Slovenija

'Arbitražni sporazum letos ne bo ratificiran'

Ljubljana, 18. 11. 2009 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Žbogar upa, da bo ustavno sodišče čim prej odločilo glede arbitražnega sporazuma s Hrvaško, nato bo zelo verjetno sledil referendum, potem pa še ratifikacija v državnem zboru.

Arbitražni sporazum o načinu določanja meje s Hrvaško je velik uspeh celotne slovenske diplomacije, ocenjuje slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. Kot je dejal, "težavna vprašanja, ki se odpirajo v odnosih s sosednjimi državami, niso (...) posledica slabe zunanje politike, ampak dejstva, da se ta vprašanja v preteklosti enostavno niso rešila. Zadovoljni smo, da smo v enem letu uspeli probleme s Hrvaško pripeljati od stanja, ki smo ga prevzeli, ko je bila Hrvaška zaustavljena v pogajanjih z EU, do stanja, ki ga imamo danes, ko imamo podpisan arbitražni sporazum in potrjen na obeh vladah ter v čakanju na ratifikacijo."

Kdaj bo torej sporazum ratificiran, je težko reči, zagotovo pa to ne bo letos, je izjavil slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.
Kdaj bo torej sporazum ratificiran, je težko reči, zagotovo pa to ne bo letos, je izjavil slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. FOTO: Dare Čekeliš
Pravna strokovnjaka Rajko Pirnat in Igor Kaučič sta povedala, da lahko ustavno sodišče presoja o katerem koli delu arbitražnega sporazuma. Menita še, da enostranski izjavi Slovenije in Hrvaške nimata pravne veljave. Se pa ne strinjata glede tega, ali je za ratifikacijo arbitražnega sporazuma nujna navadna ali dvotretjinska večina. Kaučič meni, da je dovolj navadna, Pirnat pa, da je potrebna dvotretjinska. Tovrstni postopki pred ustavnim sodiščem po njunih besedah trajajo od meseca do pol leta.

Zdaj bo sicer najprej na vrsti ustavno sodišče, državni zbor pa mora počakati na to odločitev. "Upamo, da bo ustavno sodišče lahko v najkrajšem času o tem odločalo in tudi odločilo in da bo zatem potekal verjetno posvetovalni referendum, z vprašanjem 'ali ste državljani za to, da DZ ratificira sporazum, kot je bil podpisan med Slovenijo in Hrvaško'. Pričakujemo, da se bodo državljani izrekli pozitivno, v korist temu sporazumu in zatem bo sledila ratifikacija v državnem zboru."

"Proces je morda daljši, kot je običajno za ratifikacije bilateralnih sporazumov, je pa to pomemben bilateralni sporazum, tako da mislim, da je čisto pravilno, da si vzamemo čas za vse postopke, ki so potrebni, da bo odločitev pravilna," je poudaril. Kdaj točno je torej mogoče pričakovati ratifikacijo, je težko reči, "vsekakor pa ratifikacije ne bo v letošnjem letu".

V ustavno presojo za vsak slučaj

Zavrnil je tudi očitke SDS, da vlada ne misli resno in da prelaga odgovornost na ustavno sodišče, ko je v ustavno presojo predlagala zgolj en člen sporazuma, in sicer člen 3a, ki govori o določanju meje na kopnem in na morju. Kot je poudaril, je vlada prepričana, da sporazum ni v ničemer v nasprotju z ustavo, vendar pa so zaradi pomislekov v javnosti zahtevali presojo omenjenega člena. Presojo zgolj omenjenega člena pa so zahtevali, ker ustavno sodišče potrebuje konkretne, vsebinske usmeritve, ne pa odločanje o celotnem sporazumu kar tako, je pojasnil.

V tej luči tudi ne bi bilo primerno vprašanje ustavnemu sodišču, s kakšno večino naj se sporazum sprejema v DZ. "Ustavno sodišče ni posvetovalni organ vlade," je poudaril Žbogar, ki je prepričan, da je za ratifikacijo omenjenega sporazuma zadostna navadna večina v državnem zboru. Obenem pričakuje, da bo opozicija vendarle podprla sporazum. "Upamo, da bomo v nadaljnjih pogovorih z opozicijo lahko našli način, da bi opozicija ali pa vsaj del opozicije sporazum podprla."

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nina81
19. 11. 2009 00.15
Kekec, tale Žbogar.
odbogaposlan
18. 11. 2009 18.32
8jasmin: močeradovo! he,he.
odbogaposlan
18. 11. 2009 18.31
he,he, se bojim, da tudi druge leto ne! he,he.
Tonček Balonček
18. 11. 2009 17.20
Janša se itak nikoli ni maral sreečvati z Rusi, očitno je ocenil, da z njimi nimamo kaj početi, sploh pa ne na gospodarskem podroičju! Izkoristil jih je le toliko, da so kupili Slovensko industrijo jeklarstva in kupil neko topnjkačo, ob priliki tistega faoznega obiska v Moskvi! Bravo, takih junakov ne bo več!!!
8JASMIN
18. 11. 2009 16.58
KAKŠNO SRCE BIJE V PAHORJU IN ŽBOGARJU? SIGURNO NE SLOVENSKO.......
theta
18. 11. 2009 15.16
Vlada si je sama odtujila opozicijo z vsem skrivanjem, zdaj pa ali bo privolila v kompromis, dvotretjinsko večino v parlamentu, al pa bo spopad za brezveze. Hrvati se nam bodo pa režali.
alterego
18. 11. 2009 14.14
saj se tako al tako ne mudi
Braveheart
18. 11. 2009 14.08
Ponovna zmaga za Hrvate. A bosta imela Žbogar in Pahor svoji novil vili na Hrvaškem dokaj blizu?
eizo
18. 11. 2009 13.55
aha, kul je za Hrvate...
Marko Varga
18. 11. 2009 13.44
škoda,ker je sporazum kul,,
Lili_Marlen
18. 11. 2009 13.20
Dobr slika tale Dare Čekeliš.