Slovenija

AUKN želi zamenjati nadzornike v NKBM

Ljubljana, 24. 02. 2012 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je na NKBM naslovila zahtevo za takojšen sklic skupščine bankinih delničarjev, na kateri bi odpoklicali vse člane nadzornega svet in imenovali nove. Ohranili bi le tri nadzornike.

NKBM - 6
NKBM - 6 FOTO: Mia Media

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je pozvala Novo kreditno banko Maribor (NKBM), naj takoj skliče skupščino delničarjev, na kateri bi lahko odpoklicali vse člane nadzornega sveta. Agencija tudi predlaga, da se za nove nadzornike banke s polnim štiriletnim mandatom imenujejo Vida Lebar, Ivan Simič, Darjan Petrič, Robert Lavrič, Danijel Petrovič, Miha Šipec, Janez Balkovec, Jure Fišer in Timotej Jagrič. Simič, Petrič in Lebarjeva so sicer že nadzorniki banke, njihov mandat pa bi potekel junija letos.

Spremembe v sestavi nadzornega sveta so nujne, saj dosedanja ravnanja posameznih nadzornikov "vzbujajo resne pomisleke v sposobnost nadzornega sveta kot organa delovati usklajeno in homogeno ter ob tem odgovorno opravljanje zaupanih nalog v korist banke", je AUKN zapisala v sporočilu za javnost.

Država je lastnica 27,66-odstotnega deleža v banki, z njenim deležem pa upravlja AUKN, ki jo je ustanovila prejšnja vlada Boruta Pahorja. Omenjeni delež državi omogoča, da lahko zahteva sklic skupščine, sicer pa ima prek ostalih družb, ki so v državni lasti, Slovenija v NKBM več kot 50-odstotni delež.

Že v začetku meseca so mediji poročali, da naj bi AUKN od vodstva NKBM že marca lani zahtevalo revizijo nekaterih poslov, pri katerih bi lahko šlo celo za sume korupcije. Dnevnik je celo poročal, da je Banka Slovenije proti odgovornim v NKBM že vložila kazensko ovadbo, saj naj bi sumila, da so storili kazniva dejanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Švajger
25. 02. 2012 22.40
upam ,da bodo nadzorniki v nlb iz štajerske sicer pa mislim ,da bo kmalu prišel čas ko bomo začel obračunavat med seboj in vem ,da smo štajerci bolj borbeni
Mirko Švajger
25. 02. 2012 22.34
kaj v mariboru res morate vse uničit
VOY
24. 02. 2012 15.09
+3
Kva je Levaki....a se mal mudi....pa to
major1
24. 02. 2012 15.07
Ni kaj zamenjat, ker je enakih na lagerju in se nič ne more spremenit, dokler bo v veljavi obstoječe stanje organiziranosti.
JanZiska
24. 02. 2012 14.39
+1
To sramoto od agencije je nujno čim prej ukiniti, ljudje brez slehrne srtrokovne kompetence in s še manj zdrave pameti. Poleg tega bi bilo smiselno Komarjevo tožiti zaradi povzročene škode podjetjem v državni lasti ravno pri NKBM, ko je dala navodila po katerih so državna podjetja dokapitalizirala NKBM, nakar se je vrednost delnice razumljivo sesula. Pošta, Gen energija in ELES bi morali kot dobri gospodarji vložiti odškodninski zahtevek proti AUKN in prosti Dagmar Komar.