Slovenija

Anketa: Največ korupcije med odvetniki

Ljubljana, 26. 03. 2009 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskava o pojavljanju korupcije v letu 2008 je pokazala, da se korupcija največkrat pojavlja v odvetniških in notarskih vrstah, sledijo pa jim zdravniki, inšpektorji in policisti.

Današnja predstavitev rezultatov raziskava o pojavljanju korupcije v letu 2008 je pokazala, da se korupcija največkrat pojavlja v odvetniških in notarskih vrstah. Kot je povedal Slavko Kurdija s Centra za raziskovanje javnega mnenja, jim sledijo zdravniki, inšpektorji in policisti.

Korupciji po mnenju anketiranih podležejo tudi zdravniki, inšpektorji in policisti.
Korupciji po mnenju anketiranih podležejo tudi zdravniki, inšpektorji in policisti. FOTO: POP TV

Kar 44 odstotkov sodelujočih v raziskavi tudi meni, da podkupnine v javni službi prejema precej uradnikov, je še pojasnil Kurdija.

Leto odmevnih afer

Sicer pa so odgovori tokratne raziskave po njegovih besedah v marsičem povezani z volilnim letom, saj se takrat "vsebina vprašanj skozi medijske tematizacije kaže še posebej izostreno," obenem pa je dodal, da je bilo leto 2008 leto odmevnih afer. Raziskava je namreč tudi pokazala, da so mediji tisti dejavnik, ki najbolj vpliva na oblikovanje stališč in mnenj pri ljudeh.

Drago Kos je ob tem izrazil željo po večjem deležu prijav policiji, saj komisija ni v prvi vrsti organ, ki bi sprejemala prijave o dejanjih korupcije.
Drago Kos je ob tem izrazil željo po večjem deležu prijav policiji, saj komisija ni v prvi vrsti organ, ki bi sprejemala prijave o dejanjih korupcije. FOTO: 24ur.com

Podpora Kosovi komisiji

Najverjetnejši vzrok za pojav korupcije v Sloveniji je po mnenju anketirancev neučinkovit pregon korupcije, o čemer je prepričanih 24 odstotkov vprašanih. Za slabo stanje na tem področju anketiranci krivijo predvsem pomanjkljivo zakonodajo in prenizke kazni.

Rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo 911 oseb, so pokazali tudi dober položaj Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo ta uživa v javnosti. To potrjuje tudi dejstvo, da so se anketiranci izrazito pozitivno izrekli tako o nadaljnjem delovanju te komisije kot tudi o možnosti širitve njenih pristojnosti, še pojasnujejo.

Slovenci se korupcijo bojimo prijaviti

Koruptivno dejanje bi prijavila večina vprašanih, če bi zanjo le vedela. Med tistimi, ki takega dejanja ne bi prijavili, četudi bi zanj vedeli, je večina navedla, da tega ne bi storila zaradi morebitnih negativnih posledic. Rezultati raziskave še kažejo, da se velika večina anketirancev osebno s korupcijo še ni srečala. Je pa po mneju ljudi korupcija v Sloveniji precej razširjena, je še dejal Kurdija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzor
27. 03. 2009 08.02
bravo največ med odvetniki in sodniki ,saj oni so trgovci trgujejo plača pa vse narod.
Buena Vita
26. 03. 2009 19.30
seveda LDS IMA VSE V ROKAH,SAJ Z VSO HITROSTJO UVAJA TOTALITARIZEM
Buena Vita
26. 03. 2009 19.29
največ korupcije je med sodniki že dejstvo da je slovenija daleč na prvem mestu z zaposlenimi sodniki,55 na sto tisoč pove preveč naslednja ,na drugem mestu je z 22 sodniki na sto tisoč prebivalcev kaj je še treba povedat,trikrat več sodnikov imamo ,kot katerakoli država
strogoff
26. 03. 2009 15.05
kaj pa sodniki ? _ _ _ _ _ _ :-(
eizo
26. 03. 2009 13.13
Hahaha, kosova komisija nam samo meče pesek v oči, saj jo je prav za ta namen nastavila LSD! Ljudje pa temu še verjamiejo in jo podpirajo, kjeri butci!