Slovenija

Z odlokom nad popivanje mladih v Novem mestu? Občine, kjer prepoved že velja, zadovoljne

Ljubljana, 19. 05. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
98

Občine, ki so že leta nazaj sprejele odlok o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih, so z rezultati zadovoljne. Večjih kršitev ne beležijo, upadlo pa je tudi število primerov vandalizma, ki je bil povezan s popivanjem. O odloku bodo kmalu odločali tudi v Novem mestu.

Občina Novo mesto bi se lahko kmalu pridružila občinam, v katerih velja odlok o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih zunaj prostorov, določenih za točenje alkoholnih pijač. Kot so nam pojasnili na občini, bodo predlog občinske uprave vložili v prvo obravnavo na majski seji občinskega sveta. Občani bodo lahko neposredno izrazili svoja stališča in pripombe o predlogu, saj bo objavljen na spletu in ga bo možno komentirati. Pravijo, da je popivanje mladih vedno problematično, kar zaznavajo tudi v njihovi občini. Nadzor nad odlokom bo izvajala redarska služba.

Nekatere občine, v katerih omenjeni odlok že velja, smo povprašali, ali so zadovoljne z učinki in ali opažajo spremembe na bolje.

Nekatere slovenske občine so že leta nazaj sprejele odlok o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih.
Nekatere slovenske občine so že leta nazaj sprejele odlok o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih. FOTO: Thinkstock

Uživanju alkohola so sledili pretepi, vandalizem, pisanje in risanje po objektih in nedostojno vedenje

V občini Poljčane so odlok, ki predpisuje, da je zaradi varovanja javnega reda in miru prepovedano popivati, piti ali kako drugače uživati alkoholne pijače izven prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač, sprejeli leta 2011. Za kršitev je zagrožena globa 40 evrov. Na občini pojasnjujejo, da v zadnjem obdobju kršitev ne beležijo.

Odlok o prepovedi uživanja alkohola na javnih površinah in na javnih krajih so na območju Mestne občine Ptuj sprejeli leta 2010. Na občini pojasnjujejo, da so se za odlok odločili iz več razlogov. Pojasnjujejo, da so se mladostniki ob petkih po zaključku pouka in ob sobotah zvečer zbirali na določenih točkah, kjer so zaužili večje količine alkohola. Ker so se zbirali v parkih, točkah v mestnem središču (tržnica), okolici avtobusne postaje in okolici osnovnih šol, je to postalo moteče za širši krog občanov. Za seboj so namreč pustili onesnažene javne površine, ostali uporabniki teh površin pa se niso več počutili varne, predvsem naključni sprehajalci ali vzgojiteljice, ki so prišle s skupino otrok na igrišča, pravijo na občini.

Nadalje pojasnjujejo, da je bilo pogosto ogroženo zdravje ali celo življenje mladostnikov, ki so zaužili prekomerno količino alkohola. Uživanju alkohola pa so sledili pretepi, vandalizem, pisanje in risanje po objektih in nedostojno vedenje. Organi, ki so skrbeli za red, pa niso imeli pristojnosti, da bi od osebe s steklenico žganja v roki zahtevali, da s tem preneha. Vse to je pripeljalo do tega, da so tako občani kot mediji zahtevali, da se nekaj ukrene ter da se stanje javnega reda in miru izboljša.

Opozorila so zalegla, uživanje alkohola na javnih krajih se je bistveno zmanjšalo

Po sprejemu odloka so kršitelje zelo dolgo opozarjali in zahtevali, da očistijo okolico. Odlok so poslali v Gimnazijo Ptuj in ŠČ Ptuj s ciljem, da dijake seznanijo z vsebino in sankcijami. V začetku leta 2011 so začeli izrekati globe oziroma obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče v zadevah, kjer je bila kršitelj mladoletna oseba. Informacija se je hitro razširila med mladimi in stanje se je zelo izboljšajo, poudarjajo na občini. V zadnjih letih upada število primerov vandalizma, pisanja in risanja po objektih in drugih kršitev. Na občini poudarjajo, da se je s prejemom odloka in nadzorom na terenu uživanje alkohola na javnih krajih bistveno zmanjšalo.

V Novem mestu menijo, da je popivanje mladih problematično.
V Novem mestu menijo, da je popivanje mladih problematično. FOTO: Thinkstock

Kot še pravijo, opažajo, da sedaj manjše skupine alkohol skrijejo ob prihodu patrulj, včasih pa so jim ga ponujali, da skupaj potešijo žejo z njimi. Sedaj lahko pristopijo skupini, zahtevajo dokument, jih seznanijo s prekrškom, zahtevajo, da očistijo okolico in se z njimi pogovorijo. Poudarjajo, da ni bistvo v izrekanju globe. V letošnjem letu so do sedaj izdali tri odločbe zaradi kršitev odloka. Predpisana globa za tovrstni prekršek je 80 evrov.

Opažajo pa, da mladostniki iz okoliških občin te določbe ne poznajo, ob prihodu redarja ne skrijejo sledi uživanja alkohola, temveč jim ponudijo na vpogled osebno izkaznico, da dokažejo, da so polnoletni. Ko pa jih seznanijo z določbo, so ponavadi zelo presenečeni, vendar upoštevajo nadaljnja navodila.

Problematično to, da do alkohola nekontrolirano pridejo mlajši od 18 let

Odlok, ki sicer ne prepoveduje uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih, temveč prepoveduje prekomerno uživanje alkoholnih pijač in drugih opojnih substanc na javnih mestih izven gostinskih lokalov in prireditev, so v občini Velenje sprejeli leta 2011. Kot pravijo, so ob sprejetju odloka veliko časa namenili opozarjanju, saj so želeli brez represije zmanjšati popivanje na javnih mestih. Mladi so bili seznanjeni, da je prekomerno popivanje prekršek, zato tega na javnih mestih ne počnejo več oziroma bistveno manj kot pred sprejemom odloka. Višina globe je 200 evrov, a do sedaj še ni bila izrečena.

Na občini še poudarjajo, da je problem popivanja na javnih mestih to, da lahko do alkohola nekontrolirano pridejo mlajši od 18 let, saj ni natakarja, ki bi to preprečil, prav tako nihče ne more preprečiti dostopa do alkohola že vidno opitim osebam, četudi so te polnoletne. Poleg tega so opite osebe na javnih mestih bistveno bolj nagnjene k nasilju in vandalizmu. Ob popivanju na javnem mestu se močno poveča onesnaževanje okolja, saj so praktično za vsako skupino pa tudi za posamezniki, ki so popivali na javnem mestu, ostajale velike količine odpadkov, še dodajajo na velenjski občini.

Že z doslednim opozarjanjem preprečujejo popivanje

Mestna občina Kranj je odlok sprejela leta 2012. Na občini pojasnjujejo, da je namen odloka, ki sicer ne prepoveduje uživanja alkoholnih pijač na javnih površinah, temveč prepoveduje popivanje na javnih krajih zunaj prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač, preprečevanje zlorabe alkohola predvsem pri mladih, ki se zbirajo na javnih površinah in se zabavajo ob popivanju. Pri nadzoru so že opazili pozitivne učinke, ki se kažejo predvsem v večji osveščenosti mladih, ki kar dobro poznajo omejitev, ki jo določa odlok. Kot pravijo, že z doslednim opozarjanjem preprečujejo popivanje. Zagrožena globa je 100 evrov, a je do sedaj še niso izrekli.

Odlok, ki prepoveduje popivanje v prodajalnah ali na drugih javnih površinah, ki niso določeni za točenje alkoholnih pijač, so v občini Jesenice sprejeli leta 2010. Predpisana globa pa je 200 evrov.

V večini občin pravijo, da se je uživanje alkohola na javnih krajih po sprejetju odloka bistveno zmanjšalo.
V večini občin pravijo, da se je uživanje alkohola na javnih krajih po sprejetju odloka bistveno zmanjšalo. FOTO: Reuters

Pravijo, da so s sprejetim odlokom zadovoljni, saj omogoča učinkovito in celovito varovanje javnega reda in miru. Na Jesenicah sicer popivanja na javnem kraju niti pred sprejetjem odloka niso zaznavali kot izrazito pretiran problem. Večja težava je bila, če se je popivanje nadaljevalo z vandalizmom in z nedovoljenim odlaganjem odpadkov.

Poudarjajo, da se je od sprejetja tega odloka do danes stanje spremenilo na bolje, čeprav občinski inšpektorat in redarstvo v takšnih primerih izreka predvsem opozorila, šele po neupoštevanju le-teh pa kazni. Tako so od sprejetja odloka kaznovali le nekaj posameznikov, ki kljub večkratnim opozorilom občinskih inšpektorjev niso spoštovali določil odloka, v preostali večini primerov pa je šlo izključno za izrekanje opozoril, ki so tudi dosegla svoj namen, pojasnjujejo na občini.

Odlok, ki prav tako prepoveduje popivanje v prodajalnah ali na drugih javnih površinah, ki niso določeni za točenje alkoholnih pijač, so v občini Žirovnica sprejeli leta 2011. Za kršitev je predpisana globa 200 evrov. Na občini pravijo, da so s sprejetim odlokom zadovoljni. Tako kot na Jesenicah tudi v občini Žirovnica pravijo, da je težava predvsem v tem, da se tovrstna popivanja ponavadi nadaljujejo z vandalizmom. Dodajajo pa, da od sprejetja opažajo pozitivne učinke. Kaznovali niso še nikogar, v posameznih primerih so izrekli opozorila, ki pa so dosegla svoj namen.

V prestolnici prepovedi niso dosegli

Odlok o prepovedi uživanja alkoholnih pijač na javnih krajih so leta 2013 na predlog svetniškega kluba NSi obravnavali tudi v Ljubljani. Svetniki NSi so takrat v obrazložitvi predloga zapisali, da je uživanje alkohola med mladostniki v Sloveniji glede na raziskave velika težava. Ljubljanski župan Zoran Janković se je s tem strinjal, čeprav je dejal, da je sam proti prepovedi. Svetniki so na koncu predlog zavrnili.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mitja123123
20. 05. 2015 08.17
+1
To se zgodi, če županujejo zaplankani fosili, ki so 100 let oddaljeni od mladih, netolerantni do kakršnekoli drugačnosti, ki bi najraje življenje v državi prilagodili svojim letom in (ne)potrebam. Zaradi takih in podobnih ozkoglednežev in netolerantnežev smo in bomo tam kjer smo.....
SDS_je_poden
20. 05. 2015 09.19
+3
mitja123123: Aha, ker razumevanje za mlade morajo imeti le župani, mladina pa ne rabi razumet, da z svojim početjem, dretjem, svinjanjem motijo ostale. Razumevanje mora biti na obeh straneh, je pa res, da do tega prideš, če predstaviš zadeve argumentirano. Župani, če bi želeli, bi lahko odprli in podprli mladinske centre, kjer bi se mladina zbirala in bi bili malo pod nadzorom, kaj se počne.... recimo, en primer rešitve težave.
Sokril
20. 05. 2015 07.42
+3
Če stvar ni vsem na očeh, se ne dogaja, Kakšna zaostala mentaliteta naših uradnikov.
SDS_je_poden
20. 05. 2015 08.10
+1
Ne, ni namen preganjanje početja posameznika, ampak če si na javnem prostoru, se obnašaj temu primerno.
provni
20. 05. 2015 06.14
+5
Nič ni bilo nikoli narobe, če so mladi kaj praznovali in pili zdravo vino ali pivo, kot hrano in da pozabijo na ljubezen. Če bodo občine šle v to smer in prepovedale popivanje na javnih mestih, bo samo slabše in bodo mladi posegli po drogah na nejavnih mestih, kar pa je dosti slabše. In to se na zahodu dogaja. Torej, kaznovali bodo vino in vinarje in dali prosto pot drogam.
FoglTunek
19. 05. 2015 19.17
+11
Čujte, mi fhalozah mamo odlok... "Pij kje češ...samo ka se neš v grabo skoto"...hahahahahahahahahaha...
FoglTunek
19. 05. 2015 19.18
+7
Šmarnica teče v potokih...če nisi malo fajhen, nisi haložan !!!
FoglTunek
19. 05. 2015 19.18
+7
BŠK
19. 05. 2015 19.12
-4
Bravo Novo mesto! Upam da ostale občine storijo enako in da to pijano mularijo ter kreljote pospravijo! Če se mene vpraša bi pa pjančkom, ki imajo smisel za humor in so res legende podaril značke in jih razglasil za maskoto!
korintos23
19. 05. 2015 17.31
+1
Starši so krivi da imajo take otroke ne družba!
flum
20. 05. 2015 06.16
+2
Kkršni starši, taka ali še mal slabša mularija
SDS_je_poden
19. 05. 2015 15.31
+0
Prav je, da se postavi meje dostojnega obnašanja, sploh za našo nevzgojeno mladino, ki se v petek, soboto zvečer navleče v trgovine, pokupijo na litre alkohola, se zavlečejo v najlepše dele mesta, kjer pijejo, razgrajajo, smetijo, bruhajo, urinirajo povsod, pospravijo za seboj pa tako ali tako ne. Tako balkansko obnašanje ne sodi v mesto. Podpiram ukrep, škoda da ga Zoki ni podprl. Treba samo usekat po denarnici primitivno vzgojen folk, drugega itaq ne razumejo kot to.
korintos23
19. 05. 2015 17.30
+1
Ni mladina kriva, atiji in mamice kateri jim denar dajo! Potem pa v službi tulijo kako male plače imajo.
AtaAufbiks
19. 05. 2015 18.09
+4
Nima vsak denarja, da bi se ga šel nalivat v gostilno, tako kot ti!
opazovalec_
19. 05. 2015 14.50
+10
Kaj pa z odlokom nad kretenizem občinarov, politično kadrovanje, korupcijo, zlorabo položajo in brezumno zapravljanje občinskih sredstev? "Občine, kjer prepoved že velja, zadovoljne!"
Karantanija
19. 05. 2015 14.45
-11
Vsa Slovenija bi morala imeti to prepoved! Prepoved pitja in prepoved kajenja marihuane in večji nadzor nad tem.
Karantanija
19. 05. 2015 20.35
-8
Poglej, poglej! Minuske delijo. Zakaj že?
mitja123123
20. 05. 2015 07.56
+1
ja naredi policijsko državo, to ja ovca.... si pozabil že da si bil mlad in delal iste "neumnosti", pustite ljudem, mladim, da živijo in uživajo dokler lahko.... saj jih kmalu čaka krut svet..., velike škode pa res ne naredijo... pa tudi če jo je zanemarljiva s škodo ki jih delajo posameznike. groza od groze kakšni ljudje smo postali, vse drugo bi urejali samo pod lastnim pragom ne bi nikoli pometli, adijo pamet
AtaAufbiks
19. 05. 2015 14.28
+2
Pitje alkohola je človekova pravica in meni par zahojenih občinskih osebkov ne bo kršilo človekovih pravic! Jaz bom pil tam, kjer bom sam želel!
SDS_je_poden
19. 05. 2015 15.34
-2
Kaj ti doma počneš, je čisto tvoja stvar, ko si pa na javnem prostoru, se pa obnašaj temu primerno.
AtaAufbiks
19. 05. 2015 18.07
-2
Javni prostor ali pa ne, nalivanje z alkoholom je moja pravica in te pravice mi noben občinarček ne bo odvzel!
mitja123123
20. 05. 2015 07.58
+1
in kaj je zate primerno obnašanje primerek "za pravično družbo", a to kar se je rodilo v tvoji glavi? zapečkarstvo pa tako ufff
jg57
19. 05. 2015 14.10
+1
mene vseko omejevanje alkohola zelo moti. Sam pijem relativno malo, znam se kontrolirat in vem kdaj lahko kaj in koliko popijem.Vendar če pametni ljudje ocenjujjejo, da živimo v nezanesljivem okolju in da je med nami veliko osebkov, ki ne zanajo sami o sebi odločet, potem se z odlokom strinjam in sprejemem tudi to žrtev, da bom včasih žejen.
Karantanija
19. 05. 2015 14.47
+1
Mladi 15, 18, 20-letniki tega ne vedo. In mislijo,da so frajerji, odrasli, če kadijo in pijejo. Potem pa imamo toliko nesreč, toliko razdrtih družin in polne psihiatrične bolnice!!!!!
novak.novak
19. 05. 2015 12.48
+9
me prav zanima kako škodi in ogroža druge državljane par odraslih, treznih ljudi, ki vzame en sixpack, pa gre k ljubljanic na klopco al pa krko, opazuje tok vode in življenje ob in v njej, ....pa da jih pride pooblaščena oseba jim težit in jih okalupit za par sto evrov....bodo upal pristopit tud k osebkom tako imenovane manjšine, al neki podobni, ko bodo pil pivo pa rakijo in se drli...?
opazovalec_
19. 05. 2015 12.54
+5
novak.novak
19. 05. 2015 12.38
+2
isto kot pod nekdanjo jugo, kolektivno kaznovanje vseh. če je problem razgrajanje in vandalizem, pol naj te modele dobijo in jih denarno kaznujejo oz povrnejo škodo, pol pa čistit center naselij z odsevnim jopičem, da se ve zakaj ta model pometa ulico...
batom@pinkponk.com
19. 05. 2015 12.34
-3
santamaura
19. 05. 2015 12.30
+16
Pa da vidimo, kako bodo občinski možje iz Novega mesta izvrševali ta odlok pri mladih članih družine Btrajdič. Po mojem se še blizu ne upajo - Kakšna hinavščina - Najlažje se je spraviti na tiste, ki jim že itak polnijo občinski proračun, samo tiho in pridni morajo biti
novak.novak
19. 05. 2015 12.10
+3
čemu je ta portal sploh namenjen? je namenjen širit nestrpnost? vse kar napišejo tile "novinarji" naj bi bilo kar verodostojno? je to najvišja resnica? mnenje javnosti oz bralcev je nepomembno? pa saj pod večino copy-paste "prispevkov" se ne da komentirat....vse sam neki baba čula baba rekla... brez veze ste....
batom@pinkponk.com
19. 05. 2015 12.35
+3
prvič v zgodovini vesolja sem ti dal plus :-) pa le glej, da ne bo zadnjič...
SDS_je_poden
19. 05. 2015 12.36
+0
novak.novak: Kaj to pomeni najvišja resnica? Resnica je ali pa je ni! A zdej že delite resnico na najvišjo, malo nižjo, najnižjo..???!!!! WTF?!!!
novak.novak
19. 05. 2015 12.40
-1
družbeni, če ne dojemaš bistva ti jaz ne morem pomagat...in se sedaj sploh ne bom spustil v debato s teboj....
SDS_je_poden
19. 05. 2015 14.56
+2
novak.novak: Ma se bojim, da vi še sami ne znate dojet bistva, z vso besedno solato, ki jo naklofate tuki.... Resnica je ali pa je ni. Neki vmestni odtenki resnice NE obstajajo.
opazovalec_
19. 05. 2015 12.07
+11
Bananarji, kaj če bi se osredotočili na pijančke in ne na alkohol? A bo že prekršek, če po šihtu popijem pivo v senci na klopci? Očitno je v interesu občin samo za to, da bi imele še en razlog za izdajanje GLOB??
opazovalec_
19. 05. 2015 13.05
+5
Ali pa za primer, da si za praznike na štantu privoščim kuhančka, se pol z njim ne smem sprehoditi naokrog? Al to velja za "mestne policaje" potem s predložitev original računa? Malo sarkazma...
Izbrisani26
19. 05. 2015 11.43
-9
Mularijo nagont udarniško delat... drugače ratajo take pokveke kot vsi lewaki na tem forumu
SDS_je_poden
19. 05. 2015 11.53
+4
Izbrisani26: Tok k si pa ti zagrenjen, to ni zdravo... pojdi to zdravit, preden se nekoč alkoholiziraš in koga poškoduješ.. al pa še huj, se namenoma zapelješ v kontra smer na AC.
Izbrisani26
19. 05. 2015 13.22
+1
SDS_je_poden
19. 05. 2015 11.17
-3
Prepovedi morajo bit, ker ljudje pač nimajo privzgojenih nekih družbenih norm in pod vplivom alkota jim popustijo zavore in potem zganjajo vse živo, ker so prepričani, da lahko to počnejo. Glede na nivo komentarjev tu, sploh tistih kozervativnih oseb, bi rekel da takim najhitreje pod alkotom udarijo ven frustracije in prične se razgrajanje, pretepi, uničevanje tuje lastnike..... Prepovedat in strogo kaznovat, ker drugega slovencelj tako ali tako ne razume.
opazovalec_
19. 05. 2015 12.08
+3
novak.novak
19. 05. 2015 12.15
+0
ti sam nekaj bluziš brez veze. a tisti ki kupijo neki pocen alko pa se ga napijejo doma, pa pol tam zganjajo teror pa kao niso problem? in sedaj naj bi kar vsi ne smel pod klopco v senci spit enga piva,al kaj?brezvezniki...
novak.novak
19. 05. 2015 12.43
+0
družbeni, ti nisi slovenec? si sam državljan republike slovenije? iz ljubljane predvidevam? zakaj pol nisi podprl predloga nsi-ja, pa celo zoki se je strinjal, pa nisi nič protestiral pri svetnikih, ki so to zavrnil? sedaj pa boš učil kak naj delajo v novem mestu pa to....ejejj
SDS_je_poden
19. 05. 2015 15.12
-1
novak.novak: Kaj sem jest oz. kaj nisem tebe čisto nič ne briga. Kot sem napisal, slovenca je treba vedno usekat po denarnici, ker sam od sebe ni zmožen razmišljat, kaj je prav in kaj ne.
mitja123123
20. 05. 2015 08.05
-1
jojojoj nekam podobno ideologiji SDS, naredimo vojaško državo in nadzirat človeka s kamero povsod, še doma, pa da bo čim manj razmišljat, da bodo lahko nekateri psihoti potem končno zavzeli oblast, za bruhat
Ramzess
19. 05. 2015 10.38
-2
Saj je prav, ... sicer pa ŠC (šolski center) ne ŠČ (šolski čenter) Ptuj.