Gospodarstvo

Zaradi snega: v Revozu ustavljajo proizvodnjo, ponekod ne bo dostave pošte

Ljubljana, 05. 02. 2015 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
470

Zaradi prepovedi in omejitev tovornega prometa, so se v Revozu odločili za ustavitev proizvodnje, saj imajo težave z oskrbo. Iz Pošte Slovenije pa so sporočili, da bo motena dostava pošte, če bo prišlo do izpadov elektrike pa tudi delo nekaterih poslovalnic.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gospodarska škoda zaradi zapor
    03:12
    Iz SVETA: Gospodarska škoda zaradi zapor
  • Iz 24UR: Gospodarstvo prešteva škodo zaradi zaprtih cest
    01:47
    Iz 24UR: Gospodarstvo prešteva škodo zaradi zaprtih cest

Slovenijo bo zajela snežna nevihta, prav tako piha močna burja. Za jugozahod in jugovzhod države je razglašen rdeči alarm. Da se ne bi ponovili prizori prejšnjega tedna, ko je promet na določenih odsekih naših avtocest zaradi zdrsov tovornih vozil obstal, je Dars ob 5. uri zjutraj za priklopnike in polpriklopnike sprejel prepoved vstopa v Slovenijo na mejnih prehodih z Madžarsko, Italijo in Hrvaško, prav tako je ukrep veljal tudi za Avstrijo, a ga je Dars pozneje omilil in odprl mejna prehoda Šentilj in Karavanke ter mejo z Italijo.

Ukrep zaprtja mej je razburil številne avtoprevoznike, ki so Dars pozvali, da omili prepoved tovornega prometa. Prav tako so od Darsa zahtevali, da naj raje ukrepe sproti prilagaja vremenskim razmeram.

Promet je zdaj možen iz smeri Avstrije, sproščen je tudi notranji tovorni promet, obvešča Prometnoinformacijski center.
Promet je zdaj možen iz smeri Avstrije, sproščen je tudi notranji tovorni promet, obvešča Prometnoinformacijski center. FOTO: Bralka Nejka

Več o razmerah v prometu, ki se iz ure v uro spreminjajo.

Avtoprevoznik: to je pretiran ukrep

Poklical nas je avtoprevoznik s Štajerske, ki opozarja, da je bil ukrep zaprtja vseh štirih mej pretiran in v veliko škodo prevoznikom. Kot opozarja, so na mejnem prehodu Šentilj njegove tovornjake, ki so bili namenjeni v Gorenje, izločili, zaradi česar je utrpel poslovno škodo. Prav tako opozarja, da so škodo utrpela tudi druga podjetja, ki zaradi prepovedi vstopa tovornjakov v državo ostajajo brez tovora in potrebnega materiala.

Revoz zaradi pomanjkanja materiala ustavlja proizvodnjo

Zaradi prepovedi prometa ter posledično zaprtja mejnih prehodov za tovorna vozila, se je Revoz že v četrtek soočil z motnjami v oskrbi proizvodnje. Ker Revozovi bližnji dobavitelji zagotavljajo dele po principu sinhrone oskrbe, je prišlo najprej do težav predvsem zaradi zaprtja meje s Hrvaško, sporočajo iz Revoza in dodajajo, da so nad zaporo razočarani, saj so bile ceste iz te smeri povsem prevozne. S Hrvaške jim dele dostavlja dobavitelj pomembnih sestavnih delov ADP.

Po naši oceni je bila odločitev o prepovedi prometa tokrat nekoliko preuranjena in preveč posplošena. Če bi ukrep stopil v veljavo nekaj ur pozneje in če ne bi veljal za vse dele države istočasno, bi se s tem že lahko izognili mnogim težavam in predvsem veliki škodi. Odziv Revoza na omejitve v prometu

Zdaj je ogrožena tudi oskrba dobaviteljev iz drugih držav (predvsem z zahoda in s severa), s katerimi poslujejo na osnovi redne dobave delov. Zato so zaradi pomanjkanja delov primorani zaustaviti proizvodnjo v četrtek zvečer, kar pomeni, da bodo imeli izpad nočne izmene v četrtek in vseh treh izmen v petek. To za podjetje predstavlja zelo veliko motnjo v delovanju in pa seveda velik strošek, sporočajo iz Revoza.

"V Revozu pozdravljamo preventivne ukrepe in ustrezno odzivanje na ekstremne vremenske razmere s ciljem zagotavljanja večje varnosti, vendar je pri tovrstnih odločitvah treba upoštevati tudi vse možne posledice, in to predvsem v gospodarstvu, kjer so največje," sporočajo iz Revoza.

Združenje za promet: ko so vozne razmere primerne, se naj promet odvija

V Združenju za promet opozarjajao, da niso proti izločanju tovornjakov, ko so napovedane tako izredne vremenske razmere, menijo pa, da je potrebno poskrbeti, da se tovorni promet odvija, ko so vozne razmere še primerne. Robert Sever, direktor Združenja za promet, je za 24ur.com dejal, da je Darsov ukrep povzročil veliko hude krvi pri avtoprevoznikih in pri številnih večjih podjetjih, ki čakajo na dostavo proizvodnega materiala. Tako so jih klicali iz Slovenske industrije jekla, pa iz podjetja Idrija Motors. Kot opozarja Sever, je nujno, da Dars ukrepe prilagaja sprotnim vremenskim razmeram. Zato pozdravlja odprtje meje z Avstrijo za tovorni promet.

Kolone tovornjakov na bivšem mejnem prehodu Fernetiči. Italija je že ob polnoči zaprla mejo za tovorna vozila.
Kolone tovornjakov na bivšem mejnem prehodu Fernetiči. Italija je že ob polnoči zaprla mejo za tovorna vozila. FOTO: Aljoša Kravanja

Ker so počivališča premajhna, tovornjaki stojijo na odstavnih pasovih

Kot navaja Sever, gre dnevno čez Slovenijo okoli 5000 tovornih vozil, za takšno količino tovornega prometa pa imamo premalo prostora na cestnih počivališčih. Tega ni dovolj v normalnih vremenskih razmerah in ob običajnih omejitvah tovornega prometa, kaj šele ob izrednih vremenskih razmerah. Ker nimamo dovolj počivališč, tovornjaki stojijo na odstavnih pasovih in na platojih mejnih prehodov. Vse to pa onemogoča pluženje in slabša prometno varnost, še opozarja Sever. Dejstvo je, da na naših avtocestah nimamo dovolj počivališč za ves tovorni promet, kar bi morali upoštevati že ob projektiranju avtocest, še dodaja Sever.

Avtoprevozniki opozarjajo, da je bil ukrep zaprtja vseh mej pretiran.
Avtoprevozniki opozarjajo, da je bil ukrep zaprtja vseh mej pretiran. FOTO: Reuters

Dars: brez teh omejitev bi bilo še huje

Na Darsu poudarjajo, da podobne omejitve izvajajo tudi pri naših sosedah. Kot opozarjajo, je včasih veljal zakon o samoizločanju vozil, danes pa so o tem odgovorni oni. Razumejo jezo avtoprevoznikov, a hkrati opozarjajo, da je potrebno zagotoviti varnost vseh udeležencev v prometu. Prav tako na Darsu dodajajo, da ni res, da se ne prilagajajo vremenu, saj so ukrep že omilili. Tako so zjutraj sprostili promet na meji z Avstrijo in sprostili promet po državi, pozneje pa sprostili tudi promet na meji z Italijo. Ta meja ostaja zaprta na italijanski strani, tako da nastajajo zastoji za vstop v Italijo.

"Smo šli na roko avtoprevoznikom in omejili ukrepe, saj se je tudi vremenska napoved precej spremenila," pravi Sever.
"Mi imamo pred seboj dogodke izpred dveh let, ko smo imeli na odstavnih pasovih približno 1800 tovornih vozil, ker jih nismo predhodno izločali. Ne želimo, da se to ponovi, in glede na rdeče alarme je to edini pameten ukrep - ne glede na to, da vemo, da je to za naše avtoprevoznike velika škoda in velik problem. Še večji pa bi bil, če bi ostali na avtocesti in čakali na odstavnih pasovih, dokler ne bi bilo sneženje mimo," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Andrej Sever, vodja tehnične službe Dars.

Pošta pošiljk ne bo dostavljala povsod

Vremenske razmere bodo vplivale tudi na delovanje pošte Slovenije. Od tam so sporočili, da zaradi oteženih vremenskih razmer jutri ne bodo dostavljali pošiljk po celotni Sloveniji.

Poudarjajo, da sta primarnega pomena varnost in zdravje  zaposlenih. Potek dostave v naslednjih dneh pa bodo določali sproti, glede na vremenske razmere.

Na pošti še pojasnjujejo, da so sicer dolžni vsem uporabnikom poštnih storitev na celotnem ozemlju naše države pod enakimi pogoji trajno, redno in nemoteno zagotavljati univerzalne storitve, da pa jih lahko prekinejo  zaradi višje sile ali v razmerah, nevarnih za dostavljavca.

Ti pogoji bodo jutri izpolnjeni, saj se bo ob napovedanih vremenskih razmerah bistveno poslabšala vidljivost ter tudi vidnost pismonoš. Poleg tega v primeru prepovedi tovornega prometa po avtocestah in cestah, rezerviranih za promet z motornimi vozili, pošiljke iz obeh poštnih logističnih centrov v Ljubljani in Mariboru v marsikaterem delu Slovenije ne bi mogle biti prepeljane do posameznih pošt po Sloveniji.

Zaradi snežnih razmer in morebitnega izpada električne energije so lahko zaprte tudi posamezne pošte. Seznam pošt, ki bodo jutri morebiti zaprte, bo objavljen na spletni strani Pošte Slovenije www.posta.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (470)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
07. 02. 2015 17.13
+2
Kar se REVOZa in njegove politike dnevnih dobav materiala zadeva to zanj niti ni neka škoda, bodo samo 3 izmeni za par dni delo podaljšali in bo vse sanirano....
valjhunsinkajtimara
06. 02. 2015 23.10
+0
ARSO JE PRESENECEN NAD SNEGOM KI PADA POZIMI!
ONniON
06. 02. 2015 16.29
+2
revoz bo odpuščal
pepikrlinca
05. 02. 2015 22.26
+4
pa tale Klobasa, aja on bi kar odškodnino..sej res..ker on plačuje odškodnine za vse nesreče in neumnosti ki jih naredijo kamjonisti...
Jeanus1
05. 02. 2015 22.26
+5
Novinarčki na 24 horror, že par dni pogrešam kaj o Kim Kardashian, zanima me zakaj je danes nič ne omenjate? A je z revico vse v redu, tista zima in sneg lahko počakata?
pepikrlinca
05. 02. 2015 22.25
+2
Ko pa je bila meganesreča pri postojni, ja takrat ste tudi bentili...v stilu; ja zakaj ni bla cesta zaprta, zakaj so kamjoni na cesti.....
pepikrlinca
05. 02. 2015 22.23
+3
bla,bla, bla..kako so vsi pametni po bitki...ko pa kamijoni pozimi zapirajo klance..takrat tudi vsi bentite...ali po vašem, g. godrnjači sploh kdo kdaj naredi sploh kaj prav?
jlde
05. 02. 2015 22.23
+4
DARS je spet presenetilo "surprise team"
Jeanus1
05. 02. 2015 22.03
+0
Zamenjajte že enkrat tega nesposobnega Severja in vodstvo DARS-a, njihovih kiksov imamo že poln kufer!
dajns
05. 02. 2015 20.14
+4
pravljice za novorojenčke.halo kaj bi spet radi kasirali kaj bi bilo če bi zgorel kamijon z robo,bi zaprli fabriko
Marko Novak 1
05. 02. 2015 21.48
+0
če ni enega kamjona je vredu ma če ni par 10 kamjonov pa je problem
neobremenjen_
05. 02. 2015 19.54
+8
Ali bodo odgovorni na ARSO, DARS in različnih medijih (POP TV, A KANAL, RTV SLO) zaradi povzročene škode kazensko in materialno odgovarjali? Ustvarili so le nepotrebno paniko in ogromno škodo v gospodarstvu... Snega je bilo za vzorec...
Jeanus1
05. 02. 2015 22.05
+0
Kdaj pa je že kdo od teh nesposobnežev za kaj odgovarjal, vedno imajo pri roki milijoin takšnih in drugačnih butastih izgovorov. Tipično slovenceljsko! Šalabajzarji vsi po vrsti!
jlde
05. 02. 2015 22.26
+1
urib1
05. 02. 2015 19.46
+4
Popravite naslov. Ne zaradi snega, ampak zaradi DARSA Revoz prekinil proizvodnjo.
Redtka
05. 02. 2015 19.31
+8
Če so koga na polno v zadnjo so AVTOPREVOZNIKE...
Jeanus1
05. 02. 2015 22.27
Ja, ampak tokrat so jih na suho, zadnjič ko bil jih bilo treba pa nič.
Naglas
05. 02. 2015 19.20
+9
Ne razumem, zakaj podjetja krivijo za izpad državo zaradi preventivnih ukrepov? Kaj pa, če bi ta tovornjak imel nesrečo (pa ne danes ali zaradi fremena) in bi blago (surovina) bila uničena? Meni delujejo te "just in time" nabave špikulacija in velik hazard, a podjetja, ki se to grejo, vedno dobijo krivca drugje.
valjhunsinkajtimara
05. 02. 2015 19.25
-6
neobremenjen_
05. 02. 2015 19.56
+4
Naglas, alo, pa si ti gledal kamere kakšno je bilo stanje na cestah danes? Ceste so bile večji del dneva kopne.
Jeanus1
05. 02. 2015 22.09
+0
Tako je, končno naj nekdo prizna, da je bil ukrep pretiran in da so zamočili na celi črti, od ARSA, DARSA in medijev.
Naglas
05. 02. 2015 23.06
+1
Naj pojasnim ... ne zlagm na police, delam v gospodarstvu in z zalogami ne špikuliramo, ker naročnik mora dobiti surovine!
Redtka
05. 02. 2015 19.19
+6
Ko si boste ogledali REVOZ, se pogovarjali z delavci, ki to ne smejo, ko boste spoznali TOVARNO v celoti se vam ne bo všeč..
antiXfashizmXeuXgso
05. 02. 2015 19.11
+2
Firme kot je Revoz,... bi lahko imeli za kake 2-3 dni surovine na lagerju, ravno zaradi takih primerov.
valjhunsinkajtimara
05. 02. 2015 19.20
-1
Kje pa ti delaš? V kakem skladišču blagovnih rezerv? Si sploh lahko zamislis koliko denarja v sestavnih delih bi potemtakem bilo ujetega v skladiscu?
Jeanus1
05. 02. 2015 22.11
+1
EURIP, dam ti prav, še zlasti če je bilo, razen tega da je zima, povsod napovedano slabo vreme.
elektroncek
05. 02. 2015 19.09
+1
Zakaj je pa tale novinar iz svet na kanalu a oblečen v bundo sredi studia? .... pa sej niso normaln
bandit1
05. 02. 2015 19.02
-2
Napišite kot vaši "Lastniki" Ker ni bilo snega je 200 mio $ škode, Adijo pamet da o logiki ne govorim.
skripko6@gmail.com
05. 02. 2015 19.02
-3
Pa ljudi , a veste da je severina spet tu
tron3
05. 02. 2015 18.54
+13
V Revozu ne bo nobene škode, ker komaj kdaj pa kdaj prodajo kakšnega Twinga!!!! Pa toliko milijonov jim je dala naša država, za ta popolnoma zgrešeni model!!!