Slovenija

Arbitražni sporazum bo stopil v veljavo v ponedeljek

Zagreb, 25. 11. 2010 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija in Hrvaška sta izmenjali noti o zaključku notranjih postopkov v zvezi z arbitražnim sporazumom. Ta bo tako začel veljati v ponedeljek in bo postal obvezujoč za obe državi.

Iz hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve in evropske integracije so danes sporočili, da sta si Slovenija in Hrvaška danes izmenjali diplomatski noti, s katerima sta se državi medsebojno obvestili o zaključku notranjih postopkov, potrebnih za to, da sporazum o arbitraži stopi v veljavo.

Pahor in Kosorjeva sta sporazum podpisala 4. novembra 2009 v Stockholmu.
Pahor in Kosorjeva sta sporazum podpisala 4. novembra 2009 v Stockholmu. FOTO: Reuters

Arbitražni sporazum bo tako stopil v veljavo prvi dan tedna po tem, ko sta bili noti izmenjani. To pomeni, da bo arbitražni sporazum stopil v veljavo v ponedeljek 29. novembra in bo postal obvezujoč mednarodni sporazum za obe državi.

Vsi postopkovni časovni roki, ki so navedeni v sporazumu, bodo začeli teči po datumu podpisa sporazuma o pristopanju Hrvaške Evropski uniji.

Na MZZ zadovoljni, da je slovenski diplomaciji to uspelo

Kot je pojasnil uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic, sta bili noti "izmenjani v skladu z običajno diplomatsko prakso", enostranski izjavi, ki sta ju sprejeli obe strani, pa nista bili priloženi. Pri tem je Balažic v imenu ministrstva še izrazil zadovoljstvo, da je slovenski diplomaciji to uspelo.

Zakaj je sicer trajalo skoraj pol leta, da sta državi izmenjali noti o ratifikaciji sporazuma - Hrvaška je sporazum ratificirala že novembra lani, Slovenija pa julija po referendumu -, se Balažic ni želel izrekati. "Očitno je bilo potrebnega toliko časa za uskladitev vseh tehničnih podrobnosti," je dejal.

V ozadju dolgotrajnega postopka izmenjave not naj bi bili sicer predvsem zapleti z enostransko izjavo hrvaškega sabora, v kateri Hrvaška Sloveniji odreka pravico do teritorialnega stika z mednarodnimi vodami in hkrati navaja, da jo podaja v soglasju s Slovenijo in da sta z njo skupaj seznanili švedsko predsedstvo EU in ZDA.

Slovenija je sicer sprejela svojo enostransko izjavo, v kateri izjavlja, da se ne strinja s hrvaško izjavo niti z njeno vsebino, a po mnenju pravnikov bi s sprejemom hrvaške izjave ob noti sprejela tudi "tihi pridržek" Hrvaške, kar bi lahko vplivalo na potek arbitraže.

Toda državi sta se zdaj očitno odločili, da si noti izmenjata brez priloženih enostranskih izjav. Formalno sta druga drugo obvestili, da so notranji ratifikacijski postopki pri njima zaključeni, s čimer je sporazum postal mednarodno-pravno obvezujoč za obe državi, je še pojasnil Balažic.

4. november 2009 sta premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum, s katerim sta se državi dogovorili, da bo vprašanje meje reševalo ad hoc arbitražno sodišče, ki bo z delom začelo po tem, ko bo Hrvaška z EU podpisala pristopno pogodbo. Volivci in volivke so se nato na referendumu 6. junija odločili, da sporazum podprejo.

Podpis arbitražnega sporazuma
Podpis arbitražnega sporazuma FOTO: Reuters

Kdaj bo z delom začelo arbitražno sodišče?

Sam začetek dela arbitražnega sodišča je odvisen od tega, kdaj bo Hrvaška sklenila pogajanja z EU in nato posledično podpisala pristopno pogodbo, saj bodo s tem podpisom začeli veljati postopkovni roki v sporazumu.

V zadnjih mesecih je Kosorjeva večkrat izrazila upanje, da bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU do konca madžarskega predsedstva EU oziroma do sredine prihodnjega leta.

Kot določa sporazum, naj bi državi po podpisu hrvaške pristopne pogodbe v 15 dneh sporazumno imenovali predsednika arbitražnega sodišča in dva arbitra z liste kandidatov, ki jo pripravita predsednik Evropske komisije in evropski komisar za širitev. Če državama to ne bo uspelo, jih bo z omenjene liste imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Nato bo vsaka država v 15 dneh še sama imenovala po enega člana sodišča. Če jima to ne bo uspelo, pa ju bo imenoval predsednik arbitražnega sodišča.

Vlado čaka izjemno pomembno delo tudi pri pripravi argumentacije in dokazov, tako glede podrobnejše določitve predmeta spora, kot tudi glede poteka meje. V mesecu dni morata namreč pogodbenici podrobno določiti vsebino spora. Če jima to ne bo uspelo, bo arbitražno sodišče za določitev točnega obsega spora glede meje na kopnem in morju ter zahtev pogodbenic uporabilo predložene utemeljitve obeh pogodbenic. Vsaka pogodbenica mora memorandum z utemeljitvijo svojih stališč sodišču predložiti v roku 12 mesecev. Šele nato bo sodišče lahko dejansko začelo z delom.

Spomnimo kaj določa sporazum

Sporazum določa, da mora arbitražno sodišče na podlagi pravil in načel mednarodnega prava določiti potek morske in kopenske meje med državama. Na podlagi mednarodnega prava, pravičnosti (equity) in dobrososedskih odnosov s ciljem dosege poštenega in pravičnega rezultata ob upoštevanju vseh relevantnih okoliščin pa bo sodišče določilo tudi "stik Slovenije z odprtim morjem" (Slovenia's junction to the High Sea) (člen 3b) in "režim za uporabo ustreznih morskih območij" (člen 3c).

Arbitražni sporazum - koalicija in SDS
Arbitražni sporazum - koalicija in SDS FOTO: POP TV

Pomembno določilo sporazuma (5. člen) je, da noben enostranski dokument ali dejanje katere koli strani po 25. juniju 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena. Taki dokumenti ali dejanja ne zavezujejo nobene strani v sporu, nikakor pa niti ne morejo prejudicirati razsodbe sodišča, dodaja.

Dodatno sporazum (8. člen) še določa, da noben dokument ali pisna ali ustna stališča, niti zemljevidi, pravni in drugi dokumenti, ki so bili enostransko predloženi v pristopnih pogajanjih z EU, ne predstavljajo prejudica za delo sodišča.

Šesti člen določa, da lahko arbitražno sodišče v vsaki fazi postopka pogodbenicama, ob njunem soglasju, pomaga pri njunih prizadevanjih najti prijateljsko rešitev spora. To pomeni, da lahko državi tudi med postopkom arbitraže skleneta dvostranski sporazum o meji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
26. 11. 2010 12.07
BLA, BLA . . .. .
karakic
26. 11. 2010 11.09
zanimivo je to,da bodo HRVATI z SRBI-BOSANCI-ČRNOGORCI,KI SO ŠE PRED 15 LETI BLI V HUDI VOJNI vse o odprtih vprašanjih meje reševali lepo civilizirano na mednarodnem sodišču v haagu,sam slovenci ste igrali na podlosti izsiljevanja in vam CIVILIZIRANO REŠEVANJE MEJE NI BLO V INTERESU. SAM RES JE ZANIMIVO,Z BOSANCI IMAJO DOST BOL POMEMBNA IN VEČJA VPRAŠANJA MEJE,TUD Z SRBI PA SO SE VSE LAHK ZMENILI,Z VAMI SLOVENCI PA NE,KR STE HOTEL IZSILJEVAT-SRAM VAS BODI JANEZI
JanezNovakJohn
26. 11. 2010 11.00
Čas je bil. Upam, da je Slovenija postavila svojo ekipo, ki delala na pripravi dokazov in urejanu dokumentov. Jalinčič bi lahko bil občasni del ekipe, za stalnega je preveč populističen in nepremišljen, nekaj njegovih idej pa je uporabnih.
M-teorija
26. 11. 2010 10.08
Tonček Balonček26.11.2010, 07:21 ~S pomočjo bratov Podobnik in Joška Jorasa bi stvar rešila v nekaj mesecih!~ Pa še univerzijade ne bi pogrešali ob ponovnom gledanju gimnastičnih nastopov in skokov v vodo prostega sloga.
beri66
26. 11. 2010 09.01
skrajni čas je bil, Pahor bi bil dobez zunanji minister, samo to in nič več.
Tonček Balonček
26. 11. 2010 08.56
Sploh si ne predstavljam meje, ki poteka po sredini zaliva in ne po bregu ene od sosed, ko je kriminal, veleizdaja! Naša prihodnost je zapečatena!
Frane Šajn
26. 11. 2010 08.47
KO BO TA ARBITRAŽA SKOZI DRAGI "NAŠ" BOROT TI BO PA MALO TESNO RATALO V SLOVENIJI. UPAM ,DA TUDI TISTIM ,KI SO Z REFERENDUMOM TO POŽEGNALI!
Tonček Balonček
26. 11. 2010 08.31
Veliko ljudem še vedno ni jasno, da smo z vstopom v UNIJO izgubili praktično vso suverenost in da odločamo le še o stvareh, ki na naše življenje ne vplivajo nič, npr. o resolucijah o totalitarizmih, delovnemu času trgovin in podobnih zadveha, za vse ostalo pa moramo ubogati "direktive". In tako je tudi z mejo. Vse meje v Evropi so plod sporazumov med velesilami in tudi meja s hrvaško ne bo določena drugače, še najmanj pa na potek lahko vplivajo Jelinčič ali brata Podobnik. Gre za poceni populizem.
Dolenjc3
26. 11. 2010 08.21
Veleizdaja slovenskih državnih interesov. Če jim ne more ljudstvo, bo slovenskim izdajalskim brezjajčnim politikom sodila zgodovina.
WikiX
26. 11. 2010 07.49
Največ, kar lahko dosežejo na Dan republike, v ponedeljek je, da bodo vse točke arbitražnega sporazuma postale relativne. To je tudi v skladu s teorijo relativnosti, ki vlada v vesolju, mora pa obstajati tudi povezava s kvantno mehaniko, ki vlada nam. S to bi lahko problem namreč razumeli, kot da meji ne moremo naenkrat izmeriti dolžino in lokacijo v prostoru, saj lahko stvari obstajajo tudi na več mestih naenkrat, v trenutku spremenijo položaj v prostoru, si sposodijo energijo, da prehajajo skozi zidove in podobno. Nimamo mi problem z zgodovino, hrvati so ustvarili problem in spreminjajo stanje, ko hočejo prvič v zgodovini postati gospodar na tujem ozemlju. Vendar posebna teorija relativnosti pravi, da dva opazovalca, ki se gibljeta v opazovalnih sistemih in se drug glede na drugega gibljeta enakomerno, z nobenim poskusom ne moreta ugotoviti kateri od njiju se dejansko premika, kdo pa stoji na mestu, hitrost lahko ugotovi šele neodvisni opazovalec, vendar mora tudi ta vedeti, da ne stoji na mestu. Slovenija ni več osamljen Alpski otok, ampak del celote Evropske unije. Splošna teorija pravi, da gravitacija ukrivlja prostor čas, po katerem se gibljejo stvari, vendar se ne morejo hitreje od svetlobe. Zato naravnost navadno poteka po ovinkih, saj so fizikalni zakoni enaki za vse opazovalce. Odvisno od gravitacije in pospeška, vendar še vedno ne vemo, kaj to je, Higgsovih bozonov pa tudi niso odkrili. Nekateri verjamejo, da dogodki potekajo tudi v drugih dimenijah, jaz pa verjamem, da je višina čas, gravitacija pa prostor, ki je nastal kot posledica vseh dogodkov pred tem in odmeva tudi iz prihodnosti. Danes so sicer ugotovili, da je vesolje ravno, vendar se lahko očitno na določenih mestih tudi sedlasto ukrivlja, ustvari svoj prostor in raztegne v neskončnost. V teorijo kaosa se pa ne bom spuščal, za te so specijalci naša oblast, na čelu s samim Pahorjem.
Tonček Balonček
26. 11. 2010 07.21
Zakaj te meje ne prepustimo v reševanje Janezu Janši in Dimitriju Ruplu, ki sta se že dokazala v tem? S pomočjo bratov Podobnik in Joška Jorasa bi stvar rešila v nekaj mesecih!
WikiX
26. 11. 2010 07.18
Ta sporazum je zmaga na kopnem, zmaga na morju in zmaga v zraku. Win, win, win, po domače :=(
itevs
26. 11. 2010 07.08
Spet ta slika ko je Pahor v rumenem pulovarju z velikim trebuhom.
24Ppkur
26. 11. 2010 07.04
...... zanimivo bo, ko naši vladni buhteljni ne bodo sposobni predstavit ustreznega gradiva za arbitražni postopek, padli pa bom na osnovi ponarejenih hrvaških listin ..... in takrat bo ponovno kriv .... kdo drug kot ..... Janša :))
alexx4
26. 11. 2010 05.32
V ponedeljek 29.11. je dan bivše republike in fantastičen dan, ko je borat z kockastimi zakockal morje in nekaj ozemlja.
Alojz Železnik 1
26. 11. 2010 05.06
Obvezujoč za obe državi???? Kaj za vraga se je pa hrvaška obvezala? Da nam bo dovolila prehod na odprto morje, če bomo plačali vse papirje?
mjolnir
26. 11. 2010 00.09
Barbikina priljubljenost je na psu, če vsaj sedem od desetih ljudi pove da jim bol gre na bruhanje od tistega modela na levi , kot od tiste babnice na desni. Evo jaz bom kar prvi, čeprav gospe "ugledne" novinarke iz otroških oddaj ne morem videti!!
M-teorija
26. 11. 2010 00.02
saintjozef25.11.2010, 22:371 ~A se zavedate, da si nekdo od srca želi, da bi bil arbitražni sporazum slab, da se Slovenija ne bi izkopala iz krize, da bi nezaposlenost bila še večja in ne nazadnje, da bi lopovščine ostale nekaznovane. Le kdo bi to bil?~ Da slučajno ne bi bil v dvomih, eno podvprašanje! A morda ta isti blati Slovenijo tako po diplomatskih poteh kot tudi s pomočjo sedme sile?!
mjolnir
26. 11. 2010 00.00
PS Pa da ne bo pomote in milijon minusov- mišljeno je bilo, da me spravijo v smeh
Tonček Balonček
25. 11. 2010 23.32
Takega negativizma in primitivizma, kot ga seje3jo nekateri "poštenjaki", "domljubi" in podobni kalibri, smo se že počasi naveličali, saj postaja bizaren. Pa tem ljudem praktično popolnoma nič ni prav, pa naj se zgodi karkoli, za vse je kriva ta vlada, prejšnjo pa kujejo v zvezde, čeprav je račune za vsa svoja absurdna ibn bolna naročila prepustila v plačilo tej vladi.