Slovenija

AVDIO: Janša v zagovoru pred KPK pojasnil, da za stroške skrbi žena

Ljubljana, 18. 06. 2013 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Potem ko je v začetku meseca javnost lahko prisluhnila zagovoru Jankovića pred KPK, je zdaj javen postal tudi zagovor Janše. Med drugim je dejal, da je opremo za stanovanje nakupoval v Ikei, ter povedal, kako je prodal in kupoval avto in stanovanja ter hišo.

Zaradi zahtev po dostopu informacij javnega značaja je od danes javen posnetek zaslišanja nekdanjega premierja Janeza Janše pred protikorupcijsko komisijo.

V začetku meseca je bil že objavljen tudi zagovor pred KPK ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Beseda je v nekaj minut več kot eno uro dolgem pogovoru tekla o njegovem premoženjskem stanju.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Kakšne so bile končne ugotovitve?

Kot je znano, je KPK v zaključnem poročilu nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank pri zavezancu Janši ugotovil ''večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev.''

Ugotovil je še, ''da se je premoženje zavezancu – glede na ugotovljene uradne vire dohodkov in premoženja – v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov''.

Komisija je tudi ugotovila, ''da je zavezanec v nadzorovanem obdobju kot obliko sofinanciranja nakupa nepremičnine od zasebnega podjetja s pravnim poslom na škodo tega podjetja pridobil premoženjsko korist v višini približno 100.000 evrov, pri čemer je bil posel po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja''.

Prvo vprašanje je bilo o enosobnem stanovanju

Prvo vprašanje, ki ga je Janši zastavil predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, se je nanašalo na stanovanje na Neubergerjevi v Ljubljani. Janša je pojasnil, da je stanovanje v Zupančičevi jami kupil s kreditom in da je zaradi etažne lastnine imel težave z vpisom v zemljiško knjigo.

Stanovanje je nato prodal, ko je kupoval trisobno stanovanje na ulici Komenskega. Prodajna cena je bila blizu nakupni, in sicer okoli 90.000 evrov, je še odgovarjal Janša in dodal, da ima kupoprodajno pogodbo, za katero meni, da je med javno objavljenimi dokumenti na Facebooku.

Nato se je pogovor nadaljeval o stanovanju v Trubarjevem kvartu. Janša je na zagovoru povedal, da je šlo za novo stanovanje, da ga je plačal v dveh oziroma treh zneskih v enem letu. Financiral pa ga je iz treh virov: od prodaje prej omenjenega enosobnega stanovanja, s prodajo parcele in zemljišč v Trenti in gotovinskim kreditom pri NLB.

Janša opremo nakupoval v Ikei

Stanovanje ob nakupu ni bilo opremljeno. Janša je pojasnil, da ga niti ni v celoti opremil, saj je tam živel sam, ter da je opremo kupoval v Ikei. ''Vse skupaj je bilo vredno nekaj tisoč evrov,'' je dejal Janša.

Klemenčič je Janšo spraševal tudi o zemljišču v Bovcu. Janša je dejal, da je tam stara počitniška hišica in da je ob nakupu stala okoli 130.000 takratnih nemških mark. ''Financiral sem jo s prihranki od prodaje knjig. Mislim, da sem imel tudi manjši kredit, ampak se ne spomnim,'' je dejal.

Nato sta se dotaknila stanovanja na Mesarski ulici, kjer je Janša polovični lastnik (polovica je v lasti žene). ''Polovico stanovanja sem kupil s kreditom, prav tako žena. Hipotekarni kredit,'' je dejal in dodal, da stanovanja nista opremljala, ker so prejšnji lastniki pustili pohištvo. 325.000 evrov je stalo to dvoinpolsobno stanovanje.

Glede hiše v Velenju je Janša povedal, da je v njegovi 100-odstotni lasti. Nakup pa je financiral s prodajo stanovanja na ulici Komenskega (Trubarjev kvart) in s povečanim hipotekarnim kreditom. ''V bistvu je šlo za menjavo stanovanja za hišo z doplačilom 48.000 evrov in za ta znesek se je povečal hipotekarni kredit na 172.000 evrov pri Unicredit banki,'' je dejal Janša.

Avtorski honorarji

Klemenčič je Janšo povprašal tudi o avtorskih honorarjih. Janša je pojasnil, da je izdal več knjig, a da sta dve (Premiki in Okopi) doživeli večjo naklado. Točne številke Janša v pogovoru ni povedal, a je komisiji obljubil, da jim bo ta podatek posredoval naknadno. Honorarji od knjig so nehali prihajati okoli leta 2000, je še pojasnil Janša.

Zakonca Janša imata skupno blagajno.
Zakonca Janša imata skupno blagajno. FOTO: Miro Majcen

Kako pa je Janša kupil avtomobil?

Med premičninami je Janša komisiji prijavil avtomobil volvo karavan. Janša je pojasnil, da je bila cena avtomobila okoli 40.000 evrov in da je bil kupljen rabljen, zato je bila cena ugodnejša. ''Kupil sem ga pri prodajalcu. Plačal sem ga s prihranki,'' je dejal Janša. ''Mogoče sem si nekaj sposodil, nisem pa najel kredita,'' je dodal.

V nadaljevanju pogovora je Klemenčič Janšo povprašal o sami kupnini za avto. ''Na vašem tekočem računu je razvidno plačilo v znesku 17.500 evrov. Avtomobil je bil po vaših besedah vreden okoli 47 tisoč evrov. Kako ste poravnali ostali znesek kupnine, ker iz računa je šel le omenjeni denar, drugega dviga pa ni bilo?'' je vprašal Klemenčič.

Janša se natančnega dogajanja ni spomnil, je pa dejal, da je avtomobil plačal v celoti iz računa, mogoče nekaj iz prihrankov, ampak da je zagotovo šlo za več kot 17.000 evrov. Povedal je še, da je prejšnji avtomobil kupil sin, ki mu je malo plačal takoj, malo kasneje.

Potovanja po svetu

Klemenčiča so zanimala tudi Janševa potovanja. O potovanju v Grčijo, ki je bilo tudi medijsko odmevno, je Janša povedal, da je plačal letalske karte, ostalo žena. Med drugim je Janša povedal še, da je bil konec leta 2009 in v začetku leta 2010 na poročnem potovanju na Mauritiusu, ki je bilo poročno darilo. Leta 2010 je bil z ženo en dan tudi na Švedskem in v Švici, kjer sta bila na obisku pri prijateljih. Tudi v Švici sta bila le en dan.

Janša je bil leta 2009 tudi v Grčiji in Dominikanski republiki. Slednje potovanje je po besedah Janše stalo okoli 1200 evrov na osebo. Za Grčijo pa je bil strošek morda 600 evrov na osebo, je dejal. Potovanja sta z ženo plačala iz skupne blagajne. Bila sta tudi v Avstraliji in na Novi Zelandiji, kamor ju je nekdo povabil (posnetek je na tem delu odstranjen). Na Mauritiusu je bil Janša tudi leta 2008, leta 2009 pa je bil v Južni Afriki.

Mesečni stroški

Janša je na vprašanje, ki ga je zastavil Klemenčič, o mesečnih stroških, za vzdrževanje nepremičnin, plačevanje kreditov odgovoril, da ga stanejo okoli 2000 evrov.

Odgovor na vprašanje, ali je od leta 2005 Janša razpolagal z večjimi vsotami gotovine, pa se je glasil, da je morda ''imel v tem času največ na računu 15 tisoč evrov''.

Prodaja zemljišča v Trenti

Janša je moral KPK pojasnjevati tudi stroške s sodnimi taksami.

Več časa pa se je pogovor vrtel tudi okoli zemljišča v Trenti. Janša je pritrdil, ko je Klemenčič dejal, da je stanovanje na Trubarjevem kvartu kupil od Imosa in da je bil eden ključnih virov za nakup prodaja zemljišča v Trenti.

''Leta 1992 ste zemljišče v Trenti po naših podatkih kupili za 350.000 takratnih slovenskih tolarjev (SIT),'' je dejal Klemenčič. Janša pa je odvrnil, da se ne spomni vsote. ''To zemljišče v Trenti ste potem prodali Eurogradnjam za znesek 35 milijonov SIT,'' je nadaljeval Klemenčič. Janša je pritrdil in dodal, da ''za ta isti znesek, če bi ga imelo to zemljišče, bi ga bil takoj pripravljen kupit''.

Janša je pojasnil, da so tri parcele zazidljive, da so bili na tej parceli trije objekti. ''Po lokacijski dokumentaciji, ki jo je izdala občina, je tam možno zgraditi okoli 10 apartmajev in to je bil tudi namen. Včasih je bila to najlepša kmetija v zgornji Trenti,'' je dejal Janša.

Nadaljnja pojasnila o nakupu stanovanja Trubarjev kvart

Klemenčič je Janšo poprosil za pojasnila, kdaj in kako je plačal kupnino v višini okoli 140.000 evrov za stanovanje Trubarjev kvart. Klemenčič je dejal, da ima KPK podatek za 131.000 evrov, medtem ko za dva obroka 3. avgusta in 15. oktobra 2005, eden v višini 13.500 evrov, drugi v višini 91 tisoč evrov, odhodek iz tekočega računa ni razviden.

Janša je dejal, da meni, da je šlo vse iz njegovega računa. ''Transakcija ni mogla iti drugače kot iz računa. Razen, če je bila pogodba tako narejena, da je bila kupnina plačana direktno. V to ne verjamem. Ker tistih 13.000 evrov je bilo za parkirno mesto, kar sem naknadno kupil,'' je dejal Janša.

Ara na roko

Janša je glede zneska are v višini 5.000 evrov za hišo v Velenju, ki je bil plačan na roko z gotovino, dejal, da je bila to zahteva prodajalcev. Ni pa se spomnil, ali je gotovino dvignil z računa, ali je to storil on ali žena ali pa je kdo posodil.

Klemenčič je dejal še, da ni bil viden odliv iz tekočega računa v višini 48.000 evrov. Janša je dejal, da je bil za teh 48.000 povečan kredit. Ni pa vedel, kako to, da ni vidnega odliva. Povedal je, da je celotno transakcijo urejala Mreža nepremičnin.

Zagovor Janše pred KPK je postal javen.
Zagovor Janše pred KPK je postal javen. FOTO: POP TV

Posodil mu je brat

Klemenčič je v pogovoru, proti koncu posnetka, navedel tudi podatek prodajalca, da je bilo pri plačilu avtomobila 13. marca 2007 štiri tisoč evrov plačano v gotovini, 16. marca 2007 pa 21 tisoč evrov v gotovini. Janša je odgovoril, da je morda šlo za posojilo brata in da sta to napisala. ''Tako bratsko to ne gre,'' je dejal Janša in se pri tem nasmehnil. Dejal je še, da mu je brat še posodil kakšne manjše vsote. Klemenčič je Janšo opozoril, da mora take stvari prijaviti komisiji.

Klemenčič je še dejal, da imajo podatek, da je davek v višini 6000 evrov pri nakupu ene od nepremičnin plačal brat. Janša je dejal, da je to možno, ker ''mi je pomagal urejati te formalnosti. To sem mu verjetno vrnil. Ker nimava nerazčiščenih računov.'' Janša je še povedal, da mu je sem ter tja kaj posodila (manjšo vsoto – okoli 1000 evrov) tudi sestra, tako kot tudi on posodi njej.

Glede registracij avtomobila pa je dejal, da to naredi ali žena ali njen oče ali pa kakšen kolega, ker on časa nima.

Glede na to, da redne stroške plačuje žena, so ga povprašali tudi o tem, ker je njena plača precej obremenjena. Janša je dejal, da je njena plača obremenjena z enim kreditom. ''Ker je zamenjala kredit z drugim. Prej je imela kratkoročni kredit in ko je imela dovolj delovne dobe ga je zamenjala v dolgoročnega. Njena plača je približno obremenjena tako kot moja, torej tretjino. Ona je dobila nekaj prihrankov ob poroki, nima pa formalno nobenih nepremičnin. Je dedič, ampak le to, kar je dobila v oporoki. Je pa solastnica stanovanja in za to ima kredit. Ampak samo enega. Najini dohodki so obremenjeni približno do tretjine,'' je pojasnil Janša.

Na KPK so pogovor zaključili, da določenih pojasnil s pogovorom niso dobili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1740)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drobezdej
06. 06. 2023 17.30
Ko tole bereš leta 2023 je prav smešno s kakšnimi zneski se je ukvarjala KPK... Dans k so milijoni v igri pa nič.. da ne govorim Kaj vse se je vmes zgodilo.. pa saj niste resni... Človek je cel live neki ustvarjal.. in je normalno da je tud kaj zaslužil.. obogatel pa definitivno ni.... Kaj to tale svinjarija danes.. noro
Rosvitaja
27. 02. 2015 11.26
Mora pa dobro zaslužit Urška,po mojem še za Matoza nebi imela dovolj,kol dobi mesečno
Oskar22
27. 02. 2015 11.23
+1
Zdaj bodo še ženo tipali od kje ji tolke vsote,da vse ona vzdržuje...
Hinkoinvinko
03. 07. 2013 15.45
+1
haha, koliko časa porabijo za enega Janšo? Zakaj? Zato da zadaj lahko letijo miljoni iz železnic in iz raznih javnih družb - prikrito in potihem... Seveda, tudi on mora priti na vrsto, ampaj ne bi rajši šli od velikega k manjšim? Ko imam jaz trdi disk zabasan, najprej brišem VELIKE fajle, šele nato grem naokrog iskat še množico manjših. Seveda tisti veliki predstavljajo kakih 80-90% prostora.. no, tako nekako!
kapetan09
20. 06. 2013 08.29
+11
Za stroške skrbi žena za prihodke pa Zagožen.
kapetan09
19. 06. 2013 11.32
+16
Od njegovih prodanih knjig , bi bil lačen , žejn in nag - tako kot oni "pisatelj" Rupel Dimitrij.Če ne bi bilo matere Slovenije bi bila oba več lačna kot sita .
kapetan09
19. 06. 2013 11.25
+16
ko bi Janša bil za dobrobit države tako agilen kot je in za svoj žep - bi bilo v redu.
kapetan09
19. 06. 2013 11.26
+18
On v državi vidi le kravo , ki jo lahko molze do nezavesti.
ribic2
19. 06. 2013 11.10
-4
in ostalih ki tukaj gor komentirajo zadevo
ribic2
19. 06. 2013 11.09
-2
Zdaj pa vem zakaj so tukaj sami taki komentarji
vox populi
19. 06. 2013 11.08
+6
Ah tale ne ve NITI ZASE od kje mu je denar - kako bi lahko vedel od kje bi vzel finančno injekcijo za slovenijo. Normalno prepričan je, da bi bilo kot pri njem samem - dobil bi denar na račun pa ne ve od kje, koga kdaj ali čemu!!!!!! če sta tastari in brat takole bogata - naj PRISPEVATA V PRAZEN ŽAKELJ - tako bi se vsaj povrnilo kar je bilo ukradeno. spomnim pa se, da je nekoč izjavil, da ima na računu SAMO 28 tisočakov - ni pa povedal, da ima vsake toliko injekcije po PAR tisočakov za katere niti sam ne ve od kje mu pade.
kapetan09
19. 06. 2013 11.27
+11
janša ima denar na tujih bankah od orožja,..... le da tu in tam vzame kako vsoto,....da ne bi bilo preveč sumljivo.
prašek
19. 06. 2013 09.55
+11
Za kakšen teden bi si sposodil njegovo ženko. Prav bi mi prišla !!!
prašek
19. 06. 2013 10.29
+11
Če že ne drugega, naj mi posodi samo njeno denarnico. Izgleda mi, da je čarobna. samo jemlješ in jemlješ iz nje ....
noble
19. 06. 2013 09.24
+13
Ja je šla Urška na plac po fasungo in je mimgrede skeširala avto ??? Tako ženo imel bi tudi jaz !!!
noble
19. 06. 2013 09.06
+10
Kje je sedaj njegova suverenost, poker face, blef ??? Se vidi, da ni nastopal za javnost !!!
kurva2
19. 06. 2013 09.06
+10
Lazes krades v pekel pades, bi rekla ludamila : )
Eminia
19. 06. 2013 09.01
+18
Janša... saj zdaj je pravi čas za "obisk" koprskega zapora, ki je najbolj moderen in urejen v državi. Le "letvice" na oknih ti bodo omejevale pogled na morje. Pa še z Zidarjem bosta lahko šah igrala...
Tonček Balonček
19. 06. 2013 09.01
+17
Njegova plača ne zadošča niti za odvetnika in sodne stroške ter odplačevanje kreditov. Zdaj pa itak nima več niti te! DA pa v tujini vabijo predavat človeka, ki je na prvi stopnji že obsojen korupcije, je pa sramota za zahodni svet. Verjetno tam za uvod zavrti posneket zaslišanja na KPK-ju kot zipični primer kratenja človekovih pravic in svoboščin.
vox populi
19. 06. 2013 11.10
+1
ma te prosim ma kam hodi predavat - v indijo koromandijo?! Edini narod ki je dovolj "loco" da mu verjame je slovenski - zato ima edina predavanja na domačem terenu!!!!!
Tonček Balonček
19. 06. 2013 08.57
+32
TA človek,. ki ga preživljajo žena, brat, sestra itd. živi daleč preko svojih finančnih možnosti, nas pa stalno prepričuje, d alahko zapravimo le toliko kot ustvarimo. A on doma nima urejene fiskalne politike? Bo prišla trojka najprej kar k njemu v Šentilj in mu porihtala finance!
miki mishka2
19. 06. 2013 08.59
+18
Odlično povedano. Nekaj govori, drugo dela.
Tonček Balonček
19. 06. 2013 09.39
+4
prašek
19. 06. 2013 08.57
+1
Eno lepo jutro in ☼ sončen ter vroč dan želim vsem skupaj. Dober dan tudi adminu !
brancc
19. 06. 2013 08.55
+8
ja, ja, seveda.....pa Črtomir mu je posodil iz Toli računa.
Tonček Balonček
19. 06. 2013 09.02
+8
On gotovino dobiva na neznanem kraju, ob neznanem času od neznanih ljudi. Se pač ne spomni. In če etga nihče ne more ugotoviti, je pač nedolžen, jo ima, gotovino, nič mu ne morejo!
jansa-arms
19. 06. 2013 08.55
+9
pa kaj potem če ne ve kdaj kje in koliko denarja je dobil in zapravi?kaj potem če ne pozna dobotnika ki mu je potovanja plačeval.majer o tem res nima časa razmišljati saj sovražnik iz murgelj nikoli ne spi.