Slovenija

Alstom naj bi z deli nadaljeval do odločitve o državnem poroštvu

Šoštanj/Velenje, 10. 07. 2012 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktor Teša zagotavlja, da dela na projektu Teš 6 za zdaj potekajo normalno, se pa z Alstomom o nadaljnjem delu pogovarjajo vsak mesec. Zalomilo pa bi se lahko konec meseca, ko zapadejo pogodbe o bančnih posojilih.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Damjan Žibert

Alstom je glede na to, da v Sloveniji še tečejo postopki za odobritev državnega poroštva za gradnjo šestega bloka Teša, sklenil, da do sprejetja končne odločitve "pustijo vse aktivnosti v kondiciji", je danes pojasnil direktor Teša Simon Tot. Do takrat se zadeve ne bodo zaostrovale, delo pa poteka normalno, je dejal.

S tem je zavrnil današnje navedbe vodje projekta Teš 6 Mirana Žgajnarja, ki je na novinarski konferenci velenjske občine o stanju gradnje šestega bloka dejal, da se bo Alstom umaknil z gradbišča, če država do 5. oktobra ne bo odobrila poroštva za Teš 6. "To ne pomeni, da bo mir do oktobra," je poudaril Tot. Pojasnil je, da sicer na mesečni ravni izvajajo pogovore z Alstomom, na katerih se dogovarjajo, kako bo delo potekalo prihodnji mesec. "Dogovorjeno je, da na ta račun ne bodo delali stroškov in škode," je poudaril.

Direktor Teša Simon Tot
Direktor Teša Simon Tot FOTO: Blaž Garbajs

Danes pa so na Alstomu potrdili, da so podaljšali rok za pridobitev poroštva za Teš 6 in na gradbišču ostajajo do konca septembra. "Do takrat pa čakamo na nadaljnjo odločitev o poroštvu," so poudarili. Ali bodo na gradbišču ostali tudi po koncu septembra, če bi se odločanje o poroštvu zavleklo, pa so odgovorili, da "Alstom to sedaj lahko zagotovi samo do konca septembra".

Žgajner je sicer danes povedal, da so vrnitev Alstoma na gradbišče dosegli še pred zadnjo sejo odbora DZ za finance in monetarno politiko. Pogajanja z Alstomom je ocenil kot težka, vendar je Alstom spoznal, tako Žgajner, da so Teševa zagotovila glede plačila projekta dovolj trdna in se je vrnil na gradbišče.

Žgajner je pojasnil, da je Alstom umaknil suspenz, ki je bil napovedan, in se znova pojavil na gradbišču Teša 6. Dela na projektu tako zdaj tečejo normalno oz. kot je bilo predvideno. Poudaril je, da je dogovor z Alstomom šel v smer iskanja dodatnih finančnih sredstev, ki so jih zagotovili Holding Slovenske elektrarne in delno tudi Teš. Alstom pa je zagotovil, da na gradbišču ostaja do 5. oktobra, ko bo znana usoda poroštva za Teš 6.

Po zagotovilih Žgajnerja, ki je prepričan, da bo mogoče projekt zgraditi za 1,3 milijarde evrov, je Alstom aktiviral še dodatne delavce, na gradbišču so tudi vsi podizvajalci. Žgajner je priznal, da z neizdajo poroštva, nastaja določena materialna škoda, saj so krediti, ki jih najemajo, manj ugodni kot krediti, za katere so že sklenjene pogodbe, ampak brez poroštva. Najetje drugih kreditov bi po njegovih besedah projekt podražilo za 400 milijonov evrov.

Problem tudi bančne garancije

Tot je zato prepričan, da bodo dela tudi v prihodnje potekala normalno. V primeru, da bi se pri zagotavljanju državnega poroštva "zalomilo, pa lahko delavci z gradbišča odidejo tudi 1. avgusta," je dejal. Delavci so sicer v preteklih tednih v večini ostali na gradbišču, odšlo je le nekaj podizvajalcev, ki pa so se začeli vračati, je pojasnil Tot.

Direktor šoštanjske termoelektrarne sedaj večjo težavo vidi v bankah, saj bodo konec meseca zapadle pogodbe o bančnih posojilih. Teš je namreč za financiranje projekta najel tudi posojila, zavarovana z bančno garancijo. "Banke lahko odstopijo od projekta, zahtevajo nova doplačila in pogoje ali pa celo od projekta odstopijo," je dodal. V tem primeru pa bi po mnenju Tota stroški precej narasli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
11. 07. 2012 10.35
Glede na razmere pri nas, gre verjetno za kako prefrigano igro, kjer se bodo vsi vpleteni dogovorili za aktivnosti oziroma neaktivnosti, ki bodo imele za posledico finančne penale, oz. povišanje cene. Dodatno razliko si bodo pošteno razdelili. Temu se strokovno ekonomsko reče \"ožemanje krpe\".
minister
10. 07. 2012 17.40
+2
minister černač je še vedno na igli.....