Slovenija

Arso potrdil soglasje za vetrno elektrarno

Ljubljana, 28. 06. 2010 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Agencija RS za okolje je izdala odločbo, s katero potrjuje veljavnost soglasja za vetrno elektrarno Volovja reber iz leta 2006. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije že pripravlja pritožbo.

Agencija RS za okolje (Arso) je 22. junija izdala odločbo, s katero potrjuje veljavnost okoljevarstvenega soglasja za vetrno elektrarno Volovja reber nad Ilirsko Bistrico iz leta 2006. S takratno odločbo je Arso izdal okoljevarstveno soglasje za postavitev 33 od 43 vetrnih turbin, kablovod in povezovalne ceste, 110 kV povezovalni daljnovod od RTP Ilirska Bistrica do RTP Volovja reber in RTP Volovja reber.

Po izdaji odločbe v juniju 2006 se je v postopek nato kot stranski udeleženec vključilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Arso pa je v ponovljenem upravnem postopku v okviru izdajanja okoljevarstvenega soglasja društvu dal možnost vpogleda v celotno dokumentacijo. A po navedbah predstavnikov z Arsa društvo v obnovljenem upravnem postopku "ni izkazalo in ni navajalo nič takšnega, kar bi utegnilo vplivati na drugačno odločitev" v tej zadevi.

Volovja reber
Volovja reber FOTO: Dare Čekeliš

DOPPS: Arso se je izognil vsebinskemu obravnavanju problematike

Na društvu prejšnji teden izdano odločbo še preučujejo in bodo v zvezi s tem v teh dneh posredovali sporočilo za javnost. Hkrati pripravljajo tudi pritožbo na to odločbo, ki jo bodo na ministrstvo za okolje po napovedih Tomaža Jančarja iz društva oddali v roku, ki se izteče naslednji petek.

So pa že zdaj kritični glede termina izdaje odločbe, saj je bila ta, tako kot prejšnja v letu 2006, izdana tik pred začetkom šolskih počitnic in dopustov, zaradi česar je po Jančarjevem mnenju otežena priprava kvalitetne pritožbe. "Arso tako odloča vedno, ko gre za sporne odločitve," je danes dejal Jančar in dodal, da želijo s pritožbo doseči, da bo odločba odpravljena. Po grobem pregledu izdane odločbe pravi, da so se na Arsu izognili vsebinskemu obravnavanju problematike.

Ker še niso prejeli vseh povratnic na Arsu izdane odločbe ne komentirajo. Iz Elektra Primorske pa so sporočili, da so pozitivno odločitev Arsa pričakovali, glede na to, da DOPPS ni predstavil novih dejstev, ki bi lahko vplivali na drugačen izid postopka.

Ob tem navajajo, da se načrti družbe ne spreminjajo, da ostajajo pri zastavljeni izvedbi projekta in da poslovni interes za to obstaja še naprej. Ob tem še poudarjajo, da zaveze Slovenije do EU glede deleža energije iz obnovljivih virov držijo in da nas ob neizpolnjevanju teh zavez vse čakajo visoke finančne sankcije.

Študije kažejo, da bo vpliv velik

Ornitologi so sicer v zadnjih treh letih izdelali tri študije ptic na Volovji rebri. Dve od teh sta pokazali, da bi bil vpliv vetrne elektrarne na ptice nedopustno velik. Elaborat o planinskem orlu so na agencijo za okolje že posredovali, za ostale vrste pa podatke obdelujejo in jih bodo agenciji predložili v teku postopka.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MIZANTROP
29. 06. 2010 17.31
Zakaj karkoli graditi v neokrnjeni naravi? Veterne elektrarne pa ne dajejo kvalitetne elektrike, saj veter ne piha konstantno z isto hitrostjo, povrh vsega so pa vetrnice prava klavnica za ptice in netopirje.
veselo-na-delo
28. 06. 2010 23.15
Kaj oni mislijo da ptiči ne vidijo veternice o ja še kako dobro in se je izognejo, edino če so ogroženi da jih negdo preganja ali pa lovi potem je ta možnost da lahko prileti v veternico.
tinetone
28. 06. 2010 21.08
popolnoma neekonomična naložba - stran vržen denar
Peter Kralj 1
28. 06. 2010 19.09
No, pa bo jesen spet vroča!
jer
28. 06. 2010 18.50
Bravo to delajte, da ne bomo spet zadnji! Avstrijci gradijo te elektrarne na Peci! Super! Bomo menda ja napredni in ne nazadnjaški! Bravo! kako se veselim!
ekolog
28. 06. 2010 18.50
Končno!!! Upam da bodo pticoljubci končno malo premislili in se odmaknili z temi naravnost smešnimi razlogi. LP
gnu
28. 06. 2010 17.42
Da ne bo slučajno kak vrabec padel v nezavest, je potrebno toliko birokracije, zavlačevanja in stroškov. Še dobro da imajo čas za opazovanje teh ptic..
djsaund
28. 06. 2010 17.19
jaz bi tistim na DOPPS odklopilk elektriko pa se nej pol grejo svoje igrice. Že tako uvažamo energijo oni bi pa najraje da žarnica pa od zraka gori, pa da štedilnik orli pa ptiči grejejo. Veterna energija je ena najbolj ekoloških energij, čer pa ne verjamejo si naj pa Nemčijo pogledajo, koliko imajo oni teh elektraren, pa ni še NOBEN PTIČ IZUMRL pri njih!!!!