Slovenija

Apek bo vodil Franc Dolenc

Ljubljana, 06. 10. 2011 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na čelu Apeka, kjer so bili vse od leta 2009 zapleti z vodenjem, bo po novem Franc Dolenc, univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, je odločila vlada.

Vlada je za direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) imenovala Franca Dolenca, ki bo 24. oktobra nastopil petletni mandat.

Apek bo vodil Franc Dolenc.
Apek bo vodil Franc Dolenc. FOTO: Blaž Garbajs

Dolenc je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, smer industrijska elektronika, in ima več kot 28 let delovnih izkušenj s področja strateškega in operativnega vodenja razvoja sistema SI2000 ter druge izkušnje s področja telekomunikacij, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Zapleti z vodenjem

Agencijo je od sredine letošnjega maja kot v. d. direktorja vodil Mark Pohar, potem ko sta mesto po odstavitvi Tomaža Simoniča v novembru 2009 zasedala Dušan Schuster in Miha Krišelj.

Vlada je Simoniča z mesta direktorja Apeka razrešila 26. novembra 2009 na predlog takratnega ministra Gregorja Golobiča, kot razlog pa navedla kršenje določb zakona in predpisov, povezanih z brezplačno podelitvijo frekvenc za mobilno telefonijo UMTS družbi Tušmobil.

Po nemalo zapletih v zvezi s Simoničevo razrešitvijo, ko je informacije v zvezi s tem od Slovenije zahtevala tudi Evropska komisija, Simonič pa je po sodni poti dosegel razveljavitev vladnega sklepa, ga je vlada 13. maja 2010 vnovič razrešila z mesta direktorja agencije. Sledilo je obdobje, ko so agencijo vodili vršilci dolžnosti.

Spor s Simoničem sicer še ni končan. Upravno sodišče je sredi letošnjega januarja zavrnilo njegovo tožbo, s katero je zahteval odpravo odločbe vlade o razrešitvi. Na sodbo je Simonič vložil revizijo, vlada pa je ravno danes sprejela odgovor, v katerem ponavlja argumente iz odgovora na tožbo in utemeljuje tako nedovoljenost revizije kot tudi njeno vsebinsko neutemeljenost. Odgovor bo poslala vrhovnemu sodišču.

Razpis za novega direktorja je sicer bil objavljen, a so se na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo odločili, da z izbiro počakajo do sprejema novele zakona o elektronskih komunikacijah, ki je z uveljavitvijo v letošnjem aprilu na novo opredelila postopek imenovanja in razreševanja direktorja Apeka. Ponovljeni razpis je tako ministrstvo objavilo junija letos, prijavilo pa se je devet kandidatov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borisadriano
07. 10. 2011 10.47
-2
Ena od tisoc agencij,za katere nobena vlada doslej ni razlozila zakaj jo 2 miljona slovencev sploh potrebuje,ne da nas barate za primernost novega direktorja.Agencije ozirajo Slovenijo in slovencem kruh vsakdanji zato ne sprasuj komu zvon zvoni.