Slovenija

Analitiki: Pahor ni tako 'velik', nima pa konkurence, saj Lukšič in Vlačič nimata karizme

Ljubljana, 01. 06. 2012 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred kongresom SD se v javnosti pojavljajo ugibanja, kakšna prihodnost čaka stranko z izvolitvijo novega oziroma starega predsednika. Analitiki menijo, da je prihodnost stranke odvisna od njenega voditelja.

Borut Pahor se bo znova potegoval za predsednika stranke, ki jo vodi že od leta 1997.
Borut Pahor se bo znova potegoval za predsednika stranke, ki jo vodi že od leta 1997. FOTO: Aljoša Kravanja

Socialni demokrati bodo na kongresu v Kočevju jutri volili novo vodstvo. Za predsedniško mesto se bodo pomerili aktualni predsednik Borut Pahor, nekdanja ministra Igor Lukšič in Patrick Vlačič ter Zlatko Jenko. Prav od izbire predsednika je odvisna prihodnost stranke, menijo analitiki.

Matevž Tomšič s fakultete za uporabne družbene študije je prepričan, da se perspektiva stranke, da ostane relevanten igralec na slovenski politični sceni, precej razlikuje glede na to, kdo bo postal njen predsednik. Protikandidata dosedanjega predsednika Boruta Pahorja Igor Lukšič in Patrick Vlačič namreč nimata z njim primerljive karizme, pa tudi glede voditeljskih sposobnosti se nista preveč izkazala. Poleg tega oba predstavljata bolj ideološko radikalno alternativo v primerjavi s Pahorjem, pravi Tomšič.

Če Pahor na kongresu ne bo znova izvoljen, bo SD podpora padla, stranka pa bi znala pristati na političnem obrobju, je prepričan. Po njegovem mnenju se bo zradikalizirala ali pa postopno priključila drugi stranki, denimo Pozitivni Sloveniji. Če pa Pahor ostane, ima SD perspektivo, da se preoblikuje v moderno evropsko socialdemokratsko stranko.

Tomšič ocenjuje, da je Pahor kot zmeren sredinski politik zaslužen za prenovo in vzpon stranke. Na zadnjih volitvah je sicer stranka izgubila precej podpore, a jo je v zadnjem času – spet po zaslugi Pahorja – znova pridobila.

Drugačen pogled na Pahorjevo vlogo ima Vlado Miheljak s fakultete za družbene vede, ki je prepričan, da Pahor ni primeren za predsednika stranke, ki naj bi bila socialdemokratska. V Pahorjevem nastopu namreč po njegovem mnenju ni nič socialdemokratskega, ampak "zgolj samopromocijski nastop, ki sploh nima vrednostne orientacije, zgolj neko narcisoidno držo".

Po Miheljakovem mnenju sicer obstaja velika verjetnost, da bo Pahor v soboto dobil še en mandat. Sicer ocenjuje, da znotraj stranke obstaja nezadovoljstvo, predvsem zato, ker Pahor ne predstavlja socialdemokratske orientacije. A Miheljak se sprašuje, kolikšna je v stranki pripravljenost na spremembe, koliko so pripravljeni tvegati ter predvsem, ali v Pahorjevih protikandidatih vidijo alternativo. Če bodo delegati Pahorja znova potrdili, se po njegovih besedah ne zavedajo, kako se "konceptualno praznijo".

Komentator sicer ne verjame, da imajo v SD Pahorja za tako velikega voditelja, problem je v tem, ker ne vidijo prave alternative. Igor Lukšič sicer napoveduje bolj socialdemokratsko držo, a vprašanje je, ali članstvo v njem vidi "potencialnega liderja", še ocenjuje Miheljak. Glede Vlačiča pa ni prepričan, ali se bistveno razlikuje od Pahorja.

Dolgoletni poslanec in vidni član stranke ter dosedanji podpredsednik SD Miran Potrč, ki se na kongresu ne bo potegoval za nobeno funkcijo, pa se ne strinja z ocenami, da bodo volitve predsednika stranke tako usodne. Kongres je sicer pomemben, a v smislu perspektive stranke, vsebinskih opredelitev in nadaljnjega delovanja ne tako usoden, meni. V javnosti se po njegovih besedah ustvarja vtis, da je od novega predsednika odvisno, ali bo stranka sploh še delovala, kar pa ne drži.

Če bo novi predsednik SD, kdor koli bo izvoljen, skrbel za enotnost stranke in ne poglabljanje razlik ter bo deloval kolektivno in manj razmišljal samo o svojih stališčih, se Potrč za perspektivo SD ne boji. Stranka bi bila lahko uspešna s katerim koli od kandidatov kot predsednikom, pod pogojem, da bi vsak od njih uveljavil več kolektivnega dela, kot ga je bilo doslej, pravi Potrč.

Očitki, da SD pod Pahorjevim vodstvom ni dovolj socialdemokratski, po Potrčevem mnenju sicer deloma držijo. Do tega je prišlo predvsem zato, ker je Pahor, odkar je postal predsednik vlade in tudi po zadnjih parlamentarnih volitvah, deloval izrazito z uveljavljanjem lastnih stališč in ne stališč stranke. Potrč tudi priznava, da se del članstva boji sprememb, a upa, da ti ne predstavljajo večine. Prav tako ne soglaša z mnenjem, da brez Pahorja stranke SD ni več.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (301)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

steiermarkanna
02. 06. 2012 19.37
+1
Bodočnost SD je že zdavnaj začrtana, odšli bodo na antarktiko in se tam naprej "razmnoževali" z pin gvini iz PS. Njihov konec pa jim je načrtoval sam njihov veliki guru iz murgelj, ki je za enak konec poskrbel tako pri LDS kot pri zaresu!
nefretete
03. 06. 2012 00.49
-1
Najprej pa bo potrebno obnoviti znanje slovenščine. Nidsi naredil mature?
YONSON
02. 06. 2012 15.09
+2
Če bi Pahor bil močan vodja in ponosen Slovenec bi zahteval,da zaščiti Slovensko ozemlje. Ter o njegovem odnosu do Slovencev kot drugorazedni narod in "brezpametne ovce". To je žaljenje vseh Slovencev! Velik Američan Thomas Jefferson, ki je bil navdušen nad slovesnim postopkom ustoličevanja Slovenskih vojvod v 5. stoletju, v Slovenski deželi Karantanija, je nekoč dejal: "Vse kar tirani/diktatorji potrebujejo, da se utrdijo, je, da ljudje dobre narave molčijo".
Cedevitek
02. 06. 2012 14.32
+1
Brez Pahorja potonejo kot kamen!
nefretete
02. 06. 2012 13.32
+0
Nekateri namenoma nočete videti in spregledati, da Ivan ni bil izbira večine, pač pa si je svojo pot na premijerski stolček izboril s svojo pretkanostjo in, tako se govori, z izsiljevanjem. Preden me obsodite in obtožite pristranskosti, se spomnite, da sem navijala za tehnično vlado in vse kaže, da sem imela še kako zelo prav, saj se strankarske zdrahe nadaljujejo in znova se bomo ukvarjala z morebitnim razpadom ene od večjih strank, ki predstavlja opozicijo. To je dobro za Slovenijo? Taki domoljubi ste, da dalje od Ivana ne vidite? Tako zelo sovražite Kučana, da vam ni mar da je premijer obtoženec, da nima nobenih moralnih zadržkov in je pokvarjen v dno duše? Nazadnje je izkoiristil svojega najmlajšega otroka kot izgovor, da se je poceni in na račun davkoplačevalcev peljal iz dopusta domov!!! To pa je zelo domoljubno predvsem pa ljubeče starševsko. Kajti nobena bolnica nič ne ve o slabem zdravstvenem stanju najmlajšega Janše. Ave Ivan Janez ! Mi ti se kunemo!
bukefal
02. 06. 2012 14.48
+1
Tetka, prav nobene pretkanosti in izsiljevanja ni bilo. Sprijazni se z dejstvom, da bi lahko Sloveniji vladala Pozitivna Slovenija, pa je zaradi oholosti Jankoviča, ki se ne zna pogajati in ni bil sposoben sestaviti koalicije, Kučanov projekt klavrno propadel!!!
bukefal
02. 06. 2012 14.51
+1
Sploh pa ne vem, zakaj se levakarji ob vsaki novi komunajzarski aferi ali čem podobnem takoj v debato vključijo Janšo!!!
nefretete
02. 06. 2012 15.09
+0
nefretete
02. 06. 2012 15.20
+3
Skratka, Bukefal, če me ne bo admin spet poradiral, glede na to, da si tukaj med brihtnejšimi, najbrž nisi spregledal Ivanovega kvačkanja ob sestavljanju Jankovičeve vlade. Plan B, ki ga je moral izpeljati Ivan Janez, je uspel. Načeloma mi je vseeno Ivan Janez ali Jankovič (še vedno pravim, TEHNIĆNA VLADA bi bila najboljša in ne Pozitivna Slovenija, ki mi jo podtikaš). Pa saj ves čas ne govorim drugega kot - ave Janša! ha, ha...kaj se jeziš? Naj pokaže kaj zmore in zna. Samo protiutež sem postavila zmerjanju vsemu, kar diši po levičarstvu.
srebrnibreg
02. 06. 2012 16.50
+1
Janši ni treba nič kaj dosti misliti saj itak uporablja Pahorjeve reforme katere je zavrnil. Naivneži pa ne dojamejo, da so ti prijemi dosti slabši od Pahorjevih.
steiermarkanna
02. 06. 2012 19.48
+1
nefreztete, takšni kot ti, ste pravi sovražniki Slovenije, slovenskega naroda in slovenske kulture! Na vsak način, (čisto po komunističnih metodah - z lažjo in prevaro)ste hoteli ustoličiti tujca nam Slovencem v Sloveniji, in to takšnega tujca, ki oživlja metode in spomin na največjega zločinca tita in na njegov zločinski komunistični sistem! Če ste uspeli
nefretete
03. 06. 2012 00.48
Ne trapaj. Kdo je hotel koga ustoličiti? Si pismen/a ? bereš kaj sem napisala?
justinijan
02. 06. 2012 13.19
+2
čeprav je pahore bolj ali manj zavozil slovenijo, ga za predsednik podprem raje kot ona dva, sicer mi je vseeno oz.še bolje če bi bil izvoljen eden od drugih treh, bo vsaj stranka čez par let politično smetiščna zgodovina. kamor tudi spada.
mimoidoci
02. 06. 2012 13.18
+1
Pahorjeva karizma je zelo relativna. Morda jo ima nekaj na kongresu SD, medtem pa ko se sreca z bruseljsko gospodo postane velik 1,5 cm. Da o Obami sploh ne govorimo. Pahor ni za spremembe, niti ni nikoli bil.
nefretete
02. 06. 2012 13.24
+1
Pahor je Ivanov sluga in ne predstavlja stranke SD. Lahko ustanovi svojo in dalje briljira, vendar po moje ne more predstavljati večinskega mnenja stranke na čelu katere je bil dolga leta.
murgeljparkeljc
02. 06. 2012 13.14
-3
Tisti delegat ki bo volil Pahorja, je trockistični fašist, isti kot Pahor.
nefretete
02. 06. 2012 13.09
+3
Do septembra, ko Ima Ivan rojstni dan, bo ravno izrezljana nova štafeta in odlej bomo slavili dan maloumja: Druže Janša mi ti se kunemo! Že vem, kdo bo prvi štafetonosec, ha, ha...
pika poka ježek
02. 06. 2012 13.11
-3
nefretete
02. 06. 2012 13.15
+3
Saj ne bo izbire...ko Ivan reče, se vsi klanjamo! Amen! Kaj spet ni prav?
steiermarkanna
02. 06. 2012 19.56
+1
nefretete, tako si nostalgična po titoizmu in brezumju, da ne razumem, kajh še sploh delaš v Sloveniji....(tudi tvoji verzi te izdajajo, kam spadaš!)
nefretete
03. 06. 2012 00.50
Jah, v Jugoslaviji sem se rodila, ti pa ne veš kaj je to, ker si premlad.
nefretete
02. 06. 2012 12.48
-1
Heh, heh.... sami poltični teoretiki, ki bi imeli maloumno Ivanovo enoumje za domoljubnost?
pika poka ježek
02. 06. 2012 11.43
-1
Pahor zanika umik garniture, rdeča juha že vre - razpad SD-ja je v vsakem primeru tik pred zdajci.
Kwaj
02. 06. 2012 11.21
+1
Kaj tajkunov na kupu!!!!!Bombaaaaaaaaaaaaa
pika poka ježek
02. 06. 2012 10.55
-1
Neuradno- Pahor naj bi umaknil kandidaturo oz. ne bo kandidiral.
olyca
02. 06. 2012 10.48
+5
Strici iz ozadja so že malo dementni, tako da Pahor ne se bat, podganam v tropu pa dokazati da niso tisto za kar se izdajajo, pa tudi če bo treba udariti po mizi.
I G N O R A N T
02. 06. 2012 09.07
+1
Lepota je minljiva
bukefal
02. 06. 2012 09.04
+1
Admin, kaj te moti izraz podgane? Ni zrasel v moji glavi, temveč smo ga vsi slišali iz Pahorjevih ust na televiziji!!!
bukefal
02. 06. 2012 09.03
+6
Bolj kot volitve predsednika SD-ja pa me zanima, kdaj bo zaradi številnih afer potonila Negativna Slovenija. In kdaj bodo podgane, kot jih je imenoval Pahor, pričele bežati v obratni smeri. Upam, da tem dvoličnežem ne bodo pusti ponovnega vstopa!!!
nefretete
02. 06. 2012 13.13
Slovenija je res negativna, pa ne zaradi nove stranke, ki jo namenoma napak imenuješ, pač je prežeta z eno samo negativnostjo zaradi idola, ki ga tako zelo častiš.
dule100
02. 06. 2012 08.48
+3
Zdi se, da se slovenska levica, kadarkoli ni pri vladnem koritu, znajde v hudi eksistenčni krizi. Liderji so na udaru, kar na enkrat se najde kup posameznikov, ki mislijo, da bi \"leve\" vodili bolje, kot njihov predsednik ! Tipičen primer je SD, kjer sta ob Pahorjevem koalicijskem padcu svojo priložnost začutila Lukšič in Vlačič. A oba sta daleč od karizme B.Pahorja. Pri rušenju Pahorja gre v bistvu za plan stricev iz ozadja, da združijo SD in PS, ter s skupnimi močmi enkrat za zmerej opravijo z večnim nasprotnikom J.Janšo ! A problem je, da se je izbranec stricev izkazal, kot hudo sumljiv tip - na dan prihajajo nove in nove ugotovitve, ki Jankoviću ne obetajo ravno rožnate prihodnosti ! Torej je prišel čas, ko se moramo vprašati, kaj sploh še ostane levici !?
bukefal
02. 06. 2012 09.19
+3
Dule, povsem se strinjam s teboj, saj si napisal praktično isto, kar vseskozi navajam tudi jaz. Gre le za podle igre strica Milana, ki gleda samo na to, kako se vrniti na oblast in živeti na račun drugih. Za Slovenijo jim pa itak nikoli ni bilo mar!!!
nefretete
02. 06. 2012 13.13
-1
Ha, ha, kdo bo močnejši? Stric Milan ali mladinec Ivan?
zalijanc
02. 06. 2012 07.46
+0
Sploh ni pomembno kateri bo predsednik, če bo sreča mila do bankrota države. Potem bo zasvetila nova zvezda nad Slovenijo.
prašek
02. 06. 2012 07.35
+6
Pahor bi moral ustanoviti novo stranko !!!! Takšno , kjer bi bili ljudje z zmožnostjo in sposobnostjo razmišljanja !!!
01xxy
02. 06. 2012 07.25
+1
Druga "leva" stranka, katerakoli bo, bo vedno dva do trikrat močnejša od Pahorja. In to je pobalinstvo in beda Pahorja.On bo s svojimi bednimi % preprečeval drugi levi stranki, da pride do oblasti, sam pa bo v koaliciji z desnimi strankami. To je pokončna drža luzerja. In to je propad sedanje SD. Viranta Slovenija že ima, drugega pa ne potrebuje.