Slovenija

Anonimno pismo po odpustitvi kriminalistke

Ljubljana, 07. 09. 2011 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni direktor policije je prejel anonimno pismo, v katerem naj bi pisalo, da je kriminalistka, ki je izgubila službo zaradi domnevnega skrivanja osumljenca za umor poštne uslužbenke v Kresnicah, žrtev podlih igric na policiji.

Kriminalistka Maja Tanasić je za Delo in Slovenske novice zanikala skrivanje 26-letnega Blaža Ereiza, ki naj bi 21. junija umoril poštno uslužbenko v Kresnicah. Trdi, da ni bila njegova punca, da je šele dva dni zatem izvedela, da je osumljenec umora, da ga pozna, ker je prijatelj njenega nekdanjega partnerja. O naštetem naj bi tudi sestavila uradni zaznamek, v katerem pa po njenih pojasnilih ni informacije, da so policisti Ereiza prejeli zaradi njenega obvestila nadrejenim.

Po umoru poštne uslužbenke v Kresnicah
Po umoru poštne uslužbenke v Kresnicah FOTO: Blaž Garbajs
Policisti so po umoru zaprli širše območje Kresnic
Policisti so po umoru zaprli širše območje Kresnic FOTO: Blaž Garbajs

Še isti dan naj bi izvedela, da jo na policiji obtožujejo, da je bila Ereizova punca in da ga je skrivala po zločinu, ter da jo bodo zaradi tega ovadili in predali skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Kljub vsemu pa ne more z gotovostjo zatrditi, da Ereiz v kritičnem času res ni bil v njenem stanovanju, saj je med njeno odsotnostjo soseda opazila nekoga, ki je poskušal skozi okno splezati v njeno pritlično stanovanje. "Če je bil to on, je vstopil brez moje vednosti in dovoljenja," je zatrdila.

Po poročanju časnikov so ji v bran stopili še avtorji, ki se predstavljajo za uslužbence Policijske uprave Ljubljana, ki naj bi med drugim zapisali, da je žrtev podlih igric na policiji, saj je stopila na prste kriminalistom, za katere se ve, da jemljejo podkupnine in so vpleteni v kazniva dejanja, o čemer je pred časom tudi neposredno poročala generalnemu direktorju policije Janku Goršku, ki je 30. avgusta res prejel anonimno pismo, v katerem avtor opisuje domnevna kazniva ravnanja policistov v različnih primerih, so potrdili na Generalni policijski upravi. Zdaj preverjajo resničnost posameznih navedb v pismu.

Že zdaj pa so zatrdili: "Na podlagi doslej zbranih podatkov in izvedenih ukrepov lahko zatrdimo, da so trditve v pismu neresnične, saj so bili vsi v pismu opisani postopki policistov izvedeni zakonito in strokovno." Po njihovem mnenju so zapisi v pismu žaljivi za posamezne policiste, "zato bodo posamezniki, ki so v pismu navedeni in s trditvami grobo napadeni, podali ustrezne predloge za uvedbo kazenskega pregona zoper storilca zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve". Predlog za pregon bo podal tudi Goršek, "ki stoji za zakonitim in strokovnim delom policistov in kriminalistov ter odločno obsoja, da se njihovo profesionalno in predano delo izkorišča za blatenje uspešnih kriminalističnih preiskav in osebna obračunavanja".

Policija: Tovrstna pisma so pogosta

Na Generalni policijski upravi še ugotavljajo, da glede na zbrane podatke ne kaže, da za omenjenim pisanjem dejansko stojijo zaposleni s Policijske uprave Ljubljana, "ampak je mogoče sklepati, da je anonimni pisec osebno in neposredno vpleten v dogajanje, ki je bilo predmet notranje preiskave v policiji. Vodstvo Policijske uprave Ljubljana bo zato naredilo vse, da se zaščiti integriteta in varnost policistov ter sprožilo ustrezne ukrepe."

Opozorili so, da so v policiji tovrstna anonimna pisanja pogost pojav ob izrekanju ukrepov zoper policiste, ki so se znašli v notranjih preiskavah. "Praviloma so vedno usmerjena zoper vodstvo in druge osebe v policiji, za katere avtorji pisanj ocenjujejo, da so odgovorni za notranje postopke zoper njih. Z anonimnimi navedbami se je namreč zelo težko argumentirano soočiti in na njih odgovoriti, če na drugi strani ni podana argumentacija (predvsem dokazljivost navedb) s strani osebe, ki je navedbe anonimno posredovala," so še dodali.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da je bil po ropu eni osebi s policijskimi pooblastili - neuradno Tanasićevi - na podlagi Zakona o delovnih razmerjih izdan sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi. Zatem je bil avgusta izdan še sklep o izredni odpovedi delovnega razmerja. Sum kaznivega dejanja osebe s policijskimi pooblastili po storitvi kaznivega dejanja ropa sicer preverjajo na Specializiranemu oddelku Vrhovnega državnega tožilstva, kjer postopek še ni končan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
08. 09. 2011 10.33
+1
To je tako kot če bi lovec, ki je uplenil lisico dal uspavati svojega lovskega psa, ki jo je izsledil in to le zato, da bi se lahko v gostilni hvalil, da ima pri tem plenu vse zasluge le on sam.
AA11
08. 09. 2011 10.29
+0
Gre spet za primer, kjer bomo občani zaradi nesposobnosti nadrejenih v policiji (kjer že leta poteka negativna selekcija) plačevali odškodnino in vse plače za nazaj, ko bo primer na sodišču padel. V glavnem, da bruhaš....
jastreb13
08. 09. 2011 10.26
+2
Zakaj že odpoved? A ni vsak nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivda? Potem bodo pa ugotovili, da je ravnala pravilno (najverjetneje na evropskem sodišču čez 10 let) in bo država izplačala odškodnino, plačo za nazaj in obresti na neizplačano plačo. Sigurno da bo tako.......ampak za nestrkovnost v postopku in nevestnosti spet ne bo nihče odgovarjal....
jastreb13
08. 09. 2011 10.19
+2
Nisem še slišal, da bi kdaj kateri iz vrst policijskih šefov dobil suspenz ali pa izgubil službo, vedno so taki bili premeščeni na bolje plačano delovno mesto...npr. šef, ki je proti volji policistke in brez naloga sodišča vohljal po mobitelu policistke, šef, ki je pijan povzročil nesrečo in pobegnil s kraja nesreče, šef, ki je hodu v nadzor in v svojem poročilu o ugotovitvah dokazano navajal laži in neresnice, šef, ki ima svojo črno knjigo za policiste, ki mu ne lezejo dovolj v rit in jim beleži izmišljene črne pike, šef, ki je poklical na zagovor policista, ki je dal pihat njegovemu prijatlu in zahteval, da mu da še enkrat pihat, šef, ki je z mobitelom fotografiral policista v času počitka, njegove fotografije kazal po postaji in se norčeval , ....in še in še je informacij, ki prihajajo v javnost vendar kaznovani pa nikoli niso šefi, vedno podrejeni policisti, ki zadeve izpostavijo.....policajev, ki so trn v peti pokvarjenim šefom se je potrebno znebit po hitrem postopku.....kje je tu strokovnost in korektnost..??? Da je v tem primeru bil udeležen vodstveni delavec bi postopki potekali čisto drugače, bil bi nagrajen, napredoval bi, dobil bi medaljo za hrabrost, tako pa......
Bojan Skof
08. 09. 2011 10.11
-1
še treba eno policijo da nadzira policijo!
Dejan Zajebancije
08. 09. 2011 09.22
Ajoj, tisti, ki naredi kaj dobrega, da se kriminalce ulovi, je tepen. Tisti, ki pa kriminalcem pusti, da uidejo, pa pohvaljen. To je mogoče samo v državi, ki si želi kriminala in ga vzpodbuja iz vrha države navzdol! *
tantadruj1
08. 09. 2011 08.58
... jaz poznam primere, ko otroci niso v resnici poznali svojih staršev, žene svojega moža itd, itd... tako, da ne rečem, da je to to, ampak čisto možno je, da ni vedela.... a ste vi vsi prepričani, da resnično poznate ljudi okoli sebe. da ne boste kdaj presenečeni. ... vsekakor, če se že gremo tate in policijo potem to mora biti strogo ločeno... če ne je brez veze. tako, da žal.... bo počela pa kaj drugega v življenju.... vsega se ne da imeti, in tudi nihče nima.
nikinika
08. 09. 2011 06.09
+1
proxsy07.09.2011, 16:18 naj dajo rajš statistiko, kolk policistov je prestavljeno iz ene uprave na drugo, ker so prišli na sled takšnim, ki so v samem političnem vrhu...moto slovenske policije je ZAPRIMO REVNEGA, saj od BOGATEGA BOMO MEL ŠE KORISTI!!! se podpišem....
ŽigaLausegger
08. 09. 2011 05.55
+1
Daj no mir... odgovarja naj zaj za bedarije, ki jih je naredila.
mihcccc
07. 09. 2011 22.36
proxsy 07.09.2011, 16:18 27 naj dajo rajš statistiko, kolk policistov je prestavljeno iz ene uprave na drugo, ker so prišli na sled takšnim, ki so v samem političnem vrhu...moto slovenske policije je ZAPRIMO REVNEGA, saj od BOGATEGA BOMO MEL ŠE KORISTI!!!
Jožajoža
07. 09. 2011 22.06
darko3207.09.2011, 21:21 si ti napisal anonimno pismo????? verjamem, da sedaj, ko so jo odpustili, vam bo trda predla pri utečenih kaznivih dejanjih , kot so prevozi ilegalcev preko meje.
kavon72
07. 09. 2011 21.24
Je- bem te reklame, ki pol not ne prideš!
Darko32
07. 09. 2011 21.21
OSTRO SEM PROTI KRIMINALU. Vendar tukaj se je sedaj potrdilo tisto, kar sem napisal v tej zadevi okrog te policstke. Poznam tudi sam primere, ko je policist izjavil, da ga * zate. NAmreč ugotovilo se je, da so izvajalci del prirejali listine in vpisovali podatke tudi tako, da so delali dela, katera nikoli niso opravili. Vse z ciljem pridobitve prirejenega uporabnega dovoljenja. Glede te policistke pa še zmeraj trdim, da je kot ženska ravnala izredno profesionalno in zaščitila sebe sočasno pa nadzirala kriminalca. Policija je sedaj z svojim početjem pokazala, da ji nebi nikoli pomagala zaščititi njeega življenja. ŽAl je Policija poročala kako je bila umorjena Slovenska državljanka na Celjskem z strelom. ŽAl prav takrat ko je klicala policijo je dobila usodni strel in je umrla. To je bilo nevarno tudi za to policistko, saj bi jo lahko ubil in storilca nebi nikoli našli.
kaj pa pol
07. 09. 2011 21.06
nć kej kar bi bilo novga v gnili državi.
jager1
07. 09. 2011 20.14
-1
Gnilo do konca !!! Fenomenalno: se podpišem
Northwest
07. 09. 2011 20.07
Sem ze pred enim mesecem dal komentar na to tema in sem priblizno zadel.
srebrnibreg
07. 09. 2011 20.03
Če pri dandanašnji tehnologiji ne znajo raziskati, če je res skrivala osebo ali ne naj zapustijo svoje službe, ker so nesposobni.
jastreb13
07. 09. 2011 19.57
+0
Verjamem policistki kriminalistki...brez njene prijave bi še zdaj tavali v temi...za vodstveni kader, so podrejeni itak nižja vrsta...
6zabica
07. 09. 2011 19.45
Pa ja no...saj so vsi postopki v skladu z predpisi in zakoni...ahmmm. Pol pa naj še kateremu organu zaupam in verjamem v to, da so uslužbenci strokovno podkovani...ja seveda, pa še kaka lizika zrave...
Raztezje
07. 09. 2011 19.25
Kdo že pravi, da je kriminalistka javila, kje se nahaja domnevni storilec? Ženske imajo šesti čut, še dobro, da se ji je aktiviral, potem ko ni vedela nič o nič, ker drugače zagotovo ne bi prijavila nič posebnega. Človek bi rad komentiral še marsikaj, vendar se bojim gorškove milice, ker takoj prijavijo na državno tožilstvo, ti pa jim izdajo nalog za odkrivanje IP številke, hišno preiskavo ter zaseg vse računalniške opreme, ki je mogoče celo nikoli več ne dobiš nazaj ali uničeno. Sleei seveda kazenska obsoba v imenu ljudstva, razen če slučajno prej ne zaprejo sodnika zaradi korupcije, pa še takrat našemu sodišču ne gre zaupati, da bodo zaščitili pravice nedolžnih ljudi. Ne splača se, zaradi bednega komentarja na javnem portalu, take stvari se lahko menimo le v krogu ožjih znancev. Postopki policistov so veno izvedeni zakonito in strokovno, vsak upor je zaman in v kali zatrt, razen če sami ne ugotovijo drugače. Sprijaznite se že enkrat, drugače tudi taka država nima smisla.