tdoctor ne vem kje si vozil spedicijo ker res sekas nore se v rusiji imajo parkinge kjer lahko pustis kamion brez strahu da bi ti kaj zmanjkalo pa zakaj bi ga puscal na parkingu ko pa se da organizirat da se avto vrne na firmo ko sofer dela veliko pavzo
tdoctor
30. 07. 2015 16.38
+6
papastrumf dej ne bluzi naložiš v slo pelješ v madrid... gres nazaj in se pripeljes na ventamiglia (F- I meja)...po tvoje bo sef poslal nekoga 800km dalec da te pripelje domov da bos delal pavzo doma.... glede varovanih parkingov pa to... povej mi kje ga imas v Italiji... ne zavajaj folka prosim
papastrumf1
20. 08. 2015 07.23
tdoctor kaj bluzis???kdo pa pravi tukaj da bo sef koga kam posiljal???Ce dela sofer 48urno pavzo na Ventimigliji naj mu firma placa hotel.Bodo tudi v I uredili varovane parkinge samo eu naj zakone sprejme pa jih bo koliko hoces.Kaj pa se varovanih parkingov tice pa tudi v I so le placat jih treba!!!!(Brescia.....)
MARIBOR20
23. 07. 2015 14.21
-23
Samo jamranje!!!! Če je zima jih zebe pa ne morejo vozit, če je poletje jim je vroče pa spet ne morejo vozit!!! Kaj bi še sploh radi od prevoznikov????? Noben sploh nebi niti regule zvozil pa, bi rad milijone zaslužil, tako, da nehajte že s temi magnetki, pa, da so prisiljeni delati čez ure, pa ne vem kaj še vse!!!! Kazni so pa dovolj velike tako, za šoferje, kot prevoznike, tako, da si malo preberite zakonodajo, kakšna je kazen za magnet in drugo kartico !!!! Mediji in sindikati pa ste krivi, da si vozniki iščejo samo pravice, dolžnosti pa sploh ne poznajo, in tako nekateri med delovnim časom stojijo na vsakem počivališču in hodijo na kavico, da se o krajah sploh ne pogovarjamo, ker pokradejo vse kar lahko iz kamiona, pa nobeden ne reče, da so prevozniki '' bogi''!!!! Najboljše, da ukinemo vsa podjetja, pa gremo vsi lepo na borzo, pa bomo lahko od zraka živeli in se vsi lepo imeli!!!! Sindikalisti pa se le naj spustijo malo na realna tla in pogledajo okrog sebe, ne pa, da govorijo samo nekaj na pamet in filozofirajo samo o nekih dobičkih in pravljicah za lahko noč!!!!
maname
23. 07. 2015 14.27
+17
bos ti frajer sel vozit malo pa pokazat tem lenuhom kako se dela oni pa bojo na 24ur se vzigali in komentirali kak noces, neznas delat.. glavno da znas gobec sukat. upam da te bo kaki leni sofer neki na avtocesti malo nabasal pa porino v kako ograjo. bos vsaj videl kdaj mas dolznost se vbek vbrnit pa drzet gobec
BEEF-TECH
23. 07. 2015 15.26
-14
Kaj... vsak si sam poklic izbere in vsak poklic ima kaj težkega - a to pač paše zraven. Če komu od šoferjev ni več za šofirat, lahko komot proba na gradbišču ali v kje drugje.. če meni da je dovolj izobražen in obratno, če komu na kavču ni všeč in meni da bi bil dober šofer...
maname
23. 07. 2015 15.58
+11
a zdaj ker so delovni pogoji težki se mora kar služba menjat? če mu kaj ne paše pa naj gre kajne, namesto da bi se delovni pogoji spremenili na bolše. pol je najbolše da vsi šoferji kar pustijo službo pa grejo kuharji in zidarji vozit namesto njih, ker so oni bolj navajeni vročine. človek ni stroj ki bi ga gnali dokler se ne prevrže ali v tem primeru zaleti v skupino avtomobilov. Čas je da šofer ni več hlapec ampak človek ki gre z veseljem na delovno mesto in ne z strahom.
dartford
23. 07. 2015 16.20
-5
BEEF-TECH
23. 07. 2015 16.50
+0
Tudi kmetje si želijo boljših delovnih razmer Tudi, če ne predvsem prodajalke v trgovinah, pa policisti, pa... vsi si želimo boljše delovne razmere, še najbolj pa tisti iz pisarn. Vsako delo ima + in - , eni več minusov drugi pač več plusov, a odvisno je samo kako na njih gledaš oz. kako jih sprejemaš.
BEEF-TECH
23. 07. 2015 16.54
-5
tudi delodajalec raje vidi da greš če ti delo ne ustreza in bo na tvoje mesto prišel nekdo ki ga določene stvari ne bodo toliko motile in bo kljub razmeram delal dobro. Za sebe vem, da kamionar ne bi bil.. raje delam na zemlji pa čeprav mi tudi tu marsikdaj ni prijetno. Že to da vložiš v izpit za kamion pomeni da veš v kaj se spuščaš in si menda želiš to delat. Osebno bi ta denar raje vložil v to da si olajšam to kar rad delam - no.. pa sej to so oni naredili. Vložili v izpit da lahko delajo to kar delajo ne/radi.
ceta69
23. 07. 2015 20.29
+2
maribor 20 vprašaj se zakaj je tako kdo je pripeljal tako daleč vem da boš hitro našel odgovor samo napisati ne smeš ker.......
papastrumf1
30. 07. 2015 08.23
Maribor 20 ti nebi kradel ce bi vozil spedicijo za 800-900eu??Seveda bi pa po vsej verjetnosti ti tako placujes svoje soferje zato ti kradejo.Tale ce mu ne pase lahko gre se bo tudi pocasi spremenil vsaj za vas privatnike ko ne boste vec mogli stihisko uvazat tujcev ki so primorani delat za drobiz in ki so tiho ker morajo biti.Pa enkrat sem te ze pozval da poves kdo si pa da kar tukaj napiseva kaksen delodajalec si in kako placujes svoje soferje pa ni bilo nic od tebe tako da mi ze to da misliti kaj in kako
Car 1976
23. 07. 2015 14.15
+15
"daljši odmor naj voznik dela v državi, kjer je sedež podjetja, če ne pa naj šofer noč preživi v hotelu. Nikakor ne v kabini" - To se lepo sliši, ampak že ko voznik spi v kabini mu pokradejo nafto in vse ostalo kar se ukrasti da. Če bi kdo ugotovil da ga ni v kabini, ko bi se voznik vrnil je vprašanje kaj bi ostalo od kamiona. parkingi niso varovani, zato tak predlog je neumen. Jaz sem vozil kamion 10 let, zdaj delam v pisarni. Naša vozila so vsa nova in vsa opremljena z klimami, tudi takšnimi da ko kamion stoji, klima dela. Ni prav da se vse prevoznike daja v isti koš!!!! in zakaj na vseh prispevkih nastopa samo stran kjer kritizirajo prevoznike. Prevoznika pa nikoli nihče nič ne vpraša. Samo KLOBASO, kateri pa itak rihta vse za svojo rit
Facility
23. 07. 2015 16.51
+2
ceta69
23. 07. 2015 20.27
+4
enako bom napisal zakaj klobasa ne uredi tako kot je v avstriji in nemčija da tovornjak več kot 4 ure ne sme biti na nakladu ali razkladu ker kar je več plača, razen če dobi ura naklada ali razklada kot je v angliji ,zato ker vzhodnjaki lahko čakajo nato jih pa prevozniki lahko terajo........
tdoctor
24. 07. 2015 07.40
+9
Klobasa ne more nič uredit , ker on zastopa sebe in nikogar drugega... je mogoče kdo od voznikov ali lastnikov podjetij kje podpisal, da je gospod Klobasa njegov zastopnik.....
papastrumf1
30. 07. 2015 08.26
Car res se zgodi da komu ukradejo nafto pa ne posplosevat ker se to ne dogaja tako pogosto kot zelis ti prikazati.Ce delas kot dispo pa ves da se da avto spraviti do vikenda domov le malo vec moras narediti na tem pa gre.
papastrumf1
30. 07. 2015 08.30
-2
tdoctor Klovasar ni nikoli bil predstavnik voznikov in tudi nebo.Vozniki so ustanovili svoj sindikat(SPVS) in tudi to kaj pise v tem clanku je zsss ukradel preko novinarja demokracije ki je bil prisoten na enem sestanku v lj in je tam dobil zahteve SPVS zdaj pa so v zsss predstavili kot svoje -ni kaj medvedeki so se zbudili iz globokega spanja od leta 2003 ker se pocutijo ogrrozene ker nov sindikat dela z polno paro
papastrumf1
30. 07. 2015 08.31
Saint85
23. 07. 2015 14.07
+5
Hehe ... bogi šoferji. Kadarkoli je kaj narobe, so vedno oni na tapeti :) :) zima/leto :) :) Saj ni tak problem v voznikih. Problem je v tem da ni nadzora. Vsak voznik zakonsko ve koliko časa mora voziti in koliko časa počivati. Če ga nihče ne kontrolira, bo seveda vozil kolikor dolgo bo lahko. Več kilometrov naredi več € dobi. To da pa šoferji spijo v razgretih kabinah, ali da nimajo gretja v kabini ... ja kaj je tu kriv šofer? Delodajalec mu je dal kamion,on vozi in se ne pritožuje. Če mu kaj ni všeč lahko zamenja posel.... Pri nas je premalo nadzora na AC...ne samo nad kamion tudi nad prepočasnimi in preobrmenjenimi osebnmi vozili. Najlažje se je za nekom peljati in ga meriti in napisat globo. Ta članek je samo eno veliko sprenevedanje, obračanje pozornosti od pravih problemov. V slo ni denarja za bojlše ceste/signalizacijo/ureditev ipd pd ... 15 let nazaj o govorili strokovnjaki da SLO potrebuje 3 pasovnico. Denar od vinjet ipd pa .... je šel kam ... v 2 tir? tudi tega še ni ....
ceta69
23. 07. 2015 20.22
+2
ali ne vidite da je denar samo za zaposlene in nagrade vodilnih kjer papirnato ponikne.......
Banion
23. 07. 2015 13.16
+2
Najprej bi bilo treba narediti red v zbornicah ki kar naprej valijo krivdo na državo kar lepo kaže da so te zbornice relikt soc komunizma kjer je država urejala vse še debelino WC papirja. Članstvo v zbornicah naj bo prostovoljno, če šofer naredi prekršek naj plača kazen a istočasno tudi lastnik dvojno za to da bo šoferje pustil pri miru opravljati njihovo delo in da bo zaposloval prafesionalce ne pa nekoga od tam doli samo da je poceni. Naj bi mi pripeljali iz betonarne beton in šoferju nikakor nisem mogel dodpovedati kje sem doma ker ni znal ali ni hotel razumeti niti besede slovensko
politik70
23. 07. 2015 14.06
+13
bi-be v relikt soc komunizmu je ŠOFER bil kralj!!!!!
simple_mind
23. 07. 2015 13.14
+5
Še niste ugotovili, da je v SLO predvsem veliko hinavskega sprenevedanja ??
gi65
23. 07. 2015 12.23
+21
Voznik je verjetno res eden najzahtevnejših in odgovornih poklicev,sploh tistih ki se ukvarjajo z prevozom ljudi. Takole bom komentiral SINDIKATI v Sloveniji niso vredni pol p***e mrzle vode. Dokler bo voznik avtobusa prejemal zajamčen osebni dohodek,in to v firmah ki "laufajo" sindikalni funkcijonarji pa od 3 pa do 5 krat več... Ne bom pisal kaj si o njih mislim ker bom postal žaljiv,in mi potem ne boste objavili komentarja....Kajti tako sindikalisti kot nekatiri politiki si ne zaslužijo žaljivk...ampak kaj bolj konkretnega.....!!!!
am_staff
23. 07. 2015 15.18
+5
ja ker v slo sindikati delujejo v interesu kapitala, za ljudi jim je popolnoma vseeno...zraven tega, pa še veliki sindikalisti sedijo v 2h ali 3h nadzornih svetih...pa smo tam, kjer nebi smeli biti
politik70
23. 07. 2015 12.06
+9
Naše Šoferje in prevoznike smo že oglodali do kosti. Kaj pa tuji šoferji in prevozniki ki jih je ogromno na naših cestah? Saj prometnih nesreč ne povzročajo samo slovenski šoferji. Za bolj disciplinirano obnašanje tovornjakarjev bo treba drastično dvigniti kazni in sprejeti tudi kakšen zakon o prepovedi prehitevanja in vožnji v konvojih z 5 metrsko varnostno razadaljo. Lastnikom prevoznih podjetij pa pobrati dovoljenja in licence če kršijo delovnopravno zakonodajo in silijo svoje voznike v prekrške. Še enkrat Vsi vozniki tovornjakov se v drugih evropskih državah kjer so zelo visoke kazni držijo cestnoprometnih predpisov. Pri nas pa Magnet na menjalnik in gas v vrhniški klanec po vseh treh pasovih. Samo kaj ko gospod Klobasa ne dovoli dviga kazni niti cestnin in takoj zagrozi z zaporo celotne Ljubljane z kamioni. Pa naj se šoferji uprejo svojim lastnikom in parkirajo kamione na dvoriščih podjetja in stavkajo toliko časa dokler jim delodajalec ne plača toliko kot oni mislijo da zaslužijo. Ne morejo pa se izživljati na cestah nad drugimi udeleženci v prometu zato ker so slabe volje zaradi delodajalca.
ArkaMast
23. 07. 2015 11.50
+10
GOSPODARSKA RAST...... naj šoferji furajo 24/7 brez postanka..... zastonj. Pa še benz naj častijo.
kapljač1
23. 07. 2015 11.48
+7
"Hinavščina" je vpeta v celotno družbo in politiko. Bolj kot je družba pomehkužena, več je hinavščine , ker se na čvrstost "hrbtenice" ne morejo zanašat. Kaj bi radi? Odkrivali toplo vodo? Oziroma začnite postavljat temelje drugod najprej. "Začnite pri sebi".
Redtka
23. 07. 2015 13.26
+2
To maš prav pri sebi, pa imaš ti tud zdrave temelje.... a jih resnično imašš ??? mislim da ne, pardon vem da ne..
ArkaMast
23. 07. 2015 11.48
+22
ZBUNIMO SE...... Ljudje se moramo bunit. Recimo jaz. Ko vidim v trgovini 5 blagajn med katerimi samo ena dela in ta ima vrsto za popiz..dit začnem naglas nergati. "Uboga trgovka hiti a saj ni možno sfolgati. Zakaj ne zaposlijo še 4 trgovke. Na zavodu jih je 1.000 takih ki bi z veseljem delale. Ne pa da mora ena delati za štiri, pa za minimalca. Čez par let bomo imeli iztrošeno, pregorelo delavsko populacijo. Neuporabno. Sami stroški bodo z njimi, zaradi zdravstvenih težav itd. Za to pa že zdaj vehanentno zmanjšujejo vse prispevke, dodoatke, pravice itd. Na koncu bodo pocrkali ko kure v baterijski reji."
ArkaMast
23. 07. 2015 11.59
+9
Špedicija je res katastrofa. Ampak trgovine so tudi lep primer izkoriščanja. Najprej totalno obremenijo trgovke .... po tem pa še kupce z dolgimi vrstami. Boli njih. Folk rabi tist mlek in kruh in vedo da bodo čakali tudi 1h če bo treba. ...... isto špedicija: totalno obremenijo šoferje.... ogroženi smo pa tudi drugi vozniki osebnih vozil. Smrtonosno!
ArkaMast
23. 07. 2015 11.40
+10
ODPIRANJE DELAVNIH MEST........ Je rešitev. Torej začnimo: namesto enega - dva šoferja. Nadaljujem: Na počivališčih odpreti neke vrste špedicijske hostle. Zaposlili bi nekega vratarja, nekaj sobaric itd. Za varnost blaga in samih kamionov med počitkom pa nastaviti varnostnike. .... Ni mi jasno. Delavna sila je danes podcenjena, na minimalcih, zelo vprežena, pa še vedno se tako težko odpre kakšno delavno mesto. Ko Albanija smo. Slabše.
ceta69
23. 07. 2015 10.47
+17
prvo je narobe da plača voznika je na minimalcu ostalo so dnevnice,realnost pa je da so vozniki plačani po km ali prometu,kar to nanese manj po zakonu in delodajalec pokaže 300 eur več na mesec ki jih pospravi v svoj žep,v zakonu lepo piše da mora voznik sodelovati pri nakladu ali razkladu,delodajalec prikaže samo ure na mesec kot da bi delal v proizvodnji 8 ur voznik v 15 urah mora delati pavzo če je zvozil svojih 8 ur ali pa ne ampak voznik je plačan po prometu ali km in seveda inšpektorji sodišča prevozniki se delajo norca iz voznikov,torej je voznik delal 15 ur plačanih dobil samo 8,in g.klobasa in inšpektorji sodišča vsi to vedo ali drugače prevozniki znajo papirnato prikazati kako malo jim ostane.......
tdoctor
23. 07. 2015 17.15
+7
kako pa to zgleda da pospravi v svoj žep...a si nakaže šoferjevo dnevnico
ceta69
23. 07. 2015 20.18
-3
ne nakaže jo šoferju ko pa pride z fure mora pa mu vrniti ker sta se tako zmenila da lahko prikazuje stroške
papastrumf1
30. 07. 2015 08.38
-6
tdoctor zakon v slo pravi da je voznik lahko placan samo po urah in ze tu se krsi zakonodaja zato placilo po km in procentih je kraja ki jo drzava tolerira ker se tako izogibajo placilom dajatev in utaja davka je tudi tukaj nekje.O domiselnosti takih pa tudi na soferjev racun nakazujejo denar za cestnino da o fiktivnih dnevnicah ne govorim.
dartford
23. 07. 2015 10.00
+5
Pa vi bistri veljaki na ZSSS veste, da voznik MORA biti v kamionu ko dela pavzo. Če ga ni, pa da mu ukradejo robo - ZAVAROVALNICA NE BO PLAČALA NIČ, ker voznik ni bil v kamionu. !! Tako kot tudi odpeta parkirana prikolica ni zavarovana. In kdo bo potem plačal ? Voznik ne. Zavarovalnica tudi ne. ZSSS tudi predvidevam da ne. Ja na koncu spet prevoznik plača vse....
pe?navodo
23. 07. 2015 10.30
-2
Ja kako prevoznik plača vse ? A ma tiskalnico denarja prevoznik ? Kolikor vem plača naročnik vse prevozniku. Če pa dela za nižjo ceno mu pa noben ni kriv. Delavec mora dobit svoje in primerne pogoje z klimo . Ker ni sposoben tega pogoja uresničit se naj poslovi , je na trgu veliko konkurence. DRugače pa kazen prevozniku , pa se ga bo prisililo v neke ukrepe. Ene ali druge.
Car 1976
23. 07. 2015 14.27
+4
starprofi ne more bit za vse enako. Jaz dam vozniku kamion v roke vreden 100.000 € z vso opremo, zakaj mora spati v hotelu? Kot sem prej napisal, že ko spi notri pokradejo nafto in vse kar se da
tdoctor
23. 07. 2015 17.12
+12
tale starprofi živi na drugem planetu... verjetno v javni upravi.... ker tam nimajo teh problemov..tam je plačilo samoumevno
papastrumf1
30. 07. 2015 08.41
-1
Car daj ne bluzi vec z temi krajami ker niso tako pogoste kot ti pises po drugi strani pa sofer ni tvoj varnostnik da bi zato bil v kabini da bi tebi pazil kamion in robo-spravi avto do petka v slo pa ti nebo nihce nic ukradel
opazovalec_
23. 07. 2015 09.49
-2
Le čevlje sodi naj kopitar!! :) Bodite zadovoljni z vsakodnevno svežimi bananami na trgovskih policah...
pe?navodo
23. 07. 2015 10.38
-3
Zadovoljni naj bodo prevozniki da zaslužijo ko peljejo banane na police da jih ma kdo za kupit. Niso nobena humanitarna organizacija prevozniki in vse dobijo plačano.
pe?navodo
23. 07. 2015 10.40
-1
Ko več ne bomo meli dnarja za banane kupit tud prevozniki banan več ne bodo služli . Tako da kr zadovoljni bodte prevozniki dokler je še kaj za banane.
opazovalec_
23. 07. 2015 12.35
+3