Slovenija

FOTO: Klobasa naredil svoje, na potezi je Vlačič

Ljubljana, 06. 08. 2011 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik sekcije za promet pri OZS Klobasa je z doseženim dogovorom z Avstrijci zadovoljen, pričakuje pa nov dogovor na ministrski ravni. Če tega ne bo, bodo naslednji konec tedna takoj zaprli Karavanke.

Slovenski avtoprevozniki so se uspeli dogovoriti z avstrijskimi organi. Zapora Karavank je tako preklicana, je za 24ur.com potrdil predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa. Skoraj 20 slovenskih tovornjakov, ki so se v jutranjih urah pripeljali na avstrijsko stran, se je lahko vrnilo nazaj v Slovenijo skozi Karavanke. A pred odhodom prevoznikov so se Avstrijci izkazali tudi kot dobri gostitelji. Avtoprevoznikom in novinarjem je namreč avstrijski Rdeči križ za okrepčitev prinesel hrenovke z gorčico.

Sedaj je po besedah Klobase na potezi prometni minister Patrick Vlačič, ki se mora do naslednjega tedna z avstrijsko kolegico dogovoriti o umiku omejitve, ki jo je avstrijska stran vzpostavila enostransko. Če pa v enem tednu na ministrski ravni ne bo premika, Klobasa poudarja, da napoved zapore predora Karavanke ostaja.

Klobasa je dosegel dogovor.
Klobasa je dosegel dogovor. FOTO: Miro Majcen

Kaj se je dopoldne dogajalo?

Avtoprevozniki, na čelu s Klobaso, so se zjutraj zbrali na platoju Hrušica pred predorom Karavanke. Nato so se odpravili na avstrijsko stran predora Karavanke, kjer so se želeli z avstrijskimi organi "na slepo" pogajati za spremembo omejitve. Ko so sprva želeli prevozniki zapeljati skozi Karavanke, jih je avstrijska policija ustavila. Na poti s parkirišča je prečno postavila servisno vozilo Asfinaga, pred njim pa vrsto stožcev.

Nekaj vroče krvi med avtoprevozniki so zbudili tudi mimo vozeči težki tovornjaki, saj Klobasa trdi, da omejitev očitno velja le za slovenske tovornjake, avstrijske in druge pa ne. Predstavnik avstrijske policije je zadevo skušal razložiti s tem, da je najbrž šlo za pokvarljivo blago ali nevarne snovi, vendar mu avtoprevozniki niso verjeli.

Po slabi uri pogovorov z lokalnimi predstavniki policije in upravitelja avtocest Asfinaga so dosegli dovoljenje, da zadržani težki tovornjaki lahko nadaljujejo pot v Slovenijo.

Dobro vest je Klobasi in ostalim članom upravnega odbora omenjene sekcije po pogovoru z nadrejenimi sporočil Wolfgang Gabrutsch iz deželnega poveljstva avstrijske policije. Klobasa je nato po telefonu kolegom v Sloveniji sporočil, da je zapora predora Karavanke za danes preklicana in se lahko na blokado pripravljeni tovornjakarji vrnejo domov.

Avtoprevozniki so preklicali zaporo Karavank.
Avtoprevozniki so preklicali zaporo Karavank. FOTO: Miro Majcen

Grožnja z blokado še v zraku

Prihodnji konec tedna se avtoprevozniki ne bodo več šli pogajat na avstrijsko stran predora, je dodal Klobasa, ampak bodo takoj zaprli Karavanke. To bodo storili tam, kjer ne bodo skozi predor spuščali tovornih vozil. Če bo slovenska stran spuščala težke tovornjake, potem po njegovih besedah ni razloga, da bi predor zapirali na slovenski strani.

Dars pa je hkrati pozval, naj umakne oznake, da je karavanški predor zaprt za tovornjake, težje od 7,5 tone. Če tega ne bodo storili, so "sužnji Avstrijcev", je dejal in napovedal, da bo v tem primeru predor prihodnji teden zaprt tudi s slovenske strani. Če minister Vlačič nima moči, da bi v to pregovoril predsednico uprave Darsa Matejo Duhovnik, potem je to po mnenju Klobase "žalostno".

Duhovnikova bi po njegovem mnenju sicer morala "oditi, ker jo čaka še marsikaj. Čaka jo deset milijonov evrov, ki jih je na neki način dala družbi SCT in ne podizvajalcem na slovenskih avtocestah".

Vlačič pozdravlja preklic blokade

Minister za promet Patrick Vlačič pozdravlja preklic napovedane blokade predora Karavanke. "To je za varnost in pretočnost prometa najpomembneje," je poudaril Vlačič in dodal, da bo treba sedaj poiskati rešitev vprašanja enostranske avstrijske odločitve v zvezi s predorom, ki leži v dveh državah. Ob tem minister dodaja, da je to le majhen korak, ki pa je zelo pomemben za današnji dan.

Avstrijci so tovornjake spustili nazaj v Slovenijo čez Karavanke.
Avstrijci so tovornjake spustili nazaj v Slovenijo čez Karavanke. FOTO: Miro Majcen

Ne pristajajo na daljšo pot

Slovenska in avstrijska stran sta že v četrtek dosegli začasen dogovor, da bodo lahko pokvarljivo blago in nevarni tovori, kot doslej, vozili skozi predor, medtem ko bodo preostali tovor preusmerjali na mejni prehod Šentilj, avstrijski upravljalec avtocest Asfinag pa bo prevoznikom povrnil cestnino od Beljaka do Šentilja, če bodo na vožnji iz Salzburga izbrali pot preko Beljaka.

Avtoprevozniki so se temu dogovoru uprli z argumentom, da jih ta sili, da opravijo daljšo pot, kot če bi se pri Salzburgu usmerili neposredno na Šentilj.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karajan@mail386.com
08. 08. 2011 08.16
Ne podpiram načina protesta, ki se ga poslužujejo avtoprevozniki. Delno je kriva tudi trenutna oblast, ki to dovoljuje. V takih hudih zapletih bi moral pristopiti k reševanju g. Pahor. Tukaj ima priložnost, da se izkaže.
_crny_
08. 08. 2011 07.25
HE HE HE, prov na smeh mi gre ko nekateri komentirate da je treba kamione spravt iz cest. Saj tranzit je res malo sporen, notranji promet pa nikakor ne. Vsi jokate ko kamion vidite (večina od jamravcev je tko nedeljskih šoferjev). Pol pa spravimo vse nad 3,5ton iz ceste. Sam ne mi pol spet jokat ko se boste moral za mlek pa kruh en tedn prej v trgovin naročit. PA KAJ JE Z VAMI FOLK???? Kdo mislite da vam vse pripelje v trgovino da vsi srečn brskate??? Slovenska mentaliteta je pa res na nivoju -10
alpino
07. 08. 2011 19.50
Vsakdo ve, da se v petkih popoldne in Sobotah vse tja do Ponedeljka roba ne nalaga in ne razklada.. Vemo tudi, da ,,klobasanje, ni nič drugega, kot da se šoferji (cca 50 na Karavankah) vrnejo čez vikend domov, zato da bodo stroški lastnikov čim majši in to je vsa zgodba. Upam, da v primeru blokade policija takoj ukrepa skladno z zakonom o JRM, prometnem zakonu in policiskih pooblastilih, ter udeležence blokade za 12 ur,,obvezno,, pridrži in oglobi, tovornjake pa odstrani, tudi s prisilo, če je to potrebno, na stroške klobasarjev. Ne znam si predstavljati, da skuša nek nori klobasant, v imenu 50 šoferjev, vizavi tisoče dnevnih uporabnikov predora, izzivati varnost ljudi, udeležencev v prometu in zraven izsiljevati vso Slovenijo, zaradi njihovih balkanskih manir, nespoštovanja cestno prometnih predpisov in zakonodaje nasploh. Takoj se naj prične z izrednim postopkom odvzema cestnih dovolilnic, vsem, ki bi v blokadi sodelovali. Na preizkusu je ,,POLICIJA,, in z njo pravna država, da pa stoji za klobasanti ena izmed političnih strank se pa tako ve.
partizan71
07. 08. 2011 18.26
Prodajati kranjske klobase pred tunelom ! Huh, to bi bil biznis...
MOSSAD001
07. 08. 2011 17.16
Vlačič,pa to ,-)
srebrnibreg
07. 08. 2011 14.10
Macyy 07.08.2011, 12:57 Ta zapora nas ne bi obremenjevala, ker bi verjetno po vsej logiki zaprli vhod v Slovenijo. S tem, da Avstrijci stalno nekaj filozofirajo glede transporta in delajo drugače kot cela Evropa bi to zaprtje vhoda bilo čisto logično in normalno.
franceljtancelj
07. 08. 2011 13.56
Adnan kako lahko najdem Vlačiča?
Macyy
07. 08. 2011 12.57
Po Klobasinem bi morali v Elektrarni posekati kable ko bi štrajkali..v Bolnici izklopiti aparature in v vojski streljati po državljanih.. Naj nekdo Klobasi razloži, da državljani ne bomo gledali njihove zapore cest kot tudi podizvajalcem SCT ja..
Macyy
07. 08. 2011 12.13
Če ta Slovenska država še sploh obstaja, če je še sploh kaj od nje ostalo govori Slovensko tako nihče več pojdite v Velenkovac..itd in potem je tako tako kot govorijo Bosanci.." mrtvo slovo na papiru "..naj aretirajo tega Klobaso kot Terorista saj je grozil, da bodo tovornjakarji zaprli vse tunele do morja. To počnejo Teroristi to je teror ne štrajk..
che89
07. 08. 2011 11.55
Kiss_My_Ass. najboljši komentar!!! klobasa je primer več, kako so državne ustanove izgubile nadzor nad državo. posamezne skupine s finančno podlago, delajo kar se jim zazdi... še to,koliko teh podjetjih je napravilo navidezni stečaj, da so lahko od države prejeli denarne pomoči.
Kiss_My_Ass..
07. 08. 2011 10.05
Marko Roblek 06.08.2011, 21:00 ************************* Tvoje pisanje je prav bedno. Po tvojem ste šoferji na vrhu prehrambene in pridelovalne-predelovalne verige. Ne vem odkod ti takšno razmišljanje. Torej moje delo je pa majnvredno? Torej lahko vsak v tej verigi izsiljuje? Slovenski avtoprevozniki ste nepomembni. Dokaz za to so tovornjakarji iz drugih evropskih držav na naših cestah. Kar so prej vozili iz recimo Renaulta Kovačiči, EuroTek sedaj vozijo Poljaki, Madžari, Bolgari, Ukrajinci... Da si tole nisem izmislil, se lahko prepriča vsak voznik na avtocesti... Povprašal bi pa VAS - LASTNIKE teh podjetij: - plačujete VSE z zakonom obvezne prihodke svojim voznikom? - so vaši vozniki plačani od kilometra ? Če ne dobijo SAMO zajamčen dohode? - kakšen dohodek dobijo ko so na bolniški ali na dopustu? - jim povrnete cestnine? Marsikaj je pri vas LASTNIKIH teh podjetij gnilo. In to gnilobo hočete prevaliti na naša pleča. To kar pa je vaš vodja Klobasa naredil je posledica pomanjkanja izobrazbe. Prikazal nas je v očeh Avstrijcev kot nekdanje (in sedanje???) hlapce in kočijaže na Dunaju... Mizerno, zares mizerno......
User300173
07. 08. 2011 09.21
Klobasa "prosim, spustite tovornjake čez...".So to zahteve ali prošnje? Še malo, pa bi Avstrijcem nekam zlezel..
Neli Zivko
07. 08. 2011 09.14
Bravo !.vsaj nekdo je vzel stvari v svoje roke in začasno rešil zadevo. (bolje začasno kot nikoli.)Očitno nas samo skrbi , če se Austrijci norčujejo iz Klobase.Pa naj se . Na koncu so tovornjaki le šli skozi predor...Še več takšnih kot je Klobasa!!!!
etul
07. 08. 2011 09.12
Aja pa še ena pikra na gospoda Klobaso vse dni nekaj sanja o slovenskem hlapčevstvu pa fijakrstvu dedekov hkrati pa se tako poniža in je" Bokwurst mit senf" od avstriskega RK to pa je sramotno in poniževalno do skrajnosti saj je s tem dokazal naše hlapčevstvo
Ata_Smrk
07. 08. 2011 08.27
Klobasa dobil in pojedel klobaso. :) (se ne ve, da so se avs3jci pohecali iz njega)
imnesi
07. 08. 2011 08.05
Klobasa! Da te ni sram! In potem se še norca dela iz njihovega rdečega križa. Seveda je on najbolj potreben tiste hrenovke. Res lepa promocija Slovenije s takšnim funkcionarjem. Samo upam, da ti posnetki ne gredo v svet.
cau-curaku
07. 08. 2011 05.45
V primeru, ko se Prevozniki uprejo državi in grozijo z zaporami cest, bi jim mogli preklicati in za dobo 10 let ne izdati dovolilnic za prevoz blaga, potem pa da jih vidimo korenjake !!!!
pupa_od_anbot
07. 08. 2011 00.25
Ups, ti ki so piršli do tunela (po vozilih) same občinske sirote???
pupa_od_anbot
07. 08. 2011 00.14
@Roblek, ne jokaj, malo kulture bi vam prišlo prav, v krožiščih in križiščih okoli Luke smo ogroženi samo od kamionarjev; gre on pa če ima samo 10 cm, prostora, briga ga, da imaš tudi ti določeno brzino Do sedaj je samo Avstrijc potegnu glavo med rame ko je tako zletu v krožišče...in zaradi tstih nekaj sekund, ki ji pridobi po sistemu pa se zaleti vame če si upaš...je kaj bolje plačan? (vsaj to)
mirko53
06. 08. 2011 23.56
Ampak resno:kako se niso nasi avtorevozniki odlocili, da s tovornjaki, ki bi itak tam stali in cakali, nebi blokirali kar avstrijske strani tunela?