Slovenija

'Anomalije vnebovpijoče'

Ljubljana, 12. 10. 2009 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada v novem predlogu veže odpravo tretje četrtine nesorazmerij z odpravo anomalij v plačnem sistemu, pravi Štrukelj. Dokler pa ni znano, kaj so te anomalije, takšno konfederacijo zavračajo.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj je pojasnil, da je vlada pripravila nov predlog za današnja pogajanja, ki se razen v eni točki, "ta je sicer zelo pomembna oz. bistvena, ne razlikuje od tega, kar je zagovarjala že minuli ponedeljek".

Po njegovih besedah vlada ostaja pri istem, kar zadeva regres, obenem pa dodaja izrazito zahteven pogoj. Ta pogoj je, da se morajo do oktobra prihodnje leto odpraviti anomalije v plačnem sistemu, je pojasnil predsednik KSJS. Ob tem je zatrdil, da "anomalije nedvomno obstajajo in so vnebovpijoče".

Opozoril pa je, da vlada odpravo anomalij veže tudi na izplačilo tretje četrtine odprave nesorazmerij. Kot je tudi pojasnil, ne vedo, katere anomalije ima vlada v mislih. Zato so jo pozvali, da jim to pove, je dejal in dodal, da so verjetno za KSJS anomalije nekaj drugega kot za vlado.

Vladi protipredlog

Vodja sindikalne pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi pa je ob tem dejal, da so nov vladni predlog za današnja pogajanja dobili v četrtek. Kot je pojasnil, bodo vladi posredovali protipredlog.

Na vprašanja, kdaj se bodo po njegovem mnenju končala pogajanja, je Posedi odgovoril, da ne ve. Ob tem je dodal, da so bili februarja relativno hitri, zato je bilo takrat veliko očitkov, da so se prehitro izpogajali.

"Zdaj zgleda, kot da se vse skupaj vleče," je dejal in ocenil, da je to delno posledica "nekoliko nenavadnega načina pogajanja s strani vlade". Ta po Posedijevem mnenju vladni pogajalski skupini očitno ni dala mandata, zato ta "hodi vsako stvar potrdit na vlado".

Posedi računa, da se bodo pogajanja končala pred sprejetjem interventnega zakona v DZ. V nasprotnem primeru "to početje nima smisla", je še dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
12. 10. 2009 15.14
Katere plačilne razrede pa imajo delavci, ki morajo ustvariti denar za funkcioniranje celotne države? (350, 400, 450, 500 EUR).
Titus01
12. 10. 2009 14.20
@porka.malorka Res? Slabši od Bolgarije, Romunije, Belorusije? Ta je pa debela. S tem nočem reči, da naše sodstvo nima resnih problemov. Opažam pa, da so prizadevanja politike, da očrnijo sodstvo, obrodila sadove. Noben politik nima rad nadzora nad svojim delom. Vsi pa si skušajo sodstvo podrediti. Ne dvomim, da bomo odpravili trajni mandat in sodnike uravnotežili. Ko pa se bo to zgodilo, bodo ljudje končno videli, kaj so izgubili. Ampak takrat bo že prepozno. No, največja tragedija je, da dobiš, kar hočeš...
porka.malorka
12. 10. 2009 12.57
anomalija je da imajo prevelke plače glede na gospodarstvo. Zato jim za božjo voljo uskladite na 500evrov. Ker več si naše sodstvo realno ne zasluži. To sklepam po njihovih rezultatih dela. So naslabši v evropi in največ plačeni v evropi za to kvazi delo
R57
12. 10. 2009 12.41
V nebo vpijoče je razmerje med plačami zaposlenih v javnem sektorju in delavci v gospodarstvu, ki edini ustvarjajo realno dodano vrednost. ????
HellWolf
12. 10. 2009 11.28
Ja pa ja... itak ne bojo spet nč nrdil. Glee plačnih sorazmrij... kuk lahk naša vlada dopušča razmerja 1:30 al pa še več?? Tuki neki ne špila.
alterego
12. 10. 2009 09.45
"Vlada v novem predlogu veže odpravo tretje četrtine nesorazmerij z odpravo anomalij v plačnem sistemu, pravi Štrukelj. Dokler pa ni znano, kaj so te anomalije, takšno konfederacijo zavračajo."!? bi bli tolk prijazni, pa bi popravili naslov?
8JASMIN
12. 10. 2009 09.33
UPRAŠAJ TASTA, KER V MURGLAH SE DELAJO ZAKONI, TE KOALICIJE, DOKLER SE NEBOSTE RAZPADLI.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
presno
12. 10. 2009 09.33
bla bla bla bla bla