Slovenija

Blokada predora še vedno v zraku

Ljubljana, 04. 08. 2011 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avstrijci so pristali, da bodo skozi karavanški predor dovolili prevoz pokvarljivega blaga in nevarnih snovi, avtoprevoznikom, ki bodo morali narediti obvoz, pa bodo povrnili stroške. Klobasa je dejal, da je to sprejemljivo, a dokler ne dobi pisnega potrdila, grožnja z blokado ostaja.

Slovenija in Avstrija sta dosegli dogovor, po katerem bodo v času prepovedi vožnje tovornih vozil skozi predor Karavanke lahko še naprej vozili tovornjaki s pokvarljivim in nevarnim tovorom, preostalim tovornjakom, ki jih bodo preusmerili na Šentilj, pa bo Asfinag povrnil cestnino, je sporočil prometni minister Patrick Vlačič.

Vlačič je, kot kaže, preprečil petkovo blokado prometa.
Vlačič je, kot kaže, preprečil petkovo blokado prometa. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je povedal, sta se za to rešitev pred kratkim dogovorila namestnik avstrijske ministrice in državni sekretar na slovenskem ministrstvu. "Pričakujem, da je ta rešitev – vsaj s strani avtoprevoznikov imam zagotovilo – zadovoljiva do te mere, da ne bo težav, ki so se napovedovale," je dejal minister.

Vlačič je sicer pojasnil, da je ta dogovor le začasna rešitev in da bodo morali skupaj z avstrijsko stranjo iskati rešitve. "To ni dokončna rešitev. Slovenija ni pristala na takšen režim in treba se bo dogovoriti, kaj pomeni obratovanje – mednarodna pogodba namreč določa, da se obratovalni režim dogovori med državama," je dejal.

Kot pravi, so bili prejšnji teden postavljeni pred "grobo in na hitro sporočeno dejstvo", da je režim prometa skozi predor drugačen, kot je bil in kot so ga bili navajeni avtoprevozniki. Slovensko ministrstvo je sicer stopilo v stik z avstrijskim, a je to trdno vztrajalo na stališču, da bo zaradi varnosti takšen režim. "Naši avtoprevozniki so se, tokrat upravičeno, razburili. Takoj sem jih pozval, naj ne izvajajo ukrepov, ki bi škodovali našim državljanom in ki bi kakor koli omejevali našo infrastrukturo. Slovenija s tem nima nič in lahko samo opozori na mednarodno pogodbo in evropske direktive s tega področja," pravi minister.

Glede nadaljnje usode predora je Vlačič povedal, da so se na avstrijski strani doslej zelo upirali dvocevni rešitvi predora. "Pričakujem, da bo, potem ko govorijo o varnosti, rešitev v smeri, kot jo želita obe strani zaradi varnosti – dvojni polni predor," je povedal. Pri tem, dodaja, gre tudi za usmerjanje prometnih tokov – Slovenija ne želi, da gre ves promet na Phyrnsko avtocesto, ampak da gre, tudi zaradi obremenitve države, del prometa preko Karavank.

Klobasa še vedno ni zadovoljen

Andrej Klobasa je previden. Pisno potrdilo Avstrijcev želi imeti v rokah.
Andrej Klobasa je previden. Pisno potrdilo Avstrijcev želi imeti v rokah. FOTO: Kanal A

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Andrej Klobasa je sprva povedal, da se mu ta dogovor zdi sprejemljiv, ne pa dober. "Vlačiču verjemem, Avstrijcem pa niti malo, saj so nas že kdaj opeharili," je povedal v oddaji Svet na Kanalu A. "Preuranjeno je reči, da blokade ne bo. Šele ko bom imel pisno potrdilo Avstrijcev, bo odločitev držala!" Pisnega potrdila do večera ni prejel.

Po njegovem mnenju gre tudi pri dogovoru o povrnitvi cestnine za šikaniranje slovenskih prevoznikov. Kot je dejal Klobasa, so se z Vlačičem dogovorili, da jim "Asfinag povrne cestnino med Salzburgom in Šentiljem, ne pa od Beljaka do Šentilja". Minister je priznal, da so res govorili o tem, vendar pa da so bili najprej prevozniki zadovoljni z doseženim, nato pa so si premislili.

Asfinag je želel po Klobasovih besedah Vlačiča "peljati žejnega čez vodo" z delom dogovora, ki govori o tem, da lahko skozi predor potujejo tovornjaki s hitro pokvarljivim blagom in nevarnimi snovmi, saj je to vsebovano že v prvotni uredbi.

Klobasa je nato v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da jutri blokade zagotovo ne bo, bo pa v soboto, če se ne bodo uspeli dogovoriti. "Storili bomo vse, da do blokade ne bo prišlo," je dejal. O tem, ali bo blokada v soboto, se bodo odločali jutri, je še dodal.

Avtoprevozniki grozili z blokado

Avtoprevozniki so namreč zagrozili, da bodo – v primeru, da dogovora ne bo – blokirali promet. Ali bo zapora med petkom in soboto začasna ali bo trajala vse od 22. ure v petek pa do 15. ure v soboto, Klobasa ni želel razkriti, ker bi to pomenilo "zanko okoli vratu". "Potem bo policija pripravljena. Naj čaka," je dejal in dodal, da bodo mogoče zaprli že tunel pri Črnem Kalu.

Na vprašanje, kakšna je škoda za slovenske avtoprevoznike zaradi uvedbe omejitev tovornega prometa skozi karavanški tunel, je Klobasa ocenil, da gre za stotisoče evrov.

Klobasa prav tako ni želel razkriti, koliko avtoprevoznikov se bo blokadi pridružilo. Če dogovora ne bo, bodo blokade izvajali vse petke do začetka septembra, je povedal.

Upravni odbor sekcije za promet pri OZS je o blokadi obvestil tudi slovensko in avstrijsko ministrstvo za promet. Avstrijsko ministrico za promet so ob tem pozvali, naj zaustavi izvajanje prepovedi voženj za tovorna vozila, dokler ne pride do dvostranskega dogovora med obema državama.

Kot poudarjajo v OZS, gre za transportno pot, ki je enako pomembna za slovensko, avstrijsko in za evropsko gospodarstvo. Ministrico so tako pozvali, naj pomaga panogi transporta. Ta se po njihovih besedah v sedanjih kriznih časih trudi izpolniti zahteve strank pri prevozu blaga po optimalnih poteh.

Karavanški predor
Karavanški predor FOTO: DARS

Kot je znano, je Avstrija zaradi povečanega prometa v predoru Karavanke ob koncih tedna uvedla prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone. Ta med 29. julijem in 3. septembrom traja od 22. ure v petek do 15. ure v soboto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joze Slibar
07. 08. 2011 08.50
se pravi ,da pokvarljiva roba se lahko vozi skozi karavanke,pokvarjena pa se ne sme voziti---torej se naši ministri itd ne smejo voziti skozi karavanke,ker so pokvarjena roba ha ha ha ha
stane@jesenice.net
05. 08. 2011 14.08
že včeraj sem napisal...TOVORNJAKE V GLAVNI SEZONI NA ŽELEZNICO / oprtni vlak / pa bo konec vseh zdrah, takih in drugačnih na naših cestah....pa naj ti tako imenovani prevozniki / ki so taki kot TAJKUNI / vse bi se moralo na cestah prilagoditi sami njim...samo poglejte te privatnike koliko tovornjakov ima vsak...SAMO ZA DENAR SE GREBEJO KOLIKO JIM GA BO OSTALO V ŽEPIH ZA CESTE KI JIH UNIČUJEJO PA JIM JE MALO MAR...
MOSSAD001
05. 08. 2011 07.44
Trdeč,se niso še NIKOL nič zmenil...pa to
zimzelen 1
05. 08. 2011 07.37
Klobasa igraš se z živci ostalih državljanov. Upam, da bo kmalu kakšno združenje, ki se borilo proti avtoprevoznikom, ki so že tako previligirani na naših cestah!
imnesi
05. 08. 2011 07.36
primitivci. za stat v barikadah pa imajo čas.
MOSSAD001
05. 08. 2011 07.04
Vlačič se je zmenil NIČ...pa to
scipio
05. 08. 2011 06.53
mislim, da je to akutno reševanje in da gre v pravo smer. kompromis v smeri največjih nujnosti, zelenjava, ribe, pa to. ostalo gre lahko naokoli, dokler se ne vzpostavi režim, zmanjša pritisk osebnega turističnega prometa, ki je izrazito seznoaski (že po 15.08 pada, po 15.09. pa spet nobenega nikjer ne bo, ker bodo spet vsi po pisarah in za strojo, na zahodu in severu se dela, ne pozabit) potem pa sanacija. ne bi rad noter zgorel, tud jaz ne, če pride do sra.nja. po statistiki je pa to zdaj možno, kot se je dogajalo avstrijce, se jutri lahko zgodi nam, karavanke so zdaj edina enojna cev na povezavi minhen-trst. torej prej ali slej druga cev. naj jo plača jo tudi avstrijci in druga Evropa vsaj do 95% , saj ne služi samo nam. ko se pelješ smučat skozi Frejus ali MontBlanc (tam so že hudo goreli), moraš imeti 150 m varnostne razdalje in so povsod plave lučke, s katerimi si pomagaš ohranjati to razdaljo.
loden
05. 08. 2011 02.33
Admin...če mi rečeš, da na tole temo ni bilo nobenega drugeaga komentaja, razen mojega.... sva v močvirju....:=))
loden
05. 08. 2011 02.29
Tud vlačič ve,... za kaj se gre... al se zgubu,... tko k npr. Rop?..... Vetrnice so čist naravne....=))
loden
05. 08. 2011 02.23
Posledica PAMETNE ODLOČITVE je tud keš... posledica odločitve lova za kešem je pa drek....:=)))
katja_t
05. 08. 2011 01.14
loden: Progo lahko zvozijo različno, seveda, ampak obvezno pa tako, da bodo vsi zadovoljni. Važno je, da jim cilj ne bi bil keš. Ker potem se vse vrti samo okrog keša. Dokler bodo dobivali plačilo za svoje delo plus še podkupnine, bo samo to važno. In jim bo 'dol viselo' za ljudi in okolje. Na položajih morajo obvezno biti samo ljudje, ki jim ni vseeno. Ki bodo delali v dobro vseh. Ki bodo dobro preštudirali, kako rešiti situacije kot je tale z avtoprevozniki, da bo volk sit in koza cela. Ki jim je to edini interes.
loden
05. 08. 2011 01.04
katja_t 05.08.2011, 00:59 Eni so pametnejši in sposobnejši od drugih... tudi če je cilj enak.... lahko progo zvozijo drugače....:==))
loden
05. 08. 2011 01.02
Ne vem, KDO gospodar nad slovenskim TRANZITOM... pa sej tistih 250 km sem pa tja ni tok velik ... večina ministrov, s premierjem na čelu, je iz pvc- ja, upam, da se bodo čez poletje stopil....:=))
katja_t
05. 08. 2011 00.59
Sicer pa GOOD MORNING vsem, ki mislijo, da je Janša kaj drugačen od Pahorja oz. Pahor od Janše - VSI SO ISTI. Samo keš pa keš pa keš. Hočeš bit premier, minister, vodja sindikata? Izvoli, delo je neplačano, prostovoljno, celotno tvoje premoženje in premoženje tvojih sorodnikov je pod drobnogledom (podkupnine torej odpadejo).
katja_t
05. 08. 2011 00.54
Tovor na vlake. Električne. Elektriko dobivati iz sonca, vetra ipd. Samo en problem je: ko se bo vodilna elita začela zavedati, da z uporabo vozil na nafto, termoelektraren, nuklerk ipd. tudi sebi na glavo serje in da si bo z denarjem samo še rit lahko obrisala, bo že prepozno. Bomo morali 'navadni državljani' na 'ulicah in trgih' malo spodbude dat.
loden
05. 08. 2011 00.49
saintjozef 05.08.2011, 00:24 .. Pa ne sam na ENEGA... JIH je kar nekaj... nekateri si celo med seboj kontrijrajo.... sicer pa so mene prej zbirisal, ko sem rekla, da bi Berni, Janšata v rit brcnla, pa ga spljuvala, če bi jo prosil za naslovnico, medtem ko je kučanvim v rit lezla pa se slinila, da jih je objavila.... ( je pa mela pupa tud svojo računico, pa vsaka ji čast... ko mata hari... je bla svoje čase, ....)....:=))
muri1
05. 08. 2011 00.38
Do kdaj bodo prevozniki terorizirali slovenski narod.Če ne morejo prdnit,žezapirajo ceste.Primitivci še ne vedo,da se problemi rešujejo tudi s pogovori.
saintjozef
05. 08. 2011 00.24
loden Zakaj se vsi teli gospodarski nesmisli sploh pri nas dogajajo?...Res me zanima, novinarji.. namesto, da se ukvarjate s tem kok celulita na leto pridela ena ženska, pa s tem, da je bil Janša na naslovnici plofl revije, ... LENE, PRODANE RITI.....:=))) --kupljene za 30 milijonov...na lep obraz.
SMITH
05. 08. 2011 00.21
TA KLOBASA PA RES GRE ČEZ VSE MEJE. 100 SLOVENSKIH AVTOPREVOZNIKOV BO BLOKIRALO "SELITEV NARODOV". ČE BI TO POČELI ŠOFERJI, MA NE LASTNIKI PREVOZNIŠKIH PODJETJI. KOT DA ZA NJIH NE VELJA RECESIJA V GOSPODARSTVU. ONI SO NAD VSEM
loden
05. 08. 2011 00.17
Slovenija, mala strateško pomembna država, kjer se opere na tone denarja.... Drugi Palermo.