Slovenija

Astronavtki Suniti Williams slovenska medalja za zasluge

Ljubljana, 16. 05. 2013 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Borut Pahor je podpisal ukaz o podelitvi odlikovanja RS ameriški astronavtki slovenskih korenin Suniti Williams, saj astronavtka s svojim delom promovira znanost med mladimi v Sloveniji. V Pahorjevem uradu še dodajajo, da je ugledna promotorka slovenstva.

Predsednik Borut Pahor je danes podpisal ukaz o podelitvi odlikovanja Republike Slovenije, in sicer medaljo za zasluge prejme Sunita Williams.

Predsednik Borut Pahor bo odlikovanje Suniti Williams podelil v ponedeljek prihodnji teden. Ob tej priložnosti bo Sunita Williams imela tudi predavanje.

Predsednik se je za to odločil zaradi njenega prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev. "Sunita Williams se zaradi svojih dosežkov uvršča med najvidnejše vesoljce, ki so v imenu ZDA, pa tudi celotnega človeštva, opravili pomembna poslanstva na Mednarodni vesoljski postaji," so zapisali v predsednikovem uradu.

Sunita Williams je ponosna tudi na svoje slovenske korenine, kar je med drugim javno izrazila tudi s podaritvijo predmetov iz svojega raziskovanja vesolja za posebno spominsko sobo v kraju Leše v občini Tržič, kjer so ustanovili zavod Slovenski astronavt, so še zapisali. "S svojim čutom pripadnosti slovenstvu je Sunita Williams hkrati tudi ena zelo uglednih promotork slovenstva, njegove ustvarjalnosti, znanstvenih dosežkov, samozavesti in iskanja poti za nove priložnosti," so zaključili.

Sunita Williams ob vrnitvi iz vesolja novembra lani.
Sunita Williams ob vrnitvi iz vesolja novembra lani. FOTO: Reuters

Willamsova konec tega tedna prihaja na obisk v Slovenijo. Med njim se bo ustavila v več slovenskih krajih, med drugim tudi na Bledu, kjer bo govorila o tem, kako je videti Zemlja iz višine 400 kilometrov, in v Ljubljani, kjer bo obiskala mlade raziskovalke nacionalnega raziskovalnega programa L'Oreal-Unesco-SZF Ženske v znanosti. To pa ni njen prvi obisk v Sloveniji. Pri nas je bila že leta 2009.

47-letna Williamsova je lani v vesolje poletela že drugič v šestih letih. Prvič jo je raketoplan Discovery ponesel na ISS decembra leta 2006. V vesolju je ostala 195 dni, s čimer je postavila nov rekord za astronavtke. Opravila je štiri vesoljske sprehode v skupnem trajanju 29 ur in 17 minut, med drugim pa je v vesolju tekla tudi bostonski maraton. Na Zemljo se je 22. junija 2007 vrnila z danes upokojenim raketoplanom Atlantis. V okviru svoje zadnje misije na ISS je kot druga ženska doslej prevzela poveljevanje na ISS. Na Zemljo se je vrnila 19. novembra lani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
17. 05. 2013 08.06
+3
no, tale astronavtka je pa ravno toliko slovenka kot ivan janša.. torej bolj malo
sava27
16. 05. 2013 18.49
+3
upam,da ji razlozite kaj sploh je slovenija pa morda kako zivimo tukaj-sicer pa promocije imamo vec kot prevec-saj smo na samem vrhu propadlih drzav,imamo najbolj nadarjene pokvarjene politike in top promocija-polovica drzavljanov je lacnih in obupanih.tale astronavtka ima v bistvu sreco,da se z imenom ne razkrije-svojih slovenskih korenin.
kordiljere
16. 05. 2013 18.08
+3
Sunita - Indijsko Wiliams - Amerisko. In kaj je tukaj Slovensko?
iiiiiiiiiiiiiiiii
16. 05. 2013 17.15
+4
Ok, Borut v redu. Saj baje ima slovenske korenine, ki se jih celo ne sramuje...to je zame največji njen prispevek, ko gledam dolgo nazaj v zgodovino (pa magari "koroške avstrijce" ali pa veliko izseljencev, še najhuje pa je s sodobnimi ekonomskimi izseljenci)...ampak daj še meni 5 kg polente, 5 kg moke, pa nekaj sadja...nimam. Ko so se okoli tebe mastili razne simonce, pa sedaj alje in vsa čudna mešanica...daj še zame naredi kaj dobrega. srečno!
iiiiiiiiiiiiiiiii
16. 05. 2013 20.34
+1
samuelka
16. 05. 2013 17.04
+8
kakor da kdo ve, da ima slovenske korenine, mislim, v svetu :((( pa taka promocija...
populus
16. 05. 2013 17.01
+14
veš kaj pahorček,imamo v sloveniji veliko potencijala in veliko ljudi ki prislužijo nagrado!!!sicer pa si jo prislužijo vsi ki sploh preživijo v tej gnili državi oz so preživeli pod tvojo taktirko !!!
kordiljere
16. 05. 2013 16.52
+1
Z imenom in priimkom. Bravo,Pahor.