Slovenija

Avstrijci ponujajo ugodnejše pogoje za Dimičevo

Ljubljana, 10. 04. 2012 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker se kriminalistična policija seli z Dimičeve v Matejevo palačo, je Pogačarjev RAM ostal brez najemnika. Avstrijci se sedaj z državo pogajajo sami. Hypo Leasing državi ponuja bistveno ugodnejše pogoje od tistih, za katere se je s Pogačarjem dogovorila Kresalova.

Kriminalistična policija se z novo oblastjo, Katarino Kresal je namreč zamenjal Vinko Gorenak, z Dimičeve seli v Matejevo palačo na Litostrojski.
Kriminalistična policija se z novo oblastjo, Katarino Kresal je namreč zamenjal Vinko Gorenak, z Dimičeve seli v Matejevo palačo na Litostrojski. FOTO: Kanal A

Avstrijska Hypo Banka, ki je februarja lani v enem samem dnevu s posredovanjem avstrijskih varnostnikov zamenjala celotno slovensko upravo, še vedno rešuje zgrešene prijateljske posle v Ljubljani. Med te posle sodi tudi stavba slovenske FBI na Dimičevi 16.

Država za njen najem Igorju Juriju Pogačarju mesečno odšteje 136.000 evrov. Od tega 125.000 evrov konča pri formalnem lastniku Hypo Leasing.

Hypo Leasing ponuja ugodnejše pogoje?

Kriminalistična policija pa se z novo oblastjo, Katarino Kresal je namreč zamenjal Vinko Gorenak, z Dimičeve seli v Matejevo palačo na Litostrojski. Pogačarjev RAM Invest je tako ostal brez dobrega najemnika oziroma Hypo Leasingu že v kratkem ne bo mogel več plačevati mesečnega obroka. Avstrijci se zato sedaj z državo pogajajo sami. Notranjemu ministru so mimo Pogačarja ponudili za 20 do 30 odstotkov nižjo najemnino, celo s prenosom stavbe v državno last po 20 letih.

Hypo Leasing zdaj državi torej ponuja bistveno ugodnejše pogoje od tistih, za katere se je pred dvema letoma s Pogačarjem dogovorila nekdanja ministrica Katarina Kresal. Tudi minister Gorenak pravi: "Res je, pri meni so se oglasili z nekimi ugodnejšimi variantami, kot so bile podpisane v času gospe Kresalove."

Do tretjine nižjo ceno najema za steklenjak na Dimičevi 16 in prenos v last države po 20 letih sta po informacijah Sveta Gorenaku ponudila prvi mož Hypo Leasinga Mitja Križaj in izvršni direktor Slavko Hamberger.

Igor Jurij Pogačar
Igor Jurij Pogačar FOTO: POP TV

Bo Dimičeva samevala?

Logika je torej preprosta. Če minister Gorenak pristane na nove pogoje, se bo Hypo poplačal vsaj delno. Če Dimičeva ostane prazna, pa gre za mrtvo naložbo. Stavbo bo sredi krize težko oddati komu drugemu. Odločitev, naj sprejme novo ponudbo ali ne, pa je na ministru Senku Pličaniču, z vladnimi selitvami se namreč ukvarja resor za javno upravo.

A vse kaže, da Hypo Leasing in Pogačar tega posla s parom Senica-Kresal ne moreta več rešiti.

 

Pridružite se uradni strani oddaje SVET na Facebooku s klikom na

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
10. 04. 2012 22.27
-1
Ta najem bi bil prvi uspeh te vlade.
vusek
11. 04. 2012 07.51
+0
Ponudba Hypo leasinga se mi zdi čisto pravična in cena odraža dejansko stanje na nepremičninskem trgu. Zdi se mi pa neumno da se sedaj Gorenak nekaj spreneveda in hoče na vsak način NPU seliti na drugo lokacijo! Če mene vprašate neumnost! Privarčevali ne bodo nič...
slehrnik
10. 04. 2012 21.56
-1
ajej jej.... boli ... ta janša......
kimg
11. 04. 2012 10.16
+1
Ta vlada itak ne ve kaj počne, skozi nekaj govorijo o nekem varčevanju in potem ko najdejo kao neke rešitve so te še dražje od tistih ki so trenutno na voljo. Se strinjam da najem prej glih ni bil gospodaren in da je Kresalova imela kar nekaj prijateljskih navez in naredila kar nekaj uslug, ampak na hypu so zamenjali celotno upravo, sedaj so stvari dosti bolj transparentne in tudi ta ponudba ki jo je dal hypo leasing se mi v tem pogledu ne zdi slaba. samo problem je ker Gorenak meša meglo!