Slovenija

APK nad HSE s KPK ali Virant in Soršak nad Kraška?

Ljubljana, 10. 05. 2013 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za varstvo konkurence je komisiji za preprečevanje korupcije prijavila Holding Slovenskih elektrarn. Ta ji je pred tem zadal udarec s prijavo inšpektoratu za javno upravo, ki spada pod ministra Viranta. Ni pa nobena skrivnost, da sta Virant in Soršak, slednji je pooblaščenec HSE, člana iste stranke.

Jani Soršak in Gregor Virant ob ustanavljanju predhodnice Državljanske liste.
Jani Soršak in Gregor Virant ob ustanavljanju predhodnice Državljanske liste. FOTO: Miro Majcen

Po pisanju časopisa Delo je Agencija za varstvo konkurence (AVK) pri protikorupcijski komisiji (KPK) vložila ovadbo zoper akterje v zadevi Holding Slovenske elektrarne (HSE). Vse skupaj se je začelo, ko je senat AVK pred tremi tedni prepovedal vstop HSE v lastništvo družbe Elektro Maribor Energija plus.

HSE je nad odločitvijo AVK začuden, saj so vlogo za priglasitev koncentracije umaknili. AVK pa po drugi strani poudarja, da senat v času odločanja ni bil seznanjen z umikom vloge. Pri tem dodajajo, da senat pri odločanju z umikom vloge za priglasitev koncentracije ni bil seznanjen, saj naj bi jo HSE umaknil ravno na dan, ko je o zadevi odločal senat. Očitno "po spletu izjemnih naključij", dodajajo.

HSE je sicer inšpektoratu za javno upravo predlagal nadzor nad AVK, ker naj bi ta domnevno pri vodenju upravnega postopka kršil zakon o upravnem postopku. Inšpektorat je nadzor v AVK že napovedal.

Agencija opozarja tudi, da je inšpektorat organ v sestavi ministrstva za notranje zadeve in javno upravo. Pooblaščenec HSE Janko Soršak, ki je sicer nekdanji vodja AVK, in minister za notranje zadeve Gregor Virant pa pripadata isti politični opciji. Virant je namreč predsednik Državljanske liste, Soršak pa v stranki vodi odbor za notranje zadeve.

Soršak sicer pravi, da so AVK ovadili zaradi zapleta, ki ga lahko agencija odpravi sama. Na agenciji pa trdijo, da je odločitev senata dokončna, direktor AVK pa nima pooblastil, da bi vanjo posegal.

Na agenciji, ki jo vodi Andrej Krašek, so presenečeni tudi nad izjemno hitro obravnavo s strani omenjenega inšpektorata. "Glede na opisano dogajanje v zvezi z omenjeno zadevo so se v agenciji odločili, da zaradi vrste presenetljivih dogodkov, povezav med akterji v omenjeni zadevi in izjemne, že skoraj neverjetne hitrosti določenih državnih organov pri njihovem ukrepanju to zadevo predajo v obravnavo Komisiji za preprečevanje korupcije," so za Delo potrdili na AVK. Hkrati zagotavljajo, da sami delujejo samostojno in neodvisno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
10. 05. 2013 21.30
+4
Hijene se že med sabo trgajo za zadnje ostanke....
pacifik12
10. 05. 2013 19.06
+3
Finance:Viran zigral telefonski klic da i se izognil vprašanju o letalskih kartah. Virant, bye bye, zdej te bo še Štrukelj zafrkaval.