Slovenija

Analitik Grošelj: ZDA prisiljene reagirati, širitev IS na ostale države z nafto bi ogrozila globalni mir

Ljubljana, 26. 09. 2014 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
228

O situaciji v Siriji in Iraku smo se pogovarjali z obramboslovcem in geopolitičnim analitikom Klemnom Grošljem. Pravi, da problem Islamske države ni tako enostaven, kot se morda zdi na prvi pogled, in da skrajnežev zračni napadi ne bodo nikoli povsem ustavili. Kakšna bi bila torej prava rešitev?

ZDA želijo, da širši prostor ostane stabilen. Če bi prepustili, da bi se IS razširila na Savdsko Arabijo in Jordanijo, bi to prineslo destabilizacijo in veliko grožnjo globalnemu miru in stabilnosti, o ukrepanju ZDA v Siriji in Iraku meni slovenski obramboslovec in analitik Klemen Grošelj. Svet je pravzaprav pričakoval, da bodo ukrepali prvi, pravi.
ZDA želijo, da širši prostor ostane stabilen. Če bi prepustili, da bi se IS razširila na Savdsko Arabijo in Jordanijo, bi to prineslo destabilizacijo in veliko grožnjo globalnemu miru in stabilnosti, o ukrepanju ZDA v Siriji in Iraku meni slovenski obramboslovec in analitik Klemen Grošelj. Svet je pravzaprav pričakoval, da bodo ukrepali prvi, pravi. FOTO: Reuters

Zračni napadi na skrajneže samooklicane Islamske države v Siriji in Iraku se nadaljujejo. Gre za obsežno operacijo, ki bi lahko po napovedih ameriškega State Departmenta trajala več let. Pa so zračni napadi sploh pravi način za zmago nad skrajnimi skupinami? Ali obstaja verjetnost kopenske ofenzive? Kakšen je pravzaprav interes ZDA in zaveznic v tokratni vojni? Kakšno vlogo v boju ima Slovenija? Ali lahko verjamemo v trajno rešitev nemirov na omenjenih kriznih žariščih? Odgovore na ta vprašanja smo iskali pri obramboslovcu in geopolitičnem analitiku Klemnu Grošlju.

Obramboslovec in geopolitični analitik Klemen Grošelj
Obramboslovec in geopolitični analitik Klemen Grošelj FOTO:

Kaj pravite na zračne napade, je to pravi način za zaustavitev IS?

Če se odločite, da pač ne boste pošiljali kopenske vojske na to območje, je to edini način, na katerega lahko posreduješ. Za vse države članice te koalicije so letalsko-raketni udari pravzaprav edina možnost.

So lahko učinkoviti? Menite, da bi bilo potrebno kopensko posredovanje?

To bomo še videli. Odvisno od tega, kakšna je strategija. Če je to uničenje Islamske države, potem tega cilja na ta način ne bodo dosegli. Če pa je cilj, da se Islamsko državo toliko oslabi, da se spremeni realnost na terenu, se pravi, da območje prevzame nekdo drug, potem pa je to možna pot. A tisto, kar mene skrbi pri tem, je to, da se mi dozdeva, da pri teh posredovanjih ni jasna neka prava strategija oziroma končni cilj te operacije. Veliko je ideološkega debatiranja, a ni povsem jasno, kaj je pravzaprav cilj. Če je to uničenje, potem samo z zračnimi napadi to ne bo mogoče.

Kako dolgo lahko traja ta operacija?

Jaz ocenjujem, da ta problem Islamske države ni tako enostaven, kot se morda zdi na prvi pogled. Zaradi njihove ideologije to ni več samo vprašanje, kot smo ga imeli v primeru Al Kaide, kjer je šlo za sovražnost do Zahoda, pač pa gre tukaj za sovražnost do "nepopolnih" muslimanov, tudi do šiitov kot takih. Šiiti so njihov sovražnik. Se pravi gre za iskanje neke pravovernosti. To je kar resna grožnja. Poleg tega pa se je pričelo tudi novačenje bojevnikov na Zahodu. Ta koncept islama, da se uporablja tuje borce, je že dolgo znan. Poznali so ga na primer že janičarji iz turških časov. Dejansko se je ob tem pojavilo veliko tveganje, saj je v današnjem globalnem svetu zelo težko nadzirati, kako se ljudje gibajo. Da, mislim, da bo to dolgotrajna operacija. Ti bombni oziroma raketni napadi so le začetek.

ZDA iščejo podporo ostalih držav. Na nek način vse skupaj morda izgleda, kot da skušajo s širokim mednarodnim soglasjem opravičiti svoje vmešavanje v dano situacijo. Zračni napadi so potekali tudi na naftnih črpališčih. Gre tukaj še vedno za interese povezane z nafto?

Bombardiranje naftnih črpališč je predvsem poskus prekinitve dotoka denarja. Vedeti morate, da IS ni mednarodna teroristična organizacija v klasičnem pomenu besede, kot je bila na primer Al Kaida, ki je bila sestavljena iz celic. Tukaj imajo oni neke državi podobne strukture oblasti. Dejansko črpajo nafto, jo izvažajo na črni trg in s tem služijo. To je njihov vir denarja. Celotna infrastruktura, ki jo vzdržujejo, ter tudi vso oborožitev financirajo prav s tem.

Kar se tiče naftnih interesov ZDA pa je tako, da oni želijo predvsem to, da bi bil ta prostor stabilen. Ali so samo energetski interesi? Do neke mere ja, do neke mere ne. Zdaj Američani niso več tako zelo energetsko odvisni od arabskega sveta, kot so bili. A če bi prepustili, da bi se to širilo na Savdsko Arabijo in Jordanijo, bi to prineslo destabilizacijo. To bi dejansko pomenilo veliko grožnjo globalnemu miru in stabilnosti. Seveda, Američani imajo svoje interese, ampak so bili prisiljeni reagirati, saj se je nenazadnje od njih pričakovalo, da bodo glede tega nekaj ukrenili. Glede iskanja široke koalicije pa seveda velja, da čim širša in raznovrstna je, tem večja je mednarodna legitimacija teh aktivnosti.

IS - 3
IS - 3 FOTO: Reuters

V koaliciji se je znašla tudi Slovenija. Kakšna je lahko naša vloga?

Mislim, da smo mi v tej zgodbi neke vrste pridruženi član. Mi realno vojaško ne moremo nič pomagati. Nimamo zmogljivosti za kakšno sodelovanje v teh operacijah. Kar lahko naredimo, je predvsem sodelovanje pri humanitarni pomoči. Obstaja pa vprašanje glede teh slovenskih državljanov, ki naj bi se borili v Siriji. To za Slovenijo odpira kar vrsto vprašanj. Če to vse drži, potem Slovenija ni več črna luknja na tem zemljevidu, pač pa smo očitno resnično postali del te zgodbe.

Sporočilo Islamske države je zelo protizahodno, a do neke mere tudi proticivilazicijsko oziroma v smislu vrednot, v katere mi zahodnem svetu verjamemo. Tu se moramo tudi mi nekatere stvari vprašati in odgovor na to lahko pokaže, če smo ali pa nismo del te zgodbe. Kako bomo mi formalno pristopili ali pa ne bomo pristopili, je v domeni vlade. Je pa tudi potreben nek strateški premislek. Al Kaida je v tem pogledu bistveno manj radikalna, kot pa recimo ta Islamska država. Oni so proti vsem načelom razsvetljenstva in temeljem, na katerih v bistvu obstaja naša civilizacija. To je vprašanje, na katerega mora odgovor najti aktualna slovenska politika.

Kakšna bi bila najboljša rešitev nastale situacije?

Bližnji vzhod je v bistvu prizorišče, preplet različnih interesov, tako lokalnih kot globalnih, poleg vsega pa imajo še to veliko prekletstvo, da imajo tam nafto. To je vse skupaj zelo hud gordijski vozel, kjer se prepletajo ekonomski, energetski interesi in veliki lokalni interesi za naravne vire.

IS - 5
IS - 5 FOTO: Reuters

Tam dol je na primer veliko vprašanje voda. To je pomembno vprašanje. Prav pri teh operacijah, ki so jih Kurdi pričeli zoper Islamske države, je šlo za vprašanje nadzora vode. Voda je namreč tam vredna več kot nafta. Izjemno pomembno je, kdo ima kontrolo nad pitno vodo. Potem je tukaj poleg omenjenega še cel kup nekih posledic kolonialnega obdobja, oziroma obdobje francoskih in britanskih dominionov. Sirija, Irak, Kuvajt, Savdska Arabija – to so države, kjer so arabskim plemenom v zameno za to, da se odprejo otomanskemu imperiju, ponudili nastanek njihovih lastnih držav. To so države, ki niso odraz etične strukture prebivalstva, niso vezane na geografske celote, pač pa so bile meje začrtane povsem ravno. Kjer so dejansko živeli ljudje, so bile te meje postavljene povsem nenaravno. Zdaj je proces neke izgradnje nacije izjemno težak, praktično nemogoč. Kuvajt je nastal, ko so želeli imeti Britanci dostop do kuvajtske nafte. Kako torej to rešiti? Rešitev je mogoča le v primeru, da bi se ključne globalne sile poenotile in začele nek resnično odprt in širok dialog na to temo. V to bi bilo potrebno vključiti vse, tudi nedržavne strukture.

A velike sile imajo preveč odprtih vprašanj tudi na drugih področjih. Včasih je tako Bližnji vzhod primerna zadeva, včasih pa sekundarna. Jaz glede tega torej ne morem biti pretiran optimist.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
27. 09. 2014 14.57
+0
"Slovenija je torej spet v vojni. Sprenevedanja vseh pristojnih glede vprašanja, kako smo se znova znašli na tistem famoznem seznamu, s katerim ZDA vedno znova legitimirajo svoje uničevalske pohode na Bližnji vzhod, odstirajo samo še enega od pogledov na to, za kako umazano igro gre," piše Dragica Korade
iGURT
27. 09. 2014 14.58
-2
Te umazanije, ki je po včerajšnjem uradnem ženevskem poročilu poleg vsega drugega proizvedla največjo humanitarno katastrofo po drugi svetovni vojni, ni mogoče oprati z visokimi političnimi zavezami o boju proti terorizmu. Če bi te zaveze vzeli zares, bi v Združenih narodih že zdavnaj obravnavali tisto zahodnjaško politiko, ki vzhodnjaško navdušenje za terorizem ohranja pri življenju od preloma tisočletja, ko so Američani izračunali, da se jim bolj splača bombardirati revne kot pa odpraviti revščino v svetu.
iGURT
27. 09. 2014 14.11
+0
.. amerosom so že leta 2010 predlagali skupen boj proti tem ekstremistom, a so zavrnili, rajše so jih urili in oboroževali. ................... spet smo v neki skupini ki podpira napad, neko novo vojno ali kaj bo iz tega, ....... kot takrat, ko smo podpirali napad na Irak, napad na osnovi Laži. .... Vilinška izjava - t.i. Koalicija Voljnih ...... naroda pa nikoli ne vprašajo ti naši vele spoštovani politiki.
I G N O R A N T
27. 09. 2014 13.40
+2
Prisiljene?Zakaj pa?Muslimani ne smejo imeti svojih interesov?
sime sime
27. 09. 2014 13.24
-1
amerika jih je ustvarila sedaj naj jih tudi umiri...jah tko je to ko hlapec rata neposlušen...
M_teorija
27. 09. 2014 12.24
+1
Dobro v vsem tem je to, da imajo ves ta olos na kupu!? Druga dobra stvar je da Kurdi , ta toliko zatiran In pregajan narod, dobi svojo državo. Končna rešitev, pa je, da ta islamski tur reši zdrava, zmerna večina islamskega sveta!?
Venividivici1
27. 09. 2014 09.21
IS se je naučil v SLO- ISIL so učili naši, zato so šli dol
Venividivici1
27. 09. 2014 09.21
Naši so tudi tako delali - zato smo sedaj v r...
Venividivici1
27. 09. 2014 09.20
Vse to so se naućili od naših od leta 41 naprej.
zemljemerec
27. 09. 2014 08.11
Američani niso prisiljeni v totalko z bombniki nad mesti...takšna vojaška taktika sporoča nekaj drugega, vedo povedati preživeli prebivalci iz porušenih nemških mest v II SV.
heroj2000
27. 09. 2014 05.45
+1
Pojdi malo v Sarajevo.
iGURT
27. 09. 2014 05.42
+2
... ko so amerosom že leta 2010 predlagali skupen boj proti 'skrajnežom' so to zavrnili, rajše so jim pomagali.
Klimova
26. 09. 2014 22.53
+2
Pravijo tisti, ki hodijo dol v Bosno, da je videti vedno več bradatih moških in žensk oblečenih v burke. Ženskam plačajo 200€, da si oblečejo tisto črno rjuho. Denar je sveta vladar..
Klimova
26. 09. 2014 22.50
+3
V bazi na Cipru je v pripravljenosti 6 britanskih bojnih letal GR4. Tudi Danska in Belgija sta se pridružili koaliciji pod vodstvom Amerike..
Mb128
26. 09. 2014 22.21
+5
No ja, z zapisanim se več ali manj strinjam čeprav je bilo tisto kar je zapisano zapisano v zelo, zelo mili obliki. Dve zadevi. 1. Nič ni bilo rečeno o vzroku in posledici oz. zakaj se sedaj z IS-jem sploh ubada cel svet, kako je do tega sploh prišlo?! 2. Primerjava tistih, ki jih je uspel IS-i regrutirati z janičarji. A janičarji niso nastali tako, da so Turki otroke preprosto ugrabili?! Kolikor vem jaz pri IS-ju ne gre za nobene ugrabitve. Še ena stvar, ki je zelo pomembna če že ne fundamentalna. Tukaj, v tem članku je bilo večkrat navedeno, da so se ZDA odločile za posredovanje zoper IS-i da se slednja ne bi razširila na Savdovo Arabijo. Hm, od kod že izvirajo salafisti?! Torej, a gre tukaj za podcenjevanje problema, zavajanje javnosti ali pa nepoznavanje zadeve?! Glavni problem je ravno Savdova Arabija! O tem ne govori nihče, kako to?!
askralj
26. 09. 2014 20.01
+6
ZDA Pač živijo od vojne. Toda vsak ki ima avto ve da brez tega ne gre, cene so tak umetno napihnjene in zmenjene.
batom@pinkponk.com
26. 09. 2014 19.40
+6
ogrozila bi globalni mir ali oskrbo z nafto???
yarrick
26. 09. 2014 21.25
+5
ogrozila bi svetovni mir.Američani bi izgubili VSE če bi padla saudi ali katera naftno bogata članica.Moraš vedeti da so saudijci v zameno za vojaški protektorat forsirali prodajo nafte zgolj v USD.Brez nafte, se pravi brez petro dolarja pa amerika sploh obstajati ne more, ker je to (poleg vojske) njen edini res dobro stoječ del "gospodarstva".Če bi izgubili saudi rabijo kot eno res dobrih zaveznic ZDA, bi se verjetno ostale države hitro obrnile na katero drugo državo da jih zaščiti.kaj praviš h komu? Rusom ali kitajcem, kar pa ameri niti pod razno nebi niti ne bodo dopustili...
šmajser1
26. 09. 2014 18.51
+8
SLOVENCI SPLOH NIMAMO KAJ IZBIRAT.KONEC DEBATE.SMO V NATU IN TO JE TO.SICER PA TAKO VEMO KAJ JE AMERIKA.NE MORES PROTI NJIM.TAKO PAC JE.
ONniON
26. 09. 2014 18.47
+4
slovenci so se sami odločili za vstop v nato leta 2004 na referendumu
Follow me
27. 09. 2014 14.29
Uporabnik215111
26. 09. 2014 18.15
+5
Baba Vanga niti ni tako zelo zgrešila svojo napoved, edino mogoče malo časovno...
Miki777_
26. 09. 2014 18.42
+2
ali pa je niso dobro prevedli... oz. razumeli. Pitije so zgodovinsko imele vedno zelo dvoumna sporočila...Ženska je dejansko bila slepa a je videla obraze in slišala dogodke nekje v prihodnosti... To zmožnost nekateri imenujejo tudi Remote viewing(resna top secret zadeva, katera se prodaja v medijih kot "telepatija" za butalce, dezinformacija, za UFOloške cajtinge); CIA ga npr. redno uporablja(in verjetno še vedno uporablja; vem, da se zdaj na veliko urijo prav Kitajci oz. Kitajske varnostne (inteligentne) službe), pri opisovanju sovražnika, vse od USSR naprej, kjer so mediji (remote viewerji) poskušali dol. lokacijo nuklearnih bomb, letal, itd, nekje v Rusiji, čeprav tam osebno nikoli niso bili. Gre torej za pogled preko "časa in prostora"...
Alatiel
26. 09. 2014 17.31
-1
Ma kaj ta Groselj je še plačan za te nebuloze...in tudi novinarji na ta 24ur, malo loleki, bistveno vprašanje za mene v tej situaciji: zakaj o tej zadevi ne odloča VS OZN, ki je apriori pristojen za ta vprašanja?....