Slovenija

Ambulanta na Metelkovi poka po šivih, nenujnih pa kar 70 odstotkov primerov

Ljubljana, 23. 04. 2015 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
110

V času sezonskih obolenj dežurna pediatrična ambulanta na Metelkovi poka po šivih. Vodja pediatrične nujne medicinske pomoči opozarja, da je kar 70 odstotkov vseh primerov, ki pridejo v dežurno ambulanto, nenujnih. Te primere bi lahko zaračunavali, a se, tudi zaradi konfliktov s starši, za to niso odločili.

Edina nujna služba za otroke v Sloveniji je organizirana v Zdravstvenem domu Ljubljana – Center (na Metelkovi). To je pediatrična nujna medicinska pomoč (PNMP), ki je organizirana v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL). Pediatrična nujna medicinska pomoč deluje vsako noč od 19. do 7. ure zjutraj, saj v času pred tem, torej od 7. do 19.30 ure, v rednem delovnem času delujejo vsa zdravstvena varstva predšolskih in šolskih otrok enot ZDL, ki v rednem delovnem času tudi nudijo nujno medicinsko pomoč, če je potrebno. Pediatrična nujna medicinska pomoč deluje tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, in sicer neprekinjeno 24 ur.

Dežurajo pediatri in šolski zdravniki iz ljubljanskih zdravstvenih domov

PNMP nima stalno zaposlenih zdravnikov in medicinskih sester, pač pa tu dežurajo pediatri in šolski zdravniki iz enot ZDL ter včasih pa tudi zasebniki koncesionarji. Kot pojasnjuje vodja zdravstvenega varstva predšolskih otrok, šolskih otrok in mladine ter vodja PNMP v ZD Ljubljana – Center Tatjana Grmek Martinjaš, se v nujno pomoč vključuje redno ali občasno 46 pediatrov in šolskih zdravnikov zaposlenih v ZDL in 6 zasebnikov koncesionarjev.

Drugi vikend v aprilu so v dežurni ambulanti obravnavali kar 399 otrok.
Drugi vikend v aprilu so v dežurni ambulanti obravnavali kar 399 otrok. FOTO: Thinkstock

Na Metelkovo prihajajo otroci tudi od drugod

Grmek Martinjaševa ugotavlja, da sicer PNMP organizacijsko pokriva območje Mestne občine Ljubljana, dejansko pa k njim prihajajo otroci iz širše okolice, in sicer Domžal, Moravč, do Litije, Ivančne Gorice, Grosupljega, Velikih Lašč, občasno tudi iz Ribnice, Cerknice, Postojne, Logatca, Vrhnike, Škofje Loke, včasih tudi iz Kranja. "Tam imajo sicer organizirano službo nujne medicinske pomoči, vendar za otroke najpogosteje skrbijo v NMP zdravniki drugih specialnosti, zato se starši verjetno odločajo drugače. Za kadrovsko sestavo ter finančno zagotavljanje, se sredstva za preglede teh pacientov nakazujejo v matične ustanove, ne na PNMP," opozarja vodja PNMP.

V času sezonskih obolenj ambulanta poka po šivih

V času od petka, 10. aprila 2015, od 19. ure dalje do ponedeljka, 13. aprila 2015, do 7. ure zjutraj je bilo na PNMP obravnavanih 399 otrok. "Če upoštevamo, da sicer pregledamo otroka, da je pa naš sogovornik eden ali oba starša, je bilo med vikendom vsaj 800 obravnav. Od tega je bilo nujnih približno 20 odstotkov obravnav, vendar ne življenje ogrožujočih," poudarja vodja PNMP.

Katera stanja so nujna?

To so stanja, ko je ogroženo življenje oziroma bolezni, ki bi se lahko v krajšem času brez zdravniške pomoči tako poslabšale, da bi bilo ogroženo življenje. Žal pa v PNMP ugotavljajo, da je velika večina obravnav povsem nenujnih, kar je zaskrbljujoče.

Po nujno pomoč kar 70 odstotkov nenujnih primerov

Najbolj pogosto se zgodi, da zaradi izogibanja zdravstvenih delavcev konfliktni situaciji vsak zdravnik pač opravi pregled in obravnavo v celoti ter se ne spušča s starši v pojasnjevanje, ali je bil pregled dejansko nujen ali ne. Vodja PNMP v ZD Ljubljana – Center Tatjana Grmek Martinjaš

Kot opozarja vodja nujne službe na Metelkovi, je nenujnih obravnav vsaj 70 odstotkov. "Izjemoma se zgodi najbolj nujna obravnava, torej tista, ki zahteva takojšnji pregled in ukrepanje. Taki so primeri zelo težkega dihanja, vročinskih ali drugih možganskih krčev, ki še trajajo," pravi Grmek Martinjaševa. Zelo nujnih obravnav, ki zahtevajo pregled v 10 minutah, je nekaj več. To so hude bolečine, visoka vročina, motnja zavesti. Nujnih, s čakalno dobo do 60 minut, je okoli 20 odstotkov. Gre za zmerne bolečine, navajano motnjo zavesti pred prihodom, težko dihanje z normalno zasičenostjo hemoglobina s kisikom, navedba visoke vročine pred prihodom, še pojasnjuje.

V čakalnici sedijo že uro pred začetkom delovanja ambulante

V PNMP ugotavljajo, da so precej nenavadni obiski v ambulanti tik pred zaključkom dežurne službe, ko čez pol ure ali uro začnejo z rednim delom v ambulantah, stanje otroka pa po nobenem kriteriju, tudi za laika, ni nujno. Prav tako so po njihovem mnenju zelo neobičajni tudi primeri, ko ljudje čakajo na PNMP kakšno uro pred začetkom dela dežurne ambulante.Takrat njihovi izbrani ali nadomestni zdravniki namreč še delajo.

Starše opozorijo, da ne gre za nujen primer, nihče pa opozoril ne jemlje resno

Na PNMP bi sicer lahko zaračunavali nenujne obiske, saj ZZZS določa, da je storitev nenujnega obiska v nujni službi samoplačniška, a se za to zaenkrat niso odločili. Na vprašanje, ali starše opozorijo, da ne gre za nujno obravnavo ob sprejemu, Grmek Martinjaševa pojasnjuje: "Bolnike oziroma njihove starše na to opozorimo. To jim pove že diplomirana medicinska sestra, ko opravi triažni postopek. Vendar je trenutno videti, da nihče ni voljan sprejeti kakršnega koli nasveta in navodila in se vsako opozorilo sprevrže v očitanje zdravstvu s strani staršev, da ne opravljamo svojih nalog."

Včasih starši težko ocenimo, ali gre za nujen primer. Pri tem nam je lahko v pomoč tudi pogovor po telefonu z dežurno sestro.
Včasih starši težko ocenimo, ali gre za nujen primer. Pri tem nam je lahko v pomoč tudi pogovor po telefonu z dežurno sestro. FOTO: Thinkstock

Kako poteka delo in sprejem otroka?

Ponoči na Metelkovi dežura en zdravnik, pomagata pa mu dve diplomirani medicinski sestri. Ena je v ambulanti pri zdravniku, druga pa dela na sprejemu – triaži. Ob sobotah čez dan, ko je obiskov največ, je število ekip odvisno od števila obolelih. V zimskih mesecih, ko je obolenj več, 12-urni turnus izvajajo trije zdravniki, poleti pa dva zdravnika. Ob sobotah sta tako na sprejemu dve diplomirani medicinski sestri, od katerih ena skrbi zgolj za telefonsko triažo, telefonsko svetovanje ter intervencije. Ob nedeljah in praznikih izvajajo nujno medicinsko pomoč trije zdravniki pozimi in poleti dva.

Zelo nas čudijo tudi stanja, ko na primer starši prinesejo otroka zaradi nekajurnih bolečin v ušesu, seveda brez olajševanja bolečin. Zdravnik ugotovi vnetje ušesa, nato pa sledi vprašanje, ali mu to res mora dajati. Ali pa na primer vprašajo, ali lahko začnejo antibiotik dajati šele zjutraj. Kakšen je bil torej pravzaprav namen takega obiska? Vodja PNMP v ZD Ljubljana – Center Tatjana Grmek Martinjaš

Ob sprejemu medicinska sestra opravi triažni postopek po Manchesterskem triažnem sistemu in otroka uvrsti na čakalno listo po stopnji nujnosti. "Pregledi v dežurni službi se namreč izvajajo po stopnji nujnosti in ne po vrstnem redu prihoda. Bolj nujni so pregledani prej ali takoj, manj nujni so pregledani kasneje, čakalne dobe za nenujne preglede so tudi do 240 minut, v skladu s predpisanim triažnim postopkom," pojasnjuje Grmek Martinjaševa. Sestra obvesti ter preda triažni zapisnik sestri v ambulanti, zdravnik in sestra v ambulanti pa morata upoštevati triažno skupino nujnosti, saj se ne sme zgoditi, da bi nujna obravnava čakala dlje kot nenujna obravnava.

Vodja PNMP opozarja, da je triažni postopek standardiziran, preizkušen in po evalvaciji zanesljiv. "Slabost postopka je za paciente pravzaprav varovalna, saj večkrat uvrsti pacienta v bolj nujno skupino, kot pa je njegovo dejansko stanje," pravi Grmek Martinjaševa.

V čakalnici mrgoli virusov in bakterij

Vodja nujne službe tudi opozarja, da se mnogi starši niti ne zavedo, da se lahko otrok v dežurni ambulanti še dodatno okuži. "Predvsem se ne zavedajo tega starši novorojenčkov (tudi nekajdnevnih), ko zaradi stanj, ki so predmet obravnave v posvetovalnici (izpuščaji na obrazu, odvajanje blata, uvedba raznih mlečnih formul, plenični izpuščaj) prihajajo v nabito polne dežurne čakalnice," opozarja Grmek Martinjaševa in dodaja, da se tudi dojenčki in večji otroci zlahka okužijo v čakalnici, saj tam otroci smrkajo in kašljajo, ker se okužba prenaša ali kapljično ali z dotikom, pa je prenos bolezni med čakanjem zelo verjeten.

Nujna stanja so tista, ko je ogroženo življenje oziroma bolezni, ki bi se lahko v krajšem času brez zdravniške pomoči tako poslabšale, da bi bilo ogroženo življenje.
Nujna stanja so tista, ko je ogroženo življenje oziroma bolezni, ki bi se lahko v krajšem času brez zdravniške pomoči tako poslabšale, da bi bilo ogroženo življenje. FOTO: Thinkstock

Kako in kdo naj zadeve uredi?

Vsak primer, ki ni nujen, močno obremenjuje že tako obremenjenega dežurnega zdravnika in hkrati podaljšuje obravnavo tistih primerov, ki so nujni. Vodja nujne službe opozarja, da so zdravniki in medicinske sestre v dežurni službi tisti, ki morajo sprejeti, triažirati, se odločiti o stopnji nujnosti, pregledati, zdraviti in ne nazadnje obvestiti uporabnike o zlorabi dežurne službe v nenujne namene. "ZZZS je sicer jasno določil v predpisih, da so nenujne storitve v dežurnem času plačljive. Vendar je obveščanje in izvedbo tega prepustil nam, ki dežuramo. Želimo, da tudi ZZZS uporabnikom jasno pove in jih, kot svoje zavarovance, seznani s pravili poslovanja, tako kot nas izvajalce. In seveda stoji za tem, da se morajo nenujne storitve v dežurni službi plačati," opozarja Grmek Martinjaševa. Takšna opozorila bi lahko bila v obliki plakata, zloženk ali medijskega obvestila, dodaja vodja. Skratka s podobnimi aktivnostmi, ki jih je zdravstvena blagajna zavzela, ko je obveščala o racionalni rabi antibiotikov. Ta akcija je bila uspešna.

Obisk v dežurni ambulanti vsako leto večji za 15 odstotkov

Grmek Martinjaševa še opozarja, da so sicer pripravili obvestilo za uporabnike, kaj pomeni nujna pomoč in komu je namenjena, vendar uspeha ali zmanjševanje frekvence obiskov ni prineslo, saj se letno pogostost obiskov povečujejo za približno 15 odstotkov.

Kako lahko starš prepozna, ali njegov otrok potrebuje nujno medicinsko pomoč ali ne?

Pri bolezenskih stanjih, kjer vzrok ni poškodba, je nekaj pomembnih stanj, ki jih morajo starši prepoznati kot nujna.
- To je visoka vročina, ki ne pade uro do dve po sredstvu za zniževanje vročine. Če se vročini pridružijo izpuščaji, ki na pritisk ne zbledijo, je potrebna takojšnja obravnava.
- Vsaka motnja zavesti (neodzivnost ali zmedenost, upočasnjenost odgovora, huda vznemirjenost) je vzrok za takojšnjo obravnavo.
- Hude bolečine, ki po uri po zaužitju sredstva proti bolečinam (to pa je za otroke paracetamol v kateri koli obliki in ibuprofen), ne minejo.
- Težko dihanje, pri čemer je potrebno ločiti, ali otrok težko diha samo zato, ker ima zamašen nos, ali pa gre res za znake težkega dihanja, torej ugreza jamico pod vratom, ugreza medrebrne prostore, diha močno s trebuščkom, vidno težko vdihne ali izdihne zrak, stoka pri izdihu, je bled, poten in utrujen ter zavrača hranjenje. Seveda tudi tujek v dihalih.
- Otrok, ki v nekaj urah velikokrat bruha, ne more pa zaužiti nobene tekočine.
- Alergijske reakcije, kjer je kožnim znakom (koprivnici) pridruženo težko dihanje ali otekanje ust in zgornjih dihal.
- Krvavitve, ki nastanejo brez zunanje poškodbe (npr. iz sluhovoda) oziroma druge nezaustavljene krvavitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr--en
25. 04. 2015 04.58
+6
Samo pet evrov bi zaračunali za vsak pregled, pa bi se število pregledov v ambulanti prepolovilo...
asgml
24. 04. 2015 16.40
+3
sicer pa ni problem samo na metelkovi.skrb za zdravje otrok je na nuli.npr naš ZD: datum za pregled otroka ko zboli, se dobi šele čez 1 teden, ekstra najhitreje pa čez 3 dni.mame znamo pozdraviti nekomplicirane bolezni.vendar pa je problem z bolniškimi.otroka lahko pozdraviš sam, če si doma, niti k zdravniku ni treba zaradi viiroze.vendar-kdo ti bo potem izdal bolniško?
asgml
24. 04. 2015 16.37
+1
ogromno ljudi je povsem neizobraženih, predvsem pa večina od njih niti ne poskusi logično razmisliti.ja, poznam ogromno mam, ki svojega otroka TAKOJ, ko začne kašljati oz ko ima 37.2 peljejo k zdravniku.drugi starši pa tudi z 38 C vročine otroka vturijo v vrtec in čakajo, kdaj bo vzgojiteljica opazila in jih poklicala.ogromno je žal tudi zrdavstvenih tehnikov, ki nimajo pojma o osnovah.in ne le, da v službi ne znajo zbiti vročine (npr hladnih obkladkov se sploh ne daje?!?),niti svojim otrokom ne znajo pomagati.neka znanka, ZT, je rekla, da je zanjo paracetamol pač neka "kemija", strup...ipd.njena hči si je poškodovala vrat, pa ji ga ni hotela dati za bolečine, ker je po njenem to strup...
nikanik
24. 04. 2015 11.39
+18
Tudi ekonomisti in inzenirji bi lahko vedeli, da petletnik, ki je nahoden dva dni in mu zvecer namerijo 37.5C, ni za urgenco. Ali da 3letnik, ki mu je zjutraj zacelo tect iz nosa, zvecer pa je dvakrat pokasljal, ni za urgenco. Problem je v takih starsih, ne pa v tistih, ki pripeljejo ponoci otroka, ki je bil v zacetku tedna prehlajen, popoldan je zacel obilno izkasljevati in se mu je pojavila vrocina 40C, ki so jo doma zbijali s paracetamolom, a ni bilo ucinka. Ko postanes stars, bi pac lahko sprejel odgovornost, da prepoznas navaden nahod ali pa npr. ne peljes panike, ce dojencek enkrat spi dve uri dlje kot obicajno ali poje 20ml manj kot obicajno, ob tem pa je, ko je buden, popolnoma enako aktiven kot obicajno. Res pa ne stekam tistih starsev, ki otrok ne cepijo, jih ne peljejo na sistematske preglede, k(j)er bi morali odgovorit na vprasanje, zakaj otrok ne cepijo, otroke ves cas hranijo z goji jagodami in podobno "superhrano", se razglasajo za pristase alternative in hujskace uradne medicine, a ko otroku namerijo 37.6C, so prvi v vrsti na Metelkovi, kjer zahtevajo se odvzem krvi in pregled urina. In ko jim zdravnik rece, naj dajo otroku svecko paracetamola, ce se mu vrocina dvigne cez 38.5C, le-ti odvrnejo, da "s to farmacijo pa lastnega otroka ze ne bodo zastrupljali". Takih pa, priznam, res ne razumem.
berlusconi
24. 04. 2015 13.54
+0
asgml
24. 04. 2015 16.29
+0
A-E
24. 04. 2015 08.10
+22
Tako zdaj bom pa podala še jaz svoje mnjenje ;) stvar je taka...delam v laboratoriju v ZDL in posledično imam tudi dežurstva na metelkovi. Res je da je PNMP preveč obremenjena...in veste zakaj? Zato ker starši pripeljete otroka, ki je dobil vročino isti dan dopoldne in je imel celi dan vročino cca 38 stopinj in ste ga pripeljali v dežurno...otroku se vzame kri in seveda niič ne pokaže ker je enostavno prezgodaj (po splošni stoki bi se moralo osebi zbijati vročino vsaj 2dni- pazi ne govorim o stanju ko se otroku kljub zdravilom za zbijanje in hlajenju ne zbije niti za pol stopinje) izvidi pa ne pokažejo ničesar...isti te starši otroka priopeljejo spet v dežurni naslednji dan in ti še povejo da so bli prejšnji dan v dežurni in so spet prišli ker so takrat izvidi bilo OK.... ali pa drug primer ki je še bolj pogost: starši pripeljejo otroka v dežurno ker že dva dni kašlja in mu teče iz noska in ima rahlo povišano TT...takih otrok je na metelkovi na eno dežurno cca 70% bil je tudi primer da so otroku diagnosticiral virozo z navodili da naj po potrebi znižujejo vorčino če je nad 38.5 in se zglasijo pri osebnem zdravniku čez 2 dni...no oni vseno čez 1 dan pridejo v dežurno. Ali pa primer ko se malo pogovarjaš z starši in ti rečejo: ja potovali smo z avtom (daljša relacija) in nam je bruhal v avtu in smo prišli pogledat kaj je narobe....no zaradi TAKIH staršev, ki nimajo niti malo kmečke pameti PNMP poka po šivi in zdej mi vi prosim povejte če je TO normalno? :) LP
A-E
24. 04. 2015 08.28
+2
se opravičujem za slovnične napake :D :D
ochi
24. 04. 2015 10.53
+1
morda bi vam pomagalo, če bi pred vhod sprejemne pisarne obesili eno veliko tablo, kjer piše, kaj so nujni primeri in kaj lahko počaka na naslednji dan. res je pa tudi, da v dobi interneta skoraj ni izgovora, da nisi mogel vedeti stopnje nujnosti, saj je odgovorov po forumih ipd nešteto.
pizzamargerita
24. 04. 2015 17.20
+3
s tem se strinjam, A-E, jaz otrok za nobeno tako virozo sploh ne bi vlačila niti njegovega zdravnika, če ne bi rabila BOLNIŠKEGA LISTA za službo! Tako pa ga moram najkasneje 3. dan peljat tja, saj brez tega ni bolniške. Tudi če sem jaz bolna, se kdaj 3. dan komaj privlečem do dohtarja, a taka so očitno pravila ZZZS. Včasih je dohtar hodil k bolnikom, zdaj se moramo bolni vlačit po busih samo zaradi bolniške.
devlon
24. 04. 2015 07.19
+3
strojanova mati zagotovo ni za vsak kašelj letela z otrokom v ambulanto guzvo delat. ti novodobni starsi so pa..nerealni in imajo prevec casa... v NMP nimajo kaj iskati! naj se guzvajo pri svojih zdravnikih.
pizzamargerita
24. 04. 2015 17.23
+2
ha ha ha mi je povedal sodelavec z dolenjske kako zgleda čakalnica v ZD v Novem mestu... Z enim bolnim malim strojanom pride tja cela ogromna familija, 20+ ljudi, zasedejo vse stole, si grejo v wc štumfe prat v umivalnih, sedijo po tleh, jedo... Štala, totalna.
Ka pa mislis
24. 04. 2015 06.20
-12
Haha kaksne neumnosti. Ali naj stars kateri je elektricar oz ekonomist ipd ve kaj je z otrokom. Vsak normaln itak da ne bo hodil k dezurnemu ce ima malo vrocine. Vsakega starsa skrbi zdravje otroka, posebej ce je tko majhen da ne zna povedat. Ali hocete reci raje da naj ostanejo doma in sami odgovarjajo za posledice?? Za toliko denarja kot vam jih zaposleni dajemo bi morali imeti obiske na domu. Mafia zdravniska.
mk-a
24. 04. 2015 09.34
+10
mešaš jabolke in hruške... normalno je, da starša skrbi za zdravje svojega otroka... problem današnjih staršev pa je, da nimajo pojma, kaj narediti, ko ima otrok vročino zgolj 38.0 pa malo smrka in so vsi doma prehlajeni. takih je malo morje... drugo je, ko se to že vleče vsaj 5, 7 dni in enostavno se greš pokazati (in tu bi bilo povsem na mestu, da greš k zdravniku)... ne pa, da se greš takoj pokazati, ko malo zakašlja in ima par uric vročino... so tudi taki starši, ki otroku ne dajo nič za zbijati vročine in se grejo takoj pokazati... mislim, kot da nimajo lastnih možganov, da bi morda lahko pomislili, kaj bi lahko še sami naredili, ne pa da grejo takoj v urg.ambulanto, kjer bodo mimogrede pobrali še kak virus zraven in bo tako ena viroza prešla v drugo in bo okrevanje trajalo precej dlje... potem pa jamrajo, kako je otrok skozi bolan in oni skozi na bolniški... point vsega, kar hočem reči: naši starši niso tako komplicirali kot danes. so se znali sami znajti, pa mislim, da je bilo naše preživetje v zelo visokem odstotku brez večjih trajnih okvar, kljub temu da nas niso tako pogosto peljali k zdravniku.
Arjuc
24. 04. 2015 05.18
-6
Mah, tako kot na urgenci v UKC-ju - sami izgovori za nesposobnost in v nekaterih primerih celo ne prijaznost. Kot študent iz vzhoda Slovenije sem bil izjemno negativno presenečen nad počasnostjo, neučinkovitostjo ter osornostjo ljubljanskega zdravstvenega osebja. Naj najprej razčistijo pri sebi, nihče jih ni silil študirati medicine oz. zdravstva, naj se poberejo skup. Tam so zato, da pomagajo ljudem, ker če bi si slednji znali pomagati sami, potem jih sploh ne bi potrebovali.
ochi
24. 04. 2015 10.54
+3
vsak ima lahko slab dan v službi. a ti tega ne razumeš? aja, si še študent..
misika82
23. 04. 2015 23.48
+17
To je čisto izrabljanje sistema. Edina nujna služba je v Ljubljani. Kako vraga pa potem otroci iz ostale Slovenije preživijo? Spet so eni malo bolj vredni državljani kot drugi. Nujna služba za otroke, program Dora za odkrivanje raka na dojkah. To so usluge javnega zdravstva, za katere plačujemo vsi, na voljo so pa le v Ljubljani.
pizzamargerita
23. 04. 2015 22.46
+9
Tudi mi smo bili ta vikend tam in menimo, da smo imeli vso pravico iti tja! Hčerin pediater ji je zaradi kombinacije gripe in angine v sredo dal Ospen s pripombo, da se na gripo rada nacepi pljučnica ter napotkom, da mora v primeru gnojnega izkašljevanja spet do zdravnika! Tako je bilo v petek zvečer vse slabše, blazno kašljanje in zeleni izpljunki, naš dr. pa je ta dan delal dopoldne. Ker je koncesionar, v soboto in nedeljo ne dela, pa tudi nobene zamenjave nima. Naslednjič bi delal spet šele v ponedeljek popoldne. Bi morali torej po vašem s pljučnico čakati 3 dni? Poleg tega naš dohtar nima laboratorija, in gremo od cajta do cajta prav namenoma na Metelkovo, da vsaj kdaj kakšen laboratorij vidimo od znotraj!!!! Vsakič dobimo AB, torej nismo šli nikoli za brezveze, saj je kri kazala na bakterije. Ne trdim, da so bila ravno življenje ogrožujoča stanja, a kdo ve, v kaj se lahko pljučnica zakomplicira? Če bi bilo kaj narobe, bi se pa drli na nas, zakaj nismo prej prišli..... Glede na to, koliko denarja nam od plače trgajo za zdravstvo, nimam prav nič slabe vesti, če za ta denar otroci sem in tja dobijo kakšen izvid krvi in obravnavo na Metelkovi. Za sto drugih reči (od zobarja do MR, dermatologa in takih reči) moram kljub zdravstvenemu zavarovanju plačevat kot nora, ker ne pridem na vrsto v normalnem času)...
ochi
24. 04. 2015 10.56
+4
laboratorij ima tudi zd vič, pa enega imaš na dolenki. a vaš dohtar nič ne ve, kje je kaj?
pizzamargerita
24. 04. 2015 17.11
-1
ne moreš se sam poslat v laboratorij! Dohtarju pa se zlepa ne zdi nujno (privatnik, špara pač) za v lab. poslat.
mk-a
23. 04. 2015 20.54
+29
Mislim, da je danes ljudem odpovedala ena osnovna kmečka pamet... Dokler se ne bodo začeli izdajati računi, bodo gužve. Tako pa, ko se boste naslednjič pritoževali nad predolgim čakanjem, se spomnite, da si sami delate gužve in s tem čakanje podaljšate na par uric, da pridete do zdravnika.
suey
23. 04. 2015 23.19
-4
Če bi vsi študirali medicino, ne bi potrebovali zdravnikov in si bi lahko sami doma postavili diagnozo in se tudi pozdravili. Ali je stanje resno ali ne, lahko določi le zdravnik in še to včasih niso sposobni.
mk-a
24. 04. 2015 00.16
+10
ne rabiš študirati medicine, da si postaviš enostavno diagnozo... madonca, mene kot otroka niso vozili na sprehode k zdravnikom, pa tudi ne v kraje, kjer je veliko ljudi in s tem večja možnost okužbe, so me raje peljali kam v naravo... Ampak ja, danes je fajn biti moderen, potrebno je otroka odpeljati k zdravniku za vsako figo, po drugi strani, ko pa se gre za cepljenje, način zdravljenja, ki ga določi zdravnik, pa dajo na ignore (in kar naenkrat izgleda, kot da vsi študirajo medicino)... res hecno...
suey
24. 04. 2015 11.34
-1
mk-a
24. 04. 2015 11.44
+6
Hecno ja, da znaš narediti otroka, ne znaš pa ravnati z njim in ga raje vse okoli vlačiš, da še kaj dodatno dobi zraven, kot pa da mu daš kakšno svečko ali pa sirup za zbijanje temperature, pa tekočine za piti in malo počakaš... Včasih zna biti skrb pretirana ;)
Luka Krebs 1
23. 04. 2015 17.36
-48
ko gre za naše malčke,je vse nujno in pika...ali samo za vaše precenjeni dohtarji?
KajSiTiNor
23. 04. 2015 18.02
+40
Ja očitno si ti tudi ti en od "pacientov", ki so tam vsakokrat ko mali kihne!! Jutri boš pa jaukal, da se denar v zdravstvu meče stran :-))
mak0521
23. 04. 2015 17.05
-12
Kako naj starši vedo, ali je nujno ali ne? Poleg tega potrebujejo bolniško... ki je n e dobijo kar tako na lepe oke po telefonu, verjetno???
Petra Petrov?i? 1
23. 04. 2015 19.25
+24
Pokličeš na Metelkovo, poveš, kaj je in ti povedo, ali pridi ali ne. Ni tako težko. ;)
mak0521
23. 04. 2015 19.31
+6
In potem ostaneš z bolnim otrokom doma, dokler nima tako hudih težav, da ga sredi noči neseš na splošno urgenco in tam te naderejo, zakaj nisi prej prišel...
Poisonivy
23. 04. 2015 16.41
-20
Ja, res je, sem bila tam v nedeljo popoldne z otrokom z zelo hudimi bolečinami (vnetje ušesa - Calpol ni prijel), čakalnica polna, čakalna doba 3 ure in uleti očka s hčerkico, da ima tamala vnete oči... kar komot počaka na naslednji dan ko dela pediater... In zaradi takih mora potem res bogi otrok bolan, z vročino, bolečinami sedet tri ure... Mojemu so sicer dali takoj Ibuprofen in je potem lahko počakal, so pa tudi majhni dojenčki z vročino...ki že zdravi bi težko čakali tri ure, kaj šele bolni. Je pa še ena stvar... Zmeraj ni čakanja 3 ure...včasih je tudi samo uro npr, ali pa ponoči ni gužve ponavadi (vsaj takrat ko sem jaz blila)... Pri osebnem pediatru v ZD Ljubljana pa na delovni dan čakaš lahko tudi 3 ure...In potem je razumljivo, da nekateri starši gredo raje na Metelkovo čez vikend...zgdaj zjutraj ali zvečer in ne čakajo delovnega časa pediatra. A jim je za zamerit?
_DoRtEyA_
23. 04. 2015 17.57
+16
nimas pojma,ce ste ugotovili da ima otrok vneto uho bi se lahko naročili pri svojem pediatru,vem da otroka boli i da je tesko ko je otrok v bolecinah,ampak se zaradi tega ne obiskuje NMP,se mu da kaj za bolecine iin pogrevas uho !!!
KajSiTiNor
23. 04. 2015 18.05
+20
Na Metelkovo zarad vnetega ušesa?? Ma ne me hecat !! In pol si upaš to še napisat?? Jao bože
Explainator
23. 04. 2015 18.36
+17
vneta ušesa so torej bolj pomembna od vnetih oči? nisem vedel - wow
Petra Petrov?i? 1
23. 04. 2015 19.27
+16
Jaz sem bila tam samo 2x - imam 2 in 5 letnika, z vsakim enkrat. Obakrat zaradi ušes, počen bobenček, ponoči iz petka na soboto se je zlil gnoj iz ušeska, nujni antibiotiki, ne moreš čakat od sobote do ponedeljka popoldne. Dajte malo razmišljat, no.
Poisonivy
23. 04. 2015 20.46
+13
očitno noben ni imel otroka z akutnim vnetjem srednjega ušesa...Ne želte si tega.... Samo tok... Kdor je zdravnik pa ve o čem govorim, ostali pa boljš da ste tiho!
suey
23. 04. 2015 23.24
+5
Tudi ti ne veš, saj je tvoj otrok imel bolečino. In kako lahko ti presodiš bolečino ki jo je imela deklica z vnetimi očmi? Veš kaj je bilo za tem? Nisem zdravnik, kot otrok sem imela hudo vneta ušesa več kot enkrat in vseeno ne bom tako nasramna kot si bila ti!
mastablasta
23. 04. 2015 16.37
+26
mi smo meli nekaj kar bi lahko bilo nujno (nenehno pbruhanje). pa smo se po tel dogovorili da poskusimo z nasvetom sestre,če pa ne bo bolje oz. če bodo vidni znaki dehidracije (je lepo opisala) pa pridemo v roku 2-3 ur tja. no in na koncu j e nasvet deloval, tako da sploh ni bilo treba iti k zdravniku.
pizzamargerita
23. 04. 2015 23.07
-2
ste mel pač srečo - lahko bi bila pa tut zastrupitev, predrto črevo, razlit slepič, kaj jaz vem, kaj vse bi lahko bilo...
kristinahopsasa
24. 04. 2015 12.53
+1
Mi tudi zmeraj prej pokličemo, pa se zmenimo tako, da pač najprej poskusimo, kar predlaga sestra, tudi svojega Pediatra. Mislim, če otrok šmrka in kiha in ima vročino, božemili no, ga ne pelješ na vrat na nos na urgenco, če jasno veš, da lahko tam dodatno kaj stakne in pride res do zapletov!? Mojga nečaka tudi kar naprej vlečejo k dohtarju, sam da mal šmrka, ima vročino in izpuščajček!? Pa imam dva otroka (3 in 2 leti), pa se sama sebi kot mama zdim sposobna presoditi kdaj je njuno življenje ogroženo in je potreben obisk urgence...samo enkrat smo šli, ko je padla hči s postelje v petek zvečer in v soboto dopoldne je bila res ful čudna, ni se normalno odzivala, kar spala je,...Smo jo peljali kar na urgenco v KC, ker smo klicali na Metelkovo in so nam tam prijazno svetovale sestre kaj naj naredimo. S jo takoj sprejeli v Pediatrično, pa je bila 2 dni notri, ker so kasneje uotovili, da ima eno zenico večjo kot drugo (k sreči smo potem spoznali, da je prirojeno in benigno). Imama pa tudi jaz podobnega panika doma kot vas je nekaj tukaj (oče otrok), ki mu moram vsakič znova razlagati, da 93,5 vročine pri otroku res ni hudega, če ne traja več kot 3 dni...razen, če otrok res noče piti in je vidno dehidriran!
Burt
23. 04. 2015 15.35
-12
Ne rabimo bolnic..Slovenija potrebuje Dzamiju
borut_p
23. 04. 2015 20.06
+6
in kaj si hotel s tem bu....tastim komentarjem povedat
beya
23. 04. 2015 14.56
+52
Teh 70% staršev predstavlja tiste, ki so si, preden so se odločili za otroka, zamislili da bo vedno zdrav. Ko otrok zboli na žalost ne vejo kaj naj z njim počnejo, kljub vsem navodilom, ki jih dobijo. Že zvišana temperatura je problem...nekateri mislijo, da ima zdravnik čarobno palčko, pa da malo čarobnega prahu posuje in vročine ni več. Poberejo otroka in k zdravniku, namesto da bi otroku pomagali sami (mu zniževali TT, naredili par inhalacij ali mu dali sredstvo proti bolečinam) Najraje bi videli, da nam pripeljejo otroka in ga pridejo iskat, ko bo zdrav. Očitno je, da je šla zdrava kmečka pamet po gobe. No redki so tisti, ki se sami potrudijo storiti kar znajo in ne hodijo za vsako ceno v PNMP.
mastablasta
23. 04. 2015 16.39
+9
mi porbamo najprej doma kar se da. tudi pokličemo zdravnico z anasvet. če pa res ne gre oziroma če se kaj čudnega dogaja (recimo imeli smo temp, ki se ni dala zbit) pa gremo do konca.
beya
23. 04. 2015 18.37
+8
Uspešno zniževanje TT je, če vročina pade vsaj za pol stopinje ali stopinjo. Nekateri mislijo, da mora pasti na normalno TT, ko dajo sredstvo proti vročini in se je tako znebijo. Vročina je obramba človekovega telesa, pri odraslih in otrocih, in traja toliko časa, kolikor jo telo potrebuje, da premaga bolezen. Obisk dežurnega pediatra pa je obvezen, če vročina ne pade niti malo, kljub vsem ukrepom (sredstvo za zniževanje TT, ohlajanje).
ONniON
23. 04. 2015 14.45
čudnen in nelogičen sistem v sloveniji
melhi1
23. 04. 2015 14.34
-43
Ko je bolan otrok je zmeraj nujno.In mi starši nismo zdravniki,da bi lahko ocenili kdaj ni treba k zdravniku.Če pa ne greš takoj k zdravniku,ti pa rečejo,ja kje ste pa prej hodli.
asgml
24. 04. 2015 22.49
+1
ti ziher nimaš otrok, tolle je kr neki na pamet
Praškovarit
23. 04. 2015 14.27
+50
k zdravniku res ne hodimo, če ima otrok samo vročino, ker bomo v čakalnici prej še kaj zraven kasirali. ampak lej ga zlomka, moraš it in tam gužvo delat , če češ dobit bolniško. Naj povem, da so mojga otroka enkrat tudi skoraj do konca zašuštrali. namreč pri 40 vročine in več mu ni nihče vzel krvi, češ da je viroza.kljub temu da nobeno protivročinsko sredstvo ni delovalo več kot eno uro. ne osebna zdravnica, ne na metelkovi, nič. potem pa mu jo le vzamejo, rečejo naj pokličemo čez par ur za izvide in potem šok. kliče zdravnica - ne sestra, in vpije v slušalko takoj otroka peljat na infekcijsko!!! zastrupitev krvi. je rekla , da že deset let ni videla tako slabe krvi. no tam na infekcijski mi je pa otrok v naročju že s tabelim gledu, napol nezavesten,, ker smo mogli pač počakat na vrsto ! umes še rešilec, ki ima prednost.... ZA ZNORET!! . not ga tipajo gledajo , nič ne ugotovijo. eno uro smo še čakali na prazno posteljo, brez da bi mu kaj dali tačas. pridemo gor pa enih 10 pojstelj praznih!! šele potem so mu dali antibiotik. najbolj bedno mi je pa bilo, da sem mogla plačat bivanje v "hotelu", ker pač nisem imela srca 1,5 letnega otroka pustit tri dni samega tam, bledlo se mu je že, čim sem stopila stran je klical mami, mami. In potem še bolniške nisem dobila, češ, da je imel otrok v bolnici 24urno oskrbo in da ne bi rabila bit zraven. Ne vem katera mama bi pustila otroka v takem stanju tam, jezna na vse dohtarje. Od takrat naprej zahtevam pregled krvi tudi, če se zdravnici to ne zdi potrebno
yaks
23. 04. 2015 16.08
+20
Do šestega ali sedmega leta ima starš pravico bit zraven v bolnišnici ob otroku. Ne vem, če bi kdo eno leto in pol starega otroka samega pustil v bolnišnici.
Poisonivy
23. 04. 2015 21.33
+1
je bilo eno obdobje, ko si moral plačat...
Poisonivy
23. 04. 2015 21.34
+0
Žalostna kruta realnost našega zdravstvenega sistema
pizzamargerita
23. 04. 2015 22.53
+5
Yaks - ja, saj imaš pravico biti zraven (kjer je plac. seveda), A BOLNIŠKE NE DOBIŠ, MORAŠ VZETI DOPUST! Če je otrok hospitaliziran, se šteje, da ima zagotovljeno nego in varstvo, zato ne moreš ti dobiti bolniške, ki je namenjena negi in varstvu... Bolniško lahko dobiš samo za prvi in zadnji dan - za spremstvo.
asgml
24. 04. 2015 22.53
-1
veliko staršev pušča otroke same v bolnici, tudi zelo majhne,tudi če so njihove mame zdravstveni tehniki.2 moji sodelavki NISTA npr bili z otrokom na infekcijski, tačas sta bili lepo mirno v službi v glavni stavbi ukc.pa ni bilo pomanjkanja kadra npr.enim se pač ne da bit zraven v bolnici.kot študentka sem na praksi videla ogromno majhnih otrok samih...in tako sem skrbela za enega izmed njih, 16 mesečni Jan je bil.na celem oddelku so le pri enem otroku prihajali starši....ne moreš verjet, ampak je resnica...