Slovenija

Pusićeva: Ratifikacija pristopne pogodbe in vprašanje LB nista povezani zadevi

Otočec, 28. 08. 2012 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić pričakuje, da Slovenija ne bo zadnja članica EU, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, čeprav Ljubljana to povezuje z reševanjem vprašanja LB. Meni, da ti zadevi nista povezani.

France Arhar in Zdravko Rogić
France Arhar in Zdravko Rogić FOTO: Svet
France Arhar in Zdravko Rogić, ki sta ju slovenska in hrvaška vlada imenovali za preučitev in iskanje rešitve problematike Ljubljanske banke (LB) na Hrvaškem, sta na pogovorih pregledala osnovno dogajanje na tem področju po osamosvojitvi obeh držav. Kot je povedal Arhar, bosta "inventuro" nadaljevala na novem srečanju čez 14 dni.

Arhar in Rogić sta še izrazila pričakovanje, da bosta našla rešitev, zadovoljivo za obe strani. Ob tem sta poudarila, da gre za zelo zapleteno vprašanje, ki odnose med Ljubljano in Zagrebom obremenjuje že več kot 20 let.

Strokovnjaka, ki sta glede različnih vprašanj sodelovala že prej, pričakujeta, da bosta predlog rešitve obema vladama predložila v najkrajšem možnem času. Kdaj, nista želela napovedovati. Arharju se sicer mandat izteče konec leta, medtem ko Rogićev mandat ni omejen. Rogić je optimističen tudi zato, ker sta oba pokazala voljo najti rešitev, ki bo ustrezala obema stranema.

Vesna Pusić
Vesna Pusić FOTO: Reuters

"Zelo rada bi, da Slovenija ne bi kot zadnja ratificirala pogodbe"

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je izrazila pričakovanje, da Slovenija ne bo zadnja članica EU, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, čeprav Ljubljana ratifikacijo pogodbe povezuje z reševanjem vprašanja LB.

"Pogovarjala sem se z zunanjimi ministri vseh 27 držav članic EU in absolutno nikjer ni bilo znamenja, da bi katera koli država iz političnih razlogov ali zato, ker ocenjuje, da Hrvaška ni pripravljena na vstop v EU, zavrnila ratifikacijo hrvaške pogodbe z EU," je povedala Pusićeva.

Ob tem je omenila, da "so bili nekateri komentarji v Sloveniji, ki so omenjali ratifikacijo v istem paketu z reševanjem vprašanja LB".

"Moje mnenje je, da ti zadevi nista povezani ter da na koncu ne bo prišlo do tega, da ju bodo povezovali v Sloveniji. Zelo rada bi, da Slovenija ne bi kot zadnja ratificirala pogodbe, sicer pa je še čas," je izjavila Pusićeva. Pusićeva je ocenila, da državi morata najti način za reševanje dvostranskih vprašanj ne glede na nenehne spremembe političnih razmer v Sloveniji ali na Hrvaškem.

"Prav zaradi tega se pogovarjata finančna strokovnjaka Hrvaške in Slovenije, da bi, ne glede na notranjepolitične okoliščine, napredovali pri reševanju dvostranskih vprašanj. Že to govori, da vodimo proaktivno politiko reševanja sporov in da ni treba ves čas klicati na pomoč ali prestavljati rešitve na tretjo osebo," je izjavila vodja hrvaške diplomacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.JanHara
28. 08. 2012 20.13
+1
Draga Pusica, ko si bila še rosno dete, mi je tvoj oče predaval na Trgu Maršala Tita br.1. Kakor vidiš, še nisem ničesar dočakal, zato svetujem potrpljenje. Pa saj si nekaj podiplomskega znanja tudi v Ljubljani nabirala. Eno "pusico" in lahko noč.
odpisan2x
28. 08. 2012 15.58
+2
potopiš ladjo pa rešuješ-samo v risankah
nina1994
28. 08. 2012 15.17
+4
hehe,najdli bodo rešitev..sej me bo kap od smeha..