Slovenija

ARSO zavrača očitke

Ljubljana, 12. 03. 2007 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obtožbe glede koruptivnosti glede Volovje rebri so neosnovane ter brez argumentov, pravijo v agenciji.

Agencija RS za okolje zavrača je zavrnila očitke Komisije za preprečevanje korupcije, da je pri izdaji okoljevarstvenega soglasja za gradnjo vetrne elektrarne na Volovji rebri šlo za korupcijo.

V ARSO zavračajo očitke korupcije
V ARSO zavračajo očitke korupcije FOTO: POP TV

Komisija ni iskala koruptnosti uradnikov tako, kot to določa zakon o preprečevanju korupcije, pač pa je svoje mnenje skušala argumentirati na oceni pravilnosti postopka izdaje okoljevarstvenega soglasja, za kar sploh ni pristojna, pravijo v agenciji.

Navedbe komisije glede koruptnosti so "vse neosnovane, brez stvarnih argumentov, nestrokovne, neutemeljene, zavajajoče in plod subjektivnih pristopov", je zapisal generalni direktor ARSO Silvo Žlebir.

Komisija, ki jo vodi Drago Kos, je v načelnem mnenju ugotovila, da "ravnanje uradnih oseb ministrstva za okolje in prostor, ki so pripomogle k izdaji dovoljenj za postavitev vetrne elektrarne s pripadajočo infrastrukturo na Volovji rebri, ustreza definiciji korupcije".

Pri izdaji okoljevarstvenega soglasja za gradnjo vetrne elektrarne se je ugotavljala upravičenost zahtevka stranke za poseg v prostor z vidika vplivov na okolje, pravi Žlebir in dodaja, da uradna oseba po zakonu nima pravice ugotavljati kolizije med energetskimi potrebami in varstvom narave, kar očita komisija uradnim osebam.

Po njegovem je tehtanje med varstvom narave in energetskimi potrebami naloga zakonodajalca oziroma izdajatelja predpisov. "Ta naloga je bila opravljena s tem, ko je občina, na katere območju se vetrna elektrarna nahaja, sprejela prostorske akte, ki so vetrno elektrarno dopuščale. In ravno nasprotno bi bila opustitev dolžnega ravnanja podana, če uradne osebe ne bi upoštevale teh predpisov," pravi direktor ARSO.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pumpar@volja.net
12. 03. 2007 14.01
Pa kaj spet bluzijo,nimajo drucga dela,bomo vidli kje bodo te podgane ko se bo kao jederska pa odlagališče gradilo.Takrat pa nebo korupcije?To ni korupcija,ko občina pobira denar,ki pripada stanovalcem Krškega in okolice,brezplačne energije in rente?tle ni korupcije?