Slovenija

Arso zavrnil okoljevarstveno soglasje Papir servisu v Vevčah

Ljubljana, 24. 11. 2015 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Arso je prejšnji teden izdal odločbo, s katero je zavrnil izdajo okoljevarstvenega soglasja Papir servisu za ureditev sortirnice nenevarnih odpadkov v Vevčah z zmogljivostjo 48.750 ton letno.

Papir servis je želel na Vevški cesti 52 izvajati dejavnost predelave odpadkov z ureditvijo sortirnice nenevarnih odpadkov, odstraniti tri obstoječe objekte ter izgraditi pet nadstreškov. Na lokacijo so se iz Most preselili predlani, nato pa je po protestih prebivalcev sledila razveljavitev okoljevarstvenega soglasja.

Papir Servis Ljubljana - 8
Papir Servis Ljubljana - 8 FOTO: Alpe Adria Green

"Pri presoji vplivov nameravanega posega na okolje je Arso upošteval dejansko stanje, kot izhaja iz predložene dokumentacije, veljavne zakonodaje ter pripomb stranskih udeležencev," so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

V postopku presoje vpliva hrupa na okolje so ugotovili, da bi v času obratovanja sortirnice prišlo do povečanja prometa na transportnih poteh in posledično čezmerne obremenitve s hrupom pred najbolj izpostavljenimi stavbami.

Papir servis je sicer podal predlog omilitvenega ukrepa s postavitvijo protihrupne ograje, vendar ob tem po pojasnilih Arsa ni predložil ključnih podatkov oz. strokovnih dokazov, da bi bil ukrep dejansko izvedljiv in kot tak pripomogel k znižanju emisij hrupa zaradi prometa.

"Zaradi manjkajočih podatkov na področju meteornih voda zlasti v primeru možnih poplav ter v zvezi z novelacijo prometne študije Arso ni mogel ugotoviti dejanskega stanja in ustrezno opraviti presoje vplivov na okolje ter oceniti učinkovitost predlaganih omilitvenih ukrepov," so dodali.

Družbi v postopku ni uspelo dokazati, da nameravani poseg ne bo škodljivo vplival na okolje. Arso

Upravno sodišče je konec leta 2013 v celoti razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje Papir servisu, ki je od februarja 2013 obratoval na Vevčah. Pritožbo so na upravno sodišče prek organizacije Alpe Adria Green vložili krajani Vevč, potem ko je kmetijsko ministrstvo njihove pritožbe zavrnilo. Po selitvi podjetja iz Most v Vevče so pripravili tudi več protestov.

Odločba upravnega sodišča je preskus nato prestala tudi na vrhovnem sodišču, saj je to zavrglo predloga za začasno odredbo in revizijo postopka. Poleg tega je Arso Papir servisu že konec leta 2013 zavrnil izdajo začasne odločbe, s katero bi mu omogočili, da v svojem vevškem obratu predeluje odpadke z začasnim dovoljenjem.

Ob razveljavitvi okoljevarstvenega soglasja za obrat v Vevčah je, kot so novembra 2013 sporočili iz Papir servisa, brez dela ostalo 172 delavcev, od tega 58 zaposlenih za določen čas in 114 zaposlenih za nedoločen čas.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eurojackpot
24. 11. 2015 15.42
Novinarji Dela, Dnevnika in 24ur, kdo vas je učil pravopisa. NA VEVČAH, ne v Vevčah!
macek_garfield
24. 11. 2015 13.45
+2
ha ha ha sedaj vidite kako dalec sezejo roke transparentnega jankovica ha ha ha vse za nekaj 10 volilnih glasov in nic za gospodarstvo seveda, ce on ne prejme eurcke na ciper