Slovenija

Amnesty Slovenijo opozarja na Rome in izbrisane

Ljubljana, 27. 05. 2010 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Amnesty International je objavil letno poročilo, ki med 159 državami vključuje tudi Slovenijo. V Sloveniji so izpostavili problem diskriminacije Romov in izbrisanih.

Amnesty International
Amnesty International FOTO: Reuters

Amnesty International Slovenije (ASI) je na novinarski konferenci predstavila letno poročilo Amnesty international (AI), ki obravnava razmere na področju človekovih pravic v letu 2009. Vključuje 159 držav, med njimi tudi Slovenijo, in sicer zaradi izbrisanih in diskriminacije Romov, zlasti glede dostopa do nastanitve in izobraževanja, so sporočili z AIS.

Poročilo sta predstavila direktorica AIS Nataša Posel in Blaž Kovač. Med drugim pa je Poselova opozorila tudi na primer diskriminacije Romov, na katerega so v slovenski Amnesty International naleteli pred kratkim. V Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto so namreč zasledili prakso zavrnitve dostopa Romom v skladišča z hrano in obleko.

Po intervenciji AIS je bil eni Romkinji sicer omogočen dostop izven časa uradnih ur, vendar je sekretarka Rdečega križa v Novem mestu na sestanku izrecno zatrdila, da drugim Romom tak dostop v prihodnje še vedno ne bo mogoč in da lahko Romi praviloma dobijo humanitarno pomoč samo z dostavo v naselja, kjer živijo. Po mnenju AIS gre v tem primeru za jasen primer diskriminacije.

V slovenski Amnesty International so Rdeči križ pozvali, da ukrepa v smeri obsodbe takega ravnanja, prenehanja te diskriminatorne prakse in zagotovitve odgovornosti kršiteljev. Prav tako so pozvali, naj Rdeči križ sprejme ustrezne notranje mehanizme, ki bodo zagotovili, da se podobna praksa v prihodnosti ne bo mogla ponoviti.

Glede položaja Romov je Blaž Kovač med drugim opozoril na nekatere pozitivne korake, povezane s sprejetjem Nacionalnega programa Vlade RS za Rome za 2010–2015, ki je napovedal številne nove ukrepe oblasti, med katerimi je ključnega pomena približevanje predšolske vzgoje romskim staršem, so še sporočili z AIS.

Stojnica Amnesty International
Stojnica Amnesty International FOTO: Dare Čekeliš

Glede izbrisanih je bil storjen prvi korak

V zvezi z izbrisanimi je Blaž Kovač dejal, da je Državni zbor marca letos sprejel zakonodajne spremembe, ki bodo omogočile večini izbrisanim sprožitev postopkov za povrnitev statusa stalnega prebivalca. "Četudi zakon ne zajema vseh kategorij in vsebuje številne omejitve, gre za ključen prvi korak do prihodnje povrnitve pravic izbrisanim tudi na drugih pravnih področjih," pravijo v AIS.

Glede stanja človekovih pravic v svetu pa so na AIS izpostavili še, da poročilo AI za 2009 ugotavlja tudi, "da močne vlade blokirajo napredovanje na področju mednarodne pravičnosti, tako da se postavljajo nad pravo človekovih pravic, ščitijo svoje zaveznike pred kritiko in ukrepajo le, ko je to politično priročno“.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lila.ayla
28. 05. 2010 09.53
tudi jaz se bom pritožila zaradi diskriminacije... moram namreč hodit v šolo, da bom enkrat (mogoče) lahko dobila službo, potem bom delala do konca življenja, da si bom lahko enkrat vmes privoščila stanovanje in družino pri tem da mi bo država pobrala pol zasluženega. romi pa se odločijo, da bodo raje vse to preskočili, naredijo otroka in potem čakajo da jim država da stanovanje, denar (ki sem ga zaslžila jaz in vsi ki nismo romi) in službo... no, ne, služba je vprašanje, ker itak nimajo izobrazbe in raje jamrajo kako jim gre slabo in čakajo na še več denarja. hahaa... in potem so diskriminirani oni!
HellWolf
27. 05. 2010 20.58
Pa naj jih vzamejo pod svoje okrilje...
am_staff
27. 05. 2010 19.26
Kdo so romi in kaj jim spet ne paše.
kawboy
27. 05. 2010 15.58
Z Blažem iz AI sem govoril po telefonu in mu zastavil vprašanje zakaj imajo v evidenci samo problematiko izbrisanih in romov ne pa tudi grobe kršitve človekovih pravic pri delavcih (v gradbeništvu) tako slovenskih kot migrantov. Saj nekateri delodajalci sploh ne izplačujejo plač delavcem in nas izkoriščajo ter izigravajo zakone in zlorabljajo sistem brez kakršnih koli posledic ali kazenske in odškodninske odgovornosti. Omenil sem mu tudi dva svoja primera glede dobljenih tožb na sodišču zoper delodajalca, vendar še do danes nisem dobil dolgovanega denarja. Pa mi odgovori, da imajo po svetu tak sistem že tisoč let. Zdaj si pa lahko mislite kakšne ljudi imamo na AI in da nimajo poročila tudi o drugih stvareh in problemih v zvezi z človekovimi pravicami v Sloveniji?
Okužen z razumom
27. 05. 2010 15.47
Poleg tega ROMI kupujejo zemljišča in stanovanja kot po tekočem traku in še vedno dobivajo socialno podporo!! Bojim se da bo beseda GOSPOD čez čas sopomenka za ROMA!!! Ker v naši državi je gopod(ar) tisti ki ima denar - in romi ga imajo zelo zelo veliko....!
19slovenija91
27. 05. 2010 15.39
izgnat iz države vse po spisku!
porka.malorka
27. 05. 2010 15.14
antinazi ti nimaš pojma kaj se dogaja. Lahko je govorit o njih ko si jih vidla sam na tv. za soseda bi ti jih dal pa bi vidla kaj je realnost.
porka.malorka
27. 05. 2010 15.11
ta amnesty bi morali prepovedat ker vse kar dela je sovraštvo med ljudmi
Peter Kralj 1
27. 05. 2010 15.10
V TEJ DRŽAVI SAMO SLOVENCI NISO NIČ VREDNI!
DaKirba
27. 05. 2010 15.04
Administrator: domnevno sporne besede sem zamenjal z besedo rom. Upam, da bo moj komentar sedaj ostal viden... Antinazi: ali se ti sploh slišiš oz. bereš za sabo? Kritiziraš slovence, svoj lasten narod (tega sicer ne vem), jih zmerjaš, da so morilci, tatovi itd. zato, da braniš rome. Žalostno je samo to, da se noben izmed njih ne zaveda, kako jih ti braniš in bi te kaj hitro prinesli okoli, te okradli, ustrahovali, ti nastavili mrtvega psa na cesto in te obtoževali, da si ga ti povozil, sedaj pa plačaj in seveda s teboj tudi fizično obračunali, če bi se želel postaviti zase… Ni se ti potrebno delati ne vem kakšnega liberalca pri vprašanju romov, ker nismo slovenci čisto nič bolj nestrpni kot kjerkoli drugje po svetu. Saj jih nihče ne mara. To je splošno znano, tako pač je… Saj ne rečem, da je to lepo, ampak tako je in drugače ne more biti. Jaz mislim, ko takole gledam tv in berem časopise, da smo slovenci veliko bolj strpni do manjšin kot kjerkoli drugje. To pa zato ker smo navadne mone in nimamo nacionalne zavesti. Vsi so boljši kot mi, mi slovenčki, mi smo najslabši. Kako naj tak narod potem uspe v svetu, če ljudje o svojem narodu pišejo take oslarije kot ti? Poglej malo na youtube kakšen odnos imajo do romov v Bosni, Srbiji itd. Oni imajo res narodno zavest in tam se romi ne upajo nič in so prestrašeni. Pri nas je pa ravno obratno – smo pa mi prestrašeni, če jih zagledamo na cesti in oni se tudi tega zavedajo. Predstavljaj si, da po nesreči zaideš v romsko naselje – verjemi mi, da bi takoj naletel na težave, tudi če jih ne bi iskal. V prej omenjenih državah je pa ravno obratno – točno se ve kdo je domačin in kdo ne. In še to – če bo administrator slučajno brisal moj post zato, ker uporabljam besedo ''rom''. Po celem svetu se uporablja ta beseda – Gipsy. Ogromno pesmi obstaja s takim naslovom, celo glasbena skupina, Gipsy Kings itd. Tudi v sloveniji. ''Ljubim roma Jana…'' ''so prišli romi na vrata…tista črna kitara…''. Beseda rom ni žaljivka. Brišite raje poste, kjer se uporablja beseda ''slovenček''. Čeprav je res, da smo slovenci ravno zarad takih kvazi liberalcev res postali že pravi ''slovenčki''.
DaKirba
27. 05. 2010 15.02
Neverjetno... Administratoček, zakaj si izbirsal moje sporočilo? Česa te je strah? Ali sem slučajno kaj žaljivega napisal? Uporabil sem celo **. Res, ne morem verjet, da v svoji Sloveniji nimam pravice do svobode govora... Rečem lahko samo bravo tehnokrat, inspire in ostali podobno razmišljujoči. Še obstajajo osebe, ki trezno razmišljajo… Sem se že bal, da sem eden izmed redkih, ki vidijo kakšno je dejansko stanje v Sloveniji…
DaKirba
27. 05. 2010 14.56
Moje prejšnje sporočilo je v večini letelo na uporabnika Antinazi.
Nandadevi
27. 05. 2010 14.49
Svojo domovino nihče ne ljubi zato ker je bogata, velika, katoliška, pravna ali kakršna koli ampak preprosto zato ker je njegova. Za Slovence velja, da jih večina misli, da to ni več njihova domovina in da so tujci ter hlapci v tej njim tuji državi.
pumall
27. 05. 2010 14.49
Iz kje se pa tale Amnesty financira?
Inspire
27. 05. 2010 14.43
Kaj bi še radi ti Romi ? Saj si sami vse vzamejo , do česar pridejo . Nihče ni več varen pred njimi ! Tako lepo , kot pri nas se ne godi nobeni avtohtoni skupini !
Tehnokrat
27. 05. 2010 14.42
Saj v naši državi lahko živijo tujci, ampak Slovenija je še vedno država Slovencev, kjer se obnaša, kot da si iz Slovenija, ne pa kot da si iz kakšnega Balkanskega sela. Izobraženi priseljenci so lahko čisto vredu, ampak te neuki so pa podn od podna. Kaj pa diskriminacija Slovencev v naši Sloveniji, ha?!
Tehnokrat
27. 05. 2010 14.29
Pri nas noben rom ni diskrimaniran, to je neka navadna izmišljotina. Še preveč popustljivi smo do tistih Romov, ki so kriminalci in grozijo vsem, ki se jim postavijo na pot! Pa tudi te izbrisani so navadna izmišljotina, če jim ni prav Slovenija zakaj ne gredo nazaj na Balkan v svoja sela živet?
ekolog
27. 05. 2010 14.29
....ne gre za sovraštvo...gre za jezo ki te prime ko vidiš da v MB na poljanah zgradijo bloke za njih, da imajo ti bloki agregat, če slučajno zmanjka elektrike da brazilci ne bi kje zamudili kake oddaje po TV, da ni ure dneva ko oni ne bi uživali na bližnjih parkiriščih, trgovinah, ko vidiš te ženske ko itak nimajo kaj delat da kupujejo hrano za domov itd... Mi Slovenci pa moramo delat....za sebe in za njih... Saj bo prišel čas ko bomo spet ponosni na svojo raso...samo če ne bo že kje prepozno.
jani666
27. 05. 2010 14.19
Kaj pa diskriminacija Slovencev v lastni državi?
antinazi
27. 05. 2010 14.16
Romofobija je očitno pri nas najhujša. NIti enega ki bi pohvalil to potezo. Bom pa sam, bravo AI! Ta gonja in sovraštvo do Romov in pripisovanje vsega slabega, kot da so oni krivi vsega slabega kar se pri nas dogaja. Večino kriminala storijo ne-Romi, tako kraj, da o hujših deliktih ne govorim. Vi se pa vsi obešate na marginalno skupino ki je kaplja v morje. Važno da kleni Slovenčki ne morijo, kradejo, posiljujejo, zažigajo in se ne vozijo v BMWjih, Mercedesih, Ferrarijih, Porschejih in da vsi na pošten način denar služijo a ne? Raja bedna...