Slovenija

Solze 4-letne Nine so leta 2008 streznile Slovence. Koga (še) ganejo danes?

Ljubljana, 12. 08. 2015 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
223

Pijan povzročil prometno nesrečo. Pod vplivom alkohola pograbil nož in zabodel očeta. Na avtocesti v nasprotno smer vozil pod vplivom alkohola. To so le nekateri stavki iz policijske kronike. A Slovenci, zgodovinski privrženci dobre kapljice, se alkoholu očitno ne nameravamo odpovedati, pa čeprav je cena njegove uporabe izjemno visoka.

Pijača - 2
Pijača - 2 FOTO: Thinkstock
Potem ko je črni julij na noge spravil pristojne za varnost na slovenskih cestah, ti pa so se lotili preventivnih akcij in večjega nadzora nad prometom, je očitno prišla nova streznitev o tem, kaj se dogaja na naših cestah. Na Dolenjskem je bila pod vplivom alkohola skoraj četrtina vseh, ki jo jih v eni od akcij ustavili policisti!

Tiskovni predstavniki več policijskih uprav so v svojih poročilih dolgemu seznamu pijanih za volanom, dodajali še opozorila, pozive in prošnje, naj ljudje vendarle ne sedejo za volan potem, ko so pili.

O učinkovitosti njihovih pozivov bi se dalo razpravljati. Res je, da v zadnjih letih na slovenskih cestah beležimo nekaj manj nesreč in nekaj manj mrtvih zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Pa vendar - lani je pri nas za posledicami vožnje pod vplivom alkohola umrlo 22 ljudi, predlani pa 38. In to je le del žalostne statistike. Mnogi, ki so takšne nesreče preživeli, se danes zdravijo po rehabilitacijskih centrih, bivajo v domovih, njihovo življenje pa ne bo nikoli več takšno kot je bilo.

Država, kjer je še vedno normalno, da za volan sedeš "pod vplivom alkohola"

Slovenci živimo v "mokri kulturi". Za takšne je po definiciji značilno, da je alkohol del vsakdana in je široko dostopen. Število abstinentov je v takšnih kulturah nizko.

V praksi se ta "mokra družba" pri nas odraža tako, da smo si kot narod dopovedali, da je "vince" (in vse ostale alkoholne pijače) simbol veselja, sreče, zabave – tako z njim "zalijemo" vse bolj ali manj pomembne življenjske prelomnice. Če so razmere bolj črne, pa sredstvo, v katerem utapljamo žalost.

Ljudi, ki bi jih v "suhi kulturi" brez olepševanja imenovali pijanci, pri nas imenujemo "veseljaki". Ali pa "reveži", ker pijejo, ker država ne poskrbi za njihovo srečo. Tako ali drugače – krivde za popivanje jim ne pripisujemo, niti se nam ne zdi, da je to velika težava. Kljub drugačnim odkritjem pisanega spektra znanosti.

Alkohol kot olajševalna okoliščina

V zagovarjanju alkohola smo šli tako daleč, da je ta za storilce kaznivih dejanj postal olajševalna okoliščina. Češ – niso krivi, saj jim je pijača omračila um. Tako se gotovo še kdo spomni sojenja Jožetu Totu iz Doline pri Lendavi, ki je leta 2011 skušal ubiti partnerico, na koncu pa jo je odnesel s komaj omembe vredno kaznijo in napotnico na zdravljenje. Njegov zagovornik je celo trdil, da bi moral biti oproščen. Zaradi alkohola. Potem ko sta s prijateljem izpraznila pol litra žganja in šest litrov vina, je bil za to, da je ženski v hrbet zaril nož, kriv alkohol.

Kdo plačuje stroške "veseljakov"

Na januarski konferenci o porabi in dostopnosti alkohola v Sloveniji smo slišali, da vsak dvajseti prebivalec Slovenije umre neposredno zaradi ciroze jeter. Podatki NIJZ so ob tem še razkrili, da imamo v državi 117.000 tveganih pivcev, takšnih torej, ki bodo prej ali slej zaradi pitja čutili resne posledice.

Plačali pa jih bomo davkoplačevalci. Po ocenah iz leta 2011 alkohol na leto povzroči za okoli 242 milijonov evrov škode zdravstveni blagajni, in dodatnih 160 milijonov evrov drugih stroškov– sem štejemo prometne nesreče, (družinsko) nasilje, kriminal …

Slabih 100 milijonov, kolikor naj bi v proračun prinesle alkoholne trošarine, je tako prej kapljica v morje kot resen prihodek.

0,0 šofer: vozi trezen
0,0 šofer: vozi trezen FOTO: Policija

Nina, Miha in slovenski vozniki

Kar nekaj denarja gre pri nas tudi za preventivne akcije, ki bi naj ljudi ozavestile o tem, da alkohol škoduje, na cesti tudi ubija.

Dobrih 30.000 evrov je leta 2008 šlo za eno najbrž najbolj odmevnih tovrstnih kampanj pri nas "Alkohol ubija, največkrat nedolžne". Namenjena starostni skupini od 18 do 24 let, je bila kampanja v različnih oblikah vidna v večini medijev. "Nina je svojo mamico in očka zadnjič videla ob 8:00 zvečer, ko sta ji zaželela lahko noč. Miha ju je prvič videl pol ure kasneje, ko je s svojim avtom pijan čelno trčil njunega. Miha je preživel. Alkohol ubija, največ krat nedolžne." Tako nekako je bil slišati radijski oglas.

Solze svetlolase 4-letnice, ki so trkale na globoka čustva, ne zgolj racionalni del možganov, ki se zgrozi ob podobnih oglasih, kjer je protagonist zverižena pločevina, so za nekaj časa streznile Slovence, učinki so se pokazali v statistiki, pravijo pristojni.

Kampanje tako so uspešne, a le do neke mere. V državah, kjer imajo podobno "mokro kulturo", z raziskavami ugotavljajo, da so ljudje zaradi kulturnih in zgodovinskih vplivov zanje precej manj dovzetni. V "alkoholno kulturo" se namreč tudi vzgojimo.

Alkohol kot znak odraslosti

Najučinkovitejše sredstvo vzgoje je seveda zgled. Pridigati o škodljivosti alkohola v družbi, kjer je alkohol družbeno sprejemljiva droga oziroma se številni nad oznako droga sploh pritožujejo, je zato težko. Alkohol pri nas velja tudi za iniciacijsko sredstvo, z uporabo katerega se vstopi v "odrasli svet". Količina alkohola, ki jo kdo prenese, pa je nekaj, s čimer se velja pohvaliti.

Družbena nekritičnost do alkohola se kaže tudi skozi podatek, da bi naj imeli naši otroci povprečno prvo izkušnjo z alkoholom že pri starosti 9,8 leta. In od tega večina menda kar v domačem okolju. Alkoholne pijače je poskusilo že 85 odstotkov 15-letnikov, vsak tretji pa je bil že vsaj dvakrat opit.

5-letniki z vinskim kozarcem, da se na zabavi ne čutijo "zapostavljene"

Starše, ki se jim ne zdi nič posebnega, če na zabavi že 5-letniku dovolijo, da popije požirek piva ali vina, da bo "takšen kot odrasli", bi moralo skrbeti poročilo, objavljeno v znanstveni reviji Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

To ugotavlja, da je za otroke, ki so do šestega razreda že srknili kakšen požirek alkohola, do petkrat bolj verjetno, da bodo do srednje šole spili že več celih meric alkohola in štirikrat bolj verjetno, da bodo do srednje šole že redno pili ali bili večkrat tudi precej pijani.

"Starši, ki otroku dovolijo pokušati alkohol, ga obsodijo," je jasna soavtorica raziskave Kristina Jackson.

Kaj deluje, ko preventivne kampanje niso dovolj?

Strategij, kako zmanjšati porabo alkohola in s cest spraviti opite voznike je več. Svetovna zdravstvena organizacija in ameriški CDC pa ugotavljata, da so nekatere občutno uspešnejše od drugih.

Medtem ko preventivne akcije tudi spadajo med učinkovite, so države takšne prekrške najbolj oklestile s strožjimi kaznimi. Z znižanjem dovoljene meje alkohola v krvi na 0, s pogostejšimi policijskimi kontrolami, ki vključujejo testiranje prisotnosti alkohola, odvzemi vozniškega dovoljenja opitim voznikom, pri čemer mora biti dovoljenje odvzeto za vsaj 90 dni, da je ukrep uspešen, zakonodajalci pa se zanašajo tudi na preventivne programe v šolah, ki bi naj v prihodnjih letih znižali število porabnikov alkohola.

Ti so sicer doživeli precej hladen tuš z raziskavo, ki je v "mokrih družbah" pokazala, da imajo v najstniških združbah vrstniki takšen vpliv, da so kampanje neučinkovite. S tem je bila žogica vrnjena staršem, ki so očitno tisti, ki bo morali delo opraviti v zgodnejših življenjskih obdobjih otroka.

"Raziskava je ugotovila, da so mladi kampanje o omejevanju pitja dojeli kot da je absitenca za dolgočasne konformiste, uživanje alkohola pa za divje upornike, kar si v tem obdobju želijo biti," razlaga profesor Chris Hackley.

Opito dekle
Opito dekle FOTO: Thinkstock

Svetovna industrija alkoholnih pijač si mane roke

Kljub vsem oglasnim kampanjam o škodljivosti alkohola, pa sicer globalna alkoholna industrija beleži več kot dobre rezultate. Pričakujejo, da bo prodana proizvodnja letos presegla bilijon dolarjev, kar bi pomenilo najbolj uspešno leto doslej.

Lani so Zemljani sicer spili kar 210 milijard litrov alkohola oziroma njegovo porabo v zadnjih petih letih povečali za 10 odstotkov.

Številni uspehe alkoholne industrije povezujejo tudi z uspešnim lobiranjem, tako je industrija marsikje uspela z bojem proti prepovedi ali omejitvi oglaševanja alkoholnih pijač, pri nas pa so vinarji izjemno uspešni ko gre za bolj proti višjim trošarinam. Vinogradništvo in vinarstvo sta namreč pomembni panogi, zaenkrat pa je njun doprinos bolj cenjen od stroškov, ki jih povzroča prekomerno uživanje alkohola, pa naj gre za finančne ali družbene učinke.

Dejstva o alkoholu in vožnji

0,2 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Sposobnost opazovanja premikajočih se luči se poslabša. To na primer pomeni, da ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.

0,3 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,14 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Sposobnost globinskega opazovanja se zmanjša. To pomeni, da razdalje ne morete več pravilno oceniti. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se poveča za petkrat.

0,5 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Opazovani objekti se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da pripeljete v ovinek s preveliko hitrostjo in zamujate s spreminjanjem smeri, zato lahko vozilo zanese v ovinku.
Pojavi se t. i. rdeča slepota. Vedno težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd.
Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega.
Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je vedno težje. To pomeni, da vas lahko zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, začasno oslepijo.
Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja. To pomeni, da je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 km na uro pritisnete na zavoro sekundo kasneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov.
Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za tiste, ki se vozijo na vozilih z dvema kolesoma.

1,0 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.
Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.
Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti.
Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.
Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.
 

Vir: Policija

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
15. 08. 2015 09.03
+2
Največji zaslužek za državo je z alkoholom,najprej proda alkohol potem pa še s kaznimi služi.
asdfghjklqwertz
14. 08. 2015 23.21
+2
Nekoč sva se s sosedom tako pijana domov peljala iz diska, da je on mogel na nogo z roko tiščat, da se sva lahko peljala, ker z nogo ni bil sposoben stisnit dol. Peljala sva se sicer zelo počasi, manj kot 20kmh, in se nama je zdelo, da se zelo hitro peljeva ... Ampak danes, ko se zamislim na to početje, mi je kar slabo ... 1000x se vprašam, lahko bi bila oba mrtva, lahko še kdo drug, lahko jaz ali on ... Niti tega nobenemu ne razlagam, ker to ni hvala, ampak čisti kretenizem in čisto neodgovorno do življenja drugih in sebe.
NiMiLahko
13. 08. 2015 19.46
+3
Nobena cena ni visoka sploh pa v slo ne ! Do smrti v zapor če pijan koga ubije , nema tu prišteven neprišteven samo kletka te reši ! 2 bi zaprli in bi začeli študirat kak se bo pelo ! Sicer pa dokler v sloveniji kupiš sodnika,tožilca,policaja z kilo kafeja ali pa litrom konjaka bo naprej tak !
CastrumFF
13. 08. 2015 11.49
-8
Me ni ganila takrat a naj me sedaj?
petra007
13. 08. 2015 12.02
-2
alenka.NN
13. 08. 2015 15.25
+7
da...nesreče se dogajajo, žal....ampak tega otroka so resnično izkoristili za reklamni spot....tisti, ki se normalno obnašamo kjerkoli, tudi na cesti, nam je ta reklama 'precej mimo'
Burt
13. 08. 2015 10.58
+7
Denar od prodaje strupa cigaret bi imeli kadit pa nesmeš nikjer. Denar od prodaje strupa alkohola bi imeli škode ki jo naredi alkohol pa ne :)
Goky
13. 08. 2015 10.49
-2
Zame velja samo eno, če bi bili vsi taki ko jaz potem pojoča travica je brez pomena in nepotrebna. Trikrat v življenju sem bil pijan ko deska in varno z avtom prišel domov. Zame velja, če si objesten voznik si isti pijan ali trezen.
spermi?
13. 08. 2015 10.38
+1
BOŠI ,DA SI VSAK DAN PIJAN POL SPLOH NEVEŠ IN ČUTIŠ KAKO SO POLITIKI ZAJEBALI CELO DRŽAVO ,DA ŠE NAS PES NEBI POHCAL.
ARMEL
13. 08. 2015 16.55
JA kaj bi kaj njih enkrat srečala pamet pa kmet ima več pameti kod naši politiki a državo so zajebali vsi tisti ki so preveč lapali in izlapali in prilapali da so se sedaj se predali in roke proč od arbitraže sedaj im je pa šesta vas ali malomar barabe zabite.....
simple_mind
13. 08. 2015 10.28
+2
Spet nekaj patetičnega nakladanja, ne ? Pa zlorabljanje nekaj slabih dogodkov posameznikov za teroriziranje vseh, ne ? Ne posplošujte, vse je odvisno od posameznika, ki se pelje po cesti ali pa počne kaj drugega, ne ? Pa še pavšalno prepovedovanje in teroriziranje folka: noben alkohol ne ubija sam, nobena pištola ne strelja sama, noben nož ne reže sam, ne ?
simple_mind
13. 08. 2015 10.31
+1
Namesto blebetanja o gnili preventivi in teoretičnem preprečevanju dogodkov šteje na koncu samo rezultat: koliko je kdo varen voznik, ne glede na njegovo stanje, torej koliko zapletov in nesreč je povzročil na cesti, ne ?
slice2
13. 08. 2015 11.34
+0
Očitno sedeš za volan v okajenem stanju. Omenili so le del škode (izguba denarja za zdravstvo varstvo, smrti..) Največja škoda je, ki jo taki ljudje delajo otrokom in partnerjem/icam... če bi bile kazni pravšnje (od tega kar imamo sedaj do "delovnega logorja" za odvajanje -za nekatere doživljenjskega), ne pa da se s pijanim voznikom, ki ubije 3 mlada življenja, ukvarjajo leta in razmišlajo ali je mogoče znak, ki kaže napačno smer premalo slikovit! Čudno , da ga ne poštekajo le zadeteži raznih sort, dementni in psihopati. preventiva je zelo pomembna a na to skupino ne deluje!
simple_mind
13. 08. 2015 12.54
+2
Očitno delate žaljive zaključke brez osnove, ne ? In še dodatno trhlo posplošujete, ne ?
Kliko7
13. 08. 2015 07.15
+4
Baba pijana rit prodana
NiMiLahko
13. 08. 2015 19.49
+1
Banion
13. 08. 2015 07.01
+4
Alkohol kot olajševalna okoliščina???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Zakaj se čudite, če je normalno da Ustavno sodišče oprosti nekoga ki je prejemal podkupnino je tudi normalno da kdo pijan vozi in a je alkohol olajševalna okoliščina
NiMiLahko
13. 08. 2015 19.50
+1
Je oboje olajševalna in tudi obtožilna kolko plačaš !
NiMiLahko
13. 08. 2015 19.51
+1
yougoman 1
12. 08. 2015 23.28
+5
Alkohol v Slo. Nacionalni sport.
Diškor
12. 08. 2015 23.25
+6
KRIVI SO POSLANCI, VEČINOMA PIJANCI, ZA TO NE SPREJMEJO STROŽJIH ZAKONOV, POSTALI SMO NAROD KRONIKOV, ZA VSE JE KRIVA OBLAST KI NE NUDI LJUDEM UPANJA NA BOLJŠO PRIHODNOST, KER JIM VSE SPROTI POBERE IN POKRADE, VSE POLITKE V AREST IN BOMO PREC BOLJE ŽIVELI.
RožleX
13. 08. 2015 01.40
+2
Teli naši politiki so taki k naši RTV-jovci...
spermi?
13. 08. 2015 21.32
+2
Našo prase v hlevu ni tako usrano kod politik
cosmosjasnovidec
12. 08. 2015 22.38
-11
Ta anketa zgoraj sploh ne more biti pravilna in si jo je spet nekdo izmislil,da bi gulili po nepotrebnem folk.Poznam najmanj čez 30 voznikov kateri se pijani vozijo boljše kot pa kdorkoli trezen in imajo večje reflexe kot pa trezni. Že povsem jasno je in pove ,da alkohol obstaja že iz časov ko še motornih vozil sploh ni bilo tako,da se je človek z pitjem alkohola tudi privajal na to,da se pijan vozi povsem normalno.V kolikor bi bilo drugače se alkohol ne bi prodajal in ne bi bilo največ povzročiteljev nesreč ravno med pijanimi policaji.Do tega pa prihaja,ker ne prenašajo alkohola zaradi prekilavosti in,ker imajo mišljenje da so nakaj več.Namreč se skrivajo pred javnostjo,ko pijejo ali pa se ga nažlokajo ob nepravem času in seveda jih takrat najbolj zadane,ker so vmes imeli kratko pauzo. V nemčiji primer noben voznik nikoli ni trezen za volanom,ker že med delovnim časom popije par piv in kljub velikim hitrostim na cestah je tamkajšnje število nesreč kaplja v morje proti nam.Vem za nekaj primerov nesreč kjer je bilo objavljeno krivec za nesrečo alkohol alkotest se je pa delal po nekaj časa,ker je voznik prej kadil.Voznik pa je težki astmatik kateri nikoli cigarete ni pogledal in v življenju sploh poskusil alkohola. Taka nakladanja so povsem mogoča samo s strani policijske uprave kjer ugotavljajo smo kako čim bolj oskubiti narod.Pijan voznik lahko povzroči nesrečo samo takrat,če za volanom zaspi od preutrujenosti zato se povsem strinjam,da naj kar pijejo saj alkohol krepi telo in neko svobodo pa ja morajo imeti,če ne druge,da vsaj v miru pijejo in se vozijo naokrog pijani,če jim je to v veselje.
lila2
13. 08. 2015 10.27
-1
Čakam, da bo tebe vest pekla, ko boš nekoga pijan z neverjetnimi refleksi v smrt povozil. Upam, da nastradaš ti.
mafija leva drogeraška
12. 08. 2015 22.10
+1
pijančkom dajejo nagrade, travarjem pa jemljejo izpite, vozila in še v zapor jih dajo, če "maš malo preveč"...
resnicabolivedno
12. 08. 2015 21.23
+1
Glede na kvantiteto bebavosti, ki jo premoremo kot narod na to in podobne teme, se še vse premalo hudega zgodi. Premalo, premalo... Pravzaprav bi bilo zelo zanimivo videti, koliko kolektivnega gorja smo sposobni tolerirat, preden bi zahtevali revolucijo. Kali yuga... je za bebce.
totalka
12. 08. 2015 22.16
-2
yup res....še lopove in kriminalce ki so obožali slovenijo nismo sposobni dat za zapahe..zakaj ??? očitno naši sodniki in vrhovni sodniki kasirajo ob zastaranju zadev.....pa tile kriminalci ne umorijoin obubožajo eno osebo,ponavadi ugonobijo več deset družin pa nikomur neč..koliko je samomorov v Sloveniji ???? mislim da jih je vsaj desetkratnik..riba smrdi pri glavi ne pri repu....
Sybh
12. 08. 2015 21.11
+8
Res je premalo zavedanja, kaj storiš družini, ker je izgubila hčero, sina, mamo, očeta.... zaradi tega ker si sedel alkoholiziran za volan. Premalo res premalo je osveščanja ljudi s tem problemom... Jaz si ne bi nikoli oprostil, če bi zaradi alkohola koga poškodoval ali celo... Ni vredno.
sandi101
12. 08. 2015 21.08
-4
Kwa pa tisti starejši, ki še komaj kaj vidijo na cesto??? Še bolj ogrožajo promet kot pijan voznik!!! Seveda za vse kriv alkohol medtem, ko mladi smrkači v finih avtomobilih probujejo motorje kateri bolj hitr potegne in gre, seveda na račun bogatih staršev, ki jim to dovoljujejo!!!! Ubija brzina brez alkohola in prepočasni vozniki kjer tam kjer bi se mogu peljat 70 se mi pelje 50 in take naprej in sem ga prisiljen prehitevat, nimam živcev cincat za nekom, ki ima preveč časa, to so pa upokojenci..., alkohol je na drugem mestu!!!!
vezuv_
13. 08. 2015 07.12
-2
slice2
13. 08. 2015 11.39
+0
Ta članek se ukvarja s škodljivim vplivom alkohola...starosti ne ubežimo, alkoholu se pa lahko izognemo...vsaj pijanosti a volanom, če smo realni. To je silno tipično, če radi popijemo bomo našli 1000 izgovorov in razlogov, da je nekaj drugega še bolj krivo....res, "...umiri konje..."
Silent_Pain
12. 08. 2015 20.37
+9
Ah ... država ... Kaj bo država ... nič. Vsi smo odgovorni zase in za svoja dejanja. Stvar odločitve. Dokler bodo tisti, ki pijejo, sedali za volan z miselnostjo, da se jim ničesar ne more zgodit, se pač ne bo nič spremenilo. Pa so lahko kazni enormne. Lahko je tudi alkohol drag k pes. Sploh ni point v tem, enostavno ni. Vsak zase je enostavno preveč prepričan vase in v svoje sposobnosti. Ga spijejo in mislijo, da so čist ok in da lahko vozijo. Isto je z neupoštevanjem omejitve hitrosti ... Država ne more naredit ničesar, če sami v glavi ne pošlihtamo. Tako enostavno je to. Nikoli ne pijem alkohola. Pa tudi če bi ga, mi na kraj pameti ne bi padlo, da bi šla pijana vozit. Vozim po omejitvah, pa me lahko vsi prehitevajo kot za stavo. Briga me. Še tako se lahko prehitro kaj zgodi. Pa še to ... Sem prepričana, da vsak, ki ga spije in sede za volan, najprej tuhta, kje bi lahko bili policaji ... tuhta, kje bi se peljal, da bo čim manj možnosti, da ga ustavijo. Bolano, da dol padeš ... Če bi se vsak najprej vprašal, kaj lahko povzroči s svojim početjem, bi verjetno manj ljudi sedalo za volan pijanih ... No, ampak to je samo moje skromno mnenje. Gremo počasi kukat v nebo, če vidim kakšen utrinek in si zaželim, da bi se med seboj malo bolj spoštovali :)
viljuska1 1
12. 08. 2015 20.49
+1
Ja ja bogami tak je.ce nima vsak na dilah poslihtanih stvari mam tudi drzava ne more pomagat
BadAssMofo
12. 08. 2015 19.47
+2
Država, kjer je še vedno normalno, da za volan sedeš "pod vplivom alkohola" Meni to ni normalno... se vidi, da nisem "ta prau Slovenc"...
merdzan
12. 08. 2015 18.30
+3
v gostilnah uvest POPUST na alkohol ce uporabis taksi/avtobus
yaks
12. 08. 2015 18.44
-1
Ja samo kako boš pa dokazal da ga boš res? Lahko rečeš, čez 3 ure se pa z avtomobilom odpelješ.
merdzan
12. 08. 2015 19.16
+0
taksist ti izplača razliko ko te pripelje do doma