Slovenija

Avtocesta do konca 2008

Trebnje, 19. 04. 2007 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gradnja dolenjske avtoceste, ki bo Novo mesto navezala na hrvaški avtocestni sistem, je v polnem teku.

Dolenjci naj bi se do konca 2008 peljali po novi avtocesti.
Dolenjci naj bi se do konca 2008 peljali po novi avtocesti. FOTO: POP TV

Družba za avtoceste v RS (Dars) nadaljuje izgradnjo odseka Lešnica - Kronovo, ki bo Novo mesto navezal na hrvaški avtocestni sistem, gradnjo odsekov Pluska - Ponikve - Hrastje pa bodo začeli po zaključku postopkov javnega naročanja. Celotno dolenjsko avtocesto naj bi konec leta 2008 predali uporabi, promet na odseku Lešnica - Kronovo pa bo predvidoma stekel pred prihodnjo turistično sezono, so na novinarski konferenci v Trebnjem povedali predstavniki Darsa.

Investicijska vrednost manjkajočega dela dolenjskega avtocestnega kraka znaša 252,3 milijona evrov. Pognali so projekt izgradnje avtoceste mimo Trebnjega. Trasa je dolga 14,8 kilometra, vrednost oddanih del je nekaj več kot 60 milijonov evrov. Roki za oddajo ponudb bodo začeli teči v naslednjem tednu.

Predsednik uprave Dars Rajko Siročič je povedal, da bodo v maju začeli polagati zaključni asfaltni sloj na Karteljevskem klancu, kjer so se lani zaradi posedanja ceste odločili za odlog preplastitve. V času izvajanja del bo prišlo do delne preusmeritve prometa.

Gradnja avtocestnega odseka Lešnica - Kronovo po njegovih besedah poteka v skladu s terminskimi načrti. Pogodbeni rok za dokončanje viaduktov je septembra letos, za izvedbo glavnih del na trasi pa junija 2008. Investicijska vrednost odseka znaša 69,9 milijona evrov.

Od Ljubljane do hrvaške meje so nedograjeni še trije odseki, odsek Lešnica - Kronovo v dolžini 5,5 kilometra, Pluska - Ponikve 7,6 kilometra in Ponikve - Hrastje 7,2 kilometra, je pojasnil član uprave Darsa Abdon Peklaj. Za to avtocestno smer je značilna petodstotna rast prometa, povprečni dnevni promet znaša okrog 20.000 vozil. V vzponu je tudi rast tovornega prometa, kar po njegovem mnenju zahteva izgradnjo klasične štiripasovnice.

Avtocesta mimo Trebnjega bo potekala južneje v smeri pobočij Bukovja, odsek Pluska - Ponikve bo imel v sestavi dvocevni predor Leščevje in dva večja viadukta, odsek Ponikve - Hrastje pa viadukt in globlji vkop. Investicijska vrednost prvega odseka je po Peklajevih navedbah izredno visoka, in sicer 105 milijonov evrov, za drugega pa znaša 77 milijonov evrov. V kolikor ne bo prišlo do večjih zamud pri postopkih javnega naročanja, bodo gradnjo obeh odsekov začeli letos.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carleone
19. 04. 2007 15.55
. Jaz ne vem no, kaj notri serjejo v malto/asvalt, da se vse poseda?! Ma tole obnavljanje asvalta je kar malo čudno?! Zgleda da gradijo take ceste zato, da lahko pol še leta in leta služijo naprej z popravljanjem in obnavljanjem tistega kar so zgradili. No mogoče bo pa tokrat bolje narejeno!
ironmaiden@siol.net
19. 04. 2007 15.39
To avtocesto bi morali zgraditi že pred leti. Dolenjksa je eno najbolj razvitih gospodarskih območji v Sloveniji in to spodobna avtocesta bo k temu razvoju še dodatno prispevala. Upam pa tudi da bodo ti naši cestarji zgradili tako avtocesto, ki se ne bo začela povsedati že čez 2 leti in bodo potrebne stalne obnove.