Slovenija

April je bil za turizem spodbuden

Ljubljana, 05. 05. 2009 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med prvomajskimi prazniki je kar nekaj turističnih krajev obiskalo več turistov kot lani. V Piranu je bilo med prvomajskimi prazniki za en odstotek več gostov, v Ljubljani 12 odstotkov več.

Mestna plaža v Kopru
Mestna plaža v Kopru FOTO: Dare Čekeliš

V Ljubljani je, po podatkih Slovenske turistične organizacije (STO), od 1. do 3. maja prenočilo 4686 gostov, kar je 12 odstotkov več kot lani. V Ljubljani so s podatki zadovoljni, saj so med prvomajskimi prazniki poleg velike noči v letošnjem letu prvič zabeležili rast števila prenočitev.

V občini Piran, ki vključuje tudi Portorož, so od 25. aprila do 2. maja zabeležili 34.003 prenočitev, kar je en odstotek več kot lani, so sporočili z STO. Prevladovali so italijanski gostje, sledili so Avstrijci in Nemci. Gostje v turističnih informativnih pisarnah so povpraševali največ po znamenitostih in ogledih v bližnji okolici, dobri kulinariki in namestitvah. Veliko je bilo tudi enodnevnih obiskovalcev, ki so jih zanimale predvsem kolesarke in pešpoti. Med 30. aprilom in 2. majem so zabeležili 15.275 nočitev, od tega 34 odstotkov domačih in 66 odstotkov tujih gostov. V primerjavi z lani je bilo v tem času šest odstotkov več nočitev, v petek, 1. maja, pa je bilo celo 19 odstotkov več nočitev kot lani.

Blejsko jezero
Blejsko jezero FOTO: POP TV

Na Bledu so imeli med prvomajskimi prazniki, med 1. in 3. majem, enako število nočitev kot lani. Prevladovali so gostje iz Italije (50 odstotkov), sledili pa so jim Slovenci, Hrvati in Madžari. Na Bledu je bila med prvomajskimi prazniki tudi večja skupina gostov z Malte, ki so prispeli že za veliko noč, v zadnjem trenutku pa je prišlo tudi več ameriških gostov, kot so jih pričakovali, saj so svoj prihod potrdili tik pred prazniki, pravijo na STO.

V aprilu na Obali za 19 odstotkov več hotelskih gostov

V aprilu je bilo v občini Piran kar 19 odstotkov več gostov kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo dve tretjini tujih gostov. Vseh nočitev je bilo v tej občini v aprilu 92.412.

Tudi Terme Čatež so aprila zabeležile večje število nočitev kot lani, in sicer za 22,4 odstotka, prav tako pa se je za 22 odstotkov povečal obisk bazenov. V prvem četrtletju letošnjega leta pa so Terme Čatež zabeležile 7,8 odstotka več nočitev kot v enakem obdobju lani.

Za poletje pričakujejo na STO 3 do 5 odstotni padec obiska

Kot je povedal direktor STO Dimitrij Piciga, za poletno turistično sezono pričakujejo, da se bo obisk, v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšal za od 3 do 5 odstotkov. Pri tem pričakujejo za okoli 4 ali 5 odstotno rast števila domačih gostov, pri tujih gostih pa 5 do 7 odstoten padec obiska.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek007
06. 05. 2009 21.06
Slovenija je najlepša dežela!
carpe.diem@masicom.net
05. 05. 2009 17.20
Lepo, da se tudi na 24ur spomnijo na promocijo slovenskega turizma. Ja, Brincelj. Kolikor imamo obale, bi lahko imeli pravi raj na zemlji v malem. Le malo truda, pa bi bilo, če pa bi še malo cene znižali, pa tudi ne bi bilo slabo. Spodbujati je treba Slovence, da dopustujejo v Sloveniji, dvigniti raven ponudbe in prilagoditi cene. Slovenci, dopustujmo v naši lepi domovini. Meni še nikoli ni bilo žal in verjamem, da mi tudi letos ne bo, saj se tukaj počutim daleč najbolje in tudi najvarneje, kar za druge turistične destinacije nikoli ne bi mogel reči, da so ravno varne. Slovenija še vedno rula, pa naj še kdo kaj reče. Povsod je lepo, a doma je najlepše.
Brincelj
05. 05. 2009 14.04
In če bo tako kazalo, se bo obisk slovenskih turističnih destinacij le še povečeval. Naj končno uredijo plažo od Kopra do Izole, pa malo tisti konec okoli Ankarana (kolikor še ni), pa malo počistijo in so malo bolj prijazni do domačega gosta (tako glede parkirnin, kot glede samih cen storitev), pa bo marsikdo prebil svoje počitnice v domači deželi raje, kot da denar nosi preko meje, katerekoli pač že.