Slovenija

'Delavcem omogočimo vsaj en dela prost dan, da ne bomo več videli zgaranih obrazov’

Ljubljana, 17. 10. 2017 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nepovezani poslanec Andrej Čuš bo v DZ vložil zahtevo za razpravo o predlogu novele zakona o trgovini, ki ga podpirata koalicija in NSi. S sprejetjem novega zakona bi bile trgovine z nekaj izjemami ob nedeljah zaprte. Okoli 5000 podpisov, ki jih je doslej zbral s spletno peticijo, po njegovih besedah kaže na dobro podporo med ljudmi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ali poslanci ob nedeljah hodijo v trgovine?
    02:44
    Iz SVETA: Ali poslanci ob nedeljah hodijo v trgovine?
  • Iz 24UR: Andrej Čuš s pobudo za zaprtje trgovin ob nedeljah
    02:24
    Iz 24UR: Andrej Čuš s pobudo za zaprtje trgovin ob nedeljah

Nepovezani poslanec Andrej Čuš bo s podpisi poslancev koalicije in NSi v postopek DZ vložil zahtevo za splošno razpravo o predlogu novele zakona o trgovini, po kateri bi bile trgovine z nekaj izjemami ob nedeljah zaprte.

Podpise za splošno razpravo o predlogu, ki je bil v DZ vložen 4. oktobra, so prispevali poslanci SMC, DeSUS in SD ter NSi, je poveda Čuš. To kaže, je dodal, da razumejo problematiko in cilje zakona, kaže pa tudi na neko stopnjo podpore. Odziva ni dobil le od stranke SDS.

Čuš prvo obravnavo predloga na plenarni seji DZ pričakuje v novembru, nato pa v decembru sprejetje novele.

Okoli 5000 podpisov, ki jih je doslej zbral s spletno peticijo, po njegovih besedah kaže na dobro podporo med ljudmi.

V koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije bodo naredili vse, da "delavkam in delavcem omogočimo vsaj en prost dan v tednu", predlog pa so pripravili tudi zato, ker so večkrat videli "zgarane, tudi 'skurjene', preobremenjene obraze v trgovinah", je dejal Čuš. Problematično je tudi to, da osnovna plača trgovcev ne dosega niti minimalne plače; to dosežejo šele z dodatki.

Prizadevali si bodo, da v zakonodajnem postopki zakon ustrezno amandmirajo in sprejmejo ter po 14 letih uveljavijo referendumsko voljo ljudi, je povedal poslanec.

Tudi v SMC za zaprtje trgovin

Poslanci SMC so v ponedeljek na izvršnem odboru sklenili podpreti namen in cilj spremembe zakona. Poslanka SMC Andreja Potočnik je ob tem dodala, da pričakujejo, da bo predlog novele zakona izboljšal predvsem razmere v delu. "Smo za to, da so trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte, a izjeme v dialogu je z ostalimi deležniki, kot so Trgovinska zbornica Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije, je še potrebno doreči."

Trgovinska zbornica Slovenije predloga ni podprla, ker da posega vsaj v tri z ustavo zagotovljene pravice, in sicer v svobodno gospodarsko pobudo, v načelo poštene in svobodne konkurence in v načelo enakosti pred zakonom. Čuš ob tem zatrjuje, da bo zakon, tudi z dopolnili, pripravljen tako, da bo upošteval dosedanje odločitve ustavnega sodišča glede odprtja trgovin ob nedeljah.

Zakon bi določal, da trgovec ne bi smel določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. praznikov v letu. Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Tudi v SMC so za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih.
Tudi v SMC so za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih. FOTO: iStock

'Ljudem omogočimo vsaj to, da nedeljo preživijo z družino'

Podporo Čušu je izrazil tudi ekonomist Jože P. Damijan. Dejal je, da je bilo v Sloveniji v času, ko trgovine ob nedeljah niso bile odprte, mogoče kupiti vse potrebne stvari, poleg tega pa je sistem dežurnih trgovin dobro deloval in dodal, da podobne možnosti predvideva tudi predlog zakona.

Ta bi določal, da trgovec ne bi smel določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. praznikov v letu. Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Damijan je navedel podatek, da trgovska dejavnost ob nedeljah ustvari osem odstotkov celotnega prometa, medtem ko so stroški približno enaki kot ostale dni. "V večini trgovskih podjetij se ta ekonomika ne izide," je dejal in dodal, da se v dejavnosti tega zavedajo. Nekateri trgovci se za nedeljsko poslovanje niso odločili, med drugimi pa po njegovih besedah nihče noče prvi zapreti trgovin ob nedeljah, ker da se bojijo, da bodo kupci nato tudi ostale dni kupovali v drugih trgovinah.

"Ljudem omogočimo vsaj to, da nedeljo preživijo z družino. Tudi najbolj razvite evropske države spodbujajo tradicionalne družinske vrednote in imajo trgovine ob nedeljah zaprte." Trgovcem se v trinajstih letih samim ni uspelo dogovoriti, kdaj bodo katere trgovine odprte, zato bi bil ta zakon lahko dobra iztočnica za začetek dogovarjanja, je še dodal.

S sprejetjem zakona bi kot druge razvite evropske države spodbujali tradicionalne družinske vrednote.
S sprejetjem zakona bi kot druge razvite evropske države spodbujali tradicionalne družinske vrednote. FOTO: iStock

Kot je po sestanku koalicije dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec, v stranki še niso opravili razprave o predlagani noveli. Sam bi sicer rešitve iskal v smeri, da bi bili zaposleni za delo ob nedeljah dobro plačani, da bi se sami odločili, ali bodo delali in imeli npr. prosto soboto ali ponedeljek. Zanj je namreč problem, če ob nedeljah pride do izkoriščanja delavcev in če je moteno družinsko življenje. "Nisem proti, podpiram pa neke razumske rešitve," je dodal.

V poslanski skupini SD so se po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana dogovorili, da prispevajo podpise za splošno razpravo. Zadeva namreč po njegovem ni črno bela, opraviti je treba tudi dialog s socialnimi partnerji.

Vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec je povedal, da predlog novele podpirajo. Podpisov za splošno razpravo v DZ pa niso prispevali, ker je to vprašanje procedure - pričakovali so, da koalicija predlogu ne bo naklonjena, zato so se nameravali prizadevati za razpravo o predlogu na matičnem odboru DZ, kamor bi lahko povabili tudi civilno družbo, sindikate in zainteresirano javnost ter poskusili prepričati poslance.

V poslanski skupini SDS zadeve zaenkrat ne komentirajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vallikaa
18. 10. 2017 08.21
-2
zakaj bi pa mogli zapreti trgovine ob nedeljah??sem prodajalka pa me ne moti nedeljski šiht...ČE bi bilo pa delo pošteno plačano pa sploh ne bi bilo debate. poleg tega nismo prodajalci edini ,ki imamo družine! gostinci, prodajalci na pumpah, zdravniki, policija, sprevodniki vlakov,piloti.....tudi ti ljudje imajo družine pa se nihče ne ozira nanje.pa prav tako delajo ob nedeljah, praznikih.... dan ne omenim koliko denarja smo že popušili z referendumom par let nazaj...
BPGC
17. 10. 2017 22.11
+3
Zakaj pa ne. Zapret, pa bo mir.
piko2263
17. 10. 2017 22.10
-6
Pol pa trgovke tudi minimalca nebodo dobile....
mackon08
17. 10. 2017 22.11
+2
JbmTiMt
17. 10. 2017 22.05
+1
zaprt trgovine ob sobotah in nedeljah.
Robi Štern
17. 10. 2017 21.38
+5
pa vi niste normalni... ko boste imeli ženo ki vam dela v petek popoldne,soboto in nedeljo potem boste videli kaj imate od žene????? ničččččččččč
medo90
17. 10. 2017 21.29
+9
Še sobote zapreti ob 12 oz. 13h. Potrošniki pa lepo v naravo, da boste zadihali in dojeli življenje kot je nekoč bilo. Kdor je delal ob nedeljah in občutil to poniževanje s strani nadutih in naveličanih potrosnikov bo vedel o cemu pisem.
detect
17. 10. 2017 22.47
nikhrast
17. 10. 2017 21.04
-4
Vidim da nekateri hodite po trgovinah, marketih, shopping centrih... samo zaradi nakupovanja. Ta je pa dobra, kot da bi šel v restavracijo samo da ji jedel. Pa ne greste v shopping center da vidite kaj je novega, eno uro sem v nedeljo hodil v enem, dobra rekreacija, pa še notri nisem šel tako velik center je. V restavraciji se pa večkrat srečamo da kaj praznujemo, da se srečamo s sorodniki, prijatelji..., hrana je sekundarna.
HorstWiesel
18. 10. 2017 08.25
+2
Jest hodim v štacune samo zaradi nakupovanja pa še to v naprej vem kaj rabim, grem točno tja, vzmem stvari, na blagajno in takoj ven iz nakupovalne gneče. Rekreacijo,... izvajam drugje, v športnih dvoranah, naravi, hribih,....
Infraping
17. 10. 2017 20.31
+0
Kot pravim, jasno je in edino logično, da ob nedeljah v trgovinah delajo tisti, ki sicer dela nimajo. Že zaradi psihologije in kondicije.
User1094863
17. 10. 2017 20.19
+5
narod je na referendumu izrazil voljo pa jo je povozila politika!!! kdo pa sedaj s tem kuje dobičke da bi ponovno (kao) uveljavljal voljo ljudi!! pa ne imejte nas za bedake!!
zadovoljna.je
17. 10. 2017 19.51
+9
pa zaprite se gostinske lokale? ne pa da se nekateri matrajo 12 ur na nogah cele vikende
chercc
17. 10. 2017 19.39
+1
Živel tako v Jugi kot v Sloveniji in se ne spomnim nikoli, da bi bile trgovine zaprte v Nedeljo. Ja, ni bilo kot danes, da je čudno, če je trgovina zaprta ob nedeljah, ampak so bile male "dežurne" trgovine, ki so delale "i petak i svetak", delali pa sta tudi dve Erini trgovini v Velenju, ki sta nudili praktično vse. Tisti, ki mora googlat kaj je Era naj se ne vključuje v komentarje. Absolutno se strinjam, da nihče ne bo umrl zaradi zaprte trgovine v nedeljo ampak, če bi se sam odločil za odprtje trgovine in bi mi zakon to preprečil, ne bi odpiral trgovine. Moj denar, moja pravila. Ne moreš po zakonu predpisat kdaj lahko ima nekdo privat zadevo odprto. Zaprimo še gostinske lokale in bencinske servise. Sj pa menda veš v soboto, če boš rabil v nedeljo gorivo.
darlok
17. 10. 2017 19.47
+2
Jaz vem za Sl. Bistrico in Sl. Konjice. Ob nedeljah vse zaprto, ob sobotah pa do 12ih (morda do 14ih, nisem ziher) in sicer ali Samopostrežna ali Market v Konjicah, v Bistrici pa Soča ali pa še eni dve drugi trgovini (ne spomnim imena več). Pa Ero tudi poznam (ni bila v našem kraju in ne vem kako so delali). :) So imeli res poceni stvari. Škoda, da je ni več.
maligospod
17. 10. 2017 19.48
-1
Donatela01
17. 10. 2017 19.37
+5
Plačajo naj jim pošten, pa se bojo grebl za nedeljske šihte. Lastnikom bo pa še vseen dost ostal.
Robi Štern
17. 10. 2017 21.43
+2
več je vredna družina kot denar.... ne pomaga denar ko si sam petek ,sobota,nedelja,ker žena dela ...
Nekdo tam
17. 10. 2017 19.35
-1
Pa glih ob nedeljah je največja gneča v trgovskih centrih...izletniki,kaj češ....
&
17. 10. 2017 19.37
+2
matdej
17. 10. 2017 19.27
+1
V nedeljo bi trgovine morale biti zaprte!!!So drugi dnevi,za shoping...npr.sobota
Robi Štern
17. 10. 2017 21.45
+1
se strinjam,tisti ko ste dali minus nimate pojma
.jest
17. 10. 2017 19.27
-4
Andrej Čuš, izgled slovenskega zgaranega obraza ni samo od dela ampak v dosti primerih od pijače.
pepikrlinca
17. 10. 2017 21.36
shaft6
17. 10. 2017 19.26
+4
Podpiram, zaprto, kdor pa ne more preziveti enega dneva brez nakupov pa direkt na strik ali psihiatru.
Infraping
17. 10. 2017 18.51
-3
po moje je dost trgovk pa trgovcev, in pa ostalih, ki so sposobni to biti, pa naj oni delajo tisti dan, da bodo drugi doma, in to je to - če bi bili pa dihtik v tem svet, bi tak vse laufal skos - kam gre ves tist denar, ko ga prodajo v trgovinah - lepo vas prosim
detect
17. 10. 2017 17.53
+3
plačat jim v nedeljo 100% več potem pa bo mir
kitzbill
17. 10. 2017 18.45
-3
pejte v španijo, turistična mesta, barca, malaga granada, sevilja...., vsi ti v nedeljo zaprti, to velja tudi za žel. postaje, kjer so nad veliki nakupovalni centri. lp
LLxx
17. 10. 2017 17.43
+5
ne mi prosim enačit trgovce z urgentnimi službami kot so policija, gasilci in zdravniki,..razen če bo bo zaradi zaprtih nedelj komu spelal in bo pristal v begnah
User974866
17. 10. 2017 17.37
-1
Žalostno je, da se moramo pogajati za 1 fking dan, na račun zadovoljnih obrazov kot pravi naslov, malha lopovov je beyond brez dna, žalostno....