Slovenija

'Antisemitizma, ksenofobije, nasilja in nestrpnosti je preveč'

Ljubljana, 27. 01. 2012 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta je predsednik republike Türk podaril zlati red za zasluge Eriki Fürst, ki so jo kot 13-letno deklico deportirali v taborišče Auschwitz. Medtem pa je predsednik DZ Virant opozoril pred skrajnimi ideologijami.

Svet se danes spominja žrtev holokavsta. Od leta 2008 mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo tudi v Sloveniji in tako se je žrtvam poklonil tudi slovenski državni vrh.

Türk je poudaril, da je poslanstvo Erike Fürst pomembno, saj predstavlja kamen v obrambnem zidu pred grozotami, ki jih je sama doživela in preživela.

Predsednik republike Danilo Türk je tako za prispevek k slovenski in evropski zgodovinski zavesti o holokavstu danes Eriki Fürst podelil zlati red za zasluge. Ta je bila kot 13-letna deklica skupaj z družino deportirana v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Po besedah Türka se Fürstova, ki v Auschwitzu ni izgubila le očeta, temveč tudi mladost, kljub temu ni vdala, temveč se je odločila, da bo storila vse, da se drugim ne bi nikoli zgodilo to, kar se je zgodilo njej in njenim. Kot je pojasnil, je nagrajenka raziskovalcem, pa tudi pedagogom vedno na voljo s svojim osebnim slikovnim in dokumentarnim gradivom.

Z njimi deli svojo zgodbo o deportaciji in preživetju ter jim naklanja ves svoj čas in požrtvovalno sodeluje pri številnih projektih. Njena pripoved pa se ne omejuje zgolj na grozote koncentracijskega taborišča Auschwitz in na holokavst, pač pa segajo njeni bogati spomini tudi na povojno življenje judovske občine v Murski Soboti in Prekmurju, je dejal Türk.

Virant opozoril pred skrajnimi ideologijami

Predsednik DZ Gregor Virant pa je medtem ob današnjem dnevu opozoril pred skrajnimi ideologijami. Poudaril je, da je kljub tragičnim pričevanjem preživelih holokavsta in opozarjanju na nevarnosti in pasti, ki jih prinašajo nestrpnost in sovraštvo do drugačnih, antisemitizma, ksenofobije ter nasilja in nestrpnosti, ki temeljni na rasnih, verskih in drugih predpostavkah odločno preveč.

Trenutne zaostrene globalne finančno-gospodarske razmere in hkrati tudi kriza vrednot po mnenju predsednika DZ le še dodatno spodbujajo ter razpihujejo pojave skrajne nestrpnosti, sovražnega govora in nasilja do različnih etničnih, verskih in drugih skupnosti. Na pojave antisemizitma in nestrpnosti žal, tako Virant, ni imuna niti Slovenija, prav zato pa sta bistvenega pomena spominjanje in poučevanje.

Virant pravi, da imata spominjanje in poučevanje bistven pomen.
Virant pravi, da imata spominjanje in poučevanje bistven pomen. FOTO: Reuters

V Nemčiji 20 odstotkov prebivalstva antisemitskega

Žrtev holokavsta so se spomnili tudi v nemškem parlamentu. Na spominski slovesnosti je 91-letni nemški literarni kritik Marcel Reich-Ranicki spregovoril o svojih spominih na varšavski geto.

Reich-Ranitzki je opisal, kako so prebivalci judovskega geta v poljski prestolnici, ki so ga nacisti ustanovili novembra 1940, izvedeli, da jih bodo preselili. Kot je dejal, so "čutili, kaj se bo zgodilo, da je bila izrečena obsodba za največje judovsko mesto v Evropi, smrtna obsodba".

Nacisti so večino ljudi iz geta, kjer so prej dve leti živeli v nečloveških pogojih, odpeljali v taborišča smrti, največ v Auschwitz, geto pa so aprila 1943 požgali.

Današnje slovesnosti v bundestagu sta se udeležila tudi nemški predsednik Christian Wulff in predsednik nemškega parlamenta Norbert Lammert. Slednji je navedel podatke strokovnjakov, da je 20 odstotkov prebivalstva antisemitskega. "To je za Nemčijo 20 odstotkov preveč," je dejal.

Spomnil pa je tudi na nedavno razkritje vrste umorov skrajnih desničarjev, katerih žrtve so bili tujci. "To kaže, da je cilj, da bi v Nemčiji vsi ljudje lahko živeli svobodno in brez strahu ter bili enakopravni, še daleč," je dejal.

Žrtev so se spomnili tudi drugod po svetu

Združeni narodi so 27. januar, dan, ko so sovjetske sile osvobodile največje nacistično taborišče smrti Auschwitz, leta 2005 uradno razglasili za dan spomina na holokavst. V Izraelu pa dan spomina praznujejo po judovskem koledarju in letos bo to 19. aprila.

Dan spomina na žrtve holokavsta so danes obeležili tudi drugod, med drugim je bila slovesnost v spominskem parku v Auschwitzu.

Srbski predsednik Boris Tadić je denimo položil venec na spomenik žrtvam druge svetovne vojne v nekdanjem taborišču Staro sajmište blizu Beograda ter pri tem poudaril, da v odprti in odgovorni družbi ni mesta za tiste, ki drugim grozijo zaradi njihove drugačne verske, narodnostne, etnične ali druge pripadnosti.

Turška televizija pa je predvajala prvi del francoskega dokumentarca o holokavstu Shoah, kar je bilo prvo takšno predvajanje na nacionalnem mediju v kakšni muslimanski državi.

Dogodkov so se spomnili tudi v ZDA. Predsednik Barack Obama je v izjavi zapisal, da se trpljenja ne sme nikoli pozabiti, tistim, ki holokavst zanikajo, pa je treba vedno znova ponavljati resnico.

Mitt Romney, ki ima najboljše možnosti, da postane republikanski predsedniški kandidat na jesenskih predsedniških volitvah, pa je izjavil, da morajo ZDA v času, ko se soočajo z grožnjami teroristov in tistih, ki zanikajo legitimnost njegovega obstoja, stati ob strani Izraelu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maancy
28. 01. 2012 12.42
+2
Dokler bo v Murglah štab v Sloveniji mira ne bo.. Z takšnim predsednikom kot je Turk pa lahko hitro izbruhne še kaj hujšega.
HLAPCI.HLAPCI
28. 01. 2012 13.31
+0
HLAPCI.HLAPCI
28. 01. 2012 12.40
+0
Antisemitizma, ksenofobije, nasilja in nestrpnosti je preveč' - "Tomaž Majer"
Maancy
28. 01. 2012 12.48
-1
Hoostar in Makaronkovičeva delata reklamo zanj.. Pa Kemal pašo in Murgelčana ne smemo pozabiti..
Buena Vita
28. 01. 2012 12.22
-1
JEZO,BES RAZDVAJANJE,KREGANJE VEDNO ZNOVA PODPIHUJEJO TURKI,MURGELJSKI KLANOVCI IN NJIHOVI KOPILOTI
Nimivseeno
28. 01. 2012 11.59
QRAC2 27.01.2012 18:17:58 Vir: (youtube, one third of the holocaust)
Spetsnaz
28. 01. 2012 11.35
+3
Nehajte ze enkrat z tem anti semitizmom...Kot, da so Judje edina nacija, ki so jo pobijali....Vendar oni vztrajno ponavljajo, kako se jim je zgodila krivica....Vzeli so ozemlje Palestincem in jih ze vsa povojna leta pobijajo...Odkar imajo drzavo delajo zdraho na bliznjem vzhodu...
European22
28. 01. 2012 12.35
+2
Kot prvič so dobili svojo ozemlje ko se Arbci začeli pobijat žide v skupni državi leta 48, židje so se organizirali, ustanovili IDF, ter porazili islamske militante, jih pospremili do mej z jordanijo, kjer so ostali! Kot drugo leta 67 je izrael napalo 13 sosednjih držav med njimi tudi palestina, ki je v tej vojni tudi izgubila svoje ozemlje, pravično nekako morajo plačati za povzročeno vojno! Vojno je uradno začel egipt! In zakaj bi potem takim agresorjem dali zaseženo zemljo, zakaj?!? Da bodo ponovno napadal kot zadnjih 60 let! Zakaj so izraelci napali lebanon, zakaj, ker so streljali granate na izrel, misliš da bi avstrija mirno gledala če bi skrajneži v sloveniji streljali rakete in granate na njihova mesta, pri tem pa bi jih podpirala slovenska vlada ! Niti približno udarili bi z vsem, da zaščitijo svoje ljudi!
HLAPCI.HLAPCI
28. 01. 2012 12.39
+0
misliš delajo zdraho izraelci na Palestinski zemlji? Res je.
European22
28. 01. 2012 17.51
-1
To vas učijo v džamijah, resnica je pa daleč od tega!
benko12345678
28. 01. 2012 11.07
+5
Moja prababica je bila tudi odpeljana v auswitch. Lansko leto pa se ji je zamašila žila in je umrla (ni bila židinja ampak njen oče je bil partizan in so jo zato odpeljali , ampak nekako je preživela). (če je ta komentar na kakršen način neprimeren napišite komentar da JE neprimeren in bom moj komentar izbrisal)
Spetsnaz
28. 01. 2012 11.36
+1
ja..nisi v skladu z politicnim videnjem holokavsta..Samo Zidje imajo to pravico...
European22
28. 01. 2012 17.55
+0
Niti ne, poklonili so se vsem žrtvam, pač nekatiri ne znate brat, radi spreminjate resnico, tako da pomeni čisto drugače! Me pa zanima kdaj bote muslimani priznali genocid nad armenci in kurdi. Ste veliko slabši, izrel obtožujete da vam je zrušil mesta v palestini, a cel sve ve da ste si jih sami, veliko pred izraelsko invazijo 09! Jp še med sabo se niso mogl zment, na kar so potem kot ponavadi obtožil izraelce in začel streljat granate, jp hamasov cilj glih ni dobiti zemljo izpred 67, ampak iztrbiti žide! Lahko so veseli da ne žiijo v jordaniji!
Alexxsaso@yahoo.ca
28. 01. 2012 10.10
+6
Na koncu koncev, pa vsi krvavimo, če se urežemo. Vsi imamo čustva in vsi gene, ki so popolnoma identični. Razlike med nami pa so popolnoma nepomembne. Dokler človeštvo ne bo stopilo na višji nivo sposobnosti razmišljanja je na poti samouničenja. Kajti nič ni moje in nič tvoje. Tu smo le začasno....
Spetsnaz
28. 01. 2012 11.37
+1
miran.kavs
28. 01. 2012 09.23
+3
Če bi ljudje ostajali v svojih državah in nebi avtohtonemu življu tam kamor migrirajo vsiljevali svojih (ne)kulturnih in po večini ne dobrodošlih "drobtinic", bi bilo na svetu veliko manj "ksenofobije", rasizma, nacionalizma, darwinizma... Kajti, ko je nekdo v lastnem domu(državi) prikrajšan za svoje zaradi tujcev, postane sovražen in napadalen. Skratka bolj ko bomo odpirali vrata raznim Albancem, Romom, severno Afriškim azilantom(ki po večini niso azilanti ampak ekonomski migranti prijavljeni na zavodu za zaposlovanje), bolj se bomo spreminjali v nestrpno družbo. Žal tak je človeški rod. Čeprav nekateri razumemo-razumete da tako pač je , bodo vedno tudi tisti ki to ne razumejo in "branijo" svoje. Zatorej sovražiti nacionaliste, rasiste... je nespametno, ker nas postavlja pod isti skupni imenovalec "nestrpnost".
iChi
28. 01. 2012 09.04
+1
Türk, Möderndorfer, Fürst .. pa kje za božjo voljo ste staknili te nemške priimke???
Buena Vita
28. 01. 2012 12.21
+1
I.HI.HI.MOJ JE TUDNEMŠKI,SAJ SO PRIŠLI PREDNIKI NA POHORJE KONEC 17 STOLETJA,,,,IN
European22
28. 01. 2012 18.01
Zgleda tvoja zgodovina ni dobra strana! Avstro-ogarska že kdaj slišal, tudi slovenija je bila pod njo!
Buena Vita
28. 01. 2012 08.12
+0
HUHUHU,RES IMA KORAJŽO SAM JE VEDEL ZA TERORIZEM,SAM JE BIL PRI SESTAVLJANJU VOJSKE KI JE METALA BOMBE IN TAK NAJ GOVORI,BIL JE PROTI SLOVENIJE,PROTI ODCEPITVI,SRAMOTA,DEJTE GA SPRAVITE V HAAG,ZLOČINI NE ZASTARAJO
Maancy
28. 01. 2012 07.31
+2
V Sloveniji je vedno bil samo Antislovenizem,katerega so širili Komunisti, in ga še sedaj Turk in Murgelski klan.
Max_Headroom
28. 01. 2012 07.40
-2
Ja, zanimivo da se ni še nihče oklical za predsednika Hrvaške in Slovenije ali Srbije in Slovenije, le Nemške, Italijanske in Madžarske Slovenije, nekoč tudi Francoske. Še zdaj ni jasno, čigava je danes, naša zagotovo ne, še manj od komunistov in klerofašistov, ki jih sploh ni!
Saloreich
27. 01. 2012 23.19
+3
Nehajte s temi "levimi" naslovi 24 ur, prav ocitni ste..
iChi
28. 01. 2012 09.04
+2
hondica
27. 01. 2012 22.10
+3
Kako lahko zagovarja žide, obenem pa se bori za "neodvisno" Palestino? Se mu spet paradoksi po glavi podijo?
hondica
27. 01. 2012 22.13
+6
No po drugi strani pa to razumem, saj če pazljivo poslušate Turkove govore, pogosto v drugem delu stavka demantira tisto, kar je še v prvem delu trdil, tako, da ni čudno, da veliko govori in nič ne pove.
hondica
27. 01. 2012 23.31
+7
Izrael je daleč najbolj civilizirana država na tistem koncu, palestinci pa so islamski nazadnjaki iz srednjega veka. Vem, da se bo to mnogim zdelo bogokletno, kar trdim, ampak tako pač je, če se malo bolj informiraš o teh zadevah in ne verjameš na besedo raznim Šveglcam iz rtv...
Nimivseeno
28. 01. 2012 04.24
+3
Izrael se je ustanovil po vojni kot odškodnino, ker so preživeli holokaust.
bkaval
28. 01. 2012 09.19
+3
European22
28. 01. 2012 17.59
-2
Niti ni res, delilo se je zaseženo zemljo izpod rok fašistov, med katere je spadala tudi palestina, ki se je po ojni imenovala British palestina! Tudi palestinci so se strinjali z željožidov, da bi živeli v skupni državi, čez 2 leti pa so palestinci začeli pobijat žide! Jp leta 48 pa nastanek Izraela, ki je bil priznan od večih držav kot bo palestina sploh kdaj! Palestio vodijo teoristične skupine ki so odgovorne za bombne napade, ne samo po izraelu!
European22
28. 01. 2012 17.59
-1
Palestina izhaja iz imena phalistia kar po hebrejsko pomeni okupator!!!!
_dolfi_
27. 01. 2012 21.48
+2
kakšen ANTISEMITIZEM....ta beseda je čisto zmanipolirana....pravilno je ANTIJUDAIZEM....če si ANTISEMIT...sovražiš vse SEMITSKE narode in njihovo kolturo!!!!!!!!!.....
European22
28. 01. 2012 12.59
+0
Pa povej katero religijo marajo muslimani! Se pravi da so antisemisti, nacisti pa pač so bili antijudisti, vendar je beseda jud izmišljena , ker pravilno je semit
dannyer
27. 01. 2012 20.32
+6
celotni podatki o žrtvah celotne vojne se giblje takole. vojaki med 22,600,000-25,500,000 civilisti med 37,600,000-55,200,000 skupno med 62,200,000(ali 3,12%svetovnega prebivalstva) ali 79,000,000(4%svetonega prebivalstva) v pomoč so popisi iz 1938 in 39 ter popisa iz 1941,42 ter 46 in 50. uradno naj bi bilo leta 1941 1,982,000,000prebivalcev1950 pa 2,500,000,000. (številke med vojaki civilisti in skupno sem zaokrožil ) po vojni poboji niso ušteti .
Nimivseeno
27. 01. 2012 20.46
-4
European22
27. 01. 2012 22.00
+4
dannyer
27. 01. 2012 20.24
+6
v ww2 je umrlo med 20,730,800 evropejcev (možnost do 25,000,000) od maksimuma 79,000,000 nisem prištel ruski del ki se giblje med 23,000,000-28,000,000 milijonov (od tega jih je rusija sama večino umorila. natančne podatke pa ne smeš pisati .
Strelja?ko
27. 01. 2012 20.21
+6
Jud ni German. Poglejte bistvo... Tko je tud danes.
boer
27. 01. 2012 20.20
+6
judje imajo popolen izgovor za vsa svoja dejanja za še nasldnjih 70 let
dannyer
27. 01. 2012 20.35
+4
pač takrat so bili oni tajkuni ,se poglej če bi politiki delali gorja nad slo tajkuni bi ljudstvo tudi zahtevalo taborišča za njih
Nimivseeno
27. 01. 2012 20.18
+2
Sami minusi :) Ali lahko kdo argumentira svoje nestrinjanje?
dannyer
27. 01. 2012 20.34
-1
po novem ne smeš komentirati če še nisi opazil
Nimivseeno
27. 01. 2012 20.45
+1
porka.malorka
27. 01. 2012 20.12
+6
Bomo vidli koliko bo antisemitizem porasel sedaj ko bo pobudnik ( Izrael) napada na iran pričel z to vojno. In se nam bo bencin podražal enormno. In bo življenje postalo neznosno za nas. Me prav zanima kaj se bo zgodilo z izraelom