Slovenija

VIDEO: Zaradi vetra pri nas poškodovane strehe, podrta drevesa. V soseščini pa vsaj 5 mrtvih

Ljubljana, 29. 10. 2017 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Močan veter je podiral drevesa, razkrival strehe, ponekod so ostali brez elektrike. Še močnejši, viharni veter pa je velike težave povzročil v Srednji Evropi, zlasti v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter Poljskem.

Močnejši veter, zaradi katerega je Agencija RS za okolje za popoldne in večer izdala oranžno vremensko opozorilo za vzhodno polovico Slovenije, je predvsem v tem delu države podiral drevesa in povzročal druge težave. Po napovedih naj bi veter, katerega najmočnejši sunki lahko ponekod presežejo hitrost 70 kilometrov na uro, ponoči sicer ponehal.

Glede na podatke s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje so imeli danes zaradi močnega vetra ves dan veliko dela gasilci in delavci pristojnih elektro, komunalnih in drugih javnih podjetij.

Z izpadi elektrike so se spopadali na območju Radencev in občine Ljutomer. V občini Lendava je veter nagnil električni drog čez cesto, zaradi česar so morali ukrepati dežurni delavci elektro podjetja. Ti so morali posredovati tudi v naselju Spodnji Boč na območju občine Selnica ob Dravi, kjer je podrto drevo pretrgalo elektro vodnike.

Podrta drevesa so ovirala promet ponekod na Štajerskem, v Pomurju, pa tudi v Ljubljani in na Dolenjskem. Precej težav so imeli na območju Celja, kjer je dopoldne močan veter podrl več dreves in drog javne razsvetljave. Na območju Šmartinskega jezera pa je odtrgal del pomola in ga skupaj z jadrnico in manjšim čolnom, ki sta bila privezana ob pomol, odnesel stran od obale. Pri tem se je manjši čoln potopil. Celjski poklicni gasilci so odtrgani del pomola odstranili in jadrnico privezali ob obalo.

Veter je odkril streho na gospodarskem objektu v Spodnji Rečici na območju občine Laško. V Gotovljah v občini Žalec je nagnil drevo nad stanovanjsko hišo in razkril streho gospodarskega poslopja. V Mariboru je na Zagrebški cesti odkril streho zapuščenega objekta, v Dražencih v občini Hajdina pa je podrl drog javne razsvetljave, ki ga je dežurna služba Javnih služb Ptuj odstranila in namestila novega.

V Črnomlju je močan veter odtrgal pločevinasto obrobo na strehi, v Mozirju pa je močan veter najprej poškodoval streho pomožnega objekta pri nakupovalnem centru, ki je nato poškodovala dve vozili, nato pa je veter poškodoval tudi reklamno tablo nad cestiščem, ki so jo morali odstraniti.

Veter je poškodoval tudi nekaj streh na območju občine Bohinj, kažejo podatki s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zaradi viharnega vetra v Srednji Evropi umrle tri osebe

Še močnejši, viharni veter pa velike težave povzroča tudi v Srednji Evropi, zlasti v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter Poljskem.

Viharni veter povzroča velike težave v Srednji Evropi, zlasti v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter Poljskem. Veter odkriva strehe, ruši drevesa in daljnovode. Ponekod so nevarno narasle tudi reke. Po dosedanjih informacijah je zaradi viharja, ki so ga vremenoslovci poimenovali Herwart, umrlo najmanj pet ljudi.

O dveh smrtnih žrtvah poročajo s Češke. V mestu Trebič v osrednjem delu države je drevo padlo na neko žensko in jo ubilo, podobno pa je bilo padlo drevo usodno tudi za starejšega moškega v kraju Jičin severovzhodno od Prage, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Smrtno žrtev zaradi padlega drevesa so zabeležili tudi na Poljskem; v bližini Szczecina je padlo drevo pokopalo avtomobil in voznika v njem, so sporočili poljski gasilci. Še en človek je umrl v podobni nesreči v kraju Opole na zahodu države.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vihar je eno smrtno žrtev zahteval tudi na severu Nemčije ob Severnem morju. Umrl je 63-letni moški, ki je kampiral in spal v kombiju, presenetil pa ga je hudournik. Njegov brat se je komaj rešil, ko se je močno držal za drog, je sporočila policija.

V Berlinu so zaradi Herwarta razglasili celo stanje naravne nesreče. Zaenkrat so v nemški prestolnici zabeležili le enega poškodovanega, na katerega se je zrušil gradbeni oder, vendar imajo gasilci polne roke dela z odpravljanjem posledic orkanskega vetra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S težavami se ubadajo tudi v Hamburgu, kjer je zaradi viharja poplavilo morje in poplavilo zgodovinsko ribjo tržnico.

Podobno je tudi na Dunaju, kjer so gasilci od sobotnega večera posredovali že več kot 350-krat. Odstranjevati so morali padla drevesa, porušena ostrešja in podobno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Češkem veter povzroča tudi težave v cestnem in železniškem prometu. Na severu države so gladine rek že blizu poplavnim nivojem. Številna gospodinjstva pa so ostala brez elektrike. Samo na Češkem naj bi jih bilo preko 100.000. Podobno je tudi na zahodu Poljske, kjer je brez oskrbe z elektriko okoli 200.000 ljudi, še poroča AFP.

V Avstriji veter piha s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro. Češki meteorologi pa so namerili celo sunke s 180 kilometri na uro, sicer na vrhu najvišje češke gore Snežka, ki ima 1603 metre nadmorske višine.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bitnabit
29. 10. 2017 20.16
+0
da neote gnes ure pozabl prepaknt iz 24 na 25, pa to
povanpireni
29. 10. 2017 20.58
+5
bitnabit
29. 10. 2017 21.12
-5
bitnabit
29. 10. 2017 21.27
-2
je reku, dok še vam gat niso vzel še ni panike, ker neote rabl nagi okol hodt, pa to
SEJBOBOL
29. 10. 2017 19.54
+7
luba Wajdušna ...
SEJBOBOL
29. 10. 2017 20.24
+3
batom@pinkponk.com
29. 10. 2017 18.55
+0
spet elektro mb nima počiščenih tras okol elektro napeljav???
Ramzess
29. 10. 2017 12.50
+14
Tisti, ki ga je dobil, pa njegovi šefi tudi, gradbeni oder, si bo upam zapomnil, da se med viharjem ne dela. Beremo kako so ljudje žrtve te ali one ujme, viharja, poplave, potresa, itd, v resnici so pa žrtve lastnih napak, napačnih odločitev, nesmatnosti, itd.
gutej
29. 10. 2017 20.04
+2
nekateri nikol ne delate. to je najbolj varno.
ravtar
29. 10. 2017 20.53
+3
Brus123
29. 10. 2017 12.03
+17
dobro da ni ARSO zvečer povedal, da je pihalo...adijo
Tomvojo
29. 10. 2017 17.30
+7
zagi12
29. 10. 2017 20.16
+3
in to celo eno uro prej ko včeri hahahahahahahahahahaha