Slovenija

Anton Grizold o vstopu v Nato

Ljubjana, 27. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./M.T.
Komentarji
0

V ponedeljek bo naša država po več kot desetletju prizadevanj postala polnopravna članica zveze Nato, zato smo v studiu gostili obrambnega ministra Antona Grizolda.

Minister Grizold: O vsem bomo odločali sami (Foto: POP TV)
Minister Grizold: O vsem bomo odločali sami (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Ali je Slovenija od Nata pred vključitvijo iztržila največ, kar je bilo možno, ali bi lahko še kaj pridobila?

Seveda. Po povabilu v Pragi pred letom dni so tekli intenzivni pogovori med ekspertnimi skupinami Nata in Slovenije. Naše izhodišče je bilo dvoje: Prvič, Slovenija ne more prispevati v sistem kolektivne obrambe neke kvantitete, pač pa kvaliteto, in drugič, ponujamo tisto, za kar imamo doma že neke nastavke – recimo v znanosti, kadrih…

Članstvo v Natu nas bo kar nekaj stalo. Od koga kupujemo orožje in opremo? So to predvsem Združene države Amerike?

Članstvo nas bo stalo manj, kot pa če bi Slovenija ostala zunaj in bi morala vse elemente obrambnega sistema vzpostaviti sama in jih tudi kupovati. V okviru modernizacije Slovenske vojske nabavljamo orožje in opremo tako doma kot tudi po svetu. Za orožje in opremo, ki jo kupimo v tujini, veljajo protidobave, kar pomeni, da imajo naša podjetja v enakem znesku možnost prodati svoje proizvode v državo dobaviteljico….

Pa vendar, katere so tiste države?

Več orožja in opreme trenutno prihaja iz evropske obrambne industrije kot pa iz ZDA.

Slovenska vojska se bo z vstopom, tudi ko gre za nadzor našega neba, precej podredila Natovemu poveljstvu. O čem bomo lahko potem sploh še sami odločali?

O vsem bomo sami odločali. Kot veste, Nato nima svoje vojske, njegovo moč predstavljajo vojske posameznih držav. Torej Slovenska vojska ostaja Slovenska vojska, bo pa seveda sposobna sodelovati z drugimi vojskami zveze Nato…nemškimi, danskimi, norveškimi in tako naprej.

Minister Grizold: Vse teče po načrtih
Minister Grizold: Vse teče po načrtih FOTO: POP TV

Z vstopom v Nato bi morali urediti tudi ograjo okoli obrambnega ministrstva in urediti evidence dokumentov Nata in EU. Ograje še ni, kakšna bo varnost registrov tajnih dokumentov, ki jih bomo začeli dobivati takoj po vstopu?

Varnost bo ustrezna in natačno takšna, kot so norme varovanja v zvezi Nato. Zaenkrat vse teče po načrtu, tudi časovnem, tako da nikjer nismo v zamudi. Vse bo steklo aprila.

Koliko Slovencev bo delalo na sedežu Nata v Bruslju? Koliko delovnih mest bo dobila Slovenija?

Slovenija se bo intenzivno vključila v različne odbore zveze Nato. Teh odborov je veliko, mi pa bomo dali prednost odboru za vojaške zadeve, pa tudi za gospodarstvo, znanost in še nekaterim drugim, tako da računamo na okoli 80 ljudi. Seveda gre pri tem za civilno-vojaške strokovnjake. Računamo, da bodo sodelovali tudi naši podčastniki v okviru integrirane vojaške strukture.

Na koncu lahko vendarle čestitamo…

Hvala lepa tudi vam in hvala za čestitke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3