Slovenija

FOTO: Voda na poplavljenih območjih ostaja

Ljubljana, 15. 02. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./STA/N.Š.
Komentarji
5

Voda na kraških poljih Notranjskega krasa poplavlja na območjih, ki so večja od običajnih. Pretoki rek se bodo predvidoma znova povečali ob padavinah v noči na ponedeljek in v ponedeljek.

Matenka pod vodo - 5
Matenka pod vodo - 5 FOTO: Valentina Šimič

Voda na kraških poljih Notranjske še vedno poplavlja na površinah, večjih od običajnih, obseg poplavljenih območij pa se danes ni pomembneje spremenil. Ljubljanica in Krka bosta le počasi upadali, pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso). Se bodo pa pretoki rek znova povečali ob padavinah, ki so napovedane za nedeljo ponoči in v ponedeljek.

Obseg poplavljenih območij na Cerkniškem jezeru in v Loški dolini se je danes ohranjal, na Planinskem polju pa le rahlo povečal. Vodostaj Ljubljanice in Krke bo počasi upadal, tako da bo Krka poplavljala le še na območju pogostih poplav.

Arso še ohranja opozorilo o povečani poplavni ogroženosti na kraških poljih in rekah. Vodostaji ojezerjenih površin in obsegi poplavljenih območij na Cerkniškem jezeru, v Loški dolini in na Planinskem polju se bodo v noči na nedeljo in v nedeljo večinoma ohranjali. Ohranjal se bo tudi obseg poplavljenih površin na Ljubljanskem barju.

Pretok Ljubljanice na vodomerni postaji Moste je 245 kubičnih metrov na sekundo in le počasi upada. Počasi upada tudi pretok Krke, kjer je pretok na vodomerni postaji Podbočje 289 kubičnih metrov na sekundo. Poplavne površine ob Krki se zmanjšujejo, v noči na nedeljo in v nedeljo bo Krka poplavljala na območju pogostih poplav.

Pretoki rek pa se bodo predvidoma znova povečali ob padavinah v noči na ponedeljek in v ponedeljek, in sicer najprej v zahodnem in severnem, nato pa tudi v večjem delu države. Pretoki nekaterih rek bodo presegli opozorilne vrednosti, ob intenzivnejših lokalnih padavinah bodo poplavljale manjše reke in potoki, opozarjajo na Arsu.

Plimovanje morja bo v nedeljo in ponedeljek času dopoldanske in nočne plime povišano.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so gasilci danes črpali vodo iz posameznih hiš v Lazah, Planini in Hočah, posledice poplavljanja so odpravljali tudi na območju Knežaka. Poleg tega so čistili posledice žledoloma v občini Brezovica ter na območju Ljubljane in Idrije.

Več o vremenu ...

V Sisku kritičnih naslednjih 24 ur

Medtem pa je v hrvaški Sisak prišel vodni val, ki je v preteklih dneh povzročal številne nevšečnosti v okolici Karlovca. Tu se bo obdržal 24 ur, najbolj ogrožena območja pa so naselja Žabno in Staro Pračno. Težavne razmere so tudi na območju Pokuplja, še posebej v Letovaniću in Starem Brodu, kjer se do nekaterih hiš da priti le s čolni.

300 vojakov je na teh območjih že v noči na soboto učvrščevalo nasipe, tako da so razmere zdaj pod nadzorom. Do najbolj neprehodnih delov so vreče s peskom vozili s čolni. Na številko 112 so samo včeraj prejeli okoli 800 klicev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
15. 02. 2014 21.40
+0
če je kdo od SDS-OVIH na portalu, naj prebere članek,če ga ne razume, naj prebere več krat in naj javi svojemu vodži, , da je v sloveniji še vedno povodenj.
pokus
15. 02. 2014 13.45
+1
če vidim prau jim toti protipoplavni zid nebo dosti koristo ker ga ne postavljajo pravilno :)
matija888
15. 02. 2014 09.15
-8
10 stotink sekunde ji je zmanjaklo do medalje v superkombinaciji, in 10 stotink sekunde ji je do medalje zmanjkalo tudi danes. Smola.
NerdIRL
15. 02. 2014 08.45
+0
Mešano na žaru. Škoda da se sneg ne bo obdržal.
Hary12
15. 02. 2014 07.41
+8
ne delat panike