Slovenija

AVDIO: 'Slab vaški debatni krožek'

Ljubljana, 03. 07. 2009 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
173

V SDS ugotavljajo, da "vlada spominja na slab vaški debatni krožek, kjer imajo glavno besedo prepirljive vaške gospodinje". Sprašujejo se, ali bo vlada zaradi javnega predvajanja tajne seje kazensko preganjana. Policija je že seznanjena.

Zgodilo se je! Navadni smrtniki smo včeraj lahko vlekli na ušesa sicer za javnost zaprtemu pogovoru med premierjem in ministri, potem ko so na vladni spletni strani prenašali del vladne seje. Slišali smo burni pogovor med ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs in notranjo ministrico Katarino Kresal, kot posrednika pa sta nastopila premier Borut Pahor in generalni sekretar vlade Milan Cvikl. Razpravljali so o zmanjšanju števila zaposlenih v državni upravi za dva odstotka.

Policija je z navedeno zadevo seznanjena in jo preučuje v smislu, ali obstojijo znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja. V primeru potrditve bo policija izvedla vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili. Generalna policijska uprava

''Ali bo vlada zaradi včerajšnjega javnega predvajanja tajne seje kazensko preganjana?'' se sprašujejo v največji opozicijski stranki SDS. ''Po včerajšnjem posnetku sestanka vlade, ki je pricurljal v javnost, je gotovo tudi vsa slovenska javnost spoznala, da vlada spominja na slab vaški debatni krožek, kjer imajo glavno besedo prepirljive vaške gospodinje, ne pa predsednik vlade. Prav zaradi zmedenosti vlade, je najhujša posledica njenih ravnanj njena neučinkovitost. Po slabem letu vlade Boruta Pahorja, za vse, kar se v Sloveniji dogaja, pa vladajoče stranke še vedno krivijo vlado Janeza Janše. Ob tem dodajamo, da dobrih zakonov te vlade, ki bi učinkovito in celovito reševali gospodarsko krizo, še vedno ni in da je bil konkreten paket gospodarskih ukrepov s petimi zakoni, ki jih je v parlamentarni postopek vložila SDS, s strani koalicijskih strank zavrnjen.''

Neljub incident za vlado. Posnetek zaprte seje je bil predvajan na spletu, javnost je lahko uživala v prerekanjih ministrov in grožnjah z odstopi.
Neljub incident za vlado. Posnetek zaprte seje je bil predvajan na spletu, javnost je lahko uživala v prerekanjih ministrov in grožnjah z odstopi. FOTO: Dare Čekeliš
Kazenski zakonik, 260. člen:

Izdaja tajnih podatkov:
(1) Uradna oseba ali druga oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov sporoči ali izroči komu tajne podatke ali mu kako drugače omogoči, da pride do njih, ali zbira take podatke, zato da jih izroči nepoklicani osebi, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Enako se kaznuje, kdor protipravno pride do tajnih podatkov, da bi jih neupravičeno uporabil, kakor tudi, kdor take podatke brez dovoljenja javno objavi.
(3) Če je dejanje iz prvega odstavka tega člena storjeno iz koristoljubnosti ali zaradi objave ali uporabe podatkov v tujini, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.
(4) Če je dejanje iz prvega odstavka tega člena storjeno iz malomarnosti, se storilec kaznuje z zaporom do enega leta.

Poudarjajo, da vladni poslovnik določa, ''da dobesedni zapisi vladnih sej nastajajo na osnovi magnetofonskega, video ali drugega posnetka''. ''Zapisi pa so podatki z najvišjo stopnjo tajnosti, v katerega imajo vpogled le strokovni sodelavci, ki jih določi generalni sekretar vlade. Vlada je z včerajšnjim neposrednim prenosom svoje seje kršila institut najvišje stopnje tajnosti, pri čemer je izdaja tajnih podatkov kaznivo dejanje. Glede na nedavne izjave ministrice Katarine Kresal, da smo pred zakonom vsi enaki, pričakujemo, da bo policija tudi tokrat na podlagi medijskih objav tajnih podatkov sprožila uradni pregon neodgovornih vladnih predstavnikov. Kot se je izkazalo že nekajkrat doslej, pa predvidevamo, da bo tudi tokrat vladna koalicija našla način, da bo vse skupaj skušala naprtiti SDS,'' so sporočili.

Opozicijsko SLS medtem skrbi, ''kako ima vlada urejeno organizacijo svojega dela, da se zgodi javni prenos poteka seje vlade, ki je zaprta za javnost''. ''Še bolj zaskrbljujoč je način dela vlade, ki državljanom ne more zbujati zaupanja, da deluje organizirano, in pokazatelj, da notranji konflikti med strankami koalicije postajajo velika ovira za delo vlade.''

V SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega pa niso presenečeni. "Način vodenja seje vlade premierja Pahorja, kot smo ga imeli priložnost slišati včeraj, ni za nas nič novega. Njegovo lastnost umirjenega, spravljivega in demokratičnega dialoga očitno s pridom izkoriščajo njegovi koalicijski partnerji. Za to vlado je značilno, da se ukvarja z vsemi obrobnimi zadevami, reševanje gospodarske in finančne situacije pa je njihova zadnja skrb. Ali je njegov način vodenja primeren ali ne, pa bodo na koncu odločili volivci."

'Irma, počasi'

Premier Borut Pahor je včeraj na vladi miril strasti.
Premier Borut Pahor je včeraj na vladi miril strasti. FOTO: Dare Čekeliš
Število zaposlenih narašča in jih imamo že 400 več. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs

Na včerajšnji vladni seji se je med drugim vnel pogovor o številu zaposlenih policistov med Krebsovo in Kresalovo, ki ga je le stežka prekinil Pahor z besedami: ''Trenutek … trenutek.'' Ministrici ga sprva nista upoštevali, temveč sta se pogovarjali naprej. Takrat je Pahor nastopil odločneje: ''Irma, Irma. In vsi ostali. Zdaj, tukaj imamo izrecna nasprotovanja, pomisleke in tako naprej. Tega danes ne moremo zaključiti.'' Krebsova ga je prekinila: ''Nikoli ne bomo zaključili, predsednik.'' Pahor je odgovoril z ''ne, treba je nadaljnje usklajevanje''. Krebsova pa je dejala: ''Ne nikoli. Pet mesecev že traja, pol leta je že mimo, danes je julij. Kar odstopimo od sklepa.'' Poudarila je, da na ministrstvu nimajo pristojnosti spreminjati sklepa vlade, ki je ''zelo jasen, je minus dva odstotka''. ''Če ga nismo sposobni realizirati, ga moramo spremeniti. Torej sklep o 12 varčevalnih ukrepih se spremeni tako, da se število zaposlitev ne omejuje. Jaz nimam nobenih problemov s tem, mimogrede.'' Pahor je odgovoril, da to ni mogoče.

Iz Urada vlade za komuniciranje so sporočili, da je šlo za napako: "Ker je dogodek pokazal pomanjkljivost sistema neposrednih prenosov, ga bomo dogradili."

Nadaljeval je z besedami: ''Nikoli nismo sprejemali sklepov s preglasovanjem. Predlagam, da jih tudi tokrat ne. Irma, počasi. Predlagam, da se do naslednjega sestanka pogovoriš še s tistimi, ki so danes odločno nasprotovali.'' Krebsova pa je nadaljevala: ''Jaz se opravičujem. Ali lahko spremenimo lasten sklep?'' Pahor jo je miril: ''Irma, poglej.'' Krebsova pa je poudarila: ''Nimamo se več kaj 'menit'. Očitno smo v točki, kjer lastnega sklepa ne bomo realizirali,'' je ponovila. Pahor in generalni sekretar Cvikl naj bi bila zelo jezna, pravosodni minister Aleš Zalar pa je celo zagrozil z odstopom.

'Sistem bomo dogradili'

''Sejna soba, v kateri zaseda vlada, je s posebnim vodom povezana s snemalnico na Gregorčičevi 20, kjer pooblaščena tehnična ekipa z namenom arhiviranja snema zasedanja sej. Snemalnica je preko enotnega video sistema povezana tudi z novinarskim središčem vlade, od koder lahko javnost po spletnem portalu spremlja novinarske konference. Snemalnico in svetovni splet ločita dve varnostni stikali, ki pa sta včeraj bili pomotoma hkrati vključeni. Zaradi napake je bil del seje dostopen javnosti prek spletnega mesta vlade. Ker je včerajšnji dogodek pokazal pomanjkljivost sistema neposrednih prenosov novinarskih konferenc, ki je bil postavljen v času pred predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije, in sicer decembra 2007, ga bomo dogradili,'' so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kadulja
07. 07. 2009 16.52
pajtlerblanka05.07.2009, 12:000 MISLIM DA NE BO VELIKO VODE PRETEKLO,KO BO SPLOŠNO VSTAJENJE Ja seveda saj so JJ jin somišljeniki enkrat to že poizkušal izvest pa so bili pravočasno razkrinkani in zaustavljeni...
kadulja
07. 07. 2009 16.50
RADO6204.07.2009, 10:491 brojjedan04.07.2009, 10:27-1 ... To so tvoji sklepi... Ampak priljubljenost vladi pada in Pahor bo kmalu moral vrniti mandat, sicer bomo bankrotirali... Če bomo bankrotirli bomo zato ker je prejšnja vladqa slabo gospodarila. Spomni se reka o sedmih debelih in sedmih suhih kravah pa ti bo vse jasno in tvojim somišljenikom.
kadulja
07. 07. 2009 16.44
pajtlerblanka05.07.2009, 12:06 SDSje pa vodilna stranka v sloveniji in ena ta nartabulj stabilnih... Seveda specializirana za zgago in sivraštvo kovat, poleg pa še podtikat ipd.
Buena Vita
05. 07. 2009 12.07
južni jovim če kradejo tvoji,ne krade janša
Buena Vita
05. 07. 2009 12.06
BROJ JEDAN tako ti povem--čoravi ne bodo nikoli odpirali oči takim ki vidijo,in čorav si ti at company SDSje pa vodilna stranka v sloveniji in ena ta nartabulj stabilnih--ta rdeče so pa maripoze in opice ,k sreči je župan kopra v kopru dal nasaditi palme in vsako noč opice vadijo letanje,,prednjači golobič in gantar in cvikjo,in še pimpekov
Buena Vita
05. 07. 2009 12.00
RENIB A MISLIŠ DA SO SLOVENSKI DELOVCI TAKO ZARUKANI,IN BODO DOVOLILI DA DOLGO SEKAJO CEPANICE NA NJIHOVIH PLEČIH--DVOMIM MISLIM DA NE BO VELIKO VODE PRETEKLO,KO BO SPLOŠNO VSTAJENJE
Pero9
05. 07. 2009 02.53
Brojjedan ti si mal zgublen.
vetlan
04. 07. 2009 18.07
Izjava, ki je primerna nivoju SDSovcev.
vratio se Valter
04. 07. 2009 13.30
IN V 18 LETIH JJ NA DOERI PLAČI SAMO TAKO MALO NAŠPARAL ALI LAŽE ALI PA JE NESPOSOBEN,SLAB GOSPODAR KAJ PA RAČUNI V TUJINI?
RADO62
04. 07. 2009 11.15
brojjedan04.07.2009, 11:05... Kakšni kvazi argumenti ??? Kar sem napisal so dejstva podkrepljena s podatki... O tvojih umotvorih bi se pa dalo razpravljati... Sicer pa ekonomski kazalci dovolj zgovorno govorijo o sposobnosti vlade.... Celo EU komisija nas je opozorila, da je klub recesiji Slovenija še v bistveno slabši gospodarski situaiji... Križanič se je na mnenje EU komisarjev celo posmehoval in izjavil, da ti podatki za Slovenijo niso tako slabi... Ne vem, o čemu bluziš, dejstvo je da pod vlado Pahorja nazadujemo... Če si pa klasičen primerek ideološkega volilca je bolje, da se umakneš s foruma.... heh
M-teorija
04. 07. 2009 11.05
pajtlerblanka 04.07.2009, 08:08 Glih zarad takih kot si ti nekritičen, zaplankan in SDS vizijo zaslepljen se javljam. Zato da vam odprem oči. Za boljši jutri mojega naroda slovenskega. Rado 62 pri svojih pogledih na zadeve vsaj kjub ciničnemu in žaljivemu tonu poskuša vsaj z nekimi kvazi argumenti. Ti pa z ksenofobnimi argumenti moči delaš nam slovencem sramoto. Zdej pa moram v zidanco.
RADO62
04. 07. 2009 10.49
brojjedan04.07.2009, 10:27-1 ... To so tvoji sklepi... Ampak priljubljenost vladi pada in Pahor bo kmalu moral vrniti mandat, sicer bomo bankrotirali... Kar se pa zakulisne debate tiče, sam nisem niti kaj druzga pričakoval od najbolj nesposobne vlade vseh časov.... heh
sarh1
04. 07. 2009 08.33
Stikali nista bili vklopljeni pomotoma. To je nekdo naredil po naročilu. Policija bi morala ukrepati proti naročniku, ne pa proti vladi, ki nima nič pri tem. Janša, želim ti veliko lepih trenutkov v družinskem krogu. Za Slovenijo si naredil dovolj, sedaj v drugi polovici svojega življenja pa poskrbi še za sebe in svoje užitke.
renib
04. 07. 2009 08.19
...ja blanka ampak oni bojo vzeli nove in nove in nove kredite in lepo živeli še naprej delavci pa naj crknejo
Buena Vita
04. 07. 2009 08.10
KAJ SE SEKIRATE--JAVNO UPRAVO BODO SKENSLALE DENARNE ZADEVE,JESENI BODO MASOVNA ODPUŠČANJA---POTEM PA NAJ DOBIVAJO PLAČA BODO ŠE GNOJ KIDALI
Buena Vita
04. 07. 2009 08.08
BROJJEDAN KAJ NISI NA FEŠTI Z SMRADODERJEM,,MENDA SO GA ČEZ OKNO VRGLI VEN,NA VRATA BO PRIŠEL NOTER,,,,DEJ NASTAVI TI REVČEK HRČKOMATOV SVOJ HRBET DA GA BOŠ NOSIL,IN PUSTI NAS SLOVENCE DA UREJAMO SVOJE ZADEVE PO SVOJE,BENE
rožicason?na
04. 07. 2009 07.31
PS Zakaj število uslužbencev v javni upravi narašča? Odgovor: ZATO, KER VSAK MINISTER, VSAK- ŠE TAKO NEPOMBEN ŠEF- ŽELI ZAPOSLITI OKOLI SEBE NJEMU LOJALNE IN POZNANE KADRE, ČETUDI BIVŠE IN SEDANJE LJUBICE....ALI PA CELO BODOČE LJUBICE. Valda, da vsakemu postane nelagodno in vroče ob misli, da bi se moral znebiti tiste, s katero je bilo lepo spati , ali celo tiste, s katero BO lepo spati.... Matr ste naivni
rožicason?na
04. 07. 2009 07.28
v bistvu je bilo tole javno smešenje, ki si ga je privoščila vlada, TISTO, zaradi česar lahko vsak bedak- še najbolj levo usmerjeni- vidi, da pa je bilo nedavno Janševo t.i. "razkrivanje državnih skrivnosti neke Kresalove", le politična diskreditacija.... Skratkia, državo MORA voditi NEKDO z avtoriteto, čigar beseda nekaj zaleže, ne pa, da je ena navadna baba, ki ga prav nobena kokoš ne posluša.
dtjukuku
04. 07. 2009 02.12
K JE JANŠA ZGUBU NA VOLITVAH JE BIL K MJHN OTROK K SO MU LIZIKO VZEL
dtjukuku
04. 07. 2009 01.52
loh se uprašamo kok je sdssu zdele sedl da je tole pršlo ven... to je en pač nalašč pustil prižgan pomoje, pa to sigurn ne levica, pol bi že mal drugačno debato usekal... kokr se zdi, je pahor pomoje kr pošten, sam ko itak ne zna bit nč odločen in tko se nobena zadeva ne reš... najbolša je bla krebsova ta je vsaj odločna bi saj kj do konca speljala... č bi bla ona premierka bi se stvari saj premikat začele sam loh se pa uprašamo kako je blo k je bil janša predsednik.... če mene prašaš, so mogl usi tih bit, on pa govoru....