Slovenija

FOTO in VIDEO: Državo zajela neurja, ponekod klestila toča

Ljubljana, 08. 07. 2015 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA/M.M.
Komentarji
362

Vremenska napoved, ki vsaj za nekaj časa prinaša konec vročinskega vala, a hkrati tudi nevihte in točo, se je uresničila. Državo so zajela neurja in toča, posredovali so gasilci. Z neurji pa je prišla tudi prijetna ohladitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere na terenu
    02:59
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere na terenu
  • Toča v vasi Vrbnje pri Lescah (Avtor: J.S.)
    01:12
    Toča v vasi Vrbnje pri Lescah (Avtor: J.S.)
  • Predvideno poslabšanje vremena v sredo, 8.7.2015
    00:33
    Predvideno poslabšanje vremena v sredo, 8.7.2015
  • Iz SVETA: Ekstremno vreme
    01:05
    Iz SVETA: Ekstremno vreme
  • Iz SVETA: Delo na vročini
    00:57
    Iz SVETA: Delo na vročini
  • Iz 24UR: Nalivi, sunki vetra in toča
    02:06
    Iz 24UR: Nalivi, sunki vetra in toča
  • Iz 24UR: Vročina bo popustila
    01:55
    Iz 24UR: Vročina bo popustila
Po podatkih Arsa je bilo ob 20. uri v Murski Soboti 18 stopinj Celzija, prav tako v Slovenj Gradcu, v Ratečah so namerili stopinjo manj, v Mariboru pa 20 stopinj Celzija. Medtem je bilo v Ljubljani in Črnomlju po podatkih Arsa ob 20. uri še vedno 29 stopinj Celzija, v Portorožu pa še stopinja več.

Vremenska napoved, ki vsaj za nekaj časa prinaša konec vročinskega vala, a hkrati tudi nevihte in točo, se je uresničila. Med prvimi so močnejše deževje okoli poldneva dočakali v Mariboru, o toči so poročali z območja Bovca, Bleda, Koroške in Pomurja.

Proti večeru nova neurja s točo

Sever in vzhod države je zvečer zajelo novo neurje z močnejšim vetrom in nalivi, ponekod je znova padala toča. Intervencijske službe so na terenu na Koroškem, kjer je zalilo več kleti, podobno je tudi na območju Murske Sobote z okolico. Neurje s točo je zvečer divjalo tudi na širšem območju Kopra, nato pa se je pomaknilo proti Postojni, a samega mesta ni prizadelo, saj se je še zadnji trenutek pomaknilo proti jugu.

Na Koroškem imajo gasilci in druge službe veliko dela. Meteorna voda je zvečer zalivala kleti na območju Prevalj, Dravograda, Vuzenice in Radelj ob Dravi, z Mute poročajo o neurju s točo.

Kot še kažejo podatki s spletne strani uprave za zaščito in reševanje, je v Slovenj Gradcu strela udarila v drevo, ki ogroža stanovanjsko hišo, zato so o tem obvestili pristojne službe gozdnega gospodarstva. Strela je udarila tudi v stanovanjski objekt na Gradišču na območju slovenjgraške občine.

Neurje s točo je zvečer zajelo tudi območje Murske Sobote, kjer je meteorna voda zalivala kleti. Gasilci so zvečer priskočili na pomoč tudi v Zgornji Ščavnici v občini Sveta Ana, kjer so začasno prekrili del strehe na stanovanjski hiši, ki jo je odkril močan veter.

Vreme povzroča nevšečnosti tudi v prometu

Prometno-informacijski center za državne ceste poroča o poplavljenih cestiščih na Koroškem, in sicer na cestah Dravograd–Radlje pri Sv. Boštjanu, Ravne na Koroškem–Slovenj Gradec pri Kotljah ter na več odsekih cest Trbonje–Vuhred in Radlje–Vuhred. Potrebna je previdna vožnja.

Iščete zavetje pred točo? Številne garažne hiše bodo odprte vso noč

Zaradi napovedane nevarnosti neurja s točo v Planetih Tuš omogočajo brezplačno parkiranje v garažnih hišah Planetov Tuš Kranj, Maribor, Celje, Koper in Novo mesto, vsem, ki bi to želeli in zato zapornic garažnih hiš po koncu obratovalnega časa ne bodo zaprli.

Ker vremenoslovci napovedujejo močne nalive, ponekod pa je možna tudi toča, mnogi iščejo način, kam naj skrijejo svoje vozilo. Nekaj tolažbe za tiste, ki živite v mestih, pa nimate garaže: zaradi morebitnih neurij in toče bodo namreč garažne hiše centrov Europark Maribor, Citypark Ljubljana in Citycenter Celje iz srede na četrtek odprte vso noč, so zapisali na svojem Facebook profilu.

Iz Mercatorja sporočajo, da bodo danes zaradi nevarnosti nalivov in toče ponoči odprte naslednje parkirne garažne hiše: Mercator center Šiška in Mercator centra Šmartinska v Ljubljani, Hipermarket Domžale, Mercator center Kranj Primskovo, Mercator Cash&Carry, Mercator center Maribor Tabor 2 in Mercator center Maribor Pobrežje, Mercator center Bršljin Novo mesto, Mercator center Celje, Mercator center Velenje.

Posluh za lastnike vozil imajo tudi v ljubljanskem Merkurju: danes bo vso noč odprta garaža Merkurjevega centra Ljubljana – Vižmarje.

Za večji del države razglašen oranžni alarm

Za osrednji in jugovzhodni del države je zaradi zelo visokih temperatur in toplotne obremenitve ter možnih močnih nalivov s točo razglašen rdeči meteoalarm, medtem ko je za preostali del države razglašen oranžni alarm. Vremenoslovci opozarjajo, da je alarm razglašen zaradi krajevnih neurij z močnimi nalivi, sunki vetra in udari strel. Lokalno je možen tudi pojav toče. Vremensko dogajanje se bo ponoči umirilo.

Nova Štifta pri Gornjem Gradu
Nova Štifta pri Gornjem Gradu FOTO: Bralka Tinchy

Kako je bilo čez dan?

Toča na Veliki planini.
Toča na Veliki planini. FOTO: Bralec Žan

Današnje neurje je najprej zajelo Maribor, in sicer že v zgodnjih popoldanskih urah. Ker je bil naliv močnejši, so morali posredovati gasilci. Tako je meteorna voda zalila kletne prostore objekta na Lavtarjevi ulici, v Kamnici je ogrožala stanovanje v kletnih prostorih, v Limbušu pa zalila prostore v obratu podjetja Marles.

Hudo je bilo tudi na Gorenjskem: na območju Bovca, pa tudi na območju Bleda, je padala toča, ki je bila ponekod v velikosti manjšega jajca.

Okoli 18.30 je strela udarila v drevo, ki ogroža stanovanjsko hišo na Legenski cesti v Slovenj Gradcu, poročajo na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Na Koroškem je neurje s točo nekaj po 14. uri zajelo območje občine Podvelka, kjer je poškodovalo stanovanjski objekt v naselju Spodnja Kapla. V Mislinji so gasilci pomagali pri prekrivanju strehe ene od stanovanjskih hiš z zaščitno folijo, v Radljah ob Dravi pa je strela udarila v objekt na Mariborski ulici in v stanovanjski objekt v Ulici pod gradom. "Obe streli sta bili t. i. mrtvi streli, je pa pri eni prišlo do začetnega požara na elektroinštalaciji," je povedal poveljnik koroškega gasilskega območja in predsednik PGD Radlje ob Dravi Primož Ternik. Večje škode ni bilo.

Na Štajerskem in v Pomurju vetrolomi, toča ter poplave meteorne vode

Močan sunek vetra je malo pred 15. uro odkril tudi streho konjeniškega kluba v Šentilju, v Pesnici pa je veliko drevo potrgalo električne vodnike in padlo na streho stanovanjskega objekta v Jelenčah.

Uprava sporoča, da je zaradi močnega naliva poplavilo ulice v naselju Pušča, v naselju Sveta Trojica v Slovenskih Goricah pa je veter podrl drevo.

Lendava, Petišovci
Lendava, Petišovci FOTO: Bralec Simon

Toča je klestila tudi na širšem območju Lendave. Gasilci odstranjujejo podrta drevesa, v Hotizi pa je toča poškodovala strešno kritino na stanovanjskem objektu. Iz Gornjega Lakoša so sporočili, da se je zrušil del terase na stanovanjskem objektu.

Okoli 17. ure je sunek vetra odkril ostrešje gasilskega doma v naselju Lešane v občini Apače.

Iz PGD Gaberje pa so sporočili, da so prejeli več prijav za odkrite strehe in da gredo na saniranje.

Nekaj po 17. uri je sunek vetra nagnil električni drog čez cesto v naselju Melinci v občini Beltinci. V Svetem Juriju ob Ščavnici se je smreka podrla na transformatorsko postajo, v Srednji Bistrici v občini Črenšovci pa se ječez cesto nagnil električni drog.

Najbolje boste vremenskemu dogajanju sledili, če boste spremljali radarsko sliko padavin na naslednji povezavi. Naj vam pojasnimo le, da so močnejši nalivi (tudi s točo) na radarski sliki označeni z rdečo in vijolično barvo.

Jutri hladneje, a spet suho

Noč bo sprva oblačna in deževna, ob morju bo še grmelo, do jutra pa bodo padavine ponehale. Jutri bo sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 24 do 27, na Primorskem do 30 stopinj C. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

V petek bo večinoma sončno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Kot so zapisali vremenoslovci, se bo vročina še pred koncem tedna ponovno vrnila.

Več o vremenu ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CandySkull
09. 07. 2015 10.23
-1
Sedaj prijetnih 15 stopinj :-)
Manu Cocker
09. 07. 2015 07.46
+1
HAARP - mede in USA
Biofanatik
09. 07. 2015 07.22
Proti Cmerarju In Marmorju je to pajkov jajček!
pogan
09. 07. 2015 07.18
Dolgo že ni bilo nobenega članka o imigratnih...... verjetno jih na stotine prihaja vsak dan v evropo.....
TRUMPP
09. 07. 2015 06.56
+1
Cerarjevih 300 bo odžiralo kruh našim otrokom.
Sara Rebek
09. 07. 2015 05.29
+1
Ne vem ali se to kar je v Lj padlo lahko poimenuje dež ali škropljenje.
tuna01
09. 07. 2015 06.06
+4
v šiški je ponoči kar precej padalo- lilo.
KD_FT
09. 07. 2015 01.03
+1
Bela krajina pa ni dobila noti kapljice dežja
Peter Kralj 1
08. 07. 2015 23.36
-5
V G. Radgoni še vedno dežuje, pa bi že vsaj 1 uro moralo biti jasno!?
zof4
08. 07. 2015 23.17
-5
Vročina naj ostane v Afriki,ne pa da se zopet vrača.Žal je zadnja napoved slaba in ne napoveduje več daljše osvežitve ampak smo nekaj dni.
zombie_killer
08. 07. 2015 23.00
+30
Celje, lep naliv brez posebnosti. Vrt se zahvaljuje.
nora_ovca
08. 07. 2015 22.53
+10
Pri nas zaenkrat samo nekaj sunkov vetra, nekaj bliskov in sem pa ke kaka kapla dežja. Naj se zlije, samo da veter ne lomi.
piko112
08. 07. 2015 22.46
+13
Pri nas smo do sedaj lepo odnesli in lepo zaliva
Biofanatik
09. 07. 2015 07.25
Strela direkt v bajto, k sreči strelovod in pravočasno izklopljeno skoraj vse, za garažna vrat pa še ne vem če so preživela, enkrat se je že pokadilo. Zalilo pa dobro in še zaliva.
CyChick8
08. 07. 2015 22.41
-3
Pe še begunce mislimo sprejemat...in to dokaj visoko število za nas...
piko112
08. 07. 2015 22.45
-2
vzdev
08. 07. 2015 22.40
+12
Tisti, ki vas tako moti, da napovedujejo točo potem jo pa ni. Kaj bi rajši videli, da nič ne napovejo potem pa bi bila toča? Tako, kot je bila pred dvema tednoma v okolici Celja. Ko niso nič napovedovali, da bi kaj bilo. Potem pa je naenkrat priletela toča. Res, da je bila toča majhna, toda vrtnine je kar lepo oklestila. Pa bi lahko nekateri zavarovali npr. vinograde, ker imajo pripravljen mreže.
spaiderman
08. 07. 2015 22.35
+5
Še zdaj ni nič ob morju niti kaplje...
luna1982
08. 07. 2015 22.24
-22
kje je ta toca zdej....cela galama....cisto sem ze paniko zagnala,skrila avto.. in sem vesela,da v Lj. ni nic in upam,da tudi ne bo.
provocateur
08. 07. 2015 22.31
+32
Najprej se sprašuješ kje je toča pa kaj se dela taka galama, potem si pa vesela, da v LJ ni nič in upaš da ne bo. ... Pojdi spat frigidna baba srednjih let.
vzdev
08. 07. 2015 22.32
+23
Toča je že bila. Mogoče ne v Lj. Je pa bila v drugih krajih in to precej velika. Tako, da ne kliči hudiča.
fihner
09. 07. 2015 06.30
+1
sprint
09. 07. 2015 06.36
+1
Pri nas Luna je bila. Debela, močna, škodljiva. Povzročila je strašno uničenje vrtnin, poljščin, objektov, streh itd... Kaj takega si nikoli več ne želim.
mikkki
08. 07. 2015 22.22
+6
Verjamem, da so nekateri imeli nevsecnosti ampak Obalo prosim izvzamite iz vremenskih napovedi ali ja dajte za njo poseben del. Toliko krat (in velikokrat na sreco), so bila opozorila zgresena.
Machoman007
08. 07. 2015 22.19
+2
prišel je gospod hudournik
Klavdij Volk
08. 07. 2015 22.18
+51
Ljudem uničuje vse pred seboj,avte hiše pridelek vi pa se iz te nesreče norčujete..Sram vas bodi..
igorli
08. 07. 2015 22.19
+12
Pa še res je. No upam da ni prehudo. Še prehitro lahko vsakega doleti takšna nesreča.
rajak
08. 07. 2015 22.20
+9
Klimova
08. 07. 2015 22.37
+5
Klavdij, tudi sama imam precej velik zelenjavni vrt in si vsaj približno lahko predstavljam, kako hudo je, ko kmetom neurje uniči ves pridelek, poleg škode na nepremičninah. Orkanski veter, toča, strele, ki zanetijo požar, poplave..Dež pa vendar mora biti
Klimova
08. 07. 2015 22.13
+14
Ves dan že čakam ta dež, pa zaenkrat samo par kapljic