Slovenija

'Patrije brez motorja in menjalnika'

Ljubljana, 25. 08. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Minister Erjavec zagotavlja, da je pri nakupu patrij sodelovalo 60 strokovnjakov in da je bil nakup patrij do zdaj najbolj transparenten nakup. V LDS, SLS in SD menijo, da so opozarjali na nepravilnosti.

Patrija
Patrija FOTO: POP TV
V oddaji 24UR pa so danes razkrili šokantne in potrjene informacije. Od 135 oklepnikov je v resnici 25 le školjk - brez motorja, menjalnika in celo koles. Obrambna ministrica Ljubica Jelušič ugotovitev računskega sodišča in opremljenosti patrij ne komentira.

Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec ne sprejema argumenta računskega sodišča, da bi lahko ministrstvo z zagotovitvijo konkurence pri nakupu oklepnikov 8 x 8 tudi v fazi pogajanj povečalo svojo pogajalsko moč. Po njegovem mnenju se je namreč težko pogajati z nekom, ki je oddal "v vseh elementih slabšo ponudbo in ki nima še predmeta naročila".

Kot je v odzivu na poročilo računskega sodišča povedal Erjavec, je bila ponudba sistemske tehnike slabša od patrijine po ceni, tehničnih karakteristikah in tudi glede delovnih mest in protidobav. Pogajanja je po njegovem mnenju oteževalo tudi to, da Sistemska tehnika takrat še ni imela izdelanega vozila. Ob tem pa je poudaril, da se pri vojaških nakupih tudi sicer postavlja vprašanje, ali in kdaj so sploh gospodarni.

Ob tem je Erjave ponovil, da je bil nakup patrij do zdaj najbolj transparenten nakup na ministrstvu za obrambo
Ob tem je Erjave ponovil, da je bil nakup patrij do zdaj najbolj transparenten nakup na ministrstvu za obrambo FOTO: Dare Čekeliš

Zavrnil je očitke, da so se v skupini, ki je opravljala nakup, podvajale naloge. Kot je dejal, je pri izvedbi nakupa sodelovalo več kot 60 najboljših strokovnjakov ministrstva za obrambo: "Vsaka delovna skupina je imela natančno opredeljene naloge. Lahko je ponekod prišlo tudi do kratkega stika glede pristojnosti, vendar to ni vplivalo na samo naročilo in izvedbo izbire oklepnika."

Glede navedbe računskega sodišča, da ministrstvo za obrambo z izvedenim nakupom ne bo moglo doseči sprejetih ciljev zveze Nato za Slovenijo, kot so veljali v času nakupa, niti nacionalnih ciljev, določenih v srednjeročnih obrambnih programih za to obdobje, je ocenil, da cilji niso bili doseženi zgolj, ko gre za povečanje ognjene moči.

"Da bi dosegli ta cilj, bi potrebovali še več sredstev, najmanj 50 milijonov evrov, vendar bi takšno bojno moč uporabili samo v primeru ogrožanja nacionalne varnosti. Ker v vseh dokumentih nekako velja stališče, da Slovenija še nadaljnjih deset let vojaško ni ogrožena, bi bilo kupovati takšno ognjeno moč negospodarno," meni Erjavec. Dodal je, da so vozila kupili zlasti zato, da bi povečali varnost vojakov na misijah: "Ta cilj pa smo dosegli."

Nekdanji predsednik preiskovalne komisije DZ o nakupu oklepnikov 8 x 8 Milan M. Cvikl ni presenečen nad ugotovitvami računskega sodišča. Te ugotivitve so enake ključnim ugotovitvam preiskovalne komisije, ki jo je vodil v prejšnjem mandatu. "Žal pa je bila komisija politično ustavljena in s tem onemogočena predstavitev ugotovitev komisije," je še poudaril Cvikl.

Ob tem je ponovil, da je bil nakup patrij do zdaj najbolj transparenten nakup na ministrstvu za obrambo. To po njegovem mnenju kaže tudi to, da so kljub temu, da je šlo za naročilo zaupne narave, in jim zato ne bi bilo treba upoštevati načel javnega naročanja, omenjena načela upoštevali. Dodal je še, da tudi računsko sodišče ni ugotovilo, da je pri nakupu šlo za kršenje zakona ter poudaril, da tudi zato še naprej ostaja minister za okolje in prostor.

Ministrica ponavlja napake

Sedanja ministrica Ljubica Jelušič naj bi pri izpeljavi posla s patrijami, podobno kot njen predhodnik nekdanji minister Karl Erjavec, storila številne napake. Erjavec je storil napako pri neupoštevanju konkurence, ki je podražila posel, Jelušičeva pa je v zmoti glede zaračunavanja zamudnih kazni in izvajanju protidobav. S temi dejanji pa Slovenija ne uveljavlja svojih pravic, je poročal 24UR.

Nauk in svarilo

Revizijsko poročilo računskega sodišča glede smotrnosti nakupa patrij je resno opozorilo vsem pristojnim institucijam, "da se morajo sumi o nepravilnostih glede javnih naročil jemati precej resneje in se preiskovati učinkoviteje, kot se je to dogajalo v preteklosti", je pojasnil vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič.

"Še posebej v kriznih časih, ko se poskuša racionalno in gospodarno ravnati z javnimi sredstvi, naj bodo tovrstne zgodbe o netransparentnosti in nesmotrnosti pri porabi javnega denarja toliko bolj nauk in svarilo, da se aktivira vse potrebne mehanizme, da do tovrstnih dejanj ne bo več prihajalo," je v sporočilu za javnost še poudaril Kontič.


Lahko bi dosegli boljšo ceno

Anton Anderlič
Anton Anderlič FOTO: POP TV

Poročilo računskega sodišča o nakupu patrij je potrdilo tisto, na kar je opozarjala takratna opozicija, je dejal poslanec LDS Anton Anderlič. Hkrati pa po njegovem mnenju poročilo pojasnjuje željo takratne koalicije, da se onemogoči parlamentarna komisija, ki je preiskovala omenjeni nakup. Anderlič se strinja z ugotovitvijo iz poročila, da bi lahko ministrstvo, če bi k pogajanjem povabilo oba ponudnika doseglo boljšo ceno, kot tudi z ugotovitvijo, da z omenjenim nakupom ne bo mogoče doseči sprejetih ciljev zveze Nato za Slovenijo.

To, da računsko sodišče pri pregledu nakupa ni ugotovilo kaznivih dejanj, se Anderliču ne zdi nič presenetljivega. Po njegovem namreč računsko sodišče ni odgovorno za ugotavljanje takšnih dejanj, pač pa so za to pristojne druge inštitucije.

Pomembno se mu zdi, da se zdaj o poročilu izreče vlada, nato pa se "potegnejo ustrezne konsekvence". Na vprašanje, ali bi se te morale nanašati tudi na politično odgovornost ministra Karla Erjavca, pa je odgovoril, da to v tem trenutku "niti ni prioriteta".

Zares: Tragična zadeva

Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem je v odzivu na revizijsko poročilo glede smotrnosti nakupa patrij dejala, da je poročilo potrdilo, kar so mnogi ugotovili in tudi opozarjali že v preteklosti, in sicer da je bil nakup oklepnikov glede gospodarnosti in transparentnosti vprašljiv.

Ugotovitev računskega sodišča, da Slovenija z izvedenim nakupom patrij ne bo dosegla niti ciljev Nata niti nacionalnih ciljev, določenih v srednjeročnih obrambnih programih za to obdobje, je za Zalokar Oražmovo "tragična". Po njenem mnenju bi bilo namreč te cilje možno doseči z bistveno nižjimi sredstvi.

Kot je poudarila, bo moralo ministrstvo za obrambo ponovno razmisliti o načinu nakupa orožja. Po njenem mnenju se namreč nakupi večinoma izvajajo tako, da se skozi prefinjene metode naročanja, spreminjanja pogojev že znotraj izvajanja razpisa ter skozi sporne ocene pri primerjanju ponudb prilagajajo "interesom različnih lobijev, posrednikov, mešetarjev z orožjem, ne pa interesom, ki bi sledili državi".
 

SLS: Na to smo ves čas opozarjali

Kres trdi, da je SLS na netransparentnost pri nakupu patrij opozarjala že ves čas.
Kres trdi, da je SLS na netransparentnost pri nakupu patrij opozarjala že ves čas. FOTO: 24ur.com

''Računsko sodišče je potrdilo vse, kar smo v SLS ves čas vztrajno in glasno opozarjali, pravijo v SLS, ki že od prvih sumov na nepravilnosti pri nakupu oklepnikov trdi, da je bil nakup nesmotrn in negospodaren, izpolnitev pogodbe o nakupu pa pomanjkljiva. Že pred časom, potem pa vedno znova, smo zahtevali in pričakovali, da bo pogodba s Patrio razveljavljena, še posebej, ker še vedno niso jasni pozitivni učinki tega posla. Nasprotno – kar naprej odkrivamo nove in nove negativne strani in nepravilnosti tega nakupa,'' je izpostavil Gvido Kres.

''Od resornih ministrstev, torej od MNZ in Mors oziroma od obeh ministric, tako Kresalove kot Jelušičeve, SLS pričakuje takojšnje informacije o poteku dela preiskovalnih in pravosodnih organov v tej zadevi ter seveda ugotovitev vseh odgovornosti, potem pa tudi ukrepe in sankcije odgovornih za nepravilnosti,'' pravi Kres in dodaja, da je SLS že pred parlamentarnimi volitvami 2008 pozvala takratnega ministra za obrambo Karla Erjavca, naj zadevo Patria razplete in zaključi do volitev.

SNS: Zadeva se kaže kot sumljiva

Jelinčič meni, da bi bilo treba raziskati celotno pot, ki se je začela s prodajo šestkolesnikov.
Jelinčič meni, da bi bilo treba raziskati celotno pot, ki se je začela s prodajo šestkolesnikov. FOTO: 24ur.com

V SNS revizijskega poročila o smotrnosti nakupa patrij sicer še nimajo, glede na to, kaj se o njeni vsebini govori, pa se zadeva "kaže kot zelo sumljiva in zelo vprašljiva", je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Po njegovem mnenju bi bilo treba raziskati "celotno pot, ki se je začela že s prodajo šestkolesnikov, t. i. Valukov".

Jelinčič je zatrdil, da se bi pri raziskavi "celotne poti" od prodaje Valukov naprej "pokazalo marsikaj čudnega". Obenem pa je opozoril, "da se ne bo zgodilo nič, dokler se ne bodo razpletle korenine, ki so pogojevale vse skupaj".
Po njegovem mnenju bi morali preiskavo zadeve predati kakšnim tujim organom pregona. "Kajti v Sloveniji je žal tako, da določene politične opcije z velikim uspehom zavirajo kakršno koli preiskavo," je dejal Jelinčič.

DeSUS: Ugotovitve je treba spoštovati

Ugotovitev računskega sodišča glede smotrnosti nakupa patrij je treba spoštovati, je dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. Kot pravi, ni v njegovi pristojnosti, da bi se vmešaval in ugotavljal pravilnost ugotovitve sodišča. Prepričan pa je, da je sodišče v izreku takega zaključka navedlo dovolj tehtne argumente.

Po njegovih besedah mnenje sodišča ne bo imelo vpliva na stranko DeSUS, katere predsednik je nekdanji obrambni minister Karl Erjavec. "Kolikor vem, so stvari zastarale, tako da v tem smislu ne vidim kakršnih koli resnih posledic," je dejal Žnidaršič.

Nujna seja glede patrij

Predsednik odbora DZ za obrambo in poslanec SDS Jožef Jerovšek je v zvezi z revizijskim poročilom računskega sodišča o smotrnosti nakupa oklepnikov 8x8 dejal, da je za 1. septembra, ob 13. uri, sklical nujno sejo odbora za obrambo. Dobro je, da zadeve okrog Patrie čim prej razčistimo, kajti projekt je tako in tako v kritični fazi, je menil.

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RADO62
26. 08. 2009 21.37
Prav na kozlanje mi gre, ko prebiram umotvore dveh največjih zarukancev na forumu, spicljusa in prvo norca... Golobić ima krade pred nosom, ona dva pa prepričana, da je to Janša.... ha ha ha... Ja prvo norcev je dost tudi v naši mali državici.... heh
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 16.49
kar pa je dobro pri teh Patrijah,da ne bodo veliko pile in onesnaževale okolja..
Dol.z.izdajalci
26. 08. 2009 16.31
Zopet se dogaja leto 45. Podgane bežijo iz ladje !! Bajuka ni več v Sloveniji !! Rode sploh ne želi priti !! Lajovic je itak že v Avstraliji !! Pustili so zopet svoje ljudi na cedilu in zopet bomo morali začeti od začetka !!
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 15.37
dobro razumem,da vsaka struja rihta posle firmi,ki jo vodijo njihovi privrženci ali celo člani,to so počeli tudi prejšnjiin bodo tudi bodoči....ampak zmeraj smo dobili vsaj vozila,ki so bila vozna in jih še danes uporabljamo,tole sedaj brez motorja in koles,pa ni posmeh le SDS-vladi,ampak celotnemu Slovenskemu narodo....
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 15.34
Janša je ponujal za vračilo komunistične knjižice,da bi šel peš iz Grosuplja na Titov grob v Beograd.....prva ljubezen se nikoli ne pozabi....
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 15.31
V partijo ne jemljejo več vsakega,koliko je Janša prosil,da ga vrnejo med rdečo elito,pa mu niso ugodili,je pa za razliko od vas,on tudi naprej lepo živel..
mori007
26. 08. 2009 15.25
Ja Špicelj prav imaš treba se bo včlanit v partijo, pa bo vse lepo kot včasih ko nisem nič delal, med službo hodil ribe lovit pa še plačo sem imel sajnsko!!!
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 15.13
za domače izdajalce je itak značilno,da ne izberejo domačega ponudnika,bolje je seveda tujega dražjega,ki zaradi višje cene lahko več nazaj nakaže na privat račune......
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 15.07
ah,da jih je Janša izbral zaradi tega,ker so bili pripravljeni največ nakazati na privat račune prodajalcev,to pa ne..
itvj@hotmail.com
26. 08. 2009 15.06
Letos so tudi na Švedskem izbrali oklepnike Patrie pred oklepnikom domacega proizvajalca (ki je seveda bil ogorcen). Manjka samo še to, da bo še švedski predsednik vlade Reinfeldt tako kot Janša osumljen korupcije...
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 15.05
še vedno mi ni nihče odgovoril,kljub vaši pameti,kako so lahko DOLGOROČNI strateški vlagatelji v NKBM,prodali svojo naložbo že previ dan kotacije????????...in po kakem receptu so bili izbrani.....?????
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 15.03
moji možgani so čisto uredo,vaše zameglene oči morate odpreti,prenehati prebirati Demokracijo in vpijati kakšne pametne informacije in nasvete...ni vse res,kar slišite na vaših shodih in v RKC....
mori007
26. 08. 2009 14.58
Špicelj sam to mi še povej kam hodiš na pranje možganov, boš moral prenehat s tem pranjem, ker te bodo uničli!!! LP
SherlockH
26. 08. 2009 14.56
Strategija KGB je bila ta, da se s pomočjo zarote in montiranih afer znova pride na oblast. Seveda med samim mandatom ne sme manjkati agitropa 24ur, ki dnevno demagoško kriminalizira napačne-nenaše. Ista načela kot pred prvimi povojnimi volitvami, le da se je takrat morilo in v jaške metalo, danes pa se mora vsaj za silo pred rdeče doživljenjske sodnike prinesti zgodbo, ki naj bi zadovoljila minimalnim standardom za pravnomočno sojenje. Če se to spričo totalne izmišljotine izjalovi, so pa dobrodošli konstrukti ter omenjeno kriminaliziranje po sistemu nenaš! Ta kamarilja rdeče falange mora stran od oblasti, stran od parlamenta, stran iz sodnije, stran iz tožilstev in če je možno naravnost na smetišče zgodovine! Ni hudič tu opozoriti, da je zato potreben racionalen razmišljajoč volilec, ki hrati ni len iti na volitve, ter to zarotniško falango za vedno odstraniti z narodovih pleč!
SherlockH
26. 08. 2009 14.56
Nikakor ne moremo mimo tega, da je prav vsak dan vladanja KGB pot v še večjo revščino. Za delavca, kmeta, inženirja - za vsakega ustvarjalca - je pomenil vsak dan socialistične oblasti - večji korak v ekonomsko bedo, tako privatno, kot družbeno. Seveda se je v tem času namnožilo socialističnih birokratov, ki z malo ali nič dela še vedno zaslužijo kar veliko in bodo ta sistem opravičevali. Kaj češ, ofce tipa Špicljuš pa tega še kar ne ovidijo-je pač bogi na umu.
SherlockH
26. 08. 2009 14.55
Očitno je Pahor s svojim "metafizičnim" nakladnajem okužil receptorja Špicljusa in zagovornika ZadnjeBorca, heh
SDS-MAFIJA
26. 08. 2009 14.54
če bi Patrije imele vsaj kolesa,bi jih lahko Avganistancem prodali,da bi vozili volilne lističe in rešili nekaj oslov tega mučnega opravila......lahko bi jih tudi v ceno všteli,ampak jih imamo pri nas že dosti..iiaaaaa
mori007
26. 08. 2009 14.54
Špicelj ti si CAR, od kje se ti jemljejo takšne ideje???? LP
SherlockH
26. 08. 2009 14.53
grga_pitic
26. 08. 2009 14.53